Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 24. jan. 2021

TV Maribor • Ned, 24. jan.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na Televiziji Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni ter informacije o sporedu.

Sveta maša iz mariborske stolnice, mašuje nadškof msgr. Alojzij Cvikl.

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Oddaja »Obrazi naših rojakov« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Med glavne favorite za končni uspeh na 27. svetovnem prvenstvu v rokometu, ki ga od 13. do 31. januarja gosti Egipt, sodijo Norvežani, Danci, pa tudi naši južni sosedje Hrvati. Na TV Slovenija si boste lahko ogledali vse najzanimivejše tekme turnirja 32 reprezentanc, tudi obe polfinalni tekmi in seveda finale za naslov svetovnega prvaka.

Tokuzo prispe v Pariz in se s priporočilnim pismom profesorja Kirizuke napoti na japonsko veleposlaništvo. Veleposlanik Avano mu priskrbi mesto pomočnika v kuhinji hotela Majestic, tam pa naleti na neslutene težave. Po zmagi Japonske v japonsko-ruski vojni se Azijci v Evropi soočajo z rasno diskriminacijo in tudi Tokuza novi sodelavci sprejmejo vse prej kot toplo.
Na Tokuzovo presenečenje se v Parizu znajde tudi njegov bivši kuharski kolega Šintaro, ki si želi uspeti kot slikar. Skupaj spoznata simpatično natakarico in nadobudno pevko Françoise.

Predstavljamo bradato agamo. avstralskega puščavskega kuščarja, ki je zelo pogost domač ljubljenček. Obiskali smo Tropsko hišo v Celju, kjer bo, ko bodo razmere dovoljevale, mogoče občudovati več kot 50 živalskih vrst in 200 vrst rastlin. Družili smo se z mladički pasme Cavalier King Charles španjel in francoskih buldogov, pri priznani slovenski vzrediteljici. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

1. VRT V ROŽENPLJU
Januarja že načrtujemo kolobar in nove posevke zelenjavnih vrtov. Tako je storil tudi Davor Špehar. Novo sezono bo pričel kmalu, s sajenjem sadik zelja na gredo, kjer zdaj še raste motovilec. Preverili smo, kakšni so njegovi letošnji načrti setev in sajenja na prostem in v rastlinjaku.
2. ZIMSKA PODOBA VRTA HRUŠEVEC
Tudi s snegom pokriti vrtovi imajo svoj čar. Obiskali smo vrt Hruševec v Šentjurju. Na njem pravkar cvetijo telohi, kmalu se bo razcvetela blagajana, volčin, ki so ga prvič odkrili pri nas, v bližini Polhovega Gradca. V zelenih in srebrnih odtenkih se bahajo nekateri iglavci.
3. PROSENE ENERGIJSKE PLOŠČICE
Potrebujemo nekaj prosa, suhega in svežega sadja, mleka in cimeta pa lahko z nekaj spretnosti naredimo okusne energijske ploščice.

Vabljeni k ogledu!

42. mednarodni festival narodno-zabavne glasbe Graška Gora poje in igra, 18. 8. 2017, športno igrišče na Graški Gori.
Ansambli: Extra kvintet (Koroška), Jug (Podčetrtek), Kvintet 7 (Velike Lašče), Navihani muzikanti (Dol pri Hrastniku), Nori val (Borovnica), Opoj (Gornja Radgona), Plus (Laško, okolica Sevnice), Prisrčniki (Voličina), Škorpijoni (Šentjanž pri Dravogradu), Udar (Slovenske Konjice), Vražji muzikanti (Kamnica, okolica Maribora), Žarek (Hrastovec, okolica Velenja), Žurerji (Stranice), Quintett Wenzelstein (Nemčija) in Štimung Zagorja (Hrvaška).
Vabljeni k ogledu drugega dela festivala!

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Tisoč let kljubuje na visoki skali nad Dravo. Grad Borl. Nekoč obrambna trdnjava, danes speči lepotec V drugi polovici prejšnjega stoletja haloški ponos, danes pa zaprt za javnost, ker je menda nevaren.
V Društvu za oživitev gradu Borl si prizadevajo za njegovo revitalizacijo. Vsaj deloma ga želijo odpreti za javnost, saj bi to pomenilo ustavitev sicer nezadržnega propadanja tega grajskega lepotca.
Oddaja na slikovit način oživlja čase največjega razcveta gradu Borl in pokaže stanje, v kakršnem je danes.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Skladba Kam le čas beži je ponarodela in marsikdo ne ve, da je avtor glasbe in besedila ustanovitelj ansambla Štirje kovači Franc Šegovc. Za Franca pravijo, da je neuničljiv. Že 65 let je duša in srce kvinteta, ki je na Slovenskem znan tako kot Avseniki ali Slaki. Posebej privrženi so mu Korošci, zato je ansambel v Pokrajinskem muzeju v Slovenj Gradcu dobil spomisko sobo, v pripravi pa je samostojni muzej. Štirje kovači veljajo za najstarejši slovenski narodno zabavni ansambel.

Kako je gospodarstvo preživelo minulo leto, in v kakšnih pogojih vstopa v leto 2021? To bo osrednje vprašanje tokratnega Omizja in prvega Štajerskega gospodarskega foruma v novem letu. Sicer pa že 50. jubilejne oddaje v tem nizu v produkciji Televizije Maribor Naši gostje bodo direktorica Štajerske gospodarske zbornice in direktorja dveh uspešnih podjetij iz Podravja.
Vabljeni, da si oddajo Omizje ogledate nocoj, v sredo 20. januarja ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor!

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Jožko Berce, rojen leta 1932 v Dornberku, nam v izredno bogati izpovedi opiše, kako je fašizem prekinil izredno razvito kulturno in gospodarsko življenje v kraju. Odraščal je v narodno zavedni družini, kjer je posebej oče dajal zgled slovenske samobitnosti ter ljubezni do domačega jezika. Najprej je obiskoval italijansko šolo, in pozneje stopil v malo semenišče v Gorici. Vojna je kmalu zelo zaznamovala življenje v kraju, posebej, ko so partizani umorili Iva Brica, narodnega buditelja, ki so ga prej preganjali in zapirali že fašisti. Jožko se spomni, kako sta šla s prijateljem na kraj zločina in videla žalosten prizor. Po vojni so imeli v družini stike s slovenskimi begunci, ki so prehajali mejo, kar je postalo usodno, saj so očeta zaprli in mu javno sodili v Solkanu. Štiriletni očetov zapor je močno prizadel družino, Jožko pa je vztrajal na poti duhovniškega poklica, vendar je tudi sam naletel na hudo preizkušnjo. Med služenjem vojaškega roka v Makedoniji so ga začeli šikanirati, da bi opustil študij bogoslovja, naposled pa mu podtaknili provokatorja ter ga obsodili na tri in pol leta zapora. Dve leti in pol je prestal v izredno težkih razmerah v nekdanjih turških zaporih, vendar je srečal tudi zelo zanimive ljudi in pridobil veliko življenjskih izkušenj. Ker so morali zaporniki tudi delati, med drugim preproge, je na papir izrisal orientalski prizor ranjenega tigra, ki se bori za življenje. Ta ganljiva podoba, ki nam jo v pričevanju pokaže, ponazarja seveda njegovo občutenje krivičnih razmer, ki so ga doletele pa tudi vztrajnosti, in volje, da preživi. K temu mu je pomagala tudi neke vrste ikona s prizorom iz psalma, ob kateri je meditiral skupaj z zaporniki. Tudi to podobo še vedno hrani. Na Reki in v Ljubljani je opravil študij bogoslovja in svojo poklicno pot začel kot kaplan v Idriji, za tem kot župnik na Vojskem, od tam pa ga je škof Janez Jenko poslal v Otalež. Iz Otaleža je bil na pritisk lokalnih komunistov prestavljen v Vrhpolje pri Vipavi, kjer je bil 39 let izredno uspešen in priljubljen župnik, vrsto let pa je upravljal tudi župnijo Ustje, na kar ime zelo lepe spomine. V Vrhpolju je bil njegov zadnji veliki dosežek vodenje prenove župnijske cerkve in obnova stare, ter oprema prezbiterija in ladje z mozaiki p. Marka Ivana Rupnika. Grenak priokus je nastal, ko ga je koprski škof Jurij Bizjak, malo pred svečanim odkritjem prenovljene cerkve upokojil, kar je prineslo pohujšanje med župljane, Jožku Bercetu pa načelo zdravje. Svoje zrela leta nadaljuje poln zaupanja v Boga tam, kjer je bil rojen, prav blizu "placa" pred cerkvijo sv. Danijela v Dornberku.

Na prvih dveh superveleslalomih te zime je na odru za zmagovalke dvakrat stala samo Corinne Suter. Razlike med najboljšimi so bile obakrat zelo majhne, tako da pričakujemo še eno zelo napeto tekmo.

Lahti, mesto z 120 000 prebivalci na južnem Finskem, je poleg Planice in Sapora najpogostejše prizorišče tekem za svetovni pokal, letos bodo tam izvedli že 79. In 80. tekmo. Doslej je imel daleč največ uspeha finski skakalec Matti Nykänen, ki je zmagal kar osemkrat. Sloveniji se je sreča nasmehnila samo enkrat, in sicer leta 1998, ko je zmagal Primož Peterka, slednji je bil še enkrat drugi, edino tretje mesto pa nam je priskakal Robert Kranjec leta 2002. Naša štiričlanska ekipa je bila na moštveni tekmi druga že leta 2002 in lani tretja. Zato pa ne gre prezreti zmage Anžeta Laniška v celinskem pokalu leta 2015. Je končno prišel dan tudi za Anžeta Laniška, da se povzpne na sam vrh svetovnega pokala?

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov