Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 24. maj. 2022

TV Maribor • Tor, 24. maj.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

10:25
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

10:55
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

11:00
Kultura

Zaradi novinarske stavke bodo vsebine v oddaji Kultura prilagojene. Poročamo pa o današnji premieri filma Antigona – Kako si upamo! v ljubljanskem Kinodvoru, začetku festivala Svetlobna gverila in festivalu Jazz Cerkno.

V Kulturnem domu v Pliberku bo krstno uprizoritev doživel gledališki prvenec Martina Kuchlinga Veter v grapah Korotana. Besedilo, ki obravnava temna obdobja zgodovine koroških Slovencev, je avtor napisal ob 100. obletnici koroškega plebiscita.
Koledar KIS 2022: na Kozlovi domačiji v Spodnjih Vinarah od leta 2020 vodi kmetijo Marco Hobel. V glavnem se posveča vzreji jagnjet. Korak za korakom, preudarno, je njegovo geslo. Ob petju in kulturnem delovanju se udejstvuje tudi politično. Kot kandidat Gospodarske liste (GWL) Škocjan je bil marca lani eden od skupno sedmih novih vodij občinskih list samostojnega slovenskega političnega gibanja na Koroškem.
V južnoštajerskem Kleku so odprli Park razmisleka s spomenikom umetnika Petra Kluga, ki spominja na žrtve nacionalsocializma v drugi svetovni vojni.
Prireditvi Impulz 2022 Višje šole za gospodarske poklice v Šentpetru ob 80. obletnici pregona in BiliSmoBomo Šolske akademije ZG/ZRG za Slovence v Celovcu ob 65. obletnici ustanove gostujeta pri pobratenem društvu SPD Borovlje.
http://slovenci.orf.at

Nikjer doma - posebna oddaja Tednik, posvečena begunkam in beguncem. Mineva 30 let od prihoda prvih beguncev iz Bosne in Hercegovine in tri mesece od prihoda prvih beguncev iz Ukrajine. Od leta 2015 prihajajo množice beguncev iz držav Bližnjega vzhoda, kjer divjajo oboroženi spopadi.
Njihove zgodbe so grenke. Nikjer niso zaželeni, nikjer doma. Pogovarjali smo se ljudmi z različnih delov sveta, ki jim je skupno dvoje: da so morali zapustiti svoje domove in da so zatočišče našli v Sloveniji.

V oddaji Dober večer bomo vsak ponedeljek gostili znanega in zanimivega sogovornika, ki javno deluje ali je rojen in prihaja iz ene od štirih pokrajin v severovzhodni Sloveniji, Štajerske, Celjske regije, Koroške ali Pomurja. Vabljeni k ogledu.

Ob torkih se z vami prebuja Mojca Mavec. Prva ura druženja prinaša pregled črne kronike z dr. Damijano Žišt, rubriko V središču z Moniko Tavčar in športne minute z Anžetom Bašljem. V jezikovnem kotičku se lotevamo slovničnih vprašanj in dilem, s tujci, ki živijo v Sloveniji, spoznavamo svet, s Špelo Močnik na terenu pa Slovenijo. Rubrika Moj RTV prinaša zanimive vsebine iz naše hiše, Kuharski ABC pa hitro in enostavno pripravo hrane. Oddajo ob torkih zaključujemo v družbi z znanimi družinami. Z nami so jutra lepša!

A Barangolások adásában az MTVA munkatársai jóvoltából az Itthon vagy! című sorozatban a Zebegény és a Budapest – Erzsébetváros című epizódot láthatják.

V oddaji Potepanja si s pomočjo fundacije MTVA v nizu oddaj z naslovom Doma si! oglejte epizodi Zebegény in Budimpešta – Erzsébetváros.

Med Petrovčami in Žalcem leži dvorec Novo Celje. Nedvomno ena najlepših baročnih stavb na Slovenskem. Vhod spominja na nekdanje čase in sijaj, ki so ga dvorcu želeli dati njegovi prvi lastniki - grofje Geisruck. V stoletjih so se menjevali lastniki, v spominu domačinov pa je pisar, ki je postal plemič, Jozef Ludvik Haussmann, oče dame v črnem, kakor so imenovali Fanny Haussmann, za katero številni še danes trdijo, da je prva slovenska pesnica. Revitalizacija gradu je poseben izziv za umetnike. In redka priložnost izgubljeno umetnino nadomestiti – tako da intervencija ne bo zmotila nekdanjega časa, obiskovalca pa nagovorila z izkušnjo stoletij, in vedenjem današnjega časa.

Voditelj Boštjan Romih z ekipo obiskuje hiše, vrtove in stanovanja ter s pomočjo slovenskih arhitektov odkriva domiselne arhitekturne rešitve. Oddaja je zanimiva za vse, ki jih zanima arhitektura in oprema ambientov, ki želijo graditi, opremiti ali prenoviti dom.
Med Dravo in Muro se razprostirajo Slovenske gorice, ki so s svojimi grički vabljive tako s tal kot iz zraka. Tam smo obiskali edinstveno hišo, ki lastnikoma zagotavlja stik z naravo, bivanje z elementom vode in ravno pravo mero zasebnosti.
V drugem prispevku se odpravljamo v prostor, ki je po eni strani svetišče miru, intime in počitka, po drugi strani pa je velikokrat tudi zapostavljen. To je spalnica. Spalnica, ki z novimi trendi postaja čedalje bolj tisti prostor, katerega vrat ni treba več tako nujno zapirati.
Brez pohištva in dodatkov za dom so še tako dodelani prostori prazni in brez duše. Zato bo nova sezona oddaj Ambienti pozornost iz domiselnih idej arhitektov preusmerila na spretne prste rokodelcev in zgodbe majhnih blagovnih znamk. V prvi oddaji predstavimo dve ustvarjalki (kiparko in mizarsko mojstrico), ki ustvarjata pod imenom Vulgaris Woodcut.

Kulturni center Lojze Bratuž, eden od dveh slovenskih kulturnih hramov v Gorici, obeležuje 60-letnico delovanja. Zahtevnih začetnih časov, številnih izzivov in uspehov se bomo spomnili z gostjo Franko Žgavec, zborovodkinjo Vokalne skupine Vinika, profesorico solopetja v Gorici in ravnateljico Kulturnega centra Lojze Bratuž v Gorici . Kakšni so izzivi tega pomembnega vozlišča kulturnega ustvarjanja in družbenega življenja slovenske skupnosti na Goriškem? Kako se ozira v prihodnost ustanova, ki je tudi ena osrednjih prizorišč umetnosti, športa in izobraževanja?

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

V dolini se srečata bistra gorska in potočna stoječa voda, ki najprej nočeta teči skupaj in se držita vsaka zase. Potem pa ju tok ponese naprej in pomeša, kajti takšna je tudi narava življenja in proti toku življenja se pač ne da boriti, zato se mu je dobro tudi prepustiti.

Poplava! Poplava! Glas gozda pokliče na pomoč Saro in Jaka. Otroka takoj zavihata rokave in zgradita jez. Očitno je šlo za lažni alarm, saj o vodi ni ne duha ne sluha. Požar! Gori! Kaj je danes narobe z glasom gozda? Zakaj ga objema nemir? Pridružite se Sari in Jaku ter njuni novi domišljijski dogodivščini!

Pripravljanje okusne malice je lahko zabavno. No, včasih celo malce preveč … Zana in Karla preizkušata nov recept, vendar med pripravo pride do zapletov in poziva na sabljanje s kuhalnicami. Se bo na koncu vse srečno izteklo in bo solata užitna? Brez pomoči Čudogozda ne bo šlo…

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Predstavljamo tri kmetijske zadruge na območju Podravja, ki se trudijo, da bi zadružno poslanstvo opravljale tudi v trenutnih težkih ekonomskih razmerah. Vinis, zveza vinogradnikov in vinarjev Slovenije je v Grajeni pri Ptuju organizirala 5. državno ocenjevanje vin. Bonita je nova sorta jabolk za katero se zanima tudi vse več slovenskih sadjarjev. Le nekaj dni pred svetovnim dnevom čebel so v Mariboru izvedli 44. Državno tekmovanje mladih čebelarjev. Vlado Vogrinec, predsednik Čebelarske zveze društev Štajerske je v studiu spregovoril o pomenu svetovnega dneva čebel in o letošnji čebelarski sezoni.

Ste že slišali za bigole? Danes jih lahko poiščete na prodajnih policah trgovin, včasih pa so jih družine v Istri pripravljale doma s posebnim pripomočkom, ki je zahteval par močnih rok. Postregli so jih z različnimi omakami, odvisno od letnega časa. Posebej so teknili bigoli s sipami in divjimi šparglji; recept zanje vam zaupamo v tokratni oddaji. Izveste pa tudi, kako izurjeni opazovalci narave so bili solinarji, saj so znali napovedati vreme po obliki oblakov, barvi neba in vetru.

O VZGOJI BAZILIKE
Značilen vonj in številni dobrodejni učinki bazilike na naše telo, rastlini dodajo naziv kraljevska. Po botaničnih značilnosti delimo bazilike na dve skupini: indijsko-azijske in evropsko-mediteranske. Od okrog 60 različnih sort v oddaji spoznavamo 5, ki imajo enake zahteve po oskrbi.
SAJENJE KROMPIRJA NA GREBEN
Nadaljujemo s pripravo grebena, na katerega je Martina Plohl Krevh pred 4 tedni položila krompir. V tem času je zrasel toliko, kot bi ga sadila marca. Krompir je zdaj osula s kokosovimi vlakni in delno prekrila s slamo.
KO SE RODIM, DREVO DOBIM
Ester in Jurij sta v začetku aprila postala ponosna starša Martinu. Kaj kmalu je oče izkopal jamo, da vanjo ob rojstvu sina posadijo drevo. Izbrala sta rumeni dren.
NAMAZ IZ HMELJEVIH VRŠIČKOV
Sebastjan Lipar pravi, da so hmeljevi vršički v notranjosti države enakovredna zamenjava za šparglje, ki maja še rastejo na Primorskem. S sosedo Sonja sta iz njih pripravila namaz.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

A Barangolások adásában az MTVA munkatársai jóvoltából az Itthon vagy! című sorozatban a Zebegény és a Budapest – Erzsébetváros című epizódot láthatják.

V oddaji Potepanja si s pomočjo fundacije MTVA v nizu oddaj z naslovom Doma si! oglejte epizodi Zebegény in Budimpešta – Erzsébetváros.

Letošnje svetovno prvenstvo elitne skupine v hokeju na ledu gosti Finska. Napete tekme bomo spremljali v dvoranah v Tampereju in Helsinkih. Hokejska vročica na Finskem je na vrhuncu, saj je njihova reprezentanca na olimpijskih igrah v Pekingu osvojila zgodovinski naslov prvakov. Na prvenstvu zaradi izključitve ne bo izbranih vrst Rusije in Belorusije. Ti dve reprezentanci sta zamenjali Avstrija in Francija. V primerjavi z olimpijskim turnirjem bomo tokrat spremljali lepo število hokejistov iz najmočnejše lige na svetu, lige NHL. Naslov prvakov branijo Kanadčani. Odločitev o tokratnem prvaku pa bo padla v finalu 29. maja.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov