Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 24. jan. 2023

TV Slovenija 1 • Tor, 24. jan.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

V gozdu bo plavalno tekmovanje in Vid se takoj prijavi. Ne zna še plavati in takoj se začne učiti. Ko izve, da bo njegov nasprotnik samozavestni Bor, mu poide pogum in hoče odstopiti. A Bor pravi, da so pravila jasna. Kdor se prijavi, mora tekmovati. Tako je tudi prav, saj Vid v vodi prekosi samega sebe.

Ob torkih se z vami prebuja Mojca Mavec. Prva ura druženja prinaša pregled črne kronike z dr. Damijano Žišt, rubriko V središču z Moniko Tavčar in športne minute z Anžetom Bašljem. V jezikovnem kotičku se lotevamo slovničnih vprašanj in dilem, s tujci, ki živijo v Sloveniji, spoznavamo svet, s Špelo Močnik na terenu pa Slovenijo. Rubrika Moj RTV prinaša zanimive vsebine iz naše hiše, Kuharski ABC pa hitro in enostavno pripravo hrane. Oddajo ob torkih zaključujemo v družbi z znanimi družinami. Z nami so jutra lepša!

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali. Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali. Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali. Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Christoph postavi Karlu ultimat: če mu do večera ne prinese denarja, ga bo prijavil zaradi požiga. Nadeja se, da ga je s tem dovolj prestrašil, da bo to tudi storil, a ne sluti, da sta mu Karl in Ariane nastavila past. Toda Ariane ima svoje načrte ...
André prizna Michaelu, da je pretiraval glede svoje depresije zaradi Lindinega odhoda. Michael je ogorčen in mu zabrusi, da bo stanovanje še naprej ostalo brez pohištva. Za dodatno zmedo pa vmes poseže še Rosalie.
Paul reši Michellin nakit z dna jezera in ji ga na domiseln način tudi prinese. Ganjena Michelle se odloči, da mu bo dala drugo priložnost.
Lindi se toži po Andréju, a jo skrbi, da ji ne bo nikdar odpustil. Ko se zaupa Wernerju, ji ta da vedeti, da še vedno obstaja kanec upanja.

STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020
Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler
Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.
V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt

Skupina gimnazijcev iz Krškega se, pod pokroviteljstvom svojega gorniškega mentorja Mateja Mlakarja, odloči za klasičen gorniški vzpon v visokogorju. Med vzponom na dvatisočaka, preizkušajo svoj avanturistični duh, prevzemajo odgovornost, premikajo lastne meje, si drznejo in zmorejo hkrati pa tudi spoznavajo smisel svojega cilja. Med ekipo in mentorjem se utrjuje iskreno prijateljstvo ter Naveza, ki poleg preživete izkušnje ter širjenja obzorij marsikomu prinaša tudi nove začetke.

Žuželke na krožniku. (Ne)varno hujšanje. Prekletstvo popolnosti. Nam telefon prisluškuje? Tednik: prvih štirideset.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Prvem dnevniku, pred in po Poročilih, po Dnevniku in pred Odmevi.

Scott, Justin in Andre so na poti v Jordanijo. Tam živi Scottov prijatelj Ibrahim, ki se bo poročil. Kljub mrzličnim pripravam, ki niso brez zapletov, si vzame čas in ju pelje v puščavo. Ogledajo si Petro, beduinsko vas in Malo Petro. Taborijo v puščavi, kjer imajo piknik in poslovilno zabavo, ker Ibrahimov prijatelj odhaja živet v tujino. Ibrahim se mora posvetiti pripravam, zato popotnikom Jordanijo iz zraka in z vode pokaže nevestina prijateljica. Hiša mladoporočencev pa dan pred poroko še ni obnovljena …

DEPARTURES / Kanada / 2008

V soboto, 7. januarja so božič praznovali pravoslavni verniki. Obiskali smo osrednjo božično liturgijo v Makedonski pravoslavni skupnosti Sv.Kliment Ohridski v Ljubljani. Božično liturgijo je vodil protoerej Mitko Gazinkovski.

»Zgodba o sonaravnih odnosih in dolgočasju vesolja«. Tako je knjigo z naslovom »Vseeno. Vse je eno.« pospremil na pot Aleksander Batič. Roman je pripoved o posameznikih in skupnosti, ki iščejo ravnovesje v sebi, z ljudmi in naravo. Pisatelju so bile v navdih tudi modrosti slovenskih starovercev, še posebej pokojnega tolminskega raziskovalca Pavla Medveščka.

Bili smo na osrednjem dogodku Slovencev v Benečiji, Reziji in Kanalski dolini, kjer se je odvil 57. Dan emigranta.
V letošnjem šolskem letu je dopolnilni pouk slovenščine organiziran v 21 evropskih državah. Zdaj ga uvajajo v Zagrebu.
Izšel je komplet didaktičnih iger Slovensko zamejstvo in Slovenija, ki na prijazen način omogoča poglobljeno poznavanje zamejstva.
Obiskali pa smo tudi folklorno skupino Mladika iz Buenos Airesa.

Az adás tartalma:

- Divatsarok: Gina Lollobrigida olasz színésznőre emlékezünk;
- Brina Gerebic fiatal balett-táncos;
- Tokodi Krisztofer, művésznevén TQCO és az elektronikus zene;
- klipek: Kaktus, 6363 feat. Szendrői Csaba & Beton.Hofi, freekind., Meristem.

Vsebina oddaje:

- Modni kotiček: spominjamo se italijanske filmske igralke Gine Lollobrigide;
- mlada baletna plesalka Brina Gerebic;
- Krisztofer Tokodi, po umetniškem imenom TQCO in elektronska glasba
- videospoti: Kaktus, 6363 feat. Szendrői Csaba & Beton.Hofi, freekind., Meristem.

Vsi se norčujejo iz Neže, ker še vedno sesa palec, Neža pa ve, da vse naredi bolje, kadar ga sesa. Vila Mila bi ji rada pomagala, da bi se tega odvadila, obenem pa vse opravila dobro. Za pomoč Neža poprosi tudi svojega brata in sestro, Mila pa jo vzpodbuja, da vztraja, dokler se ji ne posreči.

Salwa je napeta. Njena sestra takoj opazi, da se nekaj dogaja. Okrajno prvenstvo v žogometu se bliža, toda ekipa Mahaki je izgubila Tiffany. Kdo jo bo nadomestil? Salwa bi jo, a čuti, da ne zna več dobro igrati. Mikey razmišlja, ali bi šel na preizkušnjo za štipendijo.

Hardball II. / Avstralija / 2021
scenarij: Guy Edmonds, Matt Zeremes, Catherine Nebauer
režija: Ashton Darren
v glavnih vlogah: Semisi Cheekam, Reannah Handan, Logan Reberger, Erin Choy, Holly Simon, Ella Holowell, Sam Everingham

V Poročilih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Oblikovalka Eva Kancler je našla svoj ustvarjalni izraz v lesenih hiškah za punčke. Te so kakor prave hiše – z miniaturnimi kuhinjami, kopalnicami, sobicami, blazinicami in umivalnički. Pri izdelovanju lesenih hišk daje prednost naravnim materialom, kot sta bombaž in filc. Pri oblikovanju pa lahko sodelujejo starši in otroci z vsega sveta.

Rokodelec in umetnik Ivan Najger najde ves svoj navdih in material za svoje lesene izdelke nenavadnih oblik v naravi – v notranjskih gozdovih pri Cerknici. Les ga spremlja že vse življenje. Vsak kos lesa – privlačen, nenavaden in vseh vrst – postane pod njegovimi prsti unikaten izdelek: skleda, pladenj, včasih pa iz nenavadne korenine na koncu zaživi prava skulptura.
V središču Ljubljane ima svoje prostore prav poseben muzej – Muzej bančništva – Bankarium. V zgradbi, v kateri od leta 1905 neprekinjeno posluje najstarejša slovenska delujoča bančna poslovalnica, je prikazana bančna dediščina – vse od njenih začetkov s Kranjsko hranilnico do danes.
V vaseh med Škofjo Loko in Kranjem so iz konjske žime 400 let izdelovali barvita dna za sita, ki so jih izvažali po vsem svetu. To staro obrt, ki je že povsem izumrla, danes spet oživljajo.

Jama pod Babjim zobom je ena najstarejših v Sloveniji. Leži pod istoimensko skalno škrbino, na tisoč metrih nadmorske višine, in je zato težje dostopna. Krasijo jo lepe kapniške tvorbe, med njimi veliki kalcitni kristali in polžasto zaviti kapniki helektiti, ki so v Sloveniji, pa tudi drugod, zelo redki.

Jani Bernardu tre lešnike in skrbi, da Rudi ne zaide v težave. Župan Bernardu podari cel kup kikirikijev in postavi znake za prepoved. Težave so rešene! Jani se nenadoma počuti odveč …

Resni in učeni Rafael, nagajiva in domiselna Mona in najmlajši Nabi nam v prikupni seriji risanih filmov Minuta v muzeju brez dlake na jeziku predstavljajo velika umetniška dela. Slike, kipi, starodavne vaze in druge umetnine jih navdihujejo, da zastavljajo vprašanja, se veselo, včasih kar norčavo zabavajo in vabijo tudi druge otroke, da se naučijo umetnost gledati in ceniti s svojimi, iskrenimi otroškimi očmi.

Ste za novo kuharsko pustolovščino s Petro? Včasih se priležejo bolj aromatične jedi, ki dodajo svežino, v kuhinji pa zadiši malo drugače. Danes bomo skupaj pripravili nekoliko »odštekano« enolončnico, ki je pravzaprav rižota s piščancem, kokosovim mlekom in papriko, vse skupaj pa bodo dopolnili kremni indijski oreščki. Ja, spet bomo potovali! In še zanimivost: kokosovo mleko ni voda iz sredine kokosovih orehov, temveč ga pridobivajo iz nastrgane mesnate kokosove sredice. Ima visoko vsebnost kokosove maščobe in bo jed prehransko obogatilo.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, po Dnevniku in pred Odmevi.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:35
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:45
Kultura

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, po Dnevniku in pred Odmevi.

Kako je slišati narava, kako pesem živali? Znameniti David Attenborough vabi na glasbeni festival na prostem, kjer se izmenjujejo napevi zapeljevanja in nadaljevanja vrste. Nedavne raziskave so pokazale, da se s paritvenimi napevi ne oglašajo le samci, pojejo tudi samice. In kako dolgo bomo te napeve še lahko slišali? Človeštvo je marsikje že preglasilo naravna okolja.

ATTENBOROUGH'S WONDER OF SONG / Velika Britanija / 2021 / Režija: Mike Birkhead in Beth Jones

24. februarja 2022 se je z vdorom ruske vojske v Ukrajino začela nova vojna na evropskih tleh. Je bil ruski napad na Ukrajino res presenečenje ali pa se je ta vojna pravzaprav napovedovala že nekaj let, Zahod pa je zaradi energetskih poslov popuščal ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu? Za oddajo Mednarodna obzorja smo se o tem, kaj je pripeljalo do vojne, in o evropskem odzivu nanjo pogovarjali s predstavniki več evropskih držav in ruske opozicije, del oddaje pa je ekipa Mednarodnih obzorij posnela tudi v Ukrajini.
Oddaja bo na TVSLO 1 24. 1. ob 21.00.

Avtorica Manica J. Ambrožič, snemalec Žiga Trnkoczy, montažer in realizator Bojan Gašperič.

21:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, po Dnevniku in pred Odmevi.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Izjemno zanimiva in lucidna gospa Meta Velikonja, hči pisatelja Narteja Velikonje, ki so ga povojne komunistične oblasti na montiranem procesu obsodile na smrt in ustrelile. Njegova družina še danes ne ve, kje je njegov grob. Pričevalka obudi spomin na mirno življenje v družini z veliko otroki, na skrbno mamo in očeta, ki po možganski kapi ni bil več v najboljši formi. Mama je bila nečakinja škofa Jegliča, v sorodu pa so tudi z družino Janeza Stanovnika, ki je bil Metin bratranec. Vzgajali so jih v katoliškem duhu, starša sta bila zelo dejavna v prosveti, oče pa je tudi pisateljeval. Njegovo najbolj znano delo je »Višarska polena«. Manj se je posvečal motivu iz rodne Primorske – doma je bil namreč s Predmeje nad Vipavsko dolino. Po prvo svetovni vojni je po študiju na Dunaju ostal v Ljubljani. Vojna je razmere v družini temeljito spremenila, pa ne takoj. Po italijanski okupaciji je najprej zavladalo zatišje, spomladi 1942 pa je komunistična organizacija VOS začela moriti drugače misleče. Oče je bil ogorčen, saj so bili med ubitimi ugledni slovenski domoljubi. Na Radiu Ljubljana je tako pripravil in prebral serijo predavanj o zločinski naravi komunizma, pozneje je izšla v brošuri z naslovom »Malikovanje zločina«. Vse to mu je povojni režim zameril. Po razmahu državljanske vojne, zlasti med nemško okupacijo, je vodil humanitarno akcijo »Zimska pomoč« za begunce, ki so v strahu za življenje pred partizani pribežali v Ljubljano. Ob tem je izdal tudi zbornik, zajetno knjigo, ki jo v pričevanju tudi pokažemo. Razvidno je, da so v zborniku med drugim sodelovala imena, kot so Oton Župančič, Franc Saleški Finžgar in drugi, partizanski strani naklonjeni avtorji. Proti koncu vojne je bila Velikonjeva številna družina že zelo razseljena.
5. maja 1945 so se pripravljali na umik na Koroško, vendar se je temu uprla najmlajša sestra Lenka in starša sta v negotovosti popustila.
Sledila sta montirani proces in ustrelitev. Mama si je na vse kriplje prizadevala, da bi očeta rešila ali vsaj videla pred smrtjo. Režim ji ni ugodil, tudi sorodniki Stanonikovi, ki so bili na partizanski strani, ne.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, po Dnevniku in pred Odmevi.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov