Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 29. jun. 2022

TV Slovenija 2 • Sre, 29. jun.

Sredina jutra se pričnejo s pregledom dnevnega tiska in aktualne teme, ki jo postavljamo V središče. Za vse udeležence v prometu svetujemo v prometnih minutah. V pravnih nasvetih gostimo odvetnike in odvetnice, ki odgovarjajo tudi na vaša vprašanja. Nasveti za starše postrežejo z informacijami za vse družine, v Knjižnem klubu pa dobite nove predloge za branje. Po deveti uri razrešujemo dileme o življenjskih temah, ki se dotikajo nas vseh in jutro zaključimo z vrtnimi nasveti. Vaša sredina družba sta Špela Močnik in David Urankar, jutro z nami je dobro jutro!

V tokratni oddaji bo Gino obiskal otok Elba in si ogledal nekdanjo Napoleonovo vilo, v kateri je cesar po izgnanstvu iz Francije prebival deset mesecev. Preizkusil se bo v vožnji z vodnim skuterjem ter se potopil pod morsko gladino in si ogledal živahne koralne grebene. Nato se bo odpravil k otoškemu čebelarju, ki mu čebele ljubezen in skrb vračajo z izvrstnim medom. Gino bo med uporabil pri pripravi slastnega zapečenega piščanca. Obiskal bo tudi opuščen rudnik železa in za konec skuhal žafranovo rižoto z grahom in sirom grana padano.

GINO'S COASTAL ODYSSEY / Velika Britanija / 2017

Zveza delovnih invalidov Slovenije je leta 1999, ob 30-letnici svojega delovanja, organizirala prvo revijo pevskih zborov društev invalidov Slovenije. Pevska prireditev je prerasla v tradicionalno. Tokratno štirinajsto izvedbo je Zveza pripravila v sodelovanju z Društvom invalidov Slovenj Gradec v slovenjgraški športni dvorani. S pevskim druženjem zborov društev invalidov iz vse Slovenije želijo širši javnosti pokazati ustvarjalne in intelektualne sposobnosti invalidov ter njihov prispevek k družbenemu razvoju. To je na prireditvi poudaril tudi Drago Novak, predsednik Zveze delovnih invalidov Slovenije. Dejal je: »Nismo tisti, ki samo zahtevajo, temveč tudi tisti, ki dajejo.«

»Videl boš, kar drugi ne vidijo. Slišal boš, kar drugi ne slišijo. Čutil boš, kar drugi ne čutijo. Iskal boš, kar ni bilo nikoli izgubljeno."

Tako je zapisal Joža Vršnik, po domače Robanov Joža (1900-1973), ki je tako kot nihče drug znal videti, slišati in čutiti naravo in vse, kar ga je obdajalo v Robanovem kotu. Svoja doživetja, zgodovino kraja, pregovore in razne zanimivosti je zapisal v kratkih zgodbah. Objavljal jih je v različnih časopisih, po njegovi smrti pa jih je v knjižno obliko uredila dr. Zmaga Kumer. Ker je bil Joža zelo zadržan, je javnosti ostalo pravzaprav neznano, kako je do objave zgodb sploh prišlo. Njegov prvi učitelj je bil dedek Sinje Zemljič Golob, ki je Robanovega Jožo spodbujal k pisanju in tudi k objavljanju zgodb v periodičnem tisku. Sinja ga je zelo dobro poznala in kasneje je obdelala njegove zgodbe v diplomski nalogi etnografske smeri ter poskrbela, da je SAZU njegove zvezke z rokopisi tudi odkupil. Nekatere zgodbe seveda niso bile objavljene. Joža ni zaupal hitremu napredku in se je vedno boril, da bi Robanov kot ostal tak, kot je še danes. Čeprav se nikoli ni poročil, je zapisal: »Moja samotna pota, bilo jih je veliko, pa vsa se strnejo v eno samo lepo pot, pot veselja in tihe sreče.«

Voditelj Boštjan Romih z ekipo obiskuje hiše, vrtove in stanovanja ter s pomočjo slovenskih arhitektov odkriva domiselne arhitekturne rešitve. Oddaja je zanimiva za vse, ki jih zanima arhitektura in oprema ambientov, ki želijo graditi, opremiti ali prenoviti dom.
V eni od oddaj smo predstavili hišo mladega skodlarja in se navdušili nad številnimi rešitvami in izdelki iz lesa, tokrat pa je na vrsti njegov brat, ki si je hišo postavil istočasno, na sosednji parceli, glede na poklic pa ne čudi, da si je tudi on dal duška, ko gre za les.
Na Obali je zrasla največja lesena stavba v Sloveniji, kjer se lesu posvečajo dobesedno dan in noč, ga raziskujejo z vseh možnih plati in v sofisticiranih laboratorijih dokazujejo, zakaj nam je leseno bivalno okolje tako blizu in koristno. Tokrat gremo na obisk tudi k njim, natančneje v nove prostore inštituta InnoRenew CoE.
In tu je še izlet v vode ustvarjalnosti naših oblikovalcev pohištva in dodatkov za dom. Tokrat bo to skok na sončni Kras, kjer si je svojo delavnico unikatnih lesenih izdelkov uredila Metka Zver. »Umetnost je zame križanje lepote z resnico. Pri mojem delu je lepota v obliki, resnica pa v zvestobi materialu, torej lesu.«, nam je povedala. Ampak na izletu smo bili samo mi, za našo gostiteljico namreč rokodelstvo ni zgolj izlet, temveč nova življenjska pot.

Hildegard Andréju sporoči, naj se prej vrne iz Salzburga. André je prepričan, da je njuna zveza z Lindo trdna, vendar je vseeno zelo živčen, ko gre ta na poslovilno večerjo z Dirkom.
Henry mami očita, da je kriva za očetov odhod. Marianne to zelo prizadene in sklene odpotovati. Šele po Jessicinem posredovanju mu pove, zakaj je takrat Henryjev oče odšel.
Lucy in Franzi skušata odmisliti ljubezenske težave. Tim pa se trudi znova osvojiti Franzi.
Natascho pokliče dementni oče, a ona ostane v Bichlheimu, da bi bila Michaelu v oporo pri zdravljenju.


STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020
Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler
Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.
V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt

Letošnja dirka po Franciji bo za nas še posebej zanimiva: nastopilo bo kar 5 Slovencev, dva - Tadej Pogačar in Primož Roglič - pa sta celo med najožjimi favoriti za skupno zmago. Tadej Pogačar bo lovil že svojo tretjo zaporedno zmago na največji dirki na svetu. Dirka je razdeljena na 21 etap, do Pariza bodo kolesarji skupaj prevozili 3350 kilometrov, najvišja točka bo 2624 metrov visoki prelaz Galibier. Naši gledalci si bodo v neposrednih prenosih ogledali vseh 21 etap, po vsaki etapi pa še studijsko analizo z zanimivimi gosti.

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Piki komarjev, os, čebel, ugrizi klopov in opekline. Vse te nevšečnosti nas lahko doletijo na oddihu v tujini. Na kaj ne smemo pozabiti, preden gremo od doma, in kako pripraviti povsem naravno sredstvo, ki odganja komarje in klope, boste izvedeli v rubriki Zdravje. In še, zakaj je zelo pomembno, da si vzamemo tudi čas za počitek.

V Magnetu se bomo danes družili s Challetom Salletom, ki nam je predstavil čisto nov, vroč videospot, kjer ne manjka niti vročih teles, niti poletnih avantur. So takšna tudi njegova poletja? Pogledali bomo med pestre festivale po Sloveniji, ki jih ne smete zamuditi. Kakšno bo poletje in kakšen je skrivni recept za večno mladost in energijo tudi po 70.em letu, pa nam je v ekskluzivnem pogovoru zaupala balkanska diva Neda Ukraden.

Loto je najbolj priljubljena igra na srečo v Sloveniji, saj jo igra več kot 860 tisoč polnoletnih Slovencev. Voditeljica nas popelje skozi žrebanje Lota in Lota plus, poleg rezultatov obeh žrebanj pa si ogledamo tudi aktualne dobitke igre Joker.

Montserrat Caballé (Barcelona 1933–2018) je bila ena največjih opernih pevk 20. stoletja, mojstrica belkanta, med oboževalci znana kot La Superba – Veličastna. Njena umetniška pot je bila izjemno pestra in bogata, nastopila je z največjimi zvezdami iz sveta klasične in popularne glasbe. Skupno je imela več kot štiri tisoč nastopov. Nepozaben dokaz njenega mojstrstva in sposobnosti pa je posnetek Bellinijeve opere Norma iz leta 1974 z veličastno kuliso dva tisoč let starega antičnega gledališča Orange. Na odru se je iz radostne Montserrat prelevila v Normo, žensko burnega in zapletenega značaja. To je bila ena njenih znamenitih, čarobnih odrskih upodobitev, njen glas je bil prežet s čustvi, njeno petje so opisovali kot nadzemeljsko.

Priznani pisatelj in borec za pravice temnopoltih v Združenih državah Amerike James Baldwin je leta 1979 začel ponazarjati življenje v Ameriki prek zgodb Medgarja Eversa, Martina Luthra Kinga in Malcolma X – prek življenja treh umorjenih prijateljev. Rokopisa ni končal, na nastalih 30 straneh pa je režiser Raoul Peck zasnoval večkrat nagrajeni dokumentarni film Nisem vaš zamorec.

I AM NOT YOUR NEGRO / Belgija, Francija, ZDA, Švica / 2016 / režija: Raoul Peck

V okviru Videonoči si boste lahko ogledali široko ponudbo slovenskih glasbenih videospotov vseh zvrsti. Z njimi noč ne bo tako dolga ...

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov