Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 6. dec. 2023

TV Maribor • Sre, 6. dec.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor.

Pepe in Kakadudu sta prejela ogromno pošte. Vsi otroci si želijo njunega obiska! A kako izbrati pošteno? K vsem pač ne moreta. Razpravo zmoti Foksner, ki prinese novico leta – spet prihaja v Mali pristan! Pravi, da bo z njim ob sobotah napeto, to bo spet oddaja vseh oddaj! Foksner, a misliš na oddajo Ribič Pepe? Seveda!

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

10:25
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

10:55
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

11:00
Kultura

Sinoči smo bili na odprtju skupinske razstave Slovenski punk in fotografija. Ob izidu slovenskega prevoda romana Tole ni zate smo se pogovarjali z bosansko-ameriškim avtorjem Aleksandrom Hemonom. Obiskali smo tudi Pokrajinski muzej Maribor, ki praznuje 120 let.

Az adás tartalma:

- Divatsarok: a sál története;
- készülődés a karácsonyra a Dobronaki KÁI tanulóival;
- az Ulbert Underground együttes és Pákai Petra;
- klipek: Liamere, Noémo, Mehringer.

Vsebina oddaje:

- Modni kotiček: zgodovina šalov;
- priprave na božič z učenci DOŠ Dobrovnik;
- glasbena skupina Ulbert Underground in Petra Pákai;
- videospoti: Liamere, Noémo, Mehringer.

Kuhinja je od nekdaj pomenila domačnost, toploto in varnost. Njen razvoj od preprostega ognjišča do današnje moderne kuhinje sledi razvoju človekove bivanjske kulture in odnosu do hrane. Ta danes ni več zgolj nadomeščanje dnevnih potreb po energiji, ampak tudi estetski užitek in družabnost. Slovenci smo se svetovnim trendom v oblikovanju kuhinjskega pohištva pridružili v 60 letih prejšnjega stoletja, ko sta Ivo Gabrovec in Stane Romih še delala v Marlesu.

MOZIRSKI GAJ ZNOVA VABI
V mesecu z najkrajšimi dnevi nas Mozirski gaj vabi na različno osvetljene poti Božične bajke. Park slovenskih vrtnarjev je avgustovska ujma zelo prizadela, številne grede so bile uničene, stavbe porušene. Marljivi člani društva in številni prostovoljci pa so poskrbeli, da se med njegove grede lahko že nekaj mesecev kasneje znova umaknemo pred mestno gnečo.

NAJ PREDVRT OČARA TUDI POZIMI
Strokovna sodelavka kluba Gaia in ekipa oddaje Na vrtu sta tokrat obiskali Mirjam Pavlič v Preddvoru. Tam smo izvedeli, kako pampaška trava najlažje preživi zimo, kako zaščititi posodovke in narediti preprosto hiško za ježke. Ker gospa Mirjam okrasne nasade pred vhodom v hišo spreminja glede na letne čase, smo poskrbeli tudi za zimsko okrasje.

ADVENTNI VENČEK
Nežni, romantični odtenki, ki se prelivajo od umazano bele do pastelnih rdeče in vijoličaste, so glavne modne smernice letošnjih adventnih dekoracij. Izjemen adventni venček je naredila dr. Sabina Šegula.

PRAZNIČNE DEKORACIJE GLEDALCEV
V adventnih oddajah Na vrtu predstavljamo tudi izvirne praznične dekoracije gledalcev. Začenjamo s tremi zamislimi.

Prvo decembrsko oddajo Ljudje in zemlja začenjamo z rednim letnim posvetom Javne službe kmetijskega svetovanja. Vodilo dvodnevnega posveta so bili predvsem razvojni izzivi te službe. Kmetijsko gozdarski zavod Maribor tudi letos pripravlja Lombergarjeve dneve, mednarodni posvet, namenjen strokovnjakom s področja sadjarstva, vinogradništva in poljedelstva. Zveza društev rejcev drobnice Slovenije je v sodelovanju z Oddelkom za zootehniko Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, revijo Drobnica in Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije izvedla 7. strokovni posvet Reja drobnice. V prispevku iz Laškega pa predstavljamo, kako je lahko pridelava gob na kmetiji ne le poslovna priložnost temveč tudi inovativna praksa krožnega gospodarstva.

Špela Močnik Paradiž in David Urankar se bosta z vami prebujala ob sredah. Poleg prometnih minut in pravnih nasvetov bosta podajala predloge za dobre knjige, zanimive filme, »mojster« David in »gospodinja« Špela se bosta tudi podrobneje posvetila gospodinjskim nasvetom in občasno pokazala še, kako lahko sami doma izdelate kakšen kos pohištva. Razreševali bomo tudi vsakdanje življenjske dileme, terenska ekipa bo delila vrtne nasvete, gledalci pa boste lahko svoje znanje preizkusili v krajšem kvizu. Jutro z nami je dobro jutro!

V oddaji Mostovi so na ogled aktualni dogodki predvsem z dvojezičnega območja Prekmurja, s posebnim poudarkom na narodnostni tematiki. Najbolj zastopana področja so narodnostna kultura, izobraževanje, ohranjanje izročila, narodnostna politika, gospodarstvo, kmetijstvo, varovanje okolja ipd. Ob sredah se izmenjujejo rubrike Gospodarstvo – bogastvo, Sejalec, Na zdravje, Šolska klop in rubrika z naslovom Spominjamo se …, ob petkih pa rubriki Naša dediščina in Med nami živijo.
A Hidak című magazinműsorban a legnagyobb mértékben a nemzetiségi politika, a nemzetiségi kultúra, az oktatás és a hagyományőrzés területe, a gazdaság, mezőgazdaság, környezetvédelem stb. van képviselve. A szerdai Hidakban a következő rovatok váltakoznak: Gazda(g)ság, Magvető, Egészségünkre!, Iskolapad és Emlékezünk…. A pénteki Hidakban pedig két rovat váltakozik: a Köztünk élnek és a Hagyományőrző.

Operna noč je že več kot pol desetletja tradicionalni koncert Simfoničnega orkestra Slovenskega narodnega gledališča Maribor, na katerem pod taktirko umetniškega direktorja Simona Krečiča nastopajo priznani solisti mariborske operne hiše in operni zbor. Koncert, ki prinaša najlepše melodije iz zakladnice operne umetnosti, si vselej ogleda večtisočglava množica obiskovalcev vseh generacij.

Tokrat bomo v ospredje postavili zgodbe malih založnikov Furlanije - Julijske krajine. Tržno nišo so našli v vsebinah in tematikah, ki pripovedujejo o življenju manjšin ter o identiteti krajev in ljudi. Obiskali smo Vilo Manin, za katero je švicarski umetnik Zimoun zasnoval razstavo vizualnih in zvočnih instalacij. Prelistali bomo zbornik posvečen Vladimirju Martelancu, intelektualcu, ki je prijateljeval s Srečkom Kosovelom in Antoniom Gramscijem. In še o projektu Vrnitev v deželo očetov, ki je Giuliu Marongiu po 77-ih letih omogočil vrnitev v rodni Pulj.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Nekoč je na njivi zrasla zelo velika in težka repa, ki je dedek ni in ni mogel sam izpuliti. Pa je na pomoč poklical babico, a tudi z njeno pomočjo ni šlo. Na pomoč so jima priskočili še vnukinja, psiček, mucka in miška. Jim je s skupnimi močmi uspelo izpuliti repo velikanko?

Koga je strah teme? Kakaduduja? Ne, Pepeta! In zato noče v rudnik, kljub prijaznemu vabilu otrok iz Idrije.
Ali kdo ve, kako strah pred temo premagati? Otroci s Kakadudu TV-ja predlagajo meče, boj, celo uroke. Kaj se bo zares zgodilo tam, tisoč metrov pod zemljo, pa v novi oddaji Ribič Pepe. Držimo pesti za Pepeta!

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

*****

Človeku so živali že od začetka njegovega obstoja pomagale preživeti. Vsak, ki ima za družabnika psa, mačko, konja ali drugo žival, ve, da so živali za človeka preprosto zdravilne. So namreč zvesti prijatelji in človeku podarjajo neomejeno naklonjenost in ljubezen. Danes človek nosi odgovornost, da živali v njegovi oskrbi ne trpijo. V oddaji O živalih in ljudeh skušamo osvetliti različne vidike odnosa človek - žival. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

V oddaji Mostovi so na ogled aktualni dogodki predvsem z dvojezičnega območja Prekmurja, s posebnim poudarkom na narodnostni tematiki. Najbolj zastopana področja so narodnostna kultura, izobraževanje, ohranjanje izročila, narodnostna politika, gospodarstvo, kmetijstvo, varovanje okolja ipd. Ob sredah se izmenjujejo rubrike Gospodarstvo – bogastvo, Sejalec, Na zdravje, Šolska klop in rubrika z naslovom Spominjamo se …, ob petkih pa rubriki Naša dediščina in Med nami živijo.
A Hidak című magazinműsorban a legnagyobb mértékben a nemzetiségi politika, a nemzetiségi kultúra, az oktatás és a hagyományőrzés területe, a gazdaság, mezőgazdaság, környezetvédelem stb. van képviselve. A szerdai Hidakban a következő rovatok váltakoznak: Gazda(g)ság, Magvető, Egészségünkre!, Iskolapad és Emlékezünk…. A pénteki Hidakban pedig két rovat váltakozik: a Köztünk élnek és a Hagyományőrző.

Piranski dnevi arhitekture letos praznujejo 40 let. Obiskali smo jubilejno konferenco in pogledali v preteklost teh pomembnih srečanj. Ljubljana je v znamenju animiranega filma, poteka namreč dvajseti mednarodni festival Animateka. Poleg izbora najboljše avtorske animacije prinaša še številne razstave, delavnice in pogovore z avtorji. Bili smo v Mariboru, na festivalu Kiblix, ki povezuje umetnost, tehnologijo in znanost. Pogovarjali smo se s številnimi umetniki, ki so nam predstavili svoje projekte. Prisluhnili smo koncertom na tretjem festivalu Forum nove glasbe, ki je letos v središče postavil poljsko skladateljico Agato Zubel. Obiskali smo še Pomurski muzej v Murski Soboti, kjer so odprli prenovljen del stalne razstave z naslovom Ljudje ob Muri. Ta predstavlja Pomurje skozi kulturo in zgodovino vse od poselitve do danes.

Leta 1940 so v mestu Tacoma v ZDA odprli nov, 1800 metrov dolg jekleni most. Štiri mesece pozneje se je zaradi vetra, ki je pihal s hitrostjo le 56 km/h, podrl. Vsaka konstrukcija niha s svojo frekvenco. Danes znamo izmeriti že zelo majhna nihanja. Slovenski strokovnjaki so merili, ali koncertni zvok vpliva na Kolosej in ali vibracije z bližnjega gradbišča lahko poškodujejo katedralo iz 14. stoletja. Na enem od ljubljanskih mostov smo preverjali, kako zaniha, ko čezenj zapelje tovorno vozilo. S potresno mizo vam bomo pokazali, kdaj se stavba zaradi prevelikega nihanja podre in kako merijo nihanje konstrukcije letala.

Vabljeni k ogledu.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov