Foto:
Foto:

Ena od žrtev združbe, ki je delovala po vsej Sloveniji, nam je zaupala, da si je pred petimi leti sposodila 4.500 evrov: "Na spletni strani posojila.com sem našla ugodno posojilo. Kontaktna oseba je bil Tadej Tasič, s katerim sem se dobila v Velenju. Dejal je, da moram za posojilo jamčiti z nepremičnino. Naslednji dan sva se spet srečala, Tasič pa je s seboj pripeljal Primoža Pogorevca, ki mi je v velenjskem gostinskem lokalu v bližini notarske pisarne Frančiške Persea Cetin izročil 4.500 evrov."

Namesto posojilne podpisala prodajno pogodbo

Presenečenje je sledilo v notarski pisarni, kjer je v podpis namesto posojilne dobila prodajno pogodbo, v kateri je bilo navedeno, da je za svoje stanovanje prejela 87.885 evrov kupnine. Takrat tudi v sanjah ni pomislila, da bi jo lahko terjali za kupnino, ki je nikoli ni prejela. "Zatrjevali so, da bo prodajana pogodba za moje stanovanje eno leto deponirana pri notarki, ko vrnem posojilo pa jo bodo uničili," nam je zaupala sogovornica, ki je bila takrat v hudi osebni in finančni stiski in je posojilodajalcu verjela. Tri mesece je naša sogovornica odplačevala posojilo v roku, potem pa obrokov v višini 450 evrov mesečno ni zmogla več. Začele so prihajati izvršbe, slabo leto in pol po najemu posojila, pa je s sodišča dobila nalog za izpraznitev nepremičnine. In to kljub temu, da je zaradi izvršb posojilo v višini 4.500 evrov kar dvakratno odplačala.

Sodišče prepoznalo prevaro

Njenemu odvetniku je uspelo deložacijo ustaviti, njej v prid je dosodilo tako Okrožno kot tudi Višje sodišče v Mariboru in ji nepremičnino vrnilo. V svoji obrazložitvi je sodišče navedlo, da je tožnica dokazala, da je bila pri sklepanju posojilne pogodbe in z njo povezanega zavarovanja s prodajno pogodbo zavedena. Zgodba še ni zaključena, saj je posojilodajalec vložil zahtevek za revizijo postopka. Če je naša sogovornica imela srečo, da danes lahko še vedno živi v svojem stanovanju, pa kot smo izvedeli, nekaterim to ni uspelo. "Poznam še najmanj 10 ljudi, ki so bili zavedeni na isti način." Ena od žrtev nam je potrdila, da ji je leta 2010 Tadej Tasič posodil nekaj tisočakov. Tudi ona je prodajno pogodbo podpisala v notarski pisarni Frančiške Persea Cetin v Velenju in v prepričanju, da gre zgolj za zavarovanje posojila, s Tasičem podpisala prodajno pogodbo za svoje stanovanje. Zdaj na sodišču dokazuje, da je bila prevarana. Zaradi strahu nam drugih podrobnosti ni želela razkriti.

Tasič: "Gre za konstrukt oškodovancev in policije"

Primož Pogorevc, ki smo ga prosili za komentar pravnomočne sodbe v prid naše gledalke, nam je pojasnil, da odločitev višjega sodišča spoštuje, vendar se z izrekom sodbe ne strinja, zato je zoper pravnomočno sodbo vložil revizijo, ki pa še ni zaključena. Ali je res, da je dajal posojila v višini nekaj tisočakov in na ta način prišel do nepremičnin, smo vprašali tudi Tadeja Tasiča, ki je to zanikal in pojasnil: "Res je, da sem kupoval nepremičnine. Ljudje pa so naredili konstrukt, ki jim ga je pomagala zgraditi policija, da bi drugače prikazali situacijo. Jaz lahko naše pravne posle z vsemi našimi strankami izkažem z veljavno pravno listno, na podlagi katere se boste prepričali kakšen je ta posel bil." Tasič je prepričan, da bodo kazenski postopki, ki trenutno potekajo proti njemu, kmalu ustavljeni. Pogorevc, ki je prav tako potrdil, da je proti njemu sprožena sodna preiskava, pa trdi, da kaznivega dejanja ni storil, zato pričakuje, da se bo kazenski postopek zaključil v njegovo korist.

Preiskava je v fazi zaslišanja prič

Policija je na sumljive posle posojanja denarja postala pozorna, ko jim je v roke prišlo poslovilno pismo neke ženske z Obale, ki je zaradi posojila nekaj tisočakov ostala brez svoje nepremičnine in zaradi tega želela storiti samomor. S Policijske uprave Celje so nam potrdili, da so v začetku lanskega leta zaključili s preiskavo več kaznivih dejanj povezanih s sklepanjem gotovinskih posojil fizičnim osebam z območja celotne države in na Okrožno državno tožilstvo v Celju podali kazensko ovadbo zoper 6 oseb za 13 kaznivih dejanj goljufije, zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic ter krive ovadbe. Z omenjenimi dejanji so po podatkih celjskih kriminalistov osumljeni oškodovali 9 oseb in pridobili za okoli 650 tisoč evrov protipravne premoženjske koristi. Z Okrožnega državnega tožilstva v Celju pa so nam sporočili, da so konec aprila 2015 proti notarki Frančiški Persea Cetin in še trem obdolženim vložili zahtevo za preiskavo na celjskem Okrožnem sodišču, ki je trenutno v fazi zasliševanja prič.

Ljudje v stiski so lahek plen

Zgoraj opisane primere so v oddaji Posebna ponudba komentirali strokovnjak za gospodarsko kriminaliteto in poslanec v Državnem zboru Bojan Dobovšek, novinar portala Žurnal24 David Jug, predsednik Društva slovenskih kriminalistov Jakob Demšar in odvetnik Gašper Dernovšek iz Odvetniške družbe Čeferin. Preden podpišejo pogodbo, bi se morali ljudje natančno pozanimati o tem, kdo so tisti, s katerimi sklepajo posel, je prepričan Dobovšek. Da to ni tako preprosto pa pa meni David Jug, ki je prvi začel raziskovati delovanje domnevno kriminalne združbe: "Na eni strani imamo bogate gospodarske kriminalce, ki jim dobri odvetniki pomagajo iskati luknje v zakonodaji. Seveda jih s pridom izkoriščajo. Na drugi strani pa so ljudje v stiski, ki potrebujejo nekaj tisočakov posojila. Popolnoma jasno je kdo je v močnejši poziciji, zato bi morala država bolj zaščititi male ljudi." Demšar je sicer mnenja, da je velikokrat težava tudi v tem, da si ljudje goljufij ne upajo prijaviti policiji, zato ljudi poziva, da goljufije vedno prijavijo: "Iz lastnih izkušenj lahko povem, da kriminalistična policija svoje delo opravi." Odvetnik Dernovšek je sicer mnenja, da so postopki pred sodiščem resda nemalokrat dolgotrajni, vendar se je zanje potrebno odločiti: "Če postopkov pred sodiščem ne sprožiš, potem nimaš nikakršnih možnosti."