Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 24. jan. 2021

TV Slovenija 1 • Ned, 24. jan.

07:00
Živ žav

Milan in Tomaž pomagata očku odnesti stare predmete na stojnico bolšjega sejma in se obenem ne moreta načuditi, kdo bi hotel imeti vso to staro, oškrbljeno in obrabljeno kramo. A kmalu ugotovita, da ljudem marsikaj še pride prav.

Ava, Riko in Teo se sredi puščave na smrt dolgočasijo. Da bi pregnali dolgčas, poberejo prvo stvar, ki jim pride pod tačke. Izkaže se, da je to ptičje pero. Kako se lahko z njim zabavajo?

Mandi po nesreči polije Pipijevo kapo. Takoj jo opere v pralnem stroju, a kaj ko se kapa skrči. Kje bo dobil novo, preden se Pipi vrne iz trgovine? Ponjo bo moral z letalom.

Timi je navihana mala ovčka. Pravkar je dopolnil tri (ovčja) leta in zdaj gre v vrtec. To pa sploh ni preprosto: v skupini se bo moral veliko naučiti. Predvsem to, da je treba stvari deliti in paziti na čustva drugih. Ni dovolj, da nadarjeni mali nogometaš odlično brca žogo – naučiti se jo mora tudi dobro podati. Vsak nov dan je s pomočjo prijaznih vzgojiteljev nova zabavna učna ura.

Dobrodošli v Trala trali – svet Muzikalčkov.

Jurij in Pavel uživata na popotovanju na vroči otok. A samo tako dolgo, dokler ne ostaneta brez čolna.

Netopir spi na drevesu. Tam je tudi ptičje gnezdo, v katerem so jajca. Ko se ptički izvalijo, netopir ne more zatisniti očesa. Ptičice neutrudno čivkajo, ker so lačne. Netopir je tako jezen, da gre do mame ptice. Toda ta spi.

Niko odkrije, da za zanimive umetnine ne potrebuje papirja in barvic – namesto tega navdih črpa iz vsakdanje okolice.

Žaži pokvari svojo rolko. Čuk predlaga, da jo odnesejo Rolkarskemu čarodeju, ki živi v gradu na gori, da bi jo popravil. Vstop v grad pa jim prepreči Hubertus, čarodejev pomočnik.

Mačka Katja bi rada bila glasbenica, ampak nima posluha.

Lola je danes strašansko zaposlena, saj ima svojo pisarno z morskimi deklicami, gostilno, zobozdravnika in celo knjižnico. Nima se časa igrati ne s Čarlijem, ne z Lolo in še celo z namišljenim prijateljem Simonom Lorencijem ne. Zato tudi nima časa za Čarlijevo novo igrico s karticami. Ko pa pride na obisk Maj, Lola na lepem ni več tako strašansko zaposlena.

Mali noj vidi Trobko in Skoka, ki tekmujeta v teku. Tudi on bi rad sodeloval. Pridruži se jima in tekma se zavleče pozno v noč. Izmučena Trobka in Skok mu sledita skozi savano, da bi pripeljala pretirano navdušenega noja nazaj k speči mami.

Pepa in Jure se igrata s poskočno žogo. Ovčka Olja prinese teniška loparja in s Pepo igrata tenis. Jure dobi pomembno nalogo: postane pobiralec žogic.

Ko mali Timotej in njegov prijatelj noj dirkata, srečata komet. Zelo hitro leti. Komet ju povabi, naj pristaneta na njem. Zanju ima presenečenje: ko se bližajo Soncu, se led na kometu spremeni v gejzirje.

Volkulja Lali in Mavgli se igrata kot običajno. Tako sta zatopljena v igro, da sploh ne opazita, da jima sledi tiger Šir kan. Ptiček Darzi ju opozori nanj in za slapom si poiščeta skrivališče.

Pavlinca bo imela govor na šolski proslavi. Celo župan bo tam! Radi bi, da je vse popolno, zato se zelo vznemiri, ko ugotovi, da je doma pozabila svoj beli trak za lase, ki ji prinaša srečo. Kalimero pohiti ponj, a ga na poti nazaj v šolo izgubi.

Pikica zaradi prehlada ne more na Krilčkovo zabavo, potem pa se pošasti še odločijo, da se bodo brez nje igrale skrivalnice. Pikica se počuti osamljeno. Gospa Jokinstok ji svetuje, naj sede na klop za prijatelje.

Živa, Vid in Toni so žejni, ko pogasijo žejo, pa so kmalu tudi lačni. Naletijo na droben poganjek. Bodo lahko počakali, da bo zrasel v drevo?

Av! Nejko se zbudi s kljunobolom. Težava je, da ne mara hoditi h Kljunologu. Prijatelji mu predlagajo različna zdravila, da bi ublažil bolečino. Nejko v svojem kljunu odkrije nekaj čudnega. Izkaže se, da se je Mavricij ponoči naveličal njegovega smrčanja in mu v kljun zataknil ledeno svečo. Mogoče bi pa Nejko raje šel k zdravniku zaradi smrčanja?

Kmet ob cesti postavi stojnico, na kateri prodaja pridelke s kmetije. Psa Bitzerja določi, da bo skrbel zanjo. Lenemu Bitzerju pa kmalu postane dolgčas in delo prepusti Jonu.

Iskalki fosilov
Dana na plaži izkopava fosile in pri tem sreča svojo vzornico Mary Anning, slavno angleško iskalko fosilov iz 19. stoletja. Skupaj ugotovita, čigav je fosil s plaže. To je okamnela plavut želve iz pradavnine.

Reševalni dinovlak
Dana se zelo veseli vožnje z vlakcem, Sara pa malo manj, zato ji Dana predlaga igro. Pretvarjali se bosta, da sta na vlakcu, ki rešuje dinozavre. Čaka ju že prva naloga. Malemu triceratopsu je za petami tiranozaver.

Sveta maša iz mariborske stolnice, mašuje nadškof msgr. Alojzij Cvikl.

V okviru cikla koncertov Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije Sozvočje svetov, ki povezuje glasbeno in likovno umetnost je nastopila kot solistka naša odlična altistka Mirjam Kalin. Med drugim je zapela tudi Ave Marijo anonimnega skladatelja.

Kdor se vselej samo strinja, bo težko našel priložnost povedati tudi kako svoje mnenje.
(Jean Paul Sartre)

Razmišlja Rok Gros

Ženske, matere so prve, ki otrokom posredujejo vero in besedo Svetega pisma. Nenadomestljivo vlogo imajo tudi biblicistke.

24. januarja, na nedeljo Božje besede, se končuje jubilejno leto ob 1600. obletnici smrti največjega prevajalca Svetega pisma, svetega Hieronima. Evangelij so v svet prve ponesle žene, ki so v velikonočnem jutru obiskale Kristusov grob. Še danes so ženske, matere prve, ki otrokom posredujejo vero in besedo Svetega pisma. Nenadomestljivo vlogo pri celostnemu razodevanju Boga imajo tudi biblicistke. Knjiga Egerijin potopis, zapisi redke antične avtorice, je velik zaklad za preučevanje Svetega pisma, krščanskega bogoslužja, Svete dežele in meništva.
Do marca je v Plečnikovi hiši na ogled razstava o prijateljstvu med arhitektom Plečnikom in duhovnikom, pisateljem Franom Saleškim Finžgarjem, ki se je rodil pred 150 leti. Duhovnik Matija Slavič pa je bil prvi, ki je pri nas prevajal Sveto pismo iz hebrejščine. Prispeval je tudi k priključitvi Prekmurja matični domovini. Rezbar Fran Kubelj nam že vrsto let ob vaškem znamenju v Bukovici pri Vodicah pripoveduje posebno božično zgodbo. Pisatelj Alojz Rebula pa se s poslednjo knjigo Apokrifi vrača k priljubljeni temi: krščanski duhovnosti.

V današnjem času je hrana iz lokalnega okolja, za katero vemo, kdo jo je pridelal in predelal, med potrošniki vse bolj iskana. V Šalovcih smo obiskali kmetijo Karolyi, kjer pridelujejo kakovostno bučno olje. S tradicionalno pridelavo sadnih žganj se pri nas ukvarja vse manj kmetij. Kako dosegati kakovost žganj sta nam zaupala Mitja Firbas iz Cenkove in Martin Ficko z Goričkega. S trženjem kruha in peciva ter izdelkov iz lesa se ukvarjajo Stergarjevi s Pohorja. Lani so vrata kmetije odprli še turistom. Uspešno poslovno zgodbo nam predstavljajo tudi Ozvaldičevi, ki že 30 let uspešno gojijo in tržijo gobe.

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano.
Na Katarini nad Ljubljano srečamo Žigo in Barbaro. Mlad par, inženir agronomije, ki je svojo zgodbo začel z babičinimi kozami in restavratorka. Imata polno idej, med njimi že uresničujeta neposredno prodajo senenega mesa in ustvarjata učno kmetijo za otroke.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V Oplotnici smo posneli 4. Festival pod Pohorjem. Gre za mlad narodno-zabavni dogodek. Vabljeni k ogledu.

Župan alpske vasi Ostana na nadmorski višini 1500 m poskuša oživiti kraj, v katerem se že 30 let ni rodil otrok. Uspelo mu je privabiti Silvio iz Torina, ki je prevzela taverno, in Flavia iz Torina, ki je prevzel pekarno. Za obe stavbi je župan po večletnem birokratskem trudu pridobil denarna sredstva. V vas se je priselila tudi Serena, ki prideluje sadje in zelenjavo, ter šest Pakistancev, do katerih je bila skupnost v začetku skeptična. Prišleki so vzljubili vas, ki ima zdaj že 50 prebivalcev in počasi postaja prava skupnost.

Duhovit in romantičen film ceste je postavljen na smaragdni otok.

Uspešen odvetnik Daniel po dolgih letih pride na rojstno Irsko, da bi se udeležil materinega pogreba. Na Irskem skorajda nima več družinskih članov, le še najstniškega brata, ki trpi za avtistično motnjo. Daniel je odločen, da bo takoj po pogrebu letel nazaj v Ameriko, kamor želi odpeljati tudi brata, ki pa noče z njim. Po spletu naključij se namesto tega znajde na cesti z avtomobilom, neznano žensko po imenu Mary, bratom in krsto, ki jo mora prepeljati na drug konec otoka. Na poti se vsak spopade z zamolčanimi resnicami iz družinske in osebne zgodovine.

Izvirni naslov: THE LAST RIGHT / Irski film, 2019 / Režija in scenarij: Aoife Crehan / Igrajo: Michiel Huisman, Brian Cox, Niamh Algar, Colm Meaney

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Levison v Jordaniji obišče Petro, eno največjih arheoloških znamenitosti na svetu. Od tam odpotuje v Izrael, kjer obišče Betlehem in Jeruzalem.

Risanka je nastala po slikanici svetovno znanega ilustratorja Thé Tjong-Kinga. Vseh trinajst epizod in kratki film prikazujejo eno zgodbo. Gospod in gospa Pes spečeta dve slastni čokoladni torti in svoje sovaščane povabita na piknik. A ko prispejo na dogovorjeni prostor opazijo, da sta torti izginili. Sama zgodba in njen srečni konec sta vsakič predstavljena s perspektive drugega nastopajočega lika. Simpatične zgodbice so mešanica komedije, romantične komedije in detektivke in so primerne za vse starosti.

Pošasti doživijo presenečenje, ko gospa Jokinstok v razred prinese dinozavrovo okostje z imenom Erik. Opozori jih, da se ga ne smejo dotikati, a med odmorom je ne ubogajo, in Erik razpade. Jim ga bo uspelo sestaviti, preden za to izve učiteljica?

Mali Timotej in njegov prijatelj krtek odkrijeta, da so ognjeniki pod morjem postavljeni v vrsto. Kako neki je to mogoče? Mali Timotej in krtek se potopita v morje, da bi to raziskala.

18:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Živimo čas množice informacij in dogodkov. Nekateri se izkažejo za muhe enodnevnice. Kaj pa v resnici zaznamuje teden ali kroji prihodnjega? V oddaji, ki se poglobi v bistvu stvari. Vsako nedeljo po televizijskem Dnevniku.
Politično s Tanjo Gobec.
Urednica oddaje Nataša Rijavec Bartha.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Na otvoritvi retrospektive priznanega mariborskega slikarja Karola Korenike se zgodi umor.
Žrtev je umetnikov sin, morilsko orodje pa del razstavljene umetnine – granitna kocka. Ko nekaj dni za tem umre še en član družine, se inšpektor Vrenko znajde pred posebno težko nalogo.

Pravzaprav se je zgodil absurd. Smrt nam je planila v obraz, a se je od nas še bolj oddaljila. Čas je pohitel, ljudje so umirali sami. Zato sem v goste povabila dr. Tino Bilban, raziskovalko, filozofinjo in pisateljico, ki je edina kot filozofinja delala med fiziki na dunajskem Inštitutu za kvantno optiko in kvantne informacije. Na prvi pogled se zdi, da je še eno polje njenega delovanja – avtorstvo poučnih knjig za mlade bralce na področju razumevanja staranja – zgolj profesionalni obvod. A ne drži: tako ali drugače se vedno znajde na stičišču med sodobno znanostjo, literaturo in filozofijo ter pretresanjem njihovih temeljnih pojmov, pa naj gre za čas, stvarni svet ali pa staranje in smrt. V otroški in mladinski literaturi duhovito nagovarja bralce, včasih tudi z risbami, da bi lažje razumeli sodobno potovanje k času, da bi znali z njim, torej s časom, bolje živeti. Dr. Tina Bilban je tudi članica strokovnega odbora Priročnika za branje kakovostnih mladinskih knjig in nosilka projekta Skozi knjige k pogovoru o starosti.

V Poročilih ob 22.00 uri se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

21:55
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:05
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Presunljiva zgodba treh žensk, treh generacij, zaznamovanih z dolgo senco holokavsta. Maja 1944 so v Auschwitz deportirali mlado Judinjo Vero. Bila je dva meseca noseča in Mengele jo je izbral za svoje nezaslišane poskuse. V taborišču se ji je rodila Angela, težka le kilogram. Skrivati jo je morala dolgih pet tednov, vse do osvoboditve taborišča. Angela je nato svojo hčer Kati vzgajala v karseda samostojno osebo, češ, človek nikoli ne ve, kdaj se bosta spet videli. Povsem nevede jo je vzgajala kot tisto, ki je preživela, in nanjo prenesla družinsko travmo, ki se je poprej zalezla tudi vanjo. Kati je dolgo živela z občutki krivde in neprimernosti, mučile so jo grozljive more. Prepoznala je strašljivo zapuščino in sklenila pred njo ubraniti svoje otroke.

BORN IN AUSCHWITZ / Madžarska, Nemčija / 2019 / Režija: Eszter Cseke in Andras S. Takacs

Baritonist Matjaž Robavs in pianistka Andreja Kosmač sta v prijetnem grajskem okolju predstavila samospev romantičnega skladatelja Franza Schuberta. Po skladateljih dunajske klasike, ki so se že pred njim preizkušali v tej glasbeni zvrsti, je prav Schubert obveljal za utemeljitelja in mojstra romantičnega samospeva. Der Winterabend ali Zimski večer je eden redkih samospevov, ki ga je napisal v času svojega bivanja zunaj Dunaja, med obiskom pri družini Pachler v Gradcu. Tam je skladatelj spoznal štajerskega pesnika Karla von Leitnerja, čigar besedilo, ki opisuje toplino in domačnost življenja v majhnem mestu, je uglasbil v tem samospevu.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Živimo čas množice informacij in dogodkov. Nekateri se izkažejo za muhe enodnevnice. Kaj pa v resnici zaznamuje teden ali kroji prihodnjega? V oddaji, ki se poglobi v bistvu stvari. Vsako nedeljo po televizijskem Dnevniku.
Politično s Tanjo Gobec.
Urednica oddaje Nataša Rijavec Bartha.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov