Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Cast Moj RTV Televizija MMC Radio Kazalo

Šef doma • oddaje

Šef doma Šef doma z Mašo: Pomladanska musaka, hrustljava solata, kuharska oddaja

20.03.2023

Maša Trubačev in Petra Trofenik, mladi ljubiteljski kuharici, sta nova obraza druge sezone popoldanske kuharske oddaje Šef doma. Širši javnosti sta poznani kot finalistki priljubljenega kuharskega šova, sodelovali pa sta tudi pri drugih odmevnejših kulinaričnih dogodkih v Sloveniji. Maša in Petra si bosta med tednom predajali kuharsko štafeto, ob petkih pa bosta v prenovljenem kuharskem studiu združili moči, druga drugo učili novih kuharskih trikov in skupaj opogumljali kuharske navdušence ter tiste, ki radi dobro jedo, da tudi sami postanejo kuharski šefi v svojih domačih kuhinjah. Danes bomo kuhali in zlagali. Maša bo pripravila pomladansko musako, ki bo polna zelenjave in mesne omake. Musaka izvira iz južnih dežel, domača je na Balkanu, toda prva misel, ko jo omenimo, nas ponese v Grčijo, kajne? V balkanskih deželah jo delajo s krompirjem, v Grčiji pa je uveljavljen recept z jajčevci. Maša bo naredila kuharski kompromis in jo pripravili z obojim. Musako lahko jemo hladno ali toplo, toda prav v vsakem primeru nas bo spomnila na poletje.

Šef doma Šef doma s Petro: »Bouillabaisse«, ribja enolončnica in česnova majonezna omaka, kuharska oddaja

16.03.2023

Maša Trubačev in Petra Trofenik, mladi ljubiteljski kuharici, sta nova obraza druge sezone popoldanske kuharske oddaje Šef doma. Širši javnosti sta poznani kot finalistki priljubljenega kuharskega šova, sodelovali pa sta tudi pri drugih odmevnejših kulinaričnih dogodkih v Sloveniji. Maša in Petra si bosta med tednom predajali kuharsko štafeto, ob petkih pa bosta v prenovljenem kuharskem studiu združili moči, druga drugo učili novih kuharskih trikov in skupaj opogumljali kuharske navdušence ter tiste, ki radi dobro jedo, da tudi sami postanejo kuharski šefi v svojih domačih kuhinjah. Danes bomo kuhali prvo damo vseh ribjih juh, francosko »bouillabaisse«, izgovorimo »bujabês«, juho, ki je polna rib, zgodb in česnove majoneze. Vsaka marsejska gostilna ima svojo različico in ena je bolj prava od druge – saj vemo, kako je s tem. Bouillabaisse izvira iz pristaniškega mesta Marseille, in sprva so jo pripravljali tamkajšnji ribiči iz koščenih, manj cenjenih rib, ki jih niso mogli prodati v restavracijah ali v ribarnicah. V tradicionalni različici so vsaj tri vrste rib in različni morski sadeži. Nekateri jo celo odišavijo z morskimi ježki. No, tako daleč mi danes ne bomo šli. In tudi če naša ribja enolončnica ne bo točno taka kot v Marseillu, bo prav omamno dišala!

Šef doma Šef doma z Mašo: Somlojske galuške

15.03.2023

Maša Trubačev in Petra Trofenik, mladi ljubiteljski kuharici, sta nova obraza druge sezone popoldanske kuharske oddaje Šef doma. Širši javnosti sta poznani kot finalistki priljubljenega kuharskega šova, sodelovali pa sta tudi pri drugih odmevnejših kulinaričnih dogodkih v Sloveniji. Maša in Petra si bosta med tednom predajali kuharsko štafeto, ob petkih pa bosta v prenovljenem kuharskem studiu združili moči, druga drugo učili novih kuharskih trikov in skupaj opogumljali kuharske navdušence ter tiste, ki radi dobro jedo, da tudi sami postanejo kuharski šefi v svojih domačih kuhinjah. Bliža se čas velikonočne peke in Maša nas bo spomnila na pozabljeno sladico. Vam ime somlojske galuške kaj pove? Galuška? Ja, včasih so bile v ponudbi kakšne dobre slaščičarne. Pri tej sladici pravzaprav govorimo o kremni biskvitni zloženki, ki jo zajemamo kot cmočke in nalagamo v skodelice. Kajti galuške pomeni cmočki. Gre torej za kepice biskvita, nadevane z vaniljevo kremo, oblite s čokolado in okrašene z rožami stepene smetane. To sladico so iznašli pred sedemdesetimi leti v slavni budimpeški restavraciji Gundel; in res je taka, kot da bi uporabili najboljše, kar premore srednjeevropsko slaščičarstvo: imamo elemente biskvita, potice, pa sacher torte in kremšnite ... No, vsaj po okusu!

Šef doma Šef doma s Petro: Brioš bombetke, mesni burgerji in omaka tisoč otokov, kuharska oddaja

14.03.2023

Maša Trubačev in Petra Trofenik, mladi ljubiteljski kuharici, sta nova obraza druge sezone popoldanske kuharske oddaje Šef doma. Širši javnosti sta poznani kot finalistki priljubljenega kuharskega šova, sodelovali pa sta tudi pri drugih odmevnejših kulinaričnih dogodkih v Sloveniji. Maša in Petra si bosta med tednom predajali kuharsko štafeto, ob petkih pa bosta v prenovljenem kuharskem studiu združili moči, druga drugo učili novih kuharskih trikov in skupaj opogumljali kuharske navdušence ter tiste, ki radi dobro jedo, da tudi sami postanejo kuharski šefi v svojih domačih kuhinjah. Sploh ne vemo, ali se burgerja sploh še drži sloves hitre prehrane – toliko slastnih različic je na voljo, da je postal prava specialiteta. In veste, kje se začne dober burger? Pri dobri domači štručki, bombetki, seveda! A burger ni dobil imena po štručki, ampak po govejem sesekljanem zrezku. Njegova zgodovina se začenja, ko so mame v družinah nemških izseljencev v Ameriki pripravljale skromno jed iz mletega mesa in kruha. V spomin na pristanišče, od koder so odrinili čez veliko lužo, so jo poimenovali hamburger; tamkajšnja, hamburška govedina naj bi bila še posebno cenjena. Prvič so burger med dve plasti kruha položili v 19. stoletju, saj so ga tako lažje pojedli za malico. Kot ulično hrano so ga predstavili na svetovni razstavi v St. Louisu leta 1904, in to ob kornetih, kikirijevem maslu in sladkorni peni ter drugih prigrizkih in sladkarijah, ki nam teknejo še danes. Na svetu vsako leto prodajo več kot 80 milijard burgerjev, in doma narejeni sploh niso všteti!

Šef doma Šef doma z Mašo: Piščanec generala Tsoja, zeljna solata z arašidovim maslom, kuharska oddaja

13.03.2023

Maša Trubačev in Petra Trofenik, mladi ljubiteljski kuharici, sta nova obraza druge sezone popoldanske kuharske oddaje Šef doma. Širši javnosti sta poznani kot finalistki priljubljenega kuharskega šova, sodelovali pa sta tudi pri drugih odmevnejših kulinaričnih dogodkih v Sloveniji. Maša in Petra si bosta med tednom predajali kuharsko štafeto, ob petkih pa bosta v prenovljenem kuharskem studiu združili moči, druga drugo učili novih kuharskih trikov in skupaj opogumljali kuharske navdušence ter tiste, ki radi dobro jedo, da tudi sami postanejo kuharski šefi v svojih domačih kuhinjah. Maša najraje kuha slano in slastno. In ko v mislih brska za recepti, se spomni tega, sicer azijsko obarvanega, toda ravno prav slastnega, ravno prav lepljivega, slanega, pikantnega piščanca. Maša mu pravi kar »piščanec po korejsko«, sicer pa gre pravzaprav za priljubljeno kitajsko-ameriško jed, ki jo poznamo pod različnimi imeni. Nekateri ji pravijo piščanec po pekinško, hrustljavi piščanec, menda pa jed izvira iz kitajske province Hunan in je poimenovana po kitajskem generalu Tsoju. Princip te jedi je preprost: v marinadi mariniramo piščanca, ki ga nato obdamo s hrustljavo skorjico in ga hrustljavo zapečemo. Vse skupaj bomo ponudili z aromatično omako, rižem in odštekano zeljno solato. Vam zveni eksotično? Povemo vam, prav po domače se prileže!

Šef doma Šef doma s Petro: Hrustljavi krakelini in žirafasta rolada z jagodami, kuharska oddaja

09.03.2023

Maša Trubačev in Petra Trofenik, mladi ljubiteljski kuharici, sta nova obraza druge sezone popoldanske kuharske oddaje Šef doma. Širši javnosti sta poznani kot finalistki priljubljenega kuharskega šova, sodelovali pa sta tudi pri drugih odmevnejših kulinaričnih dogodkih v Sloveniji. Maša in Petra si bosta med tednom predajali kuharsko štafeto, ob petkih pa bosta v prenovljenem kuharskem studiu združili moči, druga drugo učili novih kuharskih trikov in skupaj opogumljali kuharske navdušence ter tiste, ki radi dobro jedo, da tudi sami postanejo kuharski šefi v svojih domačih kuhinjah. Ste kaj v kuharski kondiciji? Naostrite svoje kuharske veščine, kajti danes gre zares! Vsi navdušeni slaščičarji, Petra prosi za malo pozornosti. Danes peče trenutno najbolj modne kolačke, ki jim pravijo krakelini. Krakelini niso nič drugega kot princeske, ki jih obdamo s posebno hrustljavo skorjico. Vas zanima, od kod to čudno ime? Lahko bi jim rekli tudi hrustljavi razpokančki. Ime izhaja iz Francije, kjer je doma tudi ta tradicionalni recept. Osnova za to sladico je dobro staro paljeno testo. Zgodovina nastanka paljenega testa sega daleč nazaj v 16. stoletje, na kraljevske dvore, v čas Katarine Medičejske. Danes z njim pripravljamo vse mogoče, najbolj znani so princeskini krofki, eklerji in profiteroli. Medtem ko se krakelini pečejo, pa bomo nadgradili še eno klasiko. Spekli bomo biskvitno rolado in jo nadevali s smetano in jagodami. Odlikoval pa jo bo poseben žirafast vzorec. Seveda brez žiraf, toda z veliko domišljije, zabave, kuharske spretnosti – in s pomočjo dresirne vrečke.

Šef doma Šef doma z Mašo: Zelene grahove palačinke s paradižnikom in skuto, fit tunina solata, kuharska oddaja

08.03.2023

Maša Trubačev in Petra Trofenik, mladi ljubiteljski kuharici, sta nova obraza druge sezone popoldanske kuharske oddaje Šef doma. Širši javnosti sta poznani kot finalistki priljubljenega kuharskega šova, sodelovali pa sta tudi pri drugih odmevnejših kulinaričnih dogodkih v Sloveniji. Maša in Petra si bosta med tednom predajali kuharsko štafeto, ob petkih pa bosta v prenovljenem kuharskem studiu združili moči, druga drugo učili novih kuharskih trikov in skupaj opogumljali kuharske navdušence ter tiste, ki radi dobro jedo, da tudi sami postanejo kuharski šefi v svojih domačih kuhinjah. Dobro počutje v lastni koži, to je največ, kar si lahko dekleta podarimo za 8. marec. Skrb zase. In začne se z majhnimi koraki. Kako vam gre projekt »fit v pomlad«? Najboljše zaveznice pri tem projektu so stročnice! To sta skromna fižol in grah, ki počasi sproščata svojo energijo, ne staneta veliko, nas nasitita, hkrati pa ne redita. In danes bosta v glavni vlogi. Najprej bomo spekli debelo zeleno palačinko, ki bo pripravljena iz graha! 100 gramov zamrznjenega zelenega graha vsebuje približno 80 kalorij, pa veliko vlaknin. Pečeno grahovo palačinko bomo obložili z zelenjavo in albuminsko skuto, da bomo dobili polnovreden obrok, z veliko beljakovinami in vlakninami. Za piko na i pa bomo na vrh dodali še mehko kuhano jajce. Jajce tehta približno 50 g, razmerje rumenjaka in beljaka je 1 : 2. V beljaku so, kot že ime pove, v glavnem beljakovine, rumenjak pa vsebuje ¾ kalorij celotnega jajca. Velikokrat v kuhinji nimamo prav veliko časa, niti možnosti, niti sredstev, vseeno pa bi radi jedli zdravo in fit. Imamo rešitev, ki je zmeraj priročna in bistveno bolj fit! Reče se ji fižolova solata s tuno in jajcem.

Šef doma Šef doma s Petro: S špinačo nadevane piščančje prsi z bučkinimi rezanci, hiter avokadov sladoled

07.03.2023

Maša Trubačev in Petra Trofenik, mladi ljubiteljski kuharici, sta nova obraza druge sezone popoldanske kuharske oddaje Šef doma. Širši javnosti sta poznani kot finalistki priljubljenega kuharskega šova, sodelovali pa sta tudi pri drugih odmevnejših kulinaričnih dogodkih v Sloveniji. Maša in Petra si bosta med tednom predajali kuharsko štafeto, ob petkih pa bosta v prenovljenem kuharskem studiu združili moči, druga drugo učili novih kuharskih trikov in skupaj opogumljali kuharske navdušence ter tiste, ki radi dobro jedo, da tudi sami postanejo kuharski šefi v svojih domačih kuhinjah. Pomlad je na obzorju in svetlika se zeleno. In takšna, vsa zelena, bo tudi naša današnja kuhinja. Zelena, igriva in zanimiva. Če pomislimo na zeleno hrano, gotovo najprej pomislimo na špinačo. In na avokado. Ti dve živili bosta danes obarvali naše jedi. Začenjamo pa kar s sladoledom, malo drugačnim, zanimivim – in zelenim. Pa tudi hitrim, zato bomo začeli z njim, da bo, medtem ko se skuha zaresna hrana, lepo namrznil. Piščančje prsi so zelo priljubljen kos mesa, saj se lahko pripravijo na različne načine. So zelo bogate z beljakovinami, ki so pomembne za rast in obnovo celic v telesu. Po drugi strani pa so za kuharje tudi precej, roko na srce, dolgočasen kos mesa. Zato ga bomo danes nadgradili na nekoliko poseben način. Tudi pri prilogi bomo ostali zvesti zeleni barvi, namesto navadnih testenin bomo ponudili bučkine rezance. Kot piše sloviti pesnik: »Zeleno, ki te ljubim, zeleno.«

Šef doma Šef doma z Mašo: Losos na špinači, pečen sladek krompir, domači datljevi bonboni

06.03.2023

Maša Trubačev in Petra Trofenik, mladi ljubiteljski kuharici, sta nova obraza druge sezone popoldanske kuharske oddaje Šef doma. Širši javnosti sta poznani kot finalistki priljubljenega kuharskega šova, sodelovali pa sta tudi pri drugih odmevnejših kulinaričnih dogodkih v Sloveniji. Maša in Petra si bosta med tednom predajali kuharsko štafeto, ob petkih pa bosta v prenovljenem kuharskem studiu združili moči, druga drugo učili novih kuharskih trikov in skupaj opogumljali kuharske navdušence ter tiste, ki radi dobro jedo, da tudi sami postanejo kuharski šefi v svojih domačih kuhinjah. Maša meni, da je že pravi čas za pripravo na poletje. In s poletjem misli na sonce, morje in kopalke. Saj veste, kako pravijo, »projekt plaža« se začne že pozimi! No, resnici na ljubo, bikini gor ali dol, po vseh krofih, vampih in bogračih se prileže malo lažje hrane. In recimo, malo za hec, malo zares, tudi malo preštevanja kalorij. Danes bomo pripravili kosilo, ki bo sicer revno in bogato hkrati: imelo bo malo kalorij, a bo prehransko bogato. Recimo med 300 in 400 kalorijami na porcijo, toda bogato z maščobnimi kislinami omega 3. Hrana mora biti zmeraj tudi užitek, za še večji užitek in za odmerek dobre energije pa bodo poskrbele datljeve sladke kroglice.

Šef doma Šef doma s Petro: Golaž s temnim pivom in domače preste, kuharska oddaja

02.03.2023

Maša Trubačev in Petra Trofenik, mladi ljubiteljski kuharici, sta nova obraza druge sezone popoldanske kuharske oddaje Šef doma. Širši javnosti sta poznani kot finalistki priljubljenega kuharskega šova, sodelovali pa sta tudi pri drugih odmevnejših kulinaričnih dogodkih v Sloveniji. Maša in Petra si bosta med tednom predajali kuharsko štafeto, ob petkih pa bosta v prenovljenem kuharskem studiu združili moči, druga drugo učili novih kuharskih trikov in skupaj opogumljali kuharske navdušence ter tiste, ki radi dobro jedo, da tudi sami postanejo kuharski šefi v svojih domačih kuhinjah. Se vam kaj mudi? Ali ni to življenje smešno, vse bi radi hitreje, tudi pri kuhariji. Petra si ne predstavlja domače kuharije brez dobrega golaža. Do golaža pa ni bližnjice. Razen ko se lotimo kuhanja v ekonom loncu! Kaj pa je ekonom lonec? Nepogrešljiv pripomoček naših mam in babic, ki je bil včasih pravi modni hit, potem pa smo nanj skoraj pozabili. No, zdaj pa se v tehnološko bolj dovršenih različicah ponovno vrača v naše kuhinje. In kot nalašč je za pripravo golaža v eni uri ali celo še manj. Klasični golaž po principu 1 kg čebule – 1 kg mesa po tradicionalnem družinskem receptu že dodobra obvladate, zato bomo tokrat skuhali krepak golaž s temnim pivom. Medtem pa pripravimo prilogo, preproste in hrustljave domače slane preste. Koliko veselja prinese navaden golaž!

Šef doma Šef doma z Mašo: Bograč in prekmurski »pereci«, kuharska oddaja

01.03.2023

Maša Trubačev in Petra Trofenik, mladi ljubiteljski kuharici, sta nova obraza druge sezone popoldanske kuharske oddaje Šef doma. Širši javnosti sta poznani kot finalistki priljubljenega kuharskega šova, sodelovali pa sta tudi pri drugih odmevnejših kulinaričnih dogodkih v Sloveniji. Maša in Petra si bosta med tednom predajali kuharsko štafeto, ob petkih pa bosta v prenovljenem kuharskem studiu združili moči, druga drugo učili novih kuharskih trikov in skupaj opogumljali kuharske navdušence ter tiste, ki radi dobro jedo, da tudi sami postanejo kuharski šefi v svojih domačih kuhinjah. Malo pa se že pozna tale pomlad, ki trka na vrata. Dnevi se počasi daljšajo in nekje v daljavi se nam obetajo že prvi pikniki. In če ob piknikih številni pomislijo na čevapčiče, so Maši ljube tudi jedi, ki se kuhajo v kotličkih, prav lepo pa zadišijo tudi doma, v povsem navadnem loncu. Bograč je sicer jed za posebne priložnosti, kuhali so ga ob velikih kmečkih opravilih, ko se je zbrala večja družba, ob žetvi ali trgatvi. Zato so ga običajno pripravljali v kotličkih. Od tod tudi njegovo ime, ki v madžarskem jeziku pomeni »(bakren) kotlič«, izpeljanka iz turške besede »bakır« oz. »baker«: bakrič, bograč. Jedli ga bomo z domačimi pletenicami, ki jim pravijo »pereci«. Pereci spadajo v družino prepletenih kruhov, podobno kot primorski velikonočni ptički ali večje pletenice in vrtanki. Zaradi prepletenosti dobijo prijetno vlaknato strukturo in težko se jim je upreti.

Šef doma Šef doma s Petro: Čokoladna torta in čokoladno-medena strjenka, kuharska oddaja

28.02.2023

Maša Trubačev in Petra Trofenik, mladi ljubiteljski kuharici, sta nova obraza druge sezone popoldanske kuharske oddaje Šef doma. Širši javnosti sta poznani kot finalistki priljubljenega kuharskega šova, sodelovali pa sta tudi pri drugih odmevnejših kulinaričnih dogodkih v Sloveniji. Maša in Petra si bosta med tednom predajali kuharsko štafeto, ob petkih pa bosta v prenovljenem kuharskem studiu združili moči, druga drugo učili novih kuharskih trikov in skupaj opogumljali kuharske navdušence ter tiste, ki radi dobro jedo, da tudi sami postanejo kuharski šefi v svojih domačih kuhinjah. Danes diši po čokoladi. Čokolada je najboljša, ko je temna. To prvi čokoholiki, kot je Petra, dobro vedo. Čokolada ne potrebuje veliko sladkorka, kajti čokoladne sladice ni nujno, da so sladke. Morajo pa biti čokoladne! Danes se lotimo temne čokoladne torte. Osnova bo temno kakavovo biskvitno testo, čokoladnost pa bo prišla do izraza v kremno-maslenem premazu. In še eno pravilo velja pri peki s čokolado: brez kompliciranja! In takšna bo današnja peka! Medtem, ko se bo biskvit pekel, pa ustvarimo še čokoladno-medeno strjenko. Ta recept je kot nalašč za reciklažo ostankov različnih koščkov čokolade, ki ostanejo po kakšni praznični sezoni, za reciklažo čokoladnih zajcev ipd. No, temu Petra rečem čokoholija!

Stran 1 od 13
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov