Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 16. apr. 2024

TV Maribor • Tor, 16. apr.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

10:25
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

10:55
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

V soboto smo bili v SNG Drama Ljubljana, kjer so na Velikem odru še zadnjič pred obnovo poslopja uprizorili dramo Edmonda Rostanda Cyrano de Bergerac po priredbi sodobnega angleškega dramatika Martina Crimpa v režiji Tina Grabnarja. Počastili smo tudi dva življenjska jubileja skladatelja Alda Kumarja: 70 let starosti in pol stoletja plodovitega ustvarjanja.

Ta teden bo Odbor za peticije v Evropskem parlamentu v Bruslju obravnaval peticijo o pomanjkljivem izvajanju manjšinskih pravic v Avstriji. Vlagatelji, vse tri krovne organizacije in Enotna lista, pričakujejo velik odmev in upajo, da bo država slišala klic manjšine.
Tonč Feinig je v Grenzlandheimu v Pliberku predstavil zgoščenko s številnimi na novo aranžiranimi narodnimi pesmimi v slovenskem in nemškem jeziku.
Športno društvo Zahomc je v obnovljeni večnamenski hiši praznovalo 70-letnico obstoja in 70. rojstni dan najuspešnejšega nekdanjega športnika društva, olimpijskega zmagovalca Karla Schnabla.
V vzhodni podligi se je vnel boj za obstanek, v katerega je vpletena več kot polovica klubov. Z zmago v derbiju v Železni Kapli so si izhodišče bistveno izboljšali Selani, medtem ko je za Kapelčane po ponesrečenem začetku položaj čedalje bolj kritičen.
http://slovenci.orf.at

Na vabilo ob novem pilotnem presejalnem programu za odkrivanje bakterije, ki povzroči kar 90 odstotkov raka na želodcu, se je odzvala četrtina povabljenih. Katere vrste raka v Sloveniji s podobnimi programi že uspešno preprečujemo ali zgodaj zdravimo?

Ekipa Tednika je preživela dan na Inštitutu za sodno medicino. Kako drugačno je delo njegovih strokovnjakov od tistega, kar vidimo v televizijskih nanizankah? In kako pogosto je sodna medicina še vedno stigmatizirana?

Po desetletjih dela: deložacije in životarjenje. Zgodbe mariborskega društva UP-ornik, ki pomaga predvsem revnim upokojencem, pričajo o ravnodušnosti pristojnih državnih ustanov.

O čem sploh govorimo, ko govorimo o prvem spolnem odnosu? To je bilo prvo vprašanje, na katero so odgovarjali mladi, ki so se zbrali za pogovor v oddaji Prvič z nekom. Seveda pa jih je flaša resnice pripeljala tudi do vprašanja, kako se spomnijo prvega spolnega odnosa, kaj je bilo zanje takrat pomembno, kako so se počutili po prvem spolnem odnosu. Izvedeli bomo tudi, česa si želijo mladi, ki prvega spolnega odnosa še niso doživeli. Igralec Jurij Zrnec je navdušeno spremljal pogovore mladih in razkril tudi drobce iz svojega življenja. Tako mladi kot Jurij so poudarili, da so pri spolnosti pomembna tudi čustva in predvsem komunikacija.

Dr. Ludvika Toplaka že dobro poznamo, kot nekdanjega rektorja Univerze v Mariboru, kot pravnika, dolgoletnega profesorja, kot politika in kot diplomata, a predvsem kot neumornega iskalca novih priložnosti v visokošolskem izobraževanju, ki se v Sloveniji celo hitreje razvija izven kot v okviru treh ali štirih javnih univerz.
Vabimo vas, da si pogovor z dr. Ludvikom Toplakom v oddaji Dober večer ogledate v ponedeljek 15. aprila ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor!

Vabljeni, da se tudi ob torkih prebujate z nami! Prva ura bo posvečena aktualnemu dogajanju in pregledu dnevnega tiska. Posebne svetovalne minute bodo namenjene predvsem gledalcem v zrelih letih, skrbeli bomo za (sobne) rastline ter spoznavali aktivne in energične starostnike. Vsak mesec bodo v kuharskih minutah v ospredju različne jedi, terenska ekipa pa bo potovala po Sloveniji in raziskovala zanimive zgodbe mostov. Ne zamudite oddaje Dobro jutro!

A Barangolások adásában az MTVA munkatársai jóvoltából az Itthon vagy! című sorozatban a Víztörténet és az Irodalmi séták határok nélkül című epizódot láthatják.

V oddaji Potepanja si lahko s pomočjo fundacije MTVA v nizu oddaj z naslovom Doma si! ogledate epizodi z naslovom Zgodbe o vodi in Literarni sprehodi brez meja.

Manj kot leto dni nas loči do začetka projekta Evropska prestolnica kulture. Časti naziv bo pripadal Gorici in Novi Gorici.
Z umetniškim vodjo Stojanom Pelkom bomo razkrili nekaj programskih novosti in razmišljanj.
Z Vido Rucli iz Kolektiva Robida pa se bomo pogovarjali o prostorih in skupnostih ob meji.

V trenutno prevladujočem trendu gradnje, kjer večina objektov teži k sodobnim oblikam, minimalizmu in enostavnim linijam, je že kar težko najti kaj izstopajočega. A to ne pomeni, da objektov, ki pobožajo z oblinami, igrivostjo in toplino, ni. Na Polzeli smo naleteli na rustikalno podeželsko hišo, na trenutke kot iz zgodbe o Rdeči kapici. Le da je v njej namesto babice svoj začasni dom našla družina košarkarja Žige Dimca.
Sledi stanovanje z modrimi poudarki in z modrim načrtovanjem – predvsem opreme. Ravno s slednjim je bil dosežen učinek odprtosti, saj stanovanje na prvi pogled daje vtis, da je večje kot v resnici. Lahko rečemo, da so dosegli sijajen in stilsko dovršen izplen na manj kot 50ih kvadratnih metrih.
Dočakali smo prvi vrt v letošnjem letu in posvetili smo ga vrtnici. Vrtnice so med najstarejšimi in še vedno najbolj priljubljenimi rožami. Presenetljivo pa je, da je pravih vrtničnih vrtov pri nas razmeroma malo. V rozariju imajo vrtnice namreč glavno vlogo, preostale okrasne rastline so le spremljevalke. Enega takih rožnikov smo našli na slovenski obali.

V idiličnem okolju graščine Podgrad pri Vranskem se je leta 1833 rodil slikar, mornar in dvorjan na avstro ogrskem dvoru Anton Perko. Oče je bil lastnik gospoščine Ojstrica in posestva Podgrad, poljedelstvo, s katerim se je ukvarjala družina, pa sina ni zanimalo. Od doma je odšel s petnajstimi leti, da bi postal vojak. Med karakternimi oznakami, s katerimi so opremili bodočega mornarja, so odgovorni zapisali, da odlično slika. Proslavil se je s slikanjem znamenite viške bitke, v kateri je admiral Tegetthoff premagal mnogo močnejšo italijansko floto. Slikarstvo pa ga je pripeljalo tudi v najožji krog avstrijske cesarske družine.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Poznate zgodbo o Martini, ki stanuje v loncu in njenem prijatelju Dečku, ptičjem strašilu, ki prihaja k njej na obisk s svojega polja? Začelo se je zelo preprosto.
Najprej je bila Martina sama. V svojem svetu nekje sredi oblakov je zjutraj prilezla iz pisanega lonca in zvečer vanj odšla spat. Vmes pa je počela marsikaj zanimivega. Lepega dne pa v njen svet vstopi ... ptičje strašilo! Strašilo je sprva precej nerodno, počasi pa postane odličen tovariš pri Martininih domislicah.
Ta se zelo veseli: končno ima nekoga, ki mu lahko reče lepo besedo, ki ga lahko nauči kaj novega in mu včasih tudi ponagaja. Tako sta Martina in strašilo z vsakim dnem bolj nerazdružljiva prijatelja, ki skupaj odkrivata svet okoli sebe in se zabavata.

Kolobarnika se igrata, da sta konjička. Postala sta lačna in Lovro jima ponudi seno ... Saj ga imajo konjički zelo radi, kajne? Ne? Bi raje slastno jabolko? Lahko, vendar ga je potrebno rešiti iz vode ... Kdo bo moker in kdo ne ter kdo bo jedel seno in kdo ne? Vsak hip izveste vse! Le hitro hop, v Studio Kriškraš!

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Na terenu preverjamo, kako poteka letošnja setev koruze. Visoke temperature učinkujejo tudi na posamezne fenološke faze sadnega drevja. Predstavljamo Biotehniški center Naklo, ki v sedanji organizacijski obliki deluje od leta 2007. Ukvarjajo se z različnimi oblikami izobraževanja na področju kmetijstva in podjetništva. Podeželje je lahko zelo primeren prostor za terapevtsko dejavnost. Obiskali smo eno od kmetij, ki so sodelovale v projektu razvoja terapevtskih aktivnosti. Do 21. aprila v Sloveniji poteka Teden turističnih kmetij.

Glavna zvezda oddaje je sipa, po krivici zapostavljena morska kulinarična dobrota. Zelo priljubljena je le med domačini v Slovenski Istri; v ribarnici pa je redko na voljo. Sipe teknejo v omaki na belo, posebej dobre so pripravljene po domačem receptu Pirančana Sergia Vuka. Razkril nam ga je v Sečoveljskih solinah, zaščitenem območju, ki ga je človek v preteklosti preoblikoval, vendar ob upoštevanju narave in njenih zakonitosti.

VLOŽENI CVETOVI MAGNOLIJE
Še vedno lahko naberemo zanimive cvetove magnolije. Venčne liste tega okrasnega grma ali drevesa v Jugovzhodni Aziji, od koder izvira, uporabljajo v kulinariki. Dišeči 'material' je hvaležna delikatesa, ki jo pripravimo mimogrede, kot je v Dnevniku lastnih izkušenj storila Ana-Marija Berk.

KROMPIR
Z mislimi smo morda že pri pečenem mladem krompirčku, a vseeno ne hitimo s sajenjem na prosto. Gomolje posadimo, ko so tla ogreta na vsaj 8 stopinj Celzija in je malo možnosti za aprilske ohladitve. Tako je manj verjetno, da se razvijejo bolezni in škodljivci.

ZELENJAVNI VRT Z VANESOM HUSIĆEM
Če s krompirjem morda še čakamo, pa v toplih dneh na gredice že sadimo prve rastline v novi sezoni. Tokrat bomo v Vanesovih vrtnih nasvetih izvedeli, na kaj moramo biti pozorni pri kupljenih sadikah in kako vzpostavimo čim bolj zdrav vrt.

SPOMLADANSKI NASAD
Nepopisno ugodje nas preveva, ko nam ob prebujeni naravi naklonjenost kažejo cvetovi izbranih rastlin, ki smo jih razporedili v spomladanske nasade. Zunanjo zasaditev, ki naj bo v dovolj težkem loncu, s praprotjo, maroško marjetico in drugimi lepoticami opiše Marija Hrovat iz Profesionalne vrtnarske družbe.

GORENJSKI NAGELJ
Z gorenjskimi nageljni, ki bodo poleti pozornost pritegovali z rdečimi cvetovi na dolgih poganjkih, je vse leto kar nekaj dela. Potem ko jih Irena Hozjan že med prezimovanjem redno čisti in škropi proti ušem, pa je aprila zadnji čas, da jih s hčerko pripravita za na okenske police.

navrtu@rtvslo.si

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

A Barangolások adásában az MTVA munkatársai jóvoltából az Itthon vagy! című sorozatban a Víztörténet és az Irodalmi séták határok nélkül című epizódot láthatják.

V oddaji Potepanja si lahko s pomočjo fundacije MTVA v nizu oddaj z naslovom Doma si! ogledate epizodi z naslovom Zgodbe o vodi in Literarni sprehodi brez meja.

Junija leta 2011 sta Marjan Šrimpf in snemalec Robert Kranvogel na potovanju in snemanju po Avstraliji obiskala tudi otok Tasmanijo, ki je znan po neokrnjeni naravi za katero skrbijo tudi naravovarstveniki- ti so skupaj z domačin pred leti preprečili, da bi na največji reki Gordon zgradili veliko hidrocentralo. V tasmanskih gozdovih sta s pomočjo slovenskega gozdarja posnela nekaj izredno mogočnih dreves v nacionalnem parku Fraicinet. Bila sta tudi v zgodovinskem mestu Port Artur, kjer je bilo v 19. stoletju kazensko taborišče za prve priseljence- ti so bili v Angliji obsojeni za različna kazniva dejanja - kazen pa so preživljali v Avstraliji in tam tudi ostali.

Pri obujanju spominov nam bodo priskočili na pomoč Stane Kocutar, Irena Kodrič Cizerl, Smiljan Greif in Davorin Zemljič. Voditeljica: Veronika K. Žajdela. Avtor oddaje: Dušan Tomažič. Vabljeni v našo družbo!

Vabljeni k ogledu.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov