Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 29. jun. 2022

TV Maribor • Sre, 29. jun.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

10:20
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

10:45
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

10:50
Kultura

Ogledali smo si premiero muzikala West side story na Festivalu Ljubljana in razstavo o novih težnjah v italijanskem slikarstvu v ljubljanski galeriji Vžigalica. Ulična gledališča Ane desetnice so obiskala Maribor, Ljubljano pa festival ulične umetnosti, ki od leta 2019 povezuje ulično, umetniško in akademsko polje.

A Barangolások adásában az MTVA munkatársai jóvoltából az Itthon vagy! című sorozatban a Balaton déli partjára kalauzoljuk el Önöket.

V oddaji Potepanja se bomo s pomočjo fundacije MTVA v nizu oddaj z naslovom Doma si! potepali po južni obali Blatnega jezera.

Polagalec rim iz ljubljanskih Dravelj, skupaj z urbanimi ritmi zasedbe The Nipples – … NIPKE!

Rudolfu Maistru smo v našem kolektivnem spominu že dali ustrezno mesto. Brez njega in njegovih borcev bi severna meja do Maribora in še nekaj dlje najverjetneje potekala po Dravi. Pozabljamo pa, da je bilo okrog njega veliko ljudi, ki so ne glede na politično prepričanje, le kot zavedni Slovenci, opravili svoje delo enako strumno in pogumno kot Maister. Dr. Franjo Rosina je kot predsednik Posojilnice povsem na lastno pest odobril izplačilo 2 milijonov zlatih kron, da so od vojne izmučene in utrujene vojake lahko plačali in jih poslali v še en boj, tokrat za severno mejo. A to ni bilo edino občudovanja vredno dejanje še enega v vrsti Maistrovih sopotnikov.

RASTLINJAK V JUNIJU
Tik pred 30. obletnico, kar so začeli vzgajati sadike zelenjadnic, zelišč in jagod, smo obiskali družinsko podjetje Cornus. Trenutno imajo več kot tri hektarje obdelovalnih površin. Medtem ko so proizvodni rastlinjaki že skoraj prazni, pa je manjši rastlinjak, v katerem družina goji in preizkuša sadike za lastne potrebe, bujen.
ZGODBA BRUSNIŠKE HRUSTAVKE
Naša ekipa se je tokrat nazobala češenj. Na Dolenjskem še zorijo brusniške hrustavke. Ta avtohtona slovenska sorta češenj je odporna proti škodljivcem, tekne pa ptičem. Domačini jih imajo od nekdaj radi v kompotu in zavitku.
NARAVA V LONCU
Še tako majhen prostor popestri nasad rastlin. V ospredju so lahko sadna ali okrasna drevesa ali grmi, izkoristimo pa vsak delček zemlje in posadimo podrast. Z lepimi cvetovi ali le užitnimi aromatičnimi listi si ustvarimo bujno podobo narave v loncu, pri tem pa pazimo na zalivanje.

V slovenskih zadrugah praznujejo 150 let od začetkov organiziranega delovanja. Visoki jubilej so počastili s slavnostno akademijo, na kateri so se spomnili najpomembnejših mejnikov slovenskega zadružništva. Zveza slovenske podeželske mladine je skupaj z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano letos po vsej Sloveniji izvedla deset dvodnevnih izobraževanj pod naslovom Previdno v gozdu. Dodajamo opozorilo Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin o zatiranju ameriškega škržatka, ki prenaša zlato trsno rumenico. V Sloveniji imamo okoli 60 % kmetijskih zemljišč pokritih s travinjem. Tokrat nekoliko več pozornosti namenjamo košnji in spravilu krme.

Sredina jutra se pričnejo s pregledom dnevnega tiska in aktualne teme, ki jo postavljamo V središče. Za vse udeležence v prometu svetujemo v prometnih minutah. V pravnih nasvetih gostimo odvetnike in odvetnice, ki odgovarjajo tudi na vaša vprašanja. Nasveti za starše postrežejo z informacijami za vse družine, v Knjižnem klubu pa dobite nove predloge za branje. Po deveti uri razrešujemo dileme o življenjskih temah, ki se dotikajo nas vseh in jutro zaključimo z vrtnimi nasveti. Vaša sredina družba sta Špela Močnik in David Urankar, jutro z nami je dobro jutro!

Maribor v poletje že 27-tič vstopa s Festivalom Lent. Predstave, koncerti – kultura, druženje, kulinarika in doživetje – vse to festival ponuja na trgih, ulicah, parku in na obrežju Drave. Devet dni festival vabi na več kot 40 prizorišč. Ste si kdaj vzeli čas in v enem dnevu obiskali vse dogodke? Je to mogoče?

Az adás tartalma:

- bemutatták A Muravidék történelmének áttekintése című könyvet;
- az Értéktárkönyv és a Kis értéktárkönyv bemutatója;
- 25. Szlovén Könyvnapok Mariborban;
- Múzeumok éjszakája;
- képzőművészeti alkotóműhely Lendván;
- Magvető: a Dobronaki KÁI sikeres fiatal méhészei.

Vsebina oddaje:

- predstavitev knjige Pregled zgodovine Prekmurja;
- publikaciji Zakladnica vrednot in Mala zakladnica vrednot;
- 25. Slovenski dnevi knjige v Mariboru;
- Poletna muzejska noč;
- likovne delavnice v sklopu ZKD Lendava;
- rubrika Sejalec: uspešni mladi čebelarji DOŠ Dobrovnik.

Vabljeni k ogledu.

Politik, pisatelj in zdravnik Josip Vošnjak in njegov brat Mihael, začetnik zadružništva na Slovenskem, sta znana člana znamenite družine usnjarjev iz Šoštanja. O Mihaelovem sinu Bogumilu Vošnjaku pa povprečni Slovenec ve bolj malo. Gre za politika in diplomata, ki je ob koncu svetovne vojne kot generalni sekretar jugoslovanske delegacije sodeloval na pariški mirovni konferenci. Čeprav je vse do smrti verjel, da je za Slovence kraljevina Jugoslavija edina možnost obstoja in razvoja, je bil ves smisel njegovega življenja v ozaveščanju evropskih in svetovnih politikov o obstoju Slovencev. Vabljeni k ogledu!

V tem letu bo potekal 50. Festival narodno-zabavne glasbe Ptuj, ki je najstarejša in najuglednejša prireditev te vrste v Sloveniji. In prav prvi festival je potekal leta 1969, ko je Mestna občina Ptuj praznovala 1900-letnico prve pisne omembe Ptuja. Festival igra pomembno vlogo v razvoju slovenske kulture in spodbuja kakovostno rast narodno-zabavne glasbe v Sloveniji.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano.
Gregor Božič je v Goriških Brdih ustvaril sadovnjak s starimi sortami sadja. Naravna dediščina je neizmerljivo bogastvo, pa tudi možnost novih zelenih delovnih mest za mlade, je prepričan Gregor, sicer tudi priznan slovenski režiser.

Pravljica Kako je čebelica rešila zajčka govori o pogumu drobne čebelice, ki pomaga prestrašenemu zajčku pregnati rogato kozo iz njegove hiške.

Kako izgleda največji svetovni nered? Borček in Matej ga najraje ustvarjata z baloni. Baloni vsepovsod in prav nič jih ne bosta pospravljala, juhu … vse dokler … no, vseh skrivnosti vam še ne izdamo. Raje hitro preberimo Čebelico in spoznajmo kralja, ki prav tako ni maral pospravljati. Poznal pa je kralj čarobno besedo. Katero? »Plosim«. Ste pripravljeni? Pravljico,»plosim«.

Nina Mav Hrovat O kralju, ki ni maral pospravljati

Bere in pripoveduje: Matej Puc

Poznate zgodbo o Martini, ki stanuje v loncu in njenem prijatelju Dečku, ptičjem strašilu, ki prihaja k njej na obisk s svojega polja? Začelo se je zelo preprosto.
Najprej je bila Martina sama. V svojem svetu nekje sredi oblakov je zjutraj prilezla iz pisanega lonca in zvečer vanj odšla spat. Vmes pa je počela marsikaj zanimivega. Lepega dne pa v njen svet vstopi ... ptičje strašilo! Strašilo je sprva precej nerodno, počasi pa postane odličen tovariš pri Martininih domislicah.
Ta se zelo veseli: končno ima nekoga, ki mu lahko reče lepo besedo, ki ga lahko nauči kaj novega in mu včasih tudi ponagaja. Tako sta Martina in strašilo z vsakim dnem bolj nerazdružljiva prijatelja, ki skupaj odkrivata svet okoli sebe in se zabavata.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Ogledali smo si gledališko predstavo Sedem sekund večnosti (igra Polona Vetrih, režiser Jean-Claude Berutti) v Mini teatru, v Izoli pa smo pogledali v Galerijo Insula, ki ima 30 let.
Prebrali smo knjigo Stephena J. Pynea: Ogenj. Narava in kultura, opozarjamo pa tudi na dva velika sejma sodobne umetnosti v Nemčiji in Švici.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Letošnji peti Štajerski gospodarski forum posvečamo inovativnosti v gospodarstvu, ki v praksi niha med podporo in nevidnostjo. Štajerska gospodarska zbornica je pred dnevi že 20-ič podelila priznanja najbolj inovativnim podjetjem v regiji, in največ nagrad so prejele inovacije s področja energetske varčnosti.
Vabimo vas, da si pogovor o razvoju inovativnosti v naši regiji in Sloveniji v oddaji Omizje ogledate v sredo 29. junija ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor!

Tokrat ne zamudite zgodbe o lastovkah v Piranu, pa tega zakaj je gosenica Fani v Tehnoparku Celje, spoznali boste predsednico Društva proti mučenju živali Ptuj in njeno brezmejno ljubezen do živali, ne spreglejte pa tudi konkretne predstavitve sršenov. Vabljeni k ogledu!
ozivalih@rtvslo.si

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Az adás tartalma:

- bemutatták A Muravidék történelmének áttekintése című könyvet;
- az Értéktárkönyv és a Kis értéktárkönyv bemutatója;
- 25. Szlovén Könyvnapok Mariborban;
- Múzeumok éjszakája;
- képzőművészeti alkotóműhely Lendván;
- Magvető: a Dobronaki KÁI sikeres fiatal méhészei.

Vsebina oddaje:

- predstavitev knjige Pregled zgodovine Prekmurja;
- publikaciji Zakladnica vrednot in Mala zakladnica vrednot;
- 25. Slovenski dnevi knjige v Mariboru;
- Poletna muzejska noč;
- likovne delavnice v sklopu ZKD Lendava;
- rubrika Sejalec: uspešni mladi čebelarji DOŠ Dobrovnik.

Že v antiki so vedeli, da ima sončna svetloba terapevtski učinek. Danski zdravnik Niels Ryberg Finsen je konec 19. stoletja prvi zdravil obliko kožne tuberkuloze s sintetizirano umetno ultravijolično svetlobo. Leta 1903 je za to dobil Nobelovo nagrado za medicino.
Danes vemo, da so sončni žarki za nas nevarni, vendar svetlobo za zdravljenje uporabljamo še zdaj. Eden od primerov njene uporabe je podporna terapija pri celjenju kroničnih ran in ran, ki nastanejo zaradi sindroma diabetičnega stopala. Pri zlatenici novorojenčke obsevajo z modro svetlobo, ki povzroči, da se bilirubin lahko izloči iz telesa, in tako odpravijo zlatenico.
Kje še lahko za zdravljenje uporabljamo svetlobo in katero pri tem uporabljamo?

Štajerski pubeci, ki v maniri skejtpunka 90tih zvenijo sveže in udarno – ALO!STARI!

Letošnja dirka po Franciji bo za nas še posebej zanimiva: nastopilo bo kar 5 Slovencev, dva - Tadej Pogačar in Primož Roglič - pa sta celo med najožjimi favoriti za skupno zmago. Tadej Pogačar bo lovil že svojo tretjo zaporedno zmago na največji dirki na svetu. Dirka je razdeljena na 21 etap, do Pariza bodo kolesarji skupaj prevozili 3350 kilometrov, najvišja točka bo 2624 metrov visoki prelaz Galibier. Naši gledalci si bodo v neposrednih prenosih ogledali vseh 21 etap, po vsaki etapi pa še studijsko analizo z zanimivimi gosti.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov