MMC RTV SLO Foto:
MMC RTV SLO Foto:

Suhi klobasi Loških mesnin znamke Arvaj smo tudi mi kupili pri dveh različnih trgovcih in ugotovili, da je na sprednjem delu embalaže v enem primeru napisano "suha domača klobasa", v drugem pa "klobasa domača suha". Deklaraciji izdelkov pa razkrijeta, da gre v prvem primeru, torej pri izdelku, ki je poimenovan "suha domača klobasa" za klasično sušeno suho klobaso, deklaracija na izdelku z imenom "klobasa domača suha" pa razkriva, da gre za hitro fermentirano suho klobaso.

ZPS: Gre za nedovoljeno poslovno prakso

Marjana Peterman z Zveze potrošnikov Slovenije je pojasnila, da potrošniki največkrat kupujemo z "očmi": "V tem primeru je bil potrošnik zagotovo oškodovan, saj je bil s sliko zaveden k nakupu nečesa kar ta izdelek ni. Glede na predstavitev izdelka je to nepoštena poslovna praksa in v tem primeru moramo biti res strogi, kaj takega se res ne sme dogajat". Prijavo našega gledalca so prejeli tudi inšpektorji na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), ki so Loškim mesninam prepovedali uporabo imena Klobasa domača suha na hitro fermentirani mesnini. "Proizvajalec bo moral popolnoma spremeniti izgled ovojnine, kajti ljudje dostikrat pogledajo samo prednje vidno polje in tukaj pa res lahko rečemo, da gre za posnemanje, da drugačen izdelek posnema nek uspeh," je pojasnila direktorica UVHVVR Andreja Bizjak.

Loške mesnine priznale napako

Direktor Loških mesnin Mitja Vodnjov je priznal, da so storili napako, do katere je po njegovih besedah prišlo zaradi nepozornosti glede imena. "Dejansko je to naša napaka, saj je dejstvo, da gre za dva popolnoma različna izdelka, ki se proizvajata v dveh različnih obratih," je pojasnil Vodnjov. Klasično sušeno klobaso ("suha domača klobasa") proizvajajo v bohinjskem obratu in jo prodajajo pod blagovno znamko Mesnine Bohinja. Hitro fermentirano klobaso ("klobasa domača suha") pa proizvajajo v mesnem obratu v Britofu pri Kranju in jo prodajajo pod blagovno znamko Arvaj. V obravnavanem primeru so na željo enega največjih trgovcev pri nas na klasično suho klobaso iz bohinjskega obrata prilepili etiketo Arvajeve hitro fermentirane, spremenili so zgolj vrstni red besed v poimenovanju izdelka. "Takoj ko ste nas vi na to opozorili smo se lotili problema in ugotovili da samo s spremembo imena ne bomo uspeli odpraviti napake," je še povedal Vodnjov in zagotovil, da bodo sredi februarja embalaža izdelkov, imela novo podobo.

Primer dvojne kakovosti?

Gledalec, ki je sporno prakso odkril nam je povedal, da je okus ene klobase neprimerljivo boljši od druge. Ker so okusi različni smo se odločili, da naredimo hitri preizkus kakovosti. Z merjenjem bližnjega infrardečega spektra obeh kupljenih izdelkov smo ugotovili, da je klasično sušena mesnina, ki ima večjo vsebnost beljakovin in manjšo količino maščob, bolj kakovostna od hitro fermentirane. Zanimivo pa je, da je maloprodajna cena bolj kakovostne suhe klobase, za odstotkov nižja od manj kakovostne hitro fermentirane. Klasično sušeno mesnina stane 13,99 evrov na kilogram, med tem ko je cena z kilogram hitro fermentirane suhe klobase 16,19 evrov.

Sivo področje klasično zorjenih salam

Dr. Tomaž Polak z Biotehniške fakultete opaža, da pri klasično fermentiranih klobasah velikokrat prihaja do nepravilnosti. "Klasično zorjena salama naj bi bila zorjena dlje časa pri nižjih temperaturah, prekajena ali neprekajena in pa poraščena s plemenito plesnijo. Vendar se tukaj pojavljajo slame, ki bi jih težko dali v ti dve kategoriji, ker gre za "sestavljene" klobase. Ne gre za klasično zorjene klobase, ampak se nekaterim salamam dodaja kvasni ekstrakt z namenom dodatka arome po zorjenju," je poudaril Polak in dodal, da je pri svojem raziskovalnem delu na trgu že odkril izdelek poimenovan suha domača salama, ki je vseboval 15 dodanih aditivov, deklariran pa je bil kot klasično sušena salama. Profesor na biotehniški fakulteti še opozarja, da novi Pravilnik o kakovosti mesnih izdelkov in mesnih pripravkov iz leta 2017, za razliko od prejšnjega, sploh ne vsebuje hitro fermentiranih klobas, ampak zgolj hitro fermentirane salame. Zato meni, da suha klobasa Loških mesnin, ki je deklarirana kot hitro fermentirana suha klobasa ne more ohraniti takega poimenovanje na deklaraciji.