Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 2. apr. 2024

TV Maribor • Tor, 2. apr.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

"Branje je odnos. Če ne bomo brali, bodo naši možgani razmišljali drugače. Ne bo ne kritične misli, ne empatije, ne sočutja. Ne bo razumevanja, sodelovanja, povezovanja, bo samo sledenje, kjer se izgubimo kot posamezniki in kot družba." To so besede doktorice Sabine Fras Popović, bibliotekarske višje svetnice. Ob koncu lanskega leta je prejela Čopovo diplomo za življenjsko delo, najvišje priznanje, ki ga podeljujejo za izjemne dosežke na področju knjižničarstva. Več o branju in bralni pismenosti z nagrajenko v oddaji Tele M Plus.

Poglejte si posnetek tradicionalne prireditve Ciciban poje in pleše, na kateri se s pevskimi in plesnimi točkami predstavljajo predšolski otroci iz vrtcev severovzhodne Slovenije. Na oder je pogumno stopilo veliko otrok. Vabljeni k ogledu drugega dela.

Režiserka in filmska ustvarjalka Andrina Mračnikar bo letos jeseni snemala celovečerni film z naslovom Mila Marija. Za Milo v otroških letih in druge stranske vloge je na avdiciji iskala mlade igralke in igralce z znanjem slovenščine.
Pred nedavnim so v Gradcu vabili na zborovski koncert na stari tehniški univerzi. Gostoval je Akademski pevski zbor Tone Tomšič iz Ljubljane.
»Posebno mladostna« je bilo geslo letošnje pevske revije Koroška poje, na kateri so mladi koroški pevci pokazali, da jim je petje zelo pri srcu.
http://slovenci.orf.at

So stvari, za katere si vsi želimo, da jih nihče ne bi doživel NITI prvič. Spolno nasilje je gotovo nekaj takšnega, a žal so mladi, ki so se srečali na snemanju oddaje, doživeli tudi to. Kako so se spoprijemali s težkimi izkušnjami, kje poiskati pomoč in kako postaviti meje, je le nekaj vprašanj, na katera so odgovarjali. Naša boksarska prvakinja Ema Kozin – Princesa pa je povedala, kako drugače jo, predvsem moški, dojemajo, ko izvedo, s katerim športom se ukvarja. Prav tako je poudarila, da naklonjenosti nikoli ne izkazujemo z nasiljem.

Cerkveno slikarstvo je bilo v 19. st. v polnem razmahu. V tem času je bilo poslikanih okrog 400 cerkva po Slovenskem. Na širšem Štajerskem so v tem času delovali predvsem furlanski slikarji, svoje znanje pa so prenašali tudi na nekatere slovenske učence. Franc Gornik iz župnije Sv Peter, današnjega Malečnika pri Mariboru, je bil eden izmed njih. Domači župnik je prepoznal slikarski talent in 14 leten se je pričel učiti od slikarjev iz Homina Jakoba Brolla in Tomaža Fantonija, sam pa je kasneje opravil poslikavo 21 cerkva in kapel.

Badwater 135 je peklenska ultramaratonska preizkušnja s štartom izpod morskega dna in ciljem ob vratih najvišje gore severne Amerike Whitney. 217 km dolga proga vodi čez zloglasno Dolino smrti, kjer se julija temperature povzpnejo tudi čez 50 stopinj Celzija. Sence ni, sonce, ki na odprtih cestah še močneje pripeka, pa tekače fizično in psihično izčrpava. Nanjo se je letos odpravil slovenski ultramaratonec Mirko Bogomir Miklič, šele drugi Slovenec, ki je zbral dovolj poguma za soočenje s 40-letnim tekmovanjem. Tekma je slavljenje življenja, pravijo organizatorji, to je notranji boj posameznika, ki ga premaga le, če je ob njem dobra spremljevalna ekipa. Mikličev in boj drugih tekačev je s kamero beležila ekipa Regionalnega RTV centra Maribor, avtorica Irena Bedrač, snemalca Danilo Plazovnik in Borut Krois, montažer Igor Purnat. Dokumentarni film so naslovili Dolina, traja 56 min in 24 sek.

Vabljeni, da se tudi ob torkih prebujate z nami! Prva ura bo posvečena aktualnemu dogajanju in pregledu dnevnega tiska. Posebne svetovalne minute bodo namenjene predvsem gledalcem v zrelih letih, skrbeli bomo za (sobne) rastline ter spoznavali aktivne in energične starostnike. Vsak mesec bodo v kuharskih minutah v ospredju različne jedi, terenska ekipa pa bo potovala po Sloveniji in raziskovala zanimive zgodbe mostov. Ne zamudite oddaje Dobro jutro!

Az adás tartalma:

- Divatsarok: a bomberdzseki;
- Meszelics Júlia egyetemista Erasmus-tapasztalatai Barcelonában;
- a Carson Coma zenei együttes;
- klipek: Decolonize Your Mind Society, The Black Proteus, Lazarvs.

Vsebina oddaje:

- Modni kotiček: jakna bomber;
- izkušnje študentke Júlie Meszelics v programu Erasmus v Barceloni;
- glasbena skupina Carson Coma;
- videospoti: Decolonize Your Mind Society, The Black Proteus, Lazarvs.

Zakaj izrazi zamejec, manjšinec, za mejo ali tostran meje izpričujejo pogled matične države na Slovence in Slovenke v sosednjih državah?
Z nami bo Andreja Kalc s Slovenskega raziskovalnega inštituta v Trstu SLORI.
S književno prevajalko in lektorico se bomo pogovarjali o uporabnih vidikih različnih jezikovnih praks. Vabljeni k ogledu.

Sodobna hiša v mirni okolici Bleda je dober dokaz zglednega sodelovanja med lastnikoma in oblikovalko interierja. S skupnimi močmi so namreč za štirimi zidovi sodobne hiše ustvarili domač, a sodoben dom, ki odraža potrebe in življenjski ritem mlade družine z domačim kosmatincem.
Prej ali slej začnejo mladi razmišljati, kako iti na svoje in si ustvariti čisto svoj dom. Ni pa nujno, da zato zapustijo hišo staršev, kajti morda se ravno v njej skriva najboljše razmerje med samostojnostjo in intimo na eni ter finančno vzdržnostjo na drugi strani. Predstavimo vam mansardo, ki je prinesla oboje. Ponaša se z inovativnimi arhitekturnimi prijemi, predvsem pa se po prenovi kopa v dnevni svetlobi.
Sledi še en primer, ko si je mlada družina uredila dom v hiši staršev, v nadstropju nekaj desetletij stare hiše. Čez čas, ko prvotna zasnova stanovanja, ki je bilo prepredeno s številnimi stenami in manjšimi prostori, ni več ustrezala njihovim potrebam, so začutili potrebo po temeljiti osvežitvi.

Starodavna tradicija mlinarske obrti je zaznamovala življenja več generacij Pohorcev. Nekoč neutrudna kolesa pa so danes tiha in tam ob vodi zaraščena trohnijo. Le redki se še spominjajo mlinov in mlinarstva ter znajo o tem pripovedovati. V pozabo počasi izginjajo še redki ostanki ene najstarejših obrti – mlinarstva.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Čirule, čarule... Ah, dajte, no, otroci ne verjamejo več v čarovnijo! Taka je tudi deklica Anastazija, ki med cirkuško predstavo iz čistega dolgčasa zaide v šotor jasnovidke Jasmin. Sprva se do nje vede zelo uporniško, nato pa jo premamijo nenavadni predmeti in eksotični hišni ljubljenčki. Je Jasmin res samo jasnovidka? S ščepcem peska deklici v hipu pričara pravljico za tisoč in eno noč. Anastazija postane njena redna obiskovalka. Počasi spoznava skrivnostni svet čarovnije in mu vedno bolj verjame.

Otroci bodo kuhanje vzeli popolnoma v svoje roke. Vse bodo naredili sami. Kuhanje je pa res preprosto. Vzameš recept s sestavinami, ki so pripravljene, in se lotiš priprave. Slivovi cmoki imajo na sredini slivo, okoli pa je testo. Nič posebnega. Pa je res tako enostavno?
Otrokoma je priprava zabavna, toda kaj bo nastalo iz sestavin? Bosta zmogla? Bo jed užitna?
Na pomoč bosta klicala Bobka in Cmoka. Prunelius Cmok z veseljem pomaga, saj nihče ne sme ostati lačen.

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Najprej bomo pogledali, o čem so govorili na kongresu Zadružne zveze slovenije v Portorožu. Sledilo bo poročilo o toči in sodri, ki je prizadela velik pas Primorske. Bili smo na festivalu malvazije, o tesnejšem sodelovanju kmetov in turističnih delavcev pa razmjišljajo na Krasu in v Brkinih. Tam bomo tudi zaključili našo oddajo, saj smo obiskali Suhorje, kjer ob veliki noči pripravljajo zanimivo jed.

Jedi solinarjev so bile skromne, a zelo okusne. Med priljubljene sodijo jedi na žlico, kjer posebno mesto zaseda fižolova mineštra. Tej jedi so glede na letne čase dodajali različne sestavine. Naša kuharica Bianca Zudič je vanjo zamešala mladi divji koromač, ki ima številne zdravilne učinke in daje jedi prav poseben okus. Veliko sestavin za enolončnice pa tudi druge za jedi so solinarji pridelali kar doma. Številni so namreč na delo v solinska polja prihajali z bližnjih kmetij, kjer so imeli raznolik zelenjavni vrt, pa tudi kakšno domačo žival.

HERBARIZIRANO CVETJE NA DOMAČIH VOŠČILNICAH
Sebastjan Lipar še hrani nekaj stisnjenih rastlin iz srednješolskih dni. Podoben herbarij, kot ga je izdelal takrat, sestavi tudi zdaj. Že pred tedni je vanj dodal nekaj zimskih cvetov... Nato se je lotil izdelave papirne kaše za doma izdelane vizitke. Gost papir, osnova je star časopis, je sušil na herbarijski plošči. Oseben in preprost način za voščila 'po starem', analogno brez elektronskih naprav.

VANES POSADI BOROVNICE
Vanes Husić, Metrobov strokovnjak, nepogrešljiv pomočnik in svetovalec na vrtu, si je zamislil, da bi v veliki betonski cevi rasle borovnice. Posadi ameriške in sibirske, razloži, v kakšna tla jih sadimo in kako zanje skrbimo.

HRENOVA KAVA
Pokusili smo že kave iz najbolj nenavadnih rastlin, tokrat pa vas pred veliko nočjo vabimo na napitek iz korenin hrena. Tom Ajdišek na ekološki kmetiji na Koroškem meni, da je to ena najbolj zdravih kav, primerna tudi za ljudi s previsokim tlakom.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Az adás tartalma:

- Divatsarok: a bomberdzseki;
- Meszelics Júlia egyetemista Erasmus-tapasztalatai Barcelonában;
- a Carson Coma zenei együttes;
- klipek: Decolonize Your Mind Society, The Black Proteus, Lazarvs.

Vsebina oddaje:

- Modni kotiček: jakna bomber;
- izkušnje študentke Júlie Meszelics v programu Erasmus v Barceloni;
- glasbena skupina Carson Coma;
- videospoti: Decolonize Your Mind Society, The Black Proteus, Lazarvs.

Marjan Šrimpf in snemalec Robert Kranvogel sta pred 15-timi leti potovala po indonezijskem otoku Java do Bornea. Zgodba se je pričela v Djakarti, ki je prestolnica največje muslimanske države s slikovito mošejo Neodvisnosti - ta je deveta največja mošeja na svetu glede na število vernikov. Z avtomobilom sta prekrižarila otok Java ter se povzpela na enega izmed 150 še delujočih ognjenikov. Posebej je bil zanimiv obisk nacionalnega park na Borneu, kjer je kolonija orangutanov. Tam sta doživela tudi bližnje srečanje z orjaškim samcem Tomom, ki ni bil navdušen, da sta snemala njegove tri samice. Resne težave so preprečili "rangerji"- ti v džungli skrbijo za simpatične opice.

Pri obujanju spominov nam bosta priskočila na pomoč Drago Klinc in Tomislav Trbušić. Voditeljica: Veronika K. Žajdela. Avtor oddaje: Dušan Tomažič. Vabljeni v našo družbo!

Vabljeni k ogledu.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov