Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Marija Antoaneta

Scenarij za razkošno biografsko nadaljevanko o Mariji Antoaneti je napisala Deborah Davis, ki je leta 2019 za film Najljubša (The Favorite) prejela bafto za najboljši scenarij in bila nominirana za oskarja.

Marija Antonija Jožefa Ivana Habsburško-Lotarinška, bolj znana kot Marija Antoaneta, se je rodila 2. novembra 1755 na Dunaju materi Mariji Tereziji in očetu Francu I. Štefanu Lotarinškemu. Ko je bila stara štirinajst let, so jo poslali na francoski dvor, kjer se je leta 1770 v Versajski palači poročila z Ludvikom XVI. S tem naj bi bil sklenjen mir med Francijo in Avstrijo. Kronanje para je potekalo 10. maja 1774, takoj po smrti kralja Ludvika XV. Marija Antoaneta je postala simbol vsega dobrega in hkrati tudi vsega slabega, povezanega z monarhijo.

Za mlado Marijo Antoaneto je prihod na dvor velik šok, saj se zave, da ne bo več mogla živeti, kot je bila navajena, in da bo zbliževanje s soprogom nenavadno in zahtevno. Ludvik je po značaju samotar, pred soprogo beži, še najbolje se počuti, ko je v naravi in v družbi živali. Marija Antoaneta je bistra in hitro spozna dvorna pravila ter skrivnosti, a kljub temu marsikdaj ravna po svoje. Je ljubiteljica razkošja, zabav in kulture. Proti vsem pričakovanjem se tudi Ludvik XVI. izkaže za bolj odločnega in sposobnega vladanja. A nasprotniki, ki niso prav daleč, se trudijo, da bi mlademu paru, še posebej Mariji Antoaneti, spodletelo.


MARIE ANTOINETTE / Francija / 2022
Scenarij: Deborah Davis
Režija: Geoffrey Enthoven, Pete Travis
V glavnih vlogah: Emilia Schüle, Louis Cunningham, James Purefoy, Jack Archer, Jasmine Blackborow, Gaia Weiss, Oscar Lesage, Crystal Shepherd – Cross, Caroline Piette, Nathan Willcocks, Roxane Duran, Laura Benson, Jonas Bloquet, Yoli Fuller, Liah O'Prey, Paul Bandey

Zadnje oddaje

Nazaj
Naprej
Več
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov