Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 2. nov. 2021

TV Maribor • Tor, 2. nov.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na Televiziji Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni ter informacije o sporedu.

Štiri dni v maju so strokovnjaki in ljubiteljski vrtičkarji v nihajočih vremenskih razmerah urejali 6 tematskih gred ob dvorcu Tabor: grede Grajskih zeliščnih zvarkov, Grajske mize, Grajskega rožnega vrta, Grajskega sprehajališča, Grajskega kotička za počitek in Grajskih skrivnostni sekvoj. V prejšnjih oddajah smo že izvedeli, s katerimi izzivi so se soočali, kako so se spreminjale podobe njihovih kotičkov, pa tudi, kako so se ujeli med seboj in lastnikom dvorca. V zaključni oddaji spoznamo del produkcijske ekipe in izvemo, katera vrtnarska ekipa je zmagala.

Trije igralci želijo zaigrati pravljico, a prav vsak hoče glavno vlogo pripovedovalca. Nekako se sporazumejo in znana pravljica se lahko začne. Brez nenehnih medsebojnih spopadov človeške nečimrnosti pač ne gre, a vseeno varno pripeljejo nežno Sneguljčico do srečnega konca. Prelepa tradicionalna likovna podoba na odru izriše pisano bogastvo lesenih lutk z lumpastimi palčki na čelu: "Če otroci so človeški malčki, mi, ki manjši smo od njih, smo palčki!"

Medtem ko v Sloveniji še vedno čakamo na sistemski zakon o dolgotrajni oskrbi, v nekaterih krajih po državi že uspešno tečejo poskusni projekti dolgotrajne oskrbe. Dobro leto je ta na voljo tudi v Mariboru, vanjo pa je trenutno vključenih več kot 270 uporabnikov. Pomoč je brezplačna, zajema pa tako socialno-varstvene kot zdravstvene in lekarniške storitve. Ker se projekt junija prihodnje leto izteče, se njegovi nosilci in uporabniki že vprašujejo, kaj bo potem. Pokazalo se je namreč, kako potreben je koncept novih storitev, s katerimi starejšim omogočijo, da čim dlje ostanejo v domačem okolju. O vsem tem v naši oddaji TELE M Plus, ki bo na Televiziji Maribor 1. novembra ob 18. uri.

Vabljeni k ogledu!

Ob stoti obletnici rojstva pisatelja Janka Messnerja je Društvo slovenskih pisateljev na njegovi rojstni hiši v Dobu odkrilo spominsko obeležje, ki je obenem nova postojanka na Slovenski pisateljski poti na Koroškem.
27. avgusta pred 135 leti se je v Lobniku nad Železno Kaplo rodila Angela Piskernik. Slovenski muzealki, botaničarki in pedagoginji sta Katoliška akcija in krška škofija pri uršulinkah v Celovcu odkrili spominsko ploščo. Zamisel se je rodila iz Iniciative Hlipovčnik in »Kulture spominjanja«. Vse dosedanje pobude za dostojno počastitev v koroški prestolnici so ostale neuspešne.
Otroci, ki obiskujejo gledališko šolo Teatra Šentjanž, so pred kratkim vabili na krstno uprizoritev predstave Čirule čarule 123 – domišljija se zgodi. Besedilo je bilo napisano prav zanje.
Pod geslom Mit dir sein/Za vedno s teboj je pri Mohorjevi založbi izšla dvojezična knjiga z besedili o smrti, žalovanju, tolažbi in upanju.
http://slovenci.orf.at

''Vsem Slovencem milost, mir, usmiljenje in pravo spoznanje Boga po Jezusu Kristusu!" so bile v Katekizmu, prvi slovenski knjigi, prve slovenske besede, ki jih je leta 1550 zapisal "oče slovenskega naroda" Primož Trubar. S tem nagovornim pozdravom je zelo povedno izrazil svoj namen in svoje poslanstvo, ki ju je izpolnjeval vse življenje.
Dan reformacije je kot slovenski državni praznik uveljavljen že od leta 1992, in sicer ne le kot praznik slovenske duhovne omike in kulture nasploh, temveč tudi kot dan slovenske narodne identitete.
V želji po policentrični izvedbi državnih proslav bo letošnja osrednja slovesnost ob dnevu reformacije potekala v Kulturnem domu Krško v petek, 29. oktobra 2021, z začetkom ob 20. uri.
V programskem delu bodo sodelovali: igralec Vojko Zidar, članice in člani srednjeveške plesne skupine KUD Galiarda, članice in člani instrumentalne zasedbe GITA, članice in člani vokalne zasedbe Ingenium Ensemble in srednjeveški tiskarski mojster Janez Rozman.
Posnetek prireditve, posnela jo bo TV Slovenija, bo v programsko shemo umeščen na praznik dneva reformacije, torej v nedeljo, 31. oktobra 2021, ob 20. uri na 1. program TV Slovenija. Vljudno vabljeni k ogledu!

Gost tokratne oddaje Dober večer bo zgodovinar dr. Janko Prunk, tudi zaslužni profesor ljubljanske univerze. Pred 60. leti se je zapisal proučevanju zgodovine, iz osrednje tematike svojega raziskovanja pa bo kmalu izšel tudi roman, ki bo srečanje z našo preteklostjo na povsem drugačen način. Bodite z nami v ponedeljek, 1. novembra ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor.

Stalnica torkovih juter, v katera vas bodo izmenično pospremili Matej Zemljič, Ljubica Mlinar in Monika Tavčar, so prometne minute, pregled dogajanja v sodnih dvoranah, delimo pa tudi nasvete za dom in vrtnarske nasvete.

Az adás tartalma:

- Divatsarok: Cuckoo Cups egyedi zománcozott edények;
- számháború – szabadtéri stratégiai csapatjáték;
- az Aurevoir együttes lendvai koncertje;
- klipek: Szakács Gergő, Miskovits, Bronson & lau.ra, Axa.

Vsebina oddaje:

- Modni kotiček: edinstvena emajlirana posoda Cuckoo cups;
- »vojna številk« – strateška igra na prostem;
- lendavski koncert glasbene zasedbe Aurevoir;
- videospoti: Szakács Gergő, Miskovits, Bronson & lau.ra, Axa.

Vabljeni k ogledu.

Do leta 2050 bo po ocenah Združenih narodov na Zemlji živelo že 10 milijard ljudi, zato bo eno od ključnih vprašanj, kako nahraniti človeštvo, obenem pa omiliti vpliv intenzivne pridelave hrane na naše okolje. Kakšen bo v prihodnosti sistem oskrbe s hrano in kakšen bo naš jedilnik? Bodo žuželke in meso iz laboratorija del vsakdanje prehrane?

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

V oddaji se tokrat posvetimo oblačilni kulturi Slovencev na našem čezmejnem in prepišnem območju. Obleka o nas razkriva več, kot si upamo misliti. V različne ravni oblačenja nas danes popeljeta Lea Pisani, strokovnjakinja za oblačilno kulturo in igralec Vladimir Jurc.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V tokratni oddaji Ljudje in zemlja bo pred mikrofon najprej stopil kmetijski minister, ki bo med drugim odgovoril tudi na vprašanje, kako naj vaščani sobivajo z zvermi. Sprehodili se bomo po veronskem vinskem sejmu, ki so ga organizirali kljub ali pa prav zaradi pandemije. »Forešt« iz Novega Mesta si je dovolil oženiti se na Kras, zagnati prodajo rib in celo saditi oljke – škandalozno! Šli smo tudi čez mejo na Krasu, kjer in posneli posledice škode, ki jo zamejskim kmetom povzročajo divji prašiči. Vabljeni k ogledu to nedeljo opoldan na prvem in ob 18h na koprskem programu.

Jedi solinarjev so bile skromne, a zelo okusne. Med priljubljene sodijo jedi na žlico, kjer posebno mesto zaseda fižolova mineštra. Tej jedi so glede na letne čase dodajali različne sestavine. Naša kuharica Bianca Zudič je vanjo zamešala mladi divji koromač, ki ima številne zdravilne učinke in daje jedi prav poseben okus. Veliko sestavin za enolončnice pa tudi druge za jedi so solinarji pridelali kar doma. Številni so namreč na delo v solinska polja prihajali z bližnjih kmetij, kjer so imeli raznolik zelenjavni vrt, pa tudi kakšno domačo žival.

ČRNA REDKEV PRI PREHLADU
V Dnevniku lastnih izkušenj je Ana-Marija Berk črni redkvi narezljala dno. Skozenj se počasi steka med, ki ga uživamo po žličkah proti prehladu.
ANKIN JESENSKI NASAD
Tudi tokrat oddajo odevamo s pisanimi jesenskimi lepoticami. Ob tem Anka Alt svetuje, kako in v kakšno zemljo jih posadimo.
PLOD PAVLOVNIJE ZA DARILNO VREČKO
S pomočjo Sebastjana Liparja spoznavamo pavlovnijo, ki velja pri nas za invazivno drevesno vrsto, zato smemo saditi le hibridne sorte z nekaljivimi semeni. Sebastjan je nabral nekaj plodov in jih prilepil na papirnato vrečko.
IZREZIMO BUČE
Ob koncu meseca smo se ustavili še na vrtu Zelene sreče pod Ptujsko goro. Družina Podgoršek je izrezljala buče.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Az adás tartalma:

- Divatsarok: Cuckoo Cups egyedi zománcozott edények;
- számháború – szabadtéri stratégiai csapatjáték;
- az Aurevoir együttes lendvai koncertje;
- klipek: Szakács Gergő, Miskovits, Bronson & lau.ra, Axa.

Vsebina oddaje:

- Modni kotiček: edinstvena emajlirana posoda Cuckoo cups;
- »vojna številk« – strateška igra na prostem;
- lendavski koncert glasbene zasedbe Aurevoir;
- videospoti: Szakács Gergő, Miskovits, Bronson & lau.ra, Axa.

Pri obujanju spominov nam bodo priskočili na pomoč Mladen Delič, Petra Skok in Ana Delin. Voditeljica: Veronika K. Žajdela. Avtor oddaje: Dušan Tomažič. Vabljeni v našo družbo!

Plavalci imajo letos natrpan urnik. Po spomladanskem evropskem prvenstvu v dolgih bazenih, poletnih olimpijskih igrah, seriji svetovnih pokalov jih zdaj čakata še dve veliki prvenstvi – evropsko in svetovno v kratkih, 25-metrskih bazenih.
Letošnje evropsko prvenstvo, ki bo tokrat trajalo šest dni, od 2. do 7. novembra, gosti Kazan, ki je bil tudi zadnja postaja svetovnega pokala. Prav v teh sta letos izstopala Peter John Stevens, tudi z zmagama, ter Katja Fain, ki je kar šestkrat stala na stopničkah. Oba sta tudi naša glavna aduta na evropskem prvenstvu: Peter John Stevens na 50 in 100 metrov prsno, Katja Fain pa ima širok nabor disciplin, od 200 do 1500 kravl in tudi 200 delfin in mešano.
V Kazan potujejo štiri plavalke in trije plavalci. Slovenski plavalci so se doslej s tovrstnih tekmovanj desetletja vračali z medaljami, le z zadnjih dveh ne. Upajo, da se bo krivulja spet obrnila navzgor in se bo skupno število vseh medalj slovenskih plavalcev doslej, 100, še povečalo.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na Televiziji Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni ter informacije o sporedu.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov