Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 17. jan. 2021

TV Maribor • Ned, 17. jan.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na Televiziji Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni ter informacije o sporedu.

Sveta maša iz mariborske stolnice, mašuje nadškof msgr. Alojzij Cvikl.

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Pregled najpomembnejših dogodkov v letu 2020 v krogu Slovencev na Madžarskem. Prispevek o pokojnem mariborskem škofu dr. Jožefu Smeju. Predstavitev Porabskega koledarja za leto 2021.

27. svetovno prvenstvo v rokometu bo gostil Egipt. Med 32 državami bo svojo reprezentanco na turnirju znova imela tudi Slovenija. Po izjemnem uspehu in bronasti medalji v Franciji leta 2017 se ji na naslednje prvenstvo ni uspelo uvrstiti, v Egipt pa se slovenska reprezentanca znova odpravlja z visokimi cilji. Prvi del prvenstva bo odigrala v Aleksandriji v skupini H, v kateri bodo še Rusija, Belorusija in Južna Koreja. V naslednji krog prvenstva se bodo uvrstile prve tri reprezentance.

Tokuzo se po sporu s Tošiko poklapan vrne v Tokio in nadaljuje razmerje z Oume, ženo lastnika menze. Ob nedavnih življenjskih neuspehih se zamisli nad svojim ravnanjem, hkrati pa v njem močneje zagori želja po odhodu v Pariz. Slednjič pride na imenitno domislico: navaden kari bo povzdignil v spoj japonske in francoske visoke kuhinje. Govorico o odlični jedi zanese tudi na uho njegovemu bivšemu šefu Usamiju …
Medtem Tokuzov jetični brat Šutaro čedalje bolj hira, in okoliščine ga primorajo poiskati nenavadno rešilno bilko …

Pogovarjali smo se z ustvarjalci nastajajočega dokumentarnega filma o edini avtohtoni pasmi psov pri nas, kraških ovčarjih. Predstavljamo primer uspešne prevzgoje psa in njegovega lastnika. Vabimo k sodelovanju v novem projektu Društva za zaščito konj in drugih živali. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

Čeprav je videti, da se narava pozimi povsem umiri, so drevnine lepe tudi v lubju, listih, barvi in rasti vej. Sprehodili smo se med drevjem in grmičevjem Arboretuma Volčji Potok, kjer smo občudovali javorje, drene, psevdo-kamelije.
Študent Miha Leitinger tudi pozimi vrtnari, no, okrasne nasade postavlja v steklene posode. Te zapre, v posodi vzpostavljeno mikrookolje pa je samooskrbno. Izvedeli smo, katere rastline lahko sadimo v posode in kako to storimo.
Ob tem še pogled v Dnevnik lastnih izkušenj - siljenega radiča je bilo dovolj le za skledico ali dve.

Oddaja »Obrazi naših rojakov« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

V tem letu bo potekal 50. Festival narodno-zabavne glasbe Ptuj, ki je najstarejša in najuglednejša prireditev te vrste v Sloveniji. In prav prvi festival je potekal leta 1969, ko je Mestna občina Ptuj praznovala 1900-letnico prve pisne omembe Ptuja. Festival igra pomembno vlogo v razvoju slovenske kulture in spodbuja kakovostno rast narodno-zabavne glasbe v Sloveniji.

42. mednarodni festival narodno-zabavne glasbe Graška Gora poje in igra, 18. 8. 2017, športno igrišče na Graški Gori.
Ansambli: Extra kvintet (Koroška), Jug (Podčetrtek), Kvintet 7 (Velike Lašče), Navihani muzikanti (Dol pri Hrastniku), Nori val (Borovnica), Opoj (Gornja Radgona), Plus (Laško, okolica Sevnice), Prisrčniki (Voličina), Škorpijoni (Šentjanž pri Dravogradu), Udar (Slovenske Konjice), Vražji muzikanti (Kamnica, okolica Maribora), Žarek (Hrastovec, okolica Velenja), Žurerji (Stranice), Quintett Wenzelstein (Nemčija) in Štimung Zagorja (Hrvaška).
Vabljeni k ogledu prvega dela festivala!

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Vabljeni k ogledu!

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Ivan Roškar, preprost kmet iz Slovenskih goric, je na prehodu iz 19. v 20. stoletje dosegel visoke politične časti, danes pa je skorajda pozabljen. V Jurovskem dolu, od koder je doma, se trudijo, da bi ga rešili iz pozabe. V graškem deželnem in dunajskem državnem zboru Slovenci takrat nismo imeli veliko zastopnikov. Ivan Roškar pa je bil zelo mlad, ko je skupaj z Antonom Korošcem zastopal zlasti pravice kmetov. Veliko dobrega je napravil takrat za svoje rojake v Slovenskih goricah. Ustanavljal je zadruge, predvsem pa kmete učil umnega gospodarjenja.

Pred Svetovnim dnevom religij, ki mu je vsako leto namenjena tretja sobota v januarju, se bomo v Omizju pogovarjali o ekumenizmu v odnosih med krščanskimi cerkvami ter medreligijskem dialogu med krščanstvom in nekrščanskimi religijami. Kako ta dva procesa potekata pri nas, nam bodo razodeli sogovorniki iz Katoliške, Evangeličanske in Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji.
Vabljeni, da si Omizje ogledate nocoj, v sredo 13. januarja ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor!

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Vabljeni k ogledu.

Pokojna, nekdanja učiteljica v Solkanu, nam predstavi pretresljivo usodo narodno zavedne družine iz Čepovana, kjer je odraščala s starši in šestimi sestrami.

Izjemno pričevanje Antonije Kofol, rojene leta 1925 in žal že preminule, nas popelje v Čepovan severno od Gorice, v hribovsko vas in dolino, kjer je živela družina Kofol: oče, mama in sedem hčera.
Izvor družine je najverjetneje plemiški, oče je uspešno vodil veliko posestvo, h kateremu so spadali gozdovi in pašniki. Vsem hčeram je želel dati možnost šolanja in študija. To je bilo obdobje, ko so
na Primorskem vladali Italijani, kar je oče kot zaveden Slovenec še kako občutil. Italijanski učitelji so preganjali slovenščino, tudi kaka klofuta je padla. Oče pa doma ni dopustil, da bi hčere
izrekle kako italijansko besedo. Vzgojene so bile v odporu do Italijanov in v velikem spoštovanju vsega, kar je slovensko. Običajno vaško in družinsko vzdušje se je pretrgalo kmalu po začetku vojne,
že ko so tudi v te kraje prihajali partizani, te pa so preganjali Italijani in pozneje Nemci. Antonija se spomni velike evforije, ki je nastopila po kapitulaciji Italije septembra 1943, a po prihodu nemškega okupatorja so se razmere še zaostrile. Nemci so dolino dvakrat bombardirali in velikokrat napadli partizanske postojanke na takratnem t. i. osvobojenem ozemlju.
Kofolovi so partizane kot večina Primorcev podpirali, gmotno in tudi sicer. Starejše hčere, tudi Antonija, so poučevale v partizanski šoli, oče je bil dejaven v gibanju samem. Vendar pa so ljudje opazili velike razlike med partizanskim vodstvom in običajnim moštvom. Štab 9. korpusa je bival v večji gostilni: »To se je videlo, da so lepo oblečeni, so imeli najboljše orožje in živeli dobro. Po drugi strani smo videli partizane, ki so prihajali lačni, raztrgani mimo … Je bila velika razlika.«
Po koncu vojne naklonjenost Kofolovih partizanom ni veliko veljala. Ker so bili veleposestniki in bogatejši, so ljudi ščuvali proti njim in jim obljubljali njihovo zemljo: »Smo doživeli, da so imeli kakšen sestanek in potem so šli protestno skozi vas, med vojno že, in so šli mimo naše hiše in vpili: Dol z reakcijo, dol z reakcijo. To smo občutili.« Kmalu so bili kot na tisoče drugih slovenskih kmetov deležni razlastitve, ponižanja in preganjanja, zlasti očeta je to dotolklo. Družinska tradicija se je s tem razbila, ena od sester, ki je pozneje zbežala v tujino, je bila mučena v zaporu v Ajdovščini. Antonija je postala učiteljica, uživala je v svojem poklicu, a hkrati ni čutila svobode, saj je vse življenje prikrivala svoje prepričanje.

Ko je odpadel Wengen, je najprej dva slaloma ta konec tedna prevzel Kitzbühel. Po prespani noči so Avstrijci zaradi epidemioloških vzrokov ugotovili, da je bolje, da dva slaloma gostijo v Flachauu. Prizorišče, ki je znano po nočnem slalomu za ženske, je moške tekme nazadnje gostilo leta 2011. Takrat je v slalomu zmagal Hrvat Ivica Kostelić.

Biatlonci in biatlonke bodo januarja nastopali zgolj na dveh prizoriščih. Prva dva sklopa tekem bosta v Oberhofu. Drugi teden tekmovanj bodo tekme razpotegnjene od srede do nedelje. Prvi dan bo na sporedu moški sprint, drugi dan pa ženski. Nato sledita dva dneva s štafetnima preizkušnjama, nedelja pa bo rezervirana za 30 najboljših, saj bosta na sporedu tekmi s skupinskim startom.

Zlata lisica letos ponuja neobičajen urnik: namesto tradicionalnih veleslaloma in slaloma sta tokrat na sporedu dva veleslaloma. Ko so na začetku sezone pri FIS sestavljali koledar, so mnogim prizoriščem namenili po dve tekmi v isti disciplini.

Biatlonci in biatlonke bodo januarja nastopali zgolj na dveh prizoriščih. Prva dva sklopa tekem bosta v Oberhofu. Drugi teden tekmovanj bodo tekme razpotegnjene od srede do nedelje. Prvi dan bo na sporedu moški sprint, drugi dan pa ženski. Nato sledita dva dneva s štafetnima preizkušnjama, nedelja pa bo rezervirana za 30 najboljših, saj bosta na sporedu tekmi s skupinskim startom.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov