Napovednik: Kinoteka: Miloš Forman

Miloš Forman je svetovno slavo dosegel v Ameriki, kamor je prebegnil na koncu 60. let po škandalu v zvezi s filmom Gori, gospodična (1967).

Film je bil na Češkem prepovedan od leta 1967 do leta 1988, saj so v satiri o propadli veselici gasilskega društva cenzorji prepoznali provokativno alegorijo klavrne organizacije češke družbe.
Forman, prejemnik številnih oskarjev, se je tako na Češkem kot v Ameriki izkazal kot eden najboljših opazovalcev establišmenta, ki ga je skozi celotni opus postavljal zoper posameznikovo svobodo. Več v članku urednice cikla, Ivane Novak.

Januarski petki, ob 22.55 na TV SLO 1

8. 1.: Forman proti Formanu (Forman vs. Forman), dokumentarni film, 2019
15. 1.: Gori, gospodična (Hoří, má panenko), 1967
22. 1.: Plavolaskine ljubezni (Lásky jedné plavovlásky), 1965
29. 1.: Človek na Luni (Man on the Moon), 1999

Dokumentarni film o Milošu Formanu
»Odkril sem, da uživam v tem, kar počnem, in da uživam v pripovedovanju zgodb,« je o sebi v dokumentarnem filmu Forman proti Formanu povedal znameniti režiser. Bil je predstavnik češkega novega vala, ki je osvojil tudi Hollywood. Za filmski mojstrovini Amadeus in Let nad kukavičjim gnezdom so ga nagradili z oskarjem. Dokumentarni film na ogled ponuja osebni arhivski material, spomine Miloša Formana pa interpretira njegov sin, igralec Petr Forman.

FORMAN VS. FORMAN

Češka, Francija / 2019 / Režija: Helena Třeštíková in Jakub Hejna

Po predvajanju bo dokumentarec še 30 dni na voljo na našem TV portalu.