Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 26. mar. 2022

TV Maribor • Sob, 26. mar.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

10:55
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

11:40
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

11:45
Kultura

Premiera predstave Razcufane zgodbe, ki je nastala po motivih zgodb Petra Svetine, napoveduje jutrišnji ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri. V ljubljanski Mali Drami bodo nocoj premierno izvedli predstavo Težko je biti Bog, po romanu bratov Strugacki in v režiji Aljoše Živadinova Zupančiča. Bili pa smo tudi na predstavitvi knjige Kratke zgodbe slikarja Dušana Kirbiša v Murski Soboti in v Narodni galeriji prisluhnili branju Kralja Ojdipa v prevodu dr. Kajetana Gantarja. Besedilo so v okviru Evropskega latinsko-grškega festivala hkrati prebirali na več kot sto prizoriščih po vsem svetu.

Az adás tartalma:

- együttműködési megállapodás közúti turisztikai kisvonatok üzemeltetéséről;
- a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet Tanácsának ülése;
- a Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség Tanácsának ülése;
- Arany Kő díj a Dobronaki községnek;
- zalaegerszegi diákok látogattak Lendvára a Rákóczi Szövetség jóvoltából;
- Határtalan férfiének Gubinecz Ákossal Lendván;
- dokumentumfilm az ember és a gólya különleges barátságáról.

Vsebina oddaje:

- podpis pogodbe o obratovanju cestnega turističnega vlakca;
- seja Sveta Zavoda za kulturo madžarske narodnosti Lendava;
- seja Sveta Madžarske samoupravne narodne skupnosti Občine Lendava;
- Zlati kamen Občini Dobrovnik;
- dijaki iz Zalaegerszega na obisku v Lendavi s pomočjo Rákóczijeve zveze;
- Moška pesem brez meja z Ákosem Gubinczem v Lendavi;
- dokumentarni film o posebnem prijateljstvu med človekom in štorkljo.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobraževalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev vseh starostnih skupin. V večurnem živem in dinamičnem jutranjem programu, ki je na sporedu vsak delovni dan, se prepleta studijski del z aktualnimi vklopi v živo z različnih koncev Slovenije. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi, in ponujamo najrazličnejše vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do predstavljanj osupljivih življenjskih usod, vrtičkarskih in prehranskih nasvetov in atraktivnih nagradnih iger. Oddaja poteka tudi v sodelovanju z RTV centrom Koper in RTV centrom Maribor, s čimer v živi program vnašamo še več lokalnih vsebin.

Oddaja Dobro jutro uvaja sodobne televizijske formate s poudarkom na kakovostnih vsebinah in je upoštevajoč delež televizijskih gledalcev med najbolje gledanimi oddajami nacionalne televizije. V letu 2014 so ustvarjalci oddaje prejeli eno najprestižnejših slovenskih medijskih priznanj: strokovnega viktorja za najboljšo zabavno TV-oddajo.

V oddaji o zamejskih Slovencih Rojaki, ki bo tudi tokrat prikazala, kako aktivno in živahno je kulturno, izobraževalno in gospodarsko udejstvovanje Slovencev izven domovine. Podali smo se na južno Koroško, kjer smo raziskovali slovenska ledinska in hišna imena. Ta so danes uvrščena v avstrijski seznam nesnovne kulturne dediščine UNESCO. Bili smo v Porabju. Porabsko slovensko narečje je danes ogroženo, zato je toliko bolj pomemben natečaj Porabske literature, ki ga razpisujeta Zveza Slovencev na Madžarskem in Slavistično društvo Prekmurja, Prlekije in Porabja. Ob prazniku žena, osmem marcem, so se v Tolminu nastopile pesnice iz sosednje Beneške Slovenije. Predstavile so svoje pesmi, predvsem pa okoliščine, v katerih so začele pisati. Obiskali pa smo še Slatino - majhen kraj v neposredni bližini Banja Luke, ki se počasi pripravlja na obeležitev 100 letnice, odkar so v ta kraj prišli, zlasti Primorski Slovenci.

Oddaja Dogodki tedna vključuje zgodbe o vseh najpomembnejših dogodkih tekočega tedna iz političnega, gospodarskega, kulturnega in športnega področja v Savinjski statistični regiji.

Pomurje in Porabje veže zgodovinska in kulturna povezanost. Porabje je bilo geografsko, kulturno in narodnostno del Prekmurja vse do leta 1920 ko je prišlo do razpada Avstro-Ogrske in je bilo priključeno k takratni kraljevini Jugoslaviji, Porabje pa je pripadlo madžarski državi. Ob vstopu Slovenije in Madžarske v EU po dobrih 80 tih letih izginja umetno postavljena meja med Porabjem in Prekmurjem, s tem se ponujajo nove priložnosti za povezovanje. Zato je potrebno vzpodbujati sodelovanje na ravni družbenih ustanov predvsem preko televizijskih medijev, ki bodo ustvarili pogoje za lažje čezmejno sodelovanje obeh področij.
Slovensko Porabje je tipičen primer, kjer je vidno, da lahko državna meja (železna zavesa) pusti na ljudeh neizbrisen pečat. Porabski Slovenci so bili desetletja ločeni od svoje matične domovine in so živeli brez kakršnih koli stikov z domovino matičnega naroda. Etnično skupino (porabski Slovenci) sestavljajo ljudje, ki si delijo enake kulturne značilnosti, želimo si, da bo tudi ta etnična skupina še naprej sposobna in zmožna ohranjati svojo etnološko dediščino, ponos in identiteto, da bosta slovenski jezik in kultura porabskih Slovencev njihova prednost in ne problem. Slednje lahko dosežemo s tesnejšo povezanostjo porabskih Slovencev z matičnim nacionalnim korpusom. Zagotoviti je potrebno večjo možnost delovanja manjšine v javnosti predvsem preko televizijskega medija ter skušati v pozitivnem duhu do jezika manjšine razvijati taka stališča, ki bodo pospeševala znanje in uporabo narečja, ki mu grozi izumrtje.
Za porabske Slovence je pomembno, da postanejo bolj prepoznani na Madžarskem in v Sloveniji, zato si je potrebno prizadevati za takšen razvoj medijev, ki bo manjšince predstavil v pozitivni luči ter jim omogočil razvoj in napredek gospodarstva v Porabju, saj je to osnovni pogoj za obstoj ene maloštevilne narodnostne skupine.

Kusta repa, dugi len. Pustovanje porabskih slovenskih upokojencev pred Slovenskim domom.
Javni kipi v Monoštru. Med skulpturami so tudi stvaritve slovenskih kiparjev.
Zgodilo se je pred 27-imi leti. Obiskali smo Slovence v Mosonmagyaróváru.

V maju smo na grajskem dvorišču v Oplotnici posneli 3. Festival pod Pohorjem. Gre za mlad narodno-zabavni dogodek, na katerem je v prvem delu nastopilo pet ansamblov: Žurerji, Me tri do polnoči, Posluh, Lun'ca in Valovi. V uvodni točki nas pozdravi pohorski godec Tine Lesjak s prijatelji, v spremljevalnem programu pa boste videli lanskoletne nagrajence stroke in občinstva – Prleški kvintet in ansambel Udar. Voditelj je Andrej Hofer.

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Nekega dne sta se čez brv, vsaka s svoje strani, odpravili mlada in stara koza. Srečali sta se sredi brvi, ki pa je bila tako ozka, da nista mogli druga mimo druge. Ker se nobena ni hotela umakniti, sta se pognali v boj. Zapletli sta se z rogovi in naposled štrbunknili v vodo, ta pa je ohladila njuno trmo.

Geslo izrecite, zamižite, po štetju do tri spet oči odprite in se v Čudogozd zazrite! Kdo praznuje? Žalostna luna. Vas zanima, zakaj je žalostna? Osamljena je in nihče je ne pride obiskat. Gaja in Tina morata takoj ukrepati. Dajmo, super punci! Luna, prihajamo!

Mandi in Pipi gresta v Peru. Rada bi zajahala lamo, pa je zanju ostala samo še mula. Lepo se imata z njo, a le zakaj ne spusti nikogar na most. Morda ima celo mula dober razlog za trmo.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Dopisnik Janko Petrovec se je v Rimu pogovarjal s kitajskim disidentskim umetnikom in aktivistom Ai Weiweijem, ki razstavlja v Dioklecijanovih termah, debitiral pa je tudi z režijo opere Turandot. Bili smo na sinočnji premieri gledališko glasbenega projekta Lare Jankovič: Pesem za Laro – Ujetnica časa v Avditoriju Portorož. Obiskali pa smo tudi festival kulturno-umetnostne vzgoje za otroke in mlade BOBRI.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Vladimiro Skale v Celju poznajo kot lastnico modne agencije, voditeljico na eni od radijskih postaj, organizatorico razstav in številnih prireditev. Zase je nekoč v pogovoru za Večer dejala: “Nisem znana Celjanka, sem delovna Celjanka.” Z njo smo se pogovarjali o modi, o barvah, o pravljicah, o nekdanjih slovenskih modnih blagovnih znamkah, o vrednotah in identitetah.
Vabimo vas, da si pogovor z Vladimiro Skale v oddaji Dober večer ogledate v ponedeljek 21. marca ob 20.uri v sporedu Televizije Maribor!

Oddaja »Obrazi naših rojakov« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Tokratno oddajo posvečamo slovenski dramatiki.
Tekmovalni del programa 52. Tedna slovenske drame nakazuje razmah ženskih dramskih pisav, avtorskih projektov in režiserk.
Pogovarjali smo se s selektorjem Rokom Andresom, članom žirije za podelitev Grumove nagrade, Tomažem Toporišičem,
nominiranci za Grumovo nagrado in dramatičarkama Simono Semenič in Simono Hamer.
Plesalec in koreograf Matjaž Farič, ki je režiral po naročilu napisano dramsko noviteto Vse OK, pa nam je razkril, kako se kot režiser počuti v dramskem gledališču.

Štajerski odposlanec govorjene besede bo z ekipo priznanih Muzičarjev poskrbel, da boste ostali priklopljeni na pravo frekvenco… – EMKEJ IN MUZIČARI!

Sobota v Planici že tradicionalno prinaša zadnjo ekipno tekmo letošnje sezone smučarskih skokov. V prenosu boste lahko spremljali že poskusno serijo, nato pa še obe seriji boja za zmago. Favoriti preizkušnje so Slovenci, ki so v Vikersundu osvojili zlato ekipno medaljo na svetovnem prvenstvu v poletih. Naša reprezentanca se je na domači letalnici do zdaj veselila dveh ekipnih zmag, v letih 2013 in 2015. Tekma bo pomembna tudi za Avstrijce in Nemce, ki se borijo za zmago v pokalu narodov. V bogatem studijskem programu boste skakalce po nastopih lahko tudi videli in slišali, poleg tega se bomo spomnili številnih uspehov naših v tej sezoni.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov