Foto: MMC RTV SLO/AP
Foto: MMC RTV SLO/AP

Noben izdelek ni prejel ocene zelo dobro, z oceno dobro pa se lahko pohvalijo 4 izmed 11 testiranih izdelkov.

Pravila so jasna: evropski standard določa, da lahko očala, ki so na trgu, prepuščajo največ pet odstotkov UV-žarkov valovne dolžine do 400 nanometrov (nm), torej UVA in UVB. Avstralski standard je še strožji: očala morajo zadržati vsaj 99 odstotkov žarkov UVA in UVB. "Na testu smo s spektrometrom preizkusili, kako uspešno očala blokirajo UV-žarke, vsa so ta del testa opravila brez težav. Svetlobe UVB ne prepuščajo nobena testirana očala, nekatera so le minimalno prepuščala svetlobo v območju 380 do 400 nm, to je v območju svetlobe UVA. A tudi v teh primerih je bil delež prepuščene svetlobe med 0,2 in 0,6 odstotka, torej celo pod strogim avstralskim standardom," je predstavila najbolj pomemben del testiranja Urša Šmid Božičevič z Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) in dodala: "Strokovnjaki priporočajo sončna očala, ki filtrirajo več kot 99 odstotkov žarkov UVA in UVB. Taka sončna očala imajo oznako `UV 400´. In prav vsa preizkušena očala so ustrezala temu priporočilu."

Test lomljivosti je večina očal prestala le pogojno

V laboratoriju so trdnost očal preverili tako, da so jih petkrat obremenili s 75 kilogrami. Pri tem so se pokazale precejšnje razlike, saj je ta del testa večini vzorcev povzročal precejšnje težave. Uspešno so test prestala le najdražja očala na testu, ki so med vsemi vzorci tudi videti najbolj robustno, dva vzorca preizkusa nista opravila, preostala pa le pogojno.

Pri testu odpornosti proti razenju srednje poti ni bilo

Tokrat so potrošniške organizacije preverile tudi, kako odporne so leče proti razenju. "Dobili smo zanimive rezultate: ali odlično ali zares slabo. Očitno srednje poti ni,” je predstavila rezultate Urša Šmid Božičevič in dodala: "Ko se na lečah pojavijo odrgnine, očala spadajo le še v smeti, zato je pomembno, da so leče izdelane iz čim bolj odpornega materiala. Če smo glede lomljivosti pohvalili najdražja očala na testu, so bila na tem delu testa pravo razočaranje, najbolje so se namreč odrezali trije izmed vzorcev, za katere smo odšteli manj kot 10 evrov."