Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 13. dec. 2023

TV Slovenija 2 • Sre, 13. dec.

Az adás témája a decemberi ünnepkör. A lendvai ovisok feldíszítették az ovit és az ünnepekre készülődtek. Csentében és Völgyifaluban a gyerekek a szülőkkel és nagyszülőkkel közösen alkottak, Makk Palkó pedig egy hangulatos sétát tett Makk Lucával a Karácsonyi meseországban.

Tema oddaje so decembrski prazniki. Otroci iz lendavskega vrtca so okrasili vrtec in se pripravljajo na praznike. V Čentibi in Dolini so otroci ustvarjali skupaj s starši in starimi starši, Želod Palkó pa se je z Želodko Lucijo sprehodil po božični pravljični deželi.

Špela Močnik Paradiž in David Urankar se bosta z vami prebujala ob sredah. Poleg prometnih minut in pravnih nasvetov bosta podajala predloge za dobre knjige, zanimive filme, »mojster« David in »gospodinja« Špela se bosta tudi podrobneje posvetila gospodinjskim nasvetom in občasno pokazala še, kako lahko sami doma izdelate kakšen kos pohištva. Razreševali bomo tudi vsakdanje življenjske dileme, terenska ekipa bo delila vrtne nasvete, gledalci pa boste lahko svoje znanje preizkusili v krajšem kvizu. Jutro z nami je dobro jutro!

Trubarjeva ulica v Ljubljani je ena teh ulic, ki prestolnicam dajejo prav poseben pečat. Tu se sliši preplet številnih različnih jezikov, hiše pa so pričevalke čudovitih zgodb iz preteklosti.

Ko je Vesna Vidrih odkrila glino, se ji je odprl nov pogled na svet. Izdelki iz porcelana s svojo le navidezno krhkostjo odražajo njen pogled na življenje.


Sorica je slikovita alpska vasica, kjer išče povsem svojo ustvarjalno pot mlad slikar Mohor Kejžar. Na enem svojih številnih sprehodov se je z barvnimi pršili lotil skal sredi narave.


Bernadekova domačija v Makolah je stara več kot 250 let. Narejena iz lesa, domače opeke in kamna, danes pa popolnoma obnovljena, priča o nekdanjem življenju na revnih kmetijah.

Prihod žlikrofov v Idrijo ima zanimivo zgodovino. Prav tako ima njihova vloga v kulinariki različne razlage. Okusna jed teh krajev pa ima tudi svoj praznik.

V tokratni oddaji Na lepše izpostavljamo nočni ogled Sevniškega gradu, kjer se ob soju več kot sto prižganih sveč, odkriva zgodbe nekdanjih žensk, ki so s svojim delovanjem zaznamovale grad tekom stoletij. Obiskali smo prenovljeni Vodovodni stolp v Brežicah, ki za nekaj metrov presega povprečno višino vodovodnih stolpov v svetu, ki znaša 40 metrov. Brežiški stolp kot spomenik tehniške in kulturne dediščine, je celo naveden na seznamu 43 slavnih vodovodnih stolpov na svetu, ki še stojijo v Sloveniji, Kanadi, na Hrvaškem, v Angliji, Združenih državah Amerike, Indoneziji in na Slovaškem.
V oddaji tudi zgodba o Mozirskem gaju, ki po avgustovski vodni ujmi, v kateri so utrpeli precej škode, z decembrom znova odprli vrata. Za obiskovalce so pripravili praznično Božično bajko z 1,8 milijona lučkami, ki bodo sijale do 7. januarja. Mozirski gaj so po poplavah s pomočjo gradbene mehanizacije in številnih prostovoljcev očistili mulja in vode, uspeli so popraviti uničeno infrastrukturo, urediti poškodovane sprehajalne steze in na novo zasaditi nekaj cvetličnih gredic. Tudi na letošnji Božični bajki Slovenije se bodo obiskovalci lahko sprehodili med tematskimi vrtovi in v vsakem kotičku parka začutili praznično vzdušje ter skupaj z vodstvom gaja delili tudi hvaležnost, da so jih lahko po avgustovskih katastrofalnih poplavah tako kmalu ponovno povabili v njihov park.
Priprave na zimsko sezono so v polnem teku, izbrana slovenska smučišča pa bodo letos prvič zagnala tudi posodobljene naprave. Ekipa Na lepše je obiskala Vogel, kjer so z zadnjo investicijo v kar devet slovenskih smučarskih centrov, financirali gradnjo panoramske krožne kabinske žičnice Zadnji Vogel. S kabinsko žičnico se bo tako letošnjo zimo lahko vozilo do deset ljudi, kar je bistveno več, kot jih lahko prevozi trenutna stara dvosedežnica.

Velika družina nomadskih glasbenikov, ki prihajajo iz različnih držav Evrope (Katalonija,Turčija, Srbija, Indija, Italija, Francija, Švica, Grčija), se je srečala v Barceloni leta 2010. Izhodišče njihovega skupnega ustvarjanja so bila glasbena druženja, na katerih so v improviziranem igranju združevali in delili svojo strast do tradicionalne judovske in romske glasbe, v katero so vnašali strokovno znanje in vplive drugih glasbenih zvrsti. To je med njimi stkalo močne ustvarjalne vezi, na podlagi katerih se je oblikovala skupina Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra (BGKO). Z odličnimi interpretacijami in energijo, ki jo širijo med občinstvo, navdušujejo na najrazličnejših glasbenih prizoriščih po Evropi. Prinesli so jo tudi na Mestni trg Ljubljane leta 2013 ob odprtju 25. Noči v Stari Ljubljani, ki jih pripravlja ustanova Imago Sloveniae – Podoba Slovenije. Na odru se jim je kot gost pridružil eden največjih slovenskih kantavtorjev, Vlado Kreslin!

V Orleku na Krasu, kjer rada zapiha burja, se narava in arhitektura prepletata v harmonično celoto. Tam stoji edinstven dom, ki je plod ustvarjalnosti arhitekturnega para. Njuna hiša s kraškimi elementi in plezalno steno v notranjosti je energetsko učinkovita in trdna kot kamen, čeprav je zgrajena iz povsem drugega materiala.
V pomladni sezoni smo prikazali zares majhno stanovanje v tristo let stari hiši v središču Ljubljane. Že takrat smo omenili, da so nekdanje veliko stanovanje predelali v tri manjše bivalne enote. Odprli so nam vrata v še eno od teh stanovanj, katerega površina znaša le 30 kvadratnih metrov.
Ko otroci odletijo iz gnezda, je čas za spremembe v načinu bivanja. Nekateri se odločijo za prodajo nepremičnine in spremembo okolja, drugi pa za temeljito prenovo. Kako je nekdaj petsobno natrpano družinsko stanovanje po temeljiti preureditvi zadihalo v povsem novem udobju, vam pokažemo v tokratni oddaji.

Bernarda in Jože gostita svetovno boksarsko prvakinjo po verzijah WBO in WBC Emo Kozin. V goste prihajajo še pevke, ki bodo nastopile na tradicionalnem božičnem koncertu Simfoničnega orkestra RTV Slovenija: Nina Strnad, Nuška Drašček in Maja Keuc – Amaya. V zabavnih igrah se tokrat med seboj pomerita igralec in voditelj Anže Zevnik ter njegov prijatelj, igralec Luka Cimprič. Na glasbenem odru se s pesmijo Pepel predstavlja Gaja, s pesmijo S tabo se začne pa Lea Sirk.

Zamisel o butični proizvodnji prestižnih avtodomov lastne blagovne znamke se je zakoncema Kotnik in poslovnemu partnerju Boštjanu Paradižu porodila iz strasti do avtodomarstva. Posel predelave kombijev v avtodome so začeli leta 2011 s tremi zaposlenimi, danes se njihovo podjetje Robeta z mlado, 100-člansko ekipo zaposlenih postavlja ob bok izkušenim proizvajalcem tovrstnih vozil. Njihov zadnji model je na najpomembnejšem panožnem sejmu v Düsseldorfu osvojil prestižni naziv najboljši avtodom leta 2023 v kategoriji vanov. Letos bodo naredili 500 vozil, rezervacije zanje sprejemajo že za leto 2025. Prodajajo jih po vsej Evropi, prihodnje leto načrtujejo vstop na trg Velike Britanije, Skandinavije, Južne Koreje in Kanade. Podjetje je lani ustvarilo 23 milijonov evrov prihodkov, kljub temu, da so jih prizadele avgustovske poplave, letos pričakujejo več kot 70-odstotno rast.

Loto je najbolj priljubljena igra na srečo v Sloveniji, saj jo igra več kot 860 tisoč polnoletnih Slovencev. Voditeljica nas popelje skozi žrebanje Lota in Lota plus, poleg rezultatov obeh žrebanj pa si ogledamo tudi aktualne dobitke igre Joker.

Preiskava umora se znajde na mrtvi točki. Na Candelino in Cruzino presenečenje prihajajo na dan temačni Gasparjevi posli in počasi se jima začne dozdevati, kdo bi ga lahko ubil. Odnos med Díazom in Fadijem je vedno slabši. Fadi hoče na vsak način dobiti plantažo in videti je, da ga pri tem ne bo nič ustavilo. Díaz je pod velikim pritiskom, kar pa ne pomeni nič dobrega.

HIERRO (II.) / Španija / 2021
scenarij: Pepe Coira
režija: Jorge Coira
v glavnih vlogah: Candela Peña, Darío Grandinetti, Tania Santana, Kimberley Tell, Saulo Trujillo, Yaiza Guimaré, Luifer Rodríguez, Ángel Casanova, Marga Arnau, Maykol Hernández

Ukrajina je v zadnjih nekaj letih postala največji ponudnik storitev nadomestnega materinstva na svetu. Neplodnih parov z vseh koncev ne manjka. Za posredniška podjetja in klinike je to zelo donosen posel. Mnogim ženskam, ki v zameno za plačilo oddajo svoje jajčece ali postanejo nadomestne matere, to pomeni izhod iz revščine, vendar pa ob zapletih z nosečnostjo, celo če je ogroženo njihovo življenje, lahko ostanejo čisto same. Ta sistem namreč ne zagotavlja ne varnosti žensk ne pravic otrok. Finska dokumentarna oddaja predstavi tudi primer deklice z motnjami v razvoju, ki se ji je ameriški par preprosto odpovedal.

UKRAINIAN BABY INDUSTRY / Finska / 2021 / Režija: Antti Kuronen

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov