Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 10. apr. 2024

TV Maribor • Sre, 10. apr.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

10:25
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

10:55
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

V Kranju se bo s podelitvijo festivalskih nagrad končal 54. Teden slovenske drame: nagrada Slavka Gruma za mladega dramatika, Šeligova nagrada za poseben dosežek, igralski nagradi in nagrada občinstva. V Bologni se je včeraj odprl 61. knjižni sejem za otroke in mladino, na katerem je častna gostja Slovenija, zato pripravljajo številne prireditve. Tako so sinoči v knjigarni Giannino Stoppani, odprli tudi razstavo Damijana Stepančiča z ilustracijami iz knjige Modri Portugalec Petra Svetine. Več pa tudi o znamenitem oltarju bratov Van Eyck v Gentu, ki je v zadnji fazi restavriranja in razstavah akademskega slikarja Rudija Skočirja, ki so jih odprli v kar treh galerijah v Idriji.

A Barangolások adásában az MTVA munkatársai jóvoltából az Itthon vagy! című sorozatban a Kelet-Mecsek – Húsvét és a Víztörténet című epizódot láthatják.

V oddaji Potepanja si lahko s pomočjo fundacije MTVA v nizu oddaj z naslovom Doma si! ogledate epizodi z naslovom Vzhodni Mecsek – Velika noč in Zgodbe o vodi.

Serija osmih kuharskih delavnic, ki so nastale v okviru projekta ''Misli na morju, noge v lavorju'' kjer vas Irena in Moreno z zanimivimi informacijami, kuharskimi triki, preprostimi navodili in nasveti kje kupiti ribe in morske sadeže, ter kako prepoznati kakovostne in sveže sestavine poskušata navdušiti, da bo tudi v vaši kuhinji zadišalo po ribah.
Pripravili bomo tradicionalni istrsko jed, ribe v šavorju in se posvetili tradicionalnim načinom shranjevanja rib: govorili bomo o načinih shranjevanja, do katerih je človeka v preteklosti pripeljala narava - o sušenju, soljenju, ohranjanju uporabnosti živil z uporabo kisa in agrumov. Medtem bo pod Morenovo kuhalnico nastajala odlična jed, ki jo lahko shranjeno v hladilniku, ohranite tudi ves teden - seveda, če je prej ne pojeste, ker je odličnega okusa in se ji je zelo težko upreti!

ČEBULNA MUHA
Kako lukovke zaščititi pred prvim naletom čebulne muhe, pojasnjuje Miša Pušenjak iz KGZS. Pri čebuli ob pokrivanju s kopreno svetuje mešane posevke, saj jih čebulna muha ne odkrije tako hitro kot monokulture. Spoznamo tudi, katere čebule ta škodljivec ne mara najbolj.

NENAVADNE GRMOVNICE V PIVOLI
Z Meto Pivec se je na obisku kluba Gaia v Botaničnem vrtu Univerze v Mariboru pogovarjala Gajina strokovnjakinja Nevenka Breznik Beton. Posadili sta čajno kamelijo, iz njenih vršičkov v tujini pripravljajo čaj. Občudujemo tudi oljčico pa manj znano grmasto sorodnico naših sadnih dreves...

ČAJ IZ SPOMLADANSKEGA CVETJA
Po višje ležečih predelih še lahko naberemo trobentice, vijolice, lapuh, pljučnik, morda še kakšno drugo spomladi cvetočo rastlino. Lahko so v pomoč pri izkašljevanju in čiščenju dihalnih poti. Pazimo, da ne izropamo rastišč. Cvetove popolnoma posušimo in hranimo v zaprti embalaži. In spomladanski čaj je lahko tudi jeseni brž nared.

NASADI ZA SPOMLADANSKO VZDUŠJE
Pomlad je nepreklicno tu, naravo je okrasila s cvetovi in zelenjem. Marija Hrovat iz Profesionalne vrtnarske družbe v cvetočih nasadih prepleta moderne rastline z že starimi znankami, posadi jih v zanimive okrasne posode. Za čebeljo pašo doda kakšno medonosno lepotico.

V Komendi so konec marca pripravili tradicionalni kmetijsko-obrtni sejem, kjer obiskovalce običajno najbolj pritegne bogata ponudba kmetijske tehnike.
Predstavljamo Globočnikove na Gorenjskem, ki se ukvarjajo z rejo perutnine in prirejo jajc. Opozorimo na začetek kampanje vnosa zbirnih vlog za ukrepe kmetijske politike v letu 2024. Osrednjo temo namenjamo uveljavljanju pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja za kmetice. Mudili smo se med vinogradniki, ki so se v osrčju Slovenskih goric posvetili aktualni problematiki trajnostne pridelave.

Sredina jutra se pričnejo s pregledom dnevnega tiska in aktualne teme, ki jo postavljamo V središče. V pravnih nasvetih gostimo odvetnike in odvetnice, ki odgovarjajo tudi na vaša vprašanja, za vse udeležence v prometu svetujemo v prometnih minutah. Pogledamo tudi, kaj je novega v svetu, knjige, filma in zabave ter vam podamo predloge za dobre knjige. Razreševali bomo tudi vsakdanje življenjske dileme, terenska ekipa bo delila vrtne nasvete. Vaša sredina družba sta Špela Močnik in David Urankar, jutro z nami je dobro jutro!

Az adás tartalma:

- ülésezett az MMÖNK Tanácsa;
- megjelent a Szülőföldön magyarul támogatási program pályázata;
- előadás az auschwitzi haláltábor szlovéniai, illetve muravidéki áldozatairól;
- A muraközi ló című könyv;
- a Talent Lab projekt;
- Iskolapad: a serdülőkor.

Vsebina oddaje:

- zasedal je Svet PMSNS;
- objavljen razpis Na rodni grudi madžarsko;
- predavanje o žrtvah koncentracijskega taborišča Auschwitz;
- knjiga Medžimurski konj;
- projekt Talent Lab;
- rubrika Šolska klop: mladostništvo.

Operna noč je že več kot pol desetletja tradicionalni koncert Simfoničnega orkestra Slovenskega narodnega gledališča Maribor, na katerem pod taktirko umetniškega direktorja Simona Krečiča nastopajo priznani solisti mariborske operne hiše in operni zbor. Koncert, ki prinaša najlepše melodije iz zakladnice operne umetnosti, si vselej ogleda večtisočglava množica obiskovalcev vseh generacij.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Poznate zgodbo o Martini, ki stanuje v loncu in njenem prijatelju Dečku, ptičjem strašilu, ki prihaja k njej na obisk s svojega polja? Začelo se je zelo preprosto.
Najprej je bila Martina sama. V svojem svetu nekje sredi oblakov je zjutraj prilezla iz pisanega lonca in zvečer vanj odšla spat. Vmes pa je počela marsikaj zanimivega. Lepega dne pa v njen svet vstopi ... ptičje strašilo! Strašilo je sprva precej nerodno, počasi pa postane odličen tovariš pri Martininih domislicah.
Ta se zelo veseli: končno ima nekoga, ki mu lahko reče lepo besedo, ki ga lahko nauči kaj novega in mu včasih tudi ponagaja. Tako sta Martina in strašilo z vsakim dnem bolj nerazdružljiva prijatelja, ki skupaj odkrivata svet okoli sebe in se zabavata.

Bober Bor si močno želi bratca ali sestrico. Hej, kaj pa, če kar Lovro in Šviga postaneta njegova bratec in sestrica? Krasno, vendar Bor zahteva nekaj bobrovskih preizkušenj. Bosta prijatelja znala glodati hlode, spretno rolkati in hitro brati knjige? No, ja, pa smo spet v težavah. Morda najbolje, da skupaj obiščemo sestrici Lauro in Brino, zagotovo nam zaupata skrivnosti prijateljstva med sorojenci.

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Mineva 150 let, odkar je Ljutomer gostil prve kasaške dirke na Slovenskem zato je tamkajšnja občina letošnje leto posvetila ljutomerskemu kasaču. Kje korenini bogata tradicije reje konj in društvena organiziranost rejcev, ki je med najstarejšimi v Evropi ? Kakšen je sedanji trenutek in prihodnost kasaštva, ki v številnih evropskih državah pritegne na hipodrome na tisoče obiskovalcev ? O tem bodo spregovorili naši gostje – predsednik Kasaškega kluba Ljutomer Branko Kristl, dolgoletni predsednik kluba, nekoč tudi predsednik Kasaške zveze Slovenije mag. Janko Slavič in rejec Branko Slana, čigar kasač Frodo ta čas vzbuja pozornost na hipodromu v Parizu. Bodite z nami v oddaji Omizje nocoj ob 20. uri na Televiziji Maribor.

Po pobudi mednarodne organizacije Four Paws – Štiri tačke, da bi rešili še zadnje 4 rjave medvede, ki pri nas bivajo v zasebnem ujetništvu, smo obiskali njihovo zavetišče za medvede v Arbesbachu v Avstriji. Družili smo se s Katjo in njeno psičko Pipo, predstavnico manj znane vrste - ibiški pes ( podenco), ki prav tako sodijo med zlorabljene vrste hrtov. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Az adás tartalma:

- ülésezett az MMÖNK Tanácsa;
- megjelent a Szülőföldön magyarul támogatási program pályázata;
- előadás az auschwitzi haláltábor szlovéniai, illetve muravidéki áldozatairól;
- A muraközi ló című könyv;
- a Talent Lab projekt;
- Iskolapad: a serdülőkor.

Vsebina oddaje:

- zasedal je Svet PMSNS;
- objavljen razpis Na rodni grudi madžarsko;
- predavanje o žrtvah koncentracijskega taborišča Auschwitz;
- knjiga Medžimurski konj;
- projekt Talent Lab;
- rubrika Šolska klop: mladostništvo.

Po lanskem frankfurtskem knjižnem sejmu bo Slovenija zdaj še častna gostja 61. sejma otroške in mladinske literature v Bologni. Predstavili se bomo z bogato tradicijo, visoko kakovostjo in pestro sodobno produkcijo slovenske ilustracije. Pred odhodom v Bologno smo se pogovarjali z direktorico Javne agencije za knjigo Katjo Stergar in članom komisije Centra ilustracije za slovensko razstavo Ivanom Mitrevskim. V Kranju poteka 54. Teden slovenske drame, osrednji nacionalni festival, posvečen domači dramatiki. Selektorica Alja Predan nam bo med drugim pojasnila, katere teme so bile najpogostejše v uprizoritvah in zakaj je snovalno gledališče v porastu, član žirije za Grumovo nagrado Rok Andres pa tudi, na katere družbene pojave se največkrat odzivajo mladi pisci in kako se slabe razmere za ustvarjanje novih tekstov odražajo v besedilih. O aktualnem družbenem dogajanju smo se pogovarjali s priznano rusko avtorico Marijo Stepanovo, ki velja za močan glas ruske intelektualne opozicije. Prejemnica številnih mednarodnih nagrad in avtorica dvanajstih pesniških zbirk ter številnih esejev je z nami delila svoj pogled na vojno v Ukrajini, cenzuro in položaj umetnika v Rusiji.

Še pred kakimi 50 leti je bila življenjska doba oseb s hemofilijo približno 15 let. Zanje je bil lahko usoden celo padec pri učenju vožnje kolesa. V našem telesu deluje izjemen sistem, ki po eni strani preprečuje strjevanje krvi v ožilju, po drugi pa omogoča strjevanje krvi ob poškodbah. Kako je pri bolnikih s hemofilijo ta sistem okvarjen? Zanjo večinoma zbolevajo moški, ženske pa so prenašalke. Bolezen imenujemo tudi bolezen kraljev, saj naj bi bila prenašalka hemofilije britanska kraljica Viktorija, bolezen pa se je po njenih dveh hčerah prenesla na kraljeve dvore Španije, Nemčije in Rusije. V Sloveniji živi 231 oseb s hemofilijo. Kako živijo danes in kako dobro obvladujemo to bolezen?

Vabljeni k ogledu.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov