Ivan Ivačič, prvi kuharski mojster na slovenski televiziji
Ivan Ivačič, prvi kuharski mojster na slovenski televiziji

Zelenjava s krompirjem in makaroni

Sestavine:
- 1 kg razne zelenjave (vzamemo sezonsko, ki se kuha približno enako dolgo)
- 1/2 kg krompirja
- 30 dag makaronov
- 6 dag maščobe
- 4 dag moke
- 3 dag čebule
- muškatni orešček
- sol
- poper
- jušni koncentrat

Zelenjavo zrežemo na enake koščke in jo kuhamo v malo osoljenem kropu. Na pol kuhani dodamo na kose narezan krompir, in ko je ta mehak, zakuhamonše makarone.

Enolončnico zgostimo s prežganjem, zboljšamo s kocko in z muškatnim oreščkom in jo po potrebi dosolimo. Če se vam zdi premalo izdatna, jo zabelite s slanino ali zaseko.

Zboljšate jo lahko z žlico smetanr in naribanim sirom. V sezoni lahko uporabite svežo papriko ali gobe.



Kisli hren

Sestavine:
- 1 koren hrena
- sol
- 1 dcl zelenjavne čiste juhe
- kis, vino
- olje
- jabolko

Hren olupimo in naribamo. Dodamo malo čiste zelenjavne juhe, razredčen vinski kis, malo vina in par kapljic olja.

Po želji lahko dodamo še naribano jabolko.





Praženi možgani

Sestavine:
- 60-70 dag možganov
- 7 dag maščobe
- 3 dag čebule
- sol
- poper
- peteršilj
- žemljica
- nekaj žlic mleka

Možgane potopimo v toplo vodo in ko se nekoliko pregrejejo, jih olupimo, položimo na deščico in nekajkrat preprežemo, oziroma grobo sesekljamo.

Na maščobi zarumenimo čebulo, dodamo sesekljane možgane, solimo, popopramo in počasi pražimo. Po potrebi prilijemo žlico juhe.

Ko se možgani začnejo peniti, so dovolj praženi.

Da je jed izdatnejša, ji potem, ko je že gotova, primešamo v mleku namočeno in na drobno sesekljano žemljico. Pred serviranjem jed potresemo s sesekljanim peteršiljem.


Široki rezanci z orehi

Sestavine:
- 200 g testenin
- pest orehov
- sladkor
- maslo
- sol

Testenine skuhamo v nesoljeni vodi. Ko so testenine kuhane, jih odcedimo in jih na hitro popražimo v maslu. Pred serviranjem jim primešamo še orehe.