Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 6. dec. 2023

TV Slovenija 1 • Sre, 6. dec.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Začele so se vetrniške igre! Najpomembneje je sodelovati, zato bo gotovo vsak osvojil medaljo, celo nerodni Bernard. Mačka Kristina pa zahteva nepopustljive tekmece in trdo tekmo.

Špela Močnik Paradiž in David Urankar se bosta z vami prebujala ob sredah. Poleg prometnih minut in pravnih nasvetov bosta podajala predloge za dobre knjige, zanimive filme, »mojster« David in »gospodinja« Špela se bosta tudi podrobneje posvetila gospodinjskim nasvetom in občasno pokazala še, kako lahko sami doma izdelate kakšen kos pohištva. Razreševali bomo tudi vsakdanje življenjske dileme, terenska ekipa bo delila vrtne nasvete, gledalci pa boste lahko svoje znanje preizkusili v krajšem kvizu. Jutro z nami je dobro jutro!

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali. Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali. Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali. Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Anja predstavi mami Irmi eksotično oblečenega človeka. To je Šaman, ki bi rad v Jeklenicah organiziral ritual šamanske savne. Irma nad čudaškim moškim in njegovim predlogom sprva ni niti najmanj navdušena. Šaman pa zna Irmi pihniti na dušo. Pohvali jo kot samostojno poslovno žensko. Ko jo s komplimenti že nekoliko omehča, pa ji pove še, kako vidi, da je prihodnost v rokah žensk. S tem je pogodba podpisana, moški v Jeklenicah pa postanejo ogrožena vrsta...

Slađa opazi Staneta, ki se ravno vrača iz skrivnega dela na njihovi njivici. Stane je ne opazi, Slađa pa opazi njegovo oprezanje naokoli in strah, da ga kdo ne bi slučajno opazil. Njeno odlično sklepanje in odlične špekulativne sposobnosti ji pomagajo, da ugotovi, da ima Stane ljubico. Ker ji ravno primanjkuje denarja za lasten biznis, začne z nevarno igro izsiljevanja, ki pa dobi neslutene razsežnosti in postane nevarna za vse vpletene, še najbolj pa za njo samo.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

S predsednico države dr. Natašo Pirc Musar se bomo pogovarjali o glavnih notranjepolitičnih in zunanjepolitičnih temah leta, ki se izteka, in izzivih za prihodnje leto.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Nekatere zgodovinske osebe niso utonile v pozabo, temveč so se ohranile v naši zavesti. Toda ali se današnje predstave ujemajo z resničnostjo? Zares vemo, kakšen je bil njihov značaj, videz? Od kod prihaja Miklavž? Je res svetlopolt, rdečeličen mož v dolgih belih škofovskih oblačilih z dolgo belo brado in dolgimi belimi lasmi? Igralec Derek de Lint in zgodovinarka Saskia Noot odkrivata, da se naše predstave precej razlikujejo od resnične podobe svetega Nikolaja, na katerem naš Miklavž temelji. Skupaj zbirata podatke, ki 3D-oblikovalcu Mau pomagajo rekonstruirati obraz te zgodovinske osebnosti.

THE FACES OF HISTORY / Nizozemska / 2022 / Producent: Marc Pos

Nekatere zgodovinske osebe niso utonile v pozabo, temveč so se ohranile v naši zavesti. Toda ali se današnje predstave ujemajo z resničnostjo? Zares vemo, kakšen je bil njihov značaj, videz? Igralec Derek de Lint se poda po stopinjah Williama Shakespeara. Izve marsikaj o njegovem življenju, družini, in si ogleda dva portreta, ter kip slavnega dramatika. 3D-oblikovalec Mao se po njegovih izsledkih in izsledkih zgodovinarke Saskie Noot loti oblikovanja obraza Williama Shakespeara, ki mu povzroča precej preglavic in terja veliko ročnega dela.

THE FACES OF HISTORY / Nizozemska / 2022 / Producent: Marc Pos

Piranski dnevi arhitekture letos praznujejo 40 let. Obiskali smo jubilejno konferenco in pogledali v preteklost teh pomembnih srečanj. Ljubljana je v znamenju animiranega filma, poteka namreč dvajseti mednarodni festival Animateka. Poleg izbora najboljše avtorske animacije prinaša še številne razstave, delavnice in pogovore z avtorji. Bili smo v Mariboru, na festivalu Kiblix, ki povezuje umetnost, tehnologijo in znanost. Pogovarjali smo se s številnimi umetniki, ki so nam predstavili svoje projekte. Prisluhnili smo koncertom na tretjem festivalu Forum nove glasbe, ki je letos v središče postavil poljsko skladateljico Agato Zubel. Obiskali smo še Pomurski muzej v Murski Soboti, kjer so odprli prenovljen del stalne razstave z naslovom Ljudje ob Muri. Ta predstavlja Pomurje skozi kulturo in zgodovino vse od poselitve do danes.

Az adás tartalma:

- ülésezett az MMÖNK Tanácsa;
- muravidéki kézművesek kiállítása Zalaegerszegen;
- a Vándor székely című kiállítás Ljubljanában;
- Gazda(g)ság: az eukaliptuszban rejlő lehetőségek.

Vsebina oddaje:

- zasedal je Svet PMSNS;
- razstava prekmurskih rokodelk v Zalaegerszegu;
- razstava z naslovom Sekeljski popotnik v Ljubljani;
- rubrika Gospodarstvo – bogastvo: gojenje evkaliptusa.

V 7. oddaji so studio zavzele želve, pozna se že decembrski praznični utrip. Za napajanje možganskih celic poskrbijo Lovro, Gašper in Marko iz OŠ Tabor Logatec (rumeni) ter Liza, Peter in Brin iz OŠ Žirovnica (vijolični), ki skozi Hitre celice vlečejo rdečo nit, pri vprašanjih sestavljajo lesene črke, odpirajo rudnike, uživajo v kopeli in prepoznavajo ponaredke živali, v labirintu pa jih preseneti posebno tkivo. Kdo bolje poskrbi za varnost podatkov in kdo za zaščito knjižnih junakov ter katera šola, OŠ Bratov Letonje Šmartno ob Paki (Ana, Tibor, Luka) ali OŠ Radlje ob Dravi (Aljaž, Lovro, Tian), bo slavila v Hitrih lončkih, v Malih sivih celicah.

Edini in zelo popularen kviz za mlade Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe. V posebni rubriki Hitri lončki pa svoje spretnosti preizkusijo še druge trojke osnovnošolcev od petega razreda naprej.

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Da pridemo v gore, se je treba potruditi, premagati strmino, napor, včasih tudi samega sebe. In potem v tišini uživati.
Kaj pa, če bi vstopili na vlak recimo v Ljubljani in bi po nekaj presedanjih lahko izstopili na vrhu Triglava? Kaj če bi lahko pod našim očakom smučali in spali v mondenem turističnem središču pod Triglavom? In kaj če bi pod njegovim vrhom kraljeval ogromen observatorij?
Za vse to so obstajali celo načrti ...
Peter Mikša nas bo popeljal po poti vseh neuresničenih načrtov za »modernizacijo« Triglava.

Medvedja družina gre na izlet. Cofek si za nahrbtnik izbere velik štor, v katerega spravi vse, kar se mu zdi nujno. A ko je poln, ga Cofek sploh ne more dvigniti, ker je tako težek. Čemu se bo odrekel?

Cmokci naletijo na plišastega zajčka. Poskakujejo na njegovem trebuhu, a Modri cmokec vsakič pade. Rumeni cmokec ugotovi, kako se lahko vsi varno zabavajo!

Ajdo v Sloveniji pridelujejo že več generacij. Najbolj uspeva v Prekmurju, na rodovitnem nižavju vzdolž reke Mure. Ajda v zrnu ali zmleta v moko je pomembna sestavina v lokalni kuhinji. Daniela in Boštjan Gjergjek organsko pridelujeta ajdo, odkar sta pred petimi leti prevzela kmetijo Danielinih staršev. Poleg jedi z ajdo rada pripravljata tudi krepak bograč in okusno prekmursko gibanico.

ZU TISCH / 2020 / Nemčija / Avtorica: Mirjana Momirović

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:35
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:50
Kultura

Predstavili bomo prestižno bibliofilsko izdajo Mojstri slovenskega impresionizma, ki je izšla pri Cankarjevi založbi. Bili smo na podelitvi nagrad in priznanj Ivane Kobilca, ki jih podeljuje Društvo likovnih umetnikov Ljubljana. Poslušali smo koncert Kromatika 4: Simfonični orkester RTV Slovenija s solistom Timom Jančarjem. Obiskali smo tudi 9. decembrski sejem ilustracije.

20:00
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Drama. Basil pri tridesetih zapusti bolnišnico in se nastani pri svoji sestri in zaupnici, Sarah. Trpi za psihičnimi motnjami in mora jemati zdravila. Trudi se storiti vse za vzpostavitev normalnega življenja in normalnih odnosov, bodisi s sestro in njenim partnerjem bodisi z oživljanjem svojega ljubezenskega življenja. Toda medtem ko prikriva bolezen, spoznava nove ljudi in vsi na svoj način psihično pritiskajo nanj že s tem, da vzpostavljajo odnose z njim. Ali mu bo uspelo obdržati psihično ravnovesje in najti svoj mir med ljudmi?

TOO CLOSE TO THE SUN / FRANCIJA, BELGIJA / 2021
Režija: Brieuc Carnaille / Scenarij: Brieuc Carnaille, Clément Roussier / Igrajo: Marine Vacth, Diane Rouxel, Corentin Fila, Hakim Faris, Clément Roussier, Jack Claudany, Léon Durieux …

Dedek Edi, močna in trdna persona, preživlja slovenski vsakdan in svojega vnuka polni z edinstvenim čudenjem staranja na način, kot ga lahko dojame le duh mladosti. Ob tem se zastavi vprašanje: »Kdo so resnični vplivneži v našem življenju?«

Filmski ustvarjalec Jan Vrhovnik nas popelje v deželo svojega odraščanja, kjer je dedek Edi njegov junak, jagodni napitki in babičin češnjev štrudelj pa so vse, kar loči jutra od popoldnevov. Vrhovnik spretno združuje močne elemente jugoslovanske nostalgije z dokumentarnim pristopom in kot protagonista v filmu vključi svoja stara starša, ki nista igralca, ter na humoren način raziskuje pojem vplivnežev v njegovi najbolj prvinski obliki.

Edi teče v ritmu jugoslovanskega sintesajzerja, znoj mu kaplja s čela na dramatičnem, od sonca ožganem poletnem ozadju. Edi servira ase in plava v oceanu, njegova postarana koža pa je simbol življenja, ki ga je živel in ga še vedno živi v vsej njegovi veličini. Njegov vsakdan spremljamo z očmi osemletnega Jana, ki takrat še ni filmski ustvarjalec, temveč opazovalec na videz preprostih trenutkov, ki dajejo življenju globlji pomen in ga resnično obogatijo.

Film, ki ga odlikujejo drzne barve, glasba jugoslovanskih uspešnic ter zvok škržatov, ponuja sladko nostalgično popotovanje v brezskrbno blaženost mladosti. Prežet je s hrepenenjem po odraščanju in s sočutjem, za katerega se zdi, da ga premorejo le stari starši. Je poklon ljudem, ki nas vzgajajo, ter številnim potem, ki nas izgradijo takšne, kakršni smo danes.

Film je nastal pod okriljem inovativne produkcijske agencije Bright in predstavlja izjemno delo filmskega ustvarjalca Jana Vrhovnika v sodelovanju z ustvarjalno ekipo Brighta, ki vključuje Vito Vlašič in Miho Skrta kot asistenta produkcije ter Mateja Marinka kot izvršnega producenta. Film je prejel nagrado v kategoriji mladi režiser (YDA/Young Directors Award) na mednarodnem festivalu ustvarjalnosti Cannes Lions ter nagrado na festivalu Berlin Commercial.

21:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:35
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Kaj nam mit o Antigoni lahko pove o protislovjih sodobne družbe? Kaj pravi Sofoklejeva in kaj Smoletova drama? Katero politično in etično nalogo Antigone si velja zapomniti danes, ko se spopadamo z velikimi dilemami sodobnega sveta? Zakaj je pomembno tvegati? V oddaji bo objavljen tudi intervju z režiserko Meto Hočevar.
Gostje: Milena Zupančič, dr. Svetlana Slapšak, Janez Pipan in Gregor Moder
Urednica oddaje: Nina Jerman

Da pridemo v gore, se je treba potruditi, premagati strmino, napor, včasih tudi samega sebe. In potem v tišini uživati.
Kaj pa, če bi vstopili na vlak recimo v Ljubljani in bi po nekaj presedanjih lahko izstopili na vrhu Triglava? Kaj če bi lahko pod našim očakom smučali in spali v mondenem turističnem središču pod Triglavom? In kaj če bi pod njegovim vrhom kraljeval ogromen observatorij?
Za vse to so obstajali celo načrti ...
Peter Mikša nas bo popeljal po poti vseh neuresničenih načrtov za »modernizacijo« Triglava.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Predstavili bomo prestižno bibliofilsko izdajo Mojstri slovenskega impresionizma, ki je izšla pri Cankarjevi založbi. Bili smo na podelitvi nagrad in priznanj Ivane Kobilca, ki jih podeljuje Društvo likovnih umetnikov Ljubljana. Poslušali smo koncert Kromatika 4: Simfonični orkester RTV Slovenija s solistom Timom Jančarjem. Obiskali smo tudi 9. decembrski sejem ilustracije.

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov