Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 13. dec. 2023

TV Maribor • Sre, 13. dec.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor.

Kdo je najbolj pogumen? Pepe seveda! Tokrat si je zadal, da bo spoznal medveda. Čisto pravega, ogromnega, živega kočevskega medveda. Mu bo uspelo? Iskalna akcija se bo zgodila v novi oddaji. Ne zamudi je. Razen če si boječka, tako kot Kakadudu, ki se veseli le tega, da bo videl bežati Pepeta pred ogromnim rjavim medvedom.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

10:25
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

10:55
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

11:00
Kultura

V Ljubljani te dni poteka 39. festival LGBT filma, na katerem bodo vse do nedelje prikazali 24 igranih celovečernih in dokumentarnih ter 19 kratkih filmov iz 27 držav. V središču je južnokorejski film, sinoči pa so v Slovenski kinoteki odprli tudi razstavo Stanko Jost: ostaline z grmade, o celjskem filmskem režiserju, ki je posnel deset amaterskih igranih filmov in nekaj kratkih – vse na super 8 mm filmski trak. V branje ponujamo knjigi iz zbirke Moderni klasiki Cankarjeve založbe: roman Dnevnik sobarice Octava Mirbeauja, po katerem je leta 1964 Luis Buñuel posnel svoj istoimenski film, in Jutra v Dženinu palestinsko-ameriške pisateljice Susan Abulhawa, ki se ukvarja z najbolj nerazrešljivim političnim konfliktom 20. in 21. stoletja – z vprašanjem Palestine. Ogledali smo si tudi trajnostne oblikovalske izdelke, ki nastajajo iz materialov ostankov v procesu izdelave novih oblačil. Znamko Souvenir stand je ustanovila modna oblikovalka Nataša Čagalj.

Az adás témája a decemberi ünnepkör. A lendvai ovisok feldíszítették az ovit és az ünnepekre készülődtek. Csentében és Völgyifaluban a gyerekek a szülőkkel és nagyszülőkkel közösen alkottak, Makk Palkó pedig egy hangulatos sétát tett Makk Lucával a Karácsonyi meseországban.

Tema oddaje so decembrski prazniki. Otroci iz lendavskega vrtca so okrasili vrtec in se pripravljajo na praznike. V Čentibi in Dolini so otroci ustvarjali skupaj s starši in starimi starši, Želod Palkó pa se je z Želodko Lucijo sprehodil po božični pravljični deželi.

Za tokratne Sledi smo se napotili v Gornjo Radgono, kjer na Maistrovem trgu 4 stoji trdna meščanska hiša iz 18. stoletja. Ko vstopiš vanjo, se zdi, da se je čas ustavil. Še vedno je takšna, kot je bila dobrih sto let nazaj, ko je tu prebivala družina Simonič-Šlebinger. Danes se v hišo vrača že šesta generacija, največ sledi pa sta v njej vendarle zapustila Franc Simonič in njegov zet Janko Šlebinger. Gre za utemeljitelja slovenske biblikografije, mlajši Janko pa je bil tudi dolgoletni ravnatelj narodne knjižnice v Ljubljani. Skozi bogato in pestro zgodovino prebivalcev hiše, posebej pa deda in pradeda, nas je popeljala znana umetnostna zgodovinarka Breda Ilich Klančnik.

URBANO KOMPOSTIRANJE
Z Davorjem Špeharjem tokrat izdelujemo domač kompost bokaši in tudi kompostnik. S posipom z aktivnimi mikroorganizmi je proces razkrajanja hitrejši. Maso lahko vkopljemo kar v gredo, mesto pa označimo, da lahko dodajamo nove kompostne kupčke.

OSKRBA PELARGONIJ
Sebastjan Lipar vsak teden preveri, kako se godi rastlinam v prezimovališču. Iz vršičkov, ki jih je odstranil, je naredil zimske potaknjence pelargonij, čeprav je to manj uspešno kot poletno potikanje. Zaliva jih zmerno, na največ štirinajst dni.

TOPINAMBUR
Topinambur je tujerodna, ponekod že invazivna vrsta, zato sestoje na vrtove sadimo premišljeno. Na kmetiji Mazejevih topinambur zarašča rob njive, tam ga sproti izkopavajo vso zimo. Chef Ervin Podbregar pa ga bo ponudil v jedi.

ADVENTNE DEKORACIJE
Tudi tokrat občudujemo vaše adventne dekoracije. Fotografije s podrobnim opisom ste nam pridno pošiljali.

Obiskali smo mladega prevzemnika kmetije v občini Trebnje, ki je zgradil manjši hlev za pitance. Na 38. posvetu Javne službe kmetijskega svetovanja smo se z udeleženci pogovarjali o tem, kako ocenjujejo dogajanja na področju kmetijstva v iztekajočem letu. Sindikat kmetov Slovenije je pretekli teden obeležil 30 letnico delovanja. Prvi Lombergarjev posvet je bil namenjen poljedelstvu. Domači in tuji strokovnjaki so na njem opozorili na trajnostni pristop, ohranjanje rodovitnosti tal, zdravje rastlin ter ekonomičnost pridelave.

Špela Močnik Paradiž in David Urankar se bosta z vami prebujala ob sredah. Poleg prometnih minut in pravnih nasvetov bosta podajala predloge za dobre knjige, zanimive filme, »mojster« David in »gospodinja« Špela se bosta tudi podrobneje posvetila gospodinjskim nasvetom in občasno pokazala še, kako lahko sami doma izdelate kakšen kos pohištva. Razreševali bomo tudi vsakdanje življenjske dileme, terenska ekipa bo delila vrtne nasvete, gledalci pa boste lahko svoje znanje preizkusili v krajšem kvizu. Jutro z nami je dobro jutro!

V oddaji Mostovi so na ogled aktualni dogodki predvsem z dvojezičnega območja Prekmurja, s posebnim poudarkom na narodnostni tematiki. Najbolj zastopana področja so narodnostna kultura, izobraževanje, ohranjanje izročila, narodnostna politika, gospodarstvo, kmetijstvo, varovanje okolja ipd. Ob sredah se izmenjujejo rubrike Gospodarstvo – bogastvo, Sejalec, Na zdravje, Šolska klop in rubrika z naslovom Spominjamo se …, ob petkih pa rubriki Naša dediščina in Med nami živijo.
A Hidak című magazinműsorban a legnagyobb mértékben a nemzetiségi politika, a nemzetiségi kultúra, az oktatás és a hagyományőrzés területe, a gazdaság, mezőgazdaság, környezetvédelem stb. van képviselve. A szerdai Hidakban a következő rovatok váltakoznak: Gazda(g)ság, Magvető, Egészségünkre!, Iskolapad és Emlékezünk…. A pénteki Hidakban pedig két rovat váltakozik: a Köztünk élnek és a Hagyományőrző.

Operna noč je že več kot pol desetletja tradicionalni koncert Simfoničnega orkestra Slovenskega narodnega gledališča Maribor, na katerem pod taktirko umetniškega direktorja Simona Krečiča nastopajo priznani solisti mariborske operne hiše in operni zbor. Koncert, ki prinaša najlepše melodije iz zakladnice operne umetnosti, si vselej ogleda večtisočglava množica obiskovalcev vseh generacij.

To je zgodba o gozdnih nimfah in kiparju, ki jih je videl plesati. Da bi jih
lahko videl vsak, jih je upodobil v bronu in postavil v avstrijskem Gradcu.
Kipar je Andrej Grabrovec GABERI.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Kobilica se med brezskrbnim skakljanjem ustavi ob počasnem polžku in mu vzvišeno prigovarja, naj se premika hitreje, češ da je prepočasen. A nepazljiva odskoči naravnost v ribnik in konča v grlu lačne ribe. Včasih se je res bolje premikati počasneje kakor hiteti, saj v nevarnost pogosto zaidemo prav takrat, ko najbolj hitimo.

Kaj je bolj groznega od poštevanke, brokolija in domačih nalog skupaj? Pospravljanje, bi rekel Kakadudu. Pa vendarle je sobotni dan namenjen prav temu. In oddaji Ribič Pepe, seveda. Ker Kakadudu ne pospravi, mu pomaga Foksner – tako, da mu nekaj predmetov kar ukrade. Kdo bo zadevo uredil? Pepe, kdo pa drug! S kolesom bo po Idriji lovil lisjaka, a na srečo ne sam …

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

*****

Ugotavljamo, kako sanacija brežin Ptujskega jezera vpliva na tamkajšnje ptice. V pogovoru s prevajalko knjige Bambi: Življenjska pot v gozdu odkrivamo pravo, ne Hollywoodsko bistvo zgodbe, ki jo je v začetku 20. stoletja zapisal pisatelj Felix Saltn. Svetujemo kako, kdaj, s čim in zakaj pozimi hranimo prostoživeče ptice. Predstavljamo največjega in izredno pisanega predstavnika golobov – nikobarskega goloba. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

V oddaji Mostovi so na ogled aktualni dogodki predvsem z dvojezičnega območja Prekmurja, s posebnim poudarkom na narodnostni tematiki. Najbolj zastopana področja so narodnostna kultura, izobraževanje, ohranjanje izročila, narodnostna politika, gospodarstvo, kmetijstvo, varovanje okolja ipd. Ob sredah se izmenjujejo rubrike Gospodarstvo – bogastvo, Sejalec, Na zdravje, Šolska klop in rubrika z naslovom Spominjamo se …, ob petkih pa rubriki Naša dediščina in Med nami živijo.
A Hidak című magazinműsorban a legnagyobb mértékben a nemzetiségi politika, a nemzetiségi kultúra, az oktatás és a hagyományőrzés területe, a gazdaság, mezőgazdaság, környezetvédelem stb. van képviselve. A szerdai Hidakban a következő rovatok váltakoznak: Gazda(g)ság, Magvető, Egészségünkre!, Iskolapad és Emlékezünk…. A pénteki Hidakban pedig két rovat váltakozik: a Köztünk élnek és a Hagyományőrző.

V oddaji bomo predstavili svetovno pisateljsko ime, bosansko-ameriškega avtorja Aleksandra Hemona. Z romanom Tole ni zate nas popelje v obdobje svojega odraščanja v Sarajevu v 70. letih. Z njim bomo spregovorili še o marsičem, tudi o njegovi zanimivi in precej neznani glasbeni karieri. Ob odprtju razstave Slovenski punk in fotografija bomo v studiu gostili dr. Ota Lutharja, ki bo med drugim ovrednotil pomen tega gibanja. Na Animateki smo si ogledali animirani dokumentarni film Kako sem preživel filmski festival v Pjongjangu 3D ter z režiserjem spregovorili o izkušnji obiska Severne Koreje in tamkajšnjega festivala, ki ga je na izviren način prenesel v atraktivno 3D-animacijo. Predstavljamo bogato glasbeno kariero ene vodilnih in najprepoznavnejših hrvaških ustvarjalk Josipe Lisac. Od izdaje znamenitega albuma Dnevnik jedne ljubavi, ki je na popularno glasbeno sceno vnesel pristno kulturno in glasbeno raznolikost, letos mineva 50 let. Za svojevrsten glasbeni fenomen pa velja tudi beograjska noise pop skupina Artan Lili, ki je nedavno nastopila v Kinu Šiška.

V Narodnem muzeju hranijo repliko najstarejšega glasbila na svetu - neandartalčevo piščal, ki je povsem identična originalni. Izdelali so jo strokovnjaki z Zavoda za gradbeništvo, ki so prvotno glasbilo skenirali s posebno napravo, imenovano mikrotomograf. Z njim izdelajo posnetke notranjosti različnih predmetov ali materialov, ne da bi fizično posegali vanje. Pokazali so nam, kaj se skriva v zaprtem čokoladnem jajcu, pa tudi kaj so odkrili v notranjosti rotorjev šifrirne naprave Enigma, ki je desetletja ležala v razbitinah nemškega vojaškega plovila. Na mariborski medicinski fakulteti s pomočjo nanotomografa, naprave, ki omogoča še večjo ločljivost, gledajo v notranjost 3D modelov človeških tkiv. Kaj vse še preučujejo s takimi napravami?

Vabljeni k ogledu.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov