Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 24. jan. 2023

TV Slovenija 2 • Tor, 24. jan.

Lani so na Kronplatzu kar štiri Slovenke osvojile veleslalomske točke svetovnega pokala. Ana Bucik je z devetim mestom postavila tedaj svoj najboljši izid v tej disciplini. To zimo je še uspešnejša, nazadnje v Kranjski Gori je bila osma in deseta, kar pomeni, da bo preizkušnjo na Kronplatzu začela v prvi jakostni skupini.

Ob torkih se z vami prebuja Mojca Mavec. Prva ura druženja prinaša pregled črne kronike z dr. Damijano Žišt, rubriko V središču z Moniko Tavčar in športne minute z Anžetom Bašljem. V jezikovnem kotičku se lotevamo slovničnih vprašanj in dilem, s tujci, ki živijo v Sloveniji, spoznavamo svet, s Špelo Močnik na terenu pa Slovenijo. Rubrika Moj RTV prinaša zanimive vsebine iz naše hiše, Kuharski ABC pa hitro in enostavno pripravo hrane. Oddajo ob torkih zaključujemo v družbi z znanimi družinami. Z nami so jutra lepša!

Lani so na Kronplatzu kar štiri Slovenke osvojile veleslalomske točke svetovnega pokala. Ana Bucik je z devetim mestom postavila tedaj svoj najboljši izid v tej disciplini. To zimo je še uspešnejša, nazadnje v Kranjski Gori je bila osma in deseta, kar pomeni, da bo preizkušnjo na Kronplatzu začela v prvi jakostni skupini.

Marica Nadlišek Bartol, tržaška pisateljica, prevajalka, publicistka, urednica prvega ženskega lista Slovenka, je živela in pisala v času velikih zgodovinskih sprememb. Svojo sled ni pustila samo kot avtorica kratkih zgodb in prvega tržaškega romana, ampak tudi kot mentorica številnih publicistk, pesnic in pisateljic.

Alojz Ihan nas v svojem petem romanu z naslovom Karantena popelje v čas pandemije covida-19. Kot zdravnik, imunolog in specialist klinične mikrobiologije ga je napisal z vedenjem znanstvenika in literarnim pristopom hkrati. Na ozadju pandemije, ki ogrozi zdravje in življenje milijonov ljudi, zaustavi javno življenje in obrne svet na glavo, se odvija tudi družinska in osebna drama protagonista, rentgenologa Andreja Kosa. Odlika romana je učinkovit spoj strokovnih pogledov na epidemijo in principe delovanja virusnih okužb z globljimi uvidi v delovanje družbe, s posameznimi človeškimi zgodbami, osebnimi krizami in izhodi iz njih. V drugem delu oddaje bo Miriam Drev spregovorila o svoji šesti pesniški zbirki z naslovom Zdravljenje prednikov. Boleče usode prednikov se pesnice globoko dotaknejo, zato želi s poezijo ustvariti neke vrste družinsko katarzo.
Avtorica oddaje: Alenka Zor Simoniti
Režiserka: Alma Lapajne

Kviz Joker predstavlja enega tekmovalca v bitki z 12 vprašanji in zagotavlja napeto igro vzponov in padcev. Voditelj kviza je Mario Galunič.

V prvi oddaji nove sezone priljubljenega kviza Joker bo 20.000 evrov poskušal osvojiti Jan Grobelnik iz Galicije. Po poklicu je zobozdravnik, ki je pred kratkim dobil službo na avstijskem Koroškem, v Pliberku, kjer trenutno tudi živi. Njegova strast je zborovsko petje, kot zborovodja je uspešno vodil že več pevskih zborov. Kot sotekmovalec se mu bo v studiu pridružil sorodnik Bojan Završnik.

Sedmošolec Jon in tridesetletni Matic živita vsak svoje življenje v različnih krajih in okolju, a ju, kljub razlikam, druži ADHD, motnja pozornosti s hiperaktivnostjo. Ta diagnoza je vzrok nekaterih vedenjskih posebnosti in drugih težav, pri katerih pa ne gre za nevzgojene otroke, čeprav osebam z ADHD to pogosto očitajo. Jon in Matic nam skupaj z bližnjimi in strokovnjaki pomagata spoznati in razumeti to motnjo, ki ne vpliva le na vedenje, temveč tudi na učenje, odnose, življenje posameznika in njegovega širšega okolja. Scenarij je napisala Milica Prešeren, režiral je Primož Meško.

Film ADHD je del dokumentarne serije Posebne zgodbe. Ta daje glas posameznikom z izkušnjo telesne ali duševne bolezni, razvojnih in drugih življenjskih težav. Posebne zgodbe so tudi zgodbe tistih, katerih življenje zaznamujejo različni izzivi, spoznanja in na prvi pogled obrobni dogodki, ki odpirajo vprašanja in spodbujajo k razmisleku. Osebne zgodbe dopolnjujejo znanstvena dognanja, besede strokovnjakov. Urednica serije je Milica Prešeren, nastaja pa v Uredništvu izobraževalnih oddaj Kulturno-umetniškega programa TV Slovenija.

Elena in Lila si z denarjem, ki sta ga dobili od don Achilleja, kupita knjigo. Redno jo prebirata in sanjarita o tem, da bi tudi sami postali pisateljici. Toda njuni družini sta revni in z deklicama imata drugačne načrte. Elena nazadnje le prepriča starše, da jo vpišejo na nižjo gimnazijo, Lila pa se mora sprijazniti s tem, da je šolanja zanjo konec. Nekega dne Lila prepriča Eleno, da se namesto v šolo peš odpravita proti morju, vendar se njun izlet klavrno konča. V soseski pa veliko prahu dvigne umor veljaka.

L'AMICA GENIALE (I.) / My Brilliant Friend (I.) / Italija / 2018
scenarij: Elena Ferrante, Francesco Piccolo, Laura Paolucci, Saverio Costanzo
režija: Saverio Costanzo
v glavnih vlogah: Gaia Girace, Ludovica Nasti, Margherita Mazzucco, Elisa Del Genio, Anna Rita Vitolo, Luca Gallone, Imma Villa, Antonio Milo, Alessio Gallo, Valentina Acca, Antonio Buonanno, Dora Romano

Ljubezenska romanca s fantastičnimi primesmi. Ko sramežljivi, zadržani Javier spozna Mario, živahno in radoživo dekle, ki se rado zabava, se začne čudovita romanca. Petnajst let pozneje njun odnos ni več tako idiličen. Javierjeva obsedenost z delom in Marijine neuresničene sanje so terjali davek, zlasti pri Marii. Javier ugotovi, da ji lahko pomaga samo na en način: odpraviti se morata nazaj v čas in na novo napisati usodo, da bi se izognila bednemu življenju in ugasli ljubezni. Javier bo odpeljal Mario tja, kjer sta se spoznala. S podoživljanjem potovanja od sončnega vzhoda v Madridu do zahoda na obali v Cádizu Javier upa, da bo Marijina ljubezen vnovič zaživela in tudi v njem vzbudila občutke, ki so ga prevevali tedaj, ko sta se mlada zaljubila …

SIN FIN / NOT THE END / SPAIN / 2018
Režija: César Esteban Alenda, José Esteban Alenda / Scenarij: César Esteban Alenda, José Esteban Alenda / Igrajo: Javier Rey, María León, Juan Carlos Sánchez, Mari Paz Sayago, Paco Ochoa …

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov