Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 5. apr. 2023

TV Slovenija 1 • Sre, 5. apr.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Ovca Marjeta v gozdu zasliši strašljive glasove in oznani meščanom, da je v Vetrniku pošast … Tudi Jani je v skrbeh, dokler ne odkrije resnice: pošast je on sam, ko si med ščetkanjem zob prepeva.

Dan začnite s ponedeljkovo oddajo Dobro jutro, da bo prehod v nov delovni teden bolj prijeten! Voditelja Ljubica Mlinar in Boštjan Romih vas popeljeta skozi pozitivne in dobre novice. Po pregledu dnevnega tiska in aktualne teme vam še pred osmo svetujemo glede najrazličnejših tematik. Druga ura oddaje je posvečena zdravju in odkrivanju dejstev o manj znanih temah v rubriki (Ne)znano. Ob ponedeljkih vas povabimo tudi v Domačo lekarno, vas motiviramo z navdihujočo Osebno zgodbo, nato pa vas v ritmih glasbe prepustimo novemu dnevu naproti.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali. Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali. Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali. Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Lucy prepriča Joella, da v kavarni bere iz svoje nove knjige. Bralni večer je zelo uspešen, vsi so navdušeni, razen Lucy, ki Joellu končno le pove resnico – da si je jokajočega duha izmislila ona.
Vanessa je med kosovnimi odpadki našla starinski gramofon. Alfons ga popravi in namerava podariti za dobrodelni sejem. Hildegard je tako očarana, da ga noče dati, in Alfonsa prepriča, da ga obdržita.
Robert, Christoph in Werner načrtujejo, kako bi se iznebili Ariane. Robert se mora zbližati z njo in pridobiti njeno zaupanje ...


STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020
Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler
Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.
V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

Vlada je pred dnevi napovedala davčno reformo, o kateri pa je v javnosti znanega bolj malo. Obetajo se spremembe pri dohodnini, neto obdavčitev vseh prihodkov, ki naj bi bila bolj pravična od sedanje, davčna razbremenitev dela ter obdavčitev nepremičnin in premoženja. Zaradi skopih uradnih podatkov se v oddaji Arena sprašujemo: kakšno davčno reformo potrebuje Slovenija in kakšno si lahko privošči. Oddajo vodi Vida Petrovčič.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Darrowbyjski semenj vedno obišče veliko ljudi. Zato Siegfried vrata veterinarske klinike odpre za javnost, da bi ljudem pokazal, kakšni strokovnjaki so. Jamesova naloga je, da nadzoruje dogajanje na semnju. Siegfried, Tristan in gospa Hall vedo, da bo to za Jamesa ognjeni krst, zato stavijo, koliko časa bo zdržal. Gospo Hall obišče Dorothy, ki je všeč Siegfriedu. James posumi, da je z Aldersonovim bikom Clivom nekaj narobe.

ALL CREATURES GREAT AND SMALL / Velika Britanija / 2020
scenarij: Ben Vanstone
režija: Brian Percival
v glavnih vlogah: Dame Diana Rigg, Nicholas Ralph, Callum Woodhouse, Anna Madeley, Rachel Shenton, Samuel West

V Doževi palači v Benetkah smo si ogledali retrospektivno razstavo Vittoreja Carpaccia, ki prinaša posodobljeno zgodovinsko-kritično branje njegovega slikarstva. Iz koprske stolne cerkve sta v Benetke prišli sliki, ki sta nekdaj krasili vrata orgel, z naslovom Pokol nedolžnih otrok in Predstavitev v templju. Konservirani in restavrirani sta bili v Restavratorskem centru ZVKDS, zato moramo govoriti tudi o konservatorsko-restavratorskem dosežku slovenske stroke v svetovnem merilu. V Berlinu pa smo obiskali Muzej uporabnih umetnosti, kjer si je na razstavi Retrotopia mogoče ogledati primere dobrega oblikovanja v nekdanjih socialističnih državah vzhodnega bloka in Jugoslavije. Slovenski Muzej za arhitekturo in oblikovanje na njej med drugim predstavlja neuresničen projekt vrstne hiše Trata in delavski dom Trbovlje. Predstavljamo do sedaj spregledano, a navdihujočo zgodbo pevskega zbora Trboveljski slavček, ki je deloval med vojnama. Sestavljalo ga je okoli sto otrok rudarjev, ki pa so pod vodstvom zborovodje Avgusta Šuligoja postali ambasadorji kulture. Najbolj zanimiv je podatek, da so nastopili v prvem radijskem prenosu iz Evrope, ki so ga spremljali v Ameriki. Slikar Dominik Mahnič nam bo predstavil čopičograf. To je nekakšen slikarski robot, zapletena naprava, sestavljena iz številnih modulov, ki proizvaja slikarske podobe. Spremljali smo nastanek tovrstnih umetnin. Prisluhnili pa smo še koncertu izraelskega tandema Lola Marsh, ki je že četrtič razprodal slovenske dvorane. Tokrat je v Kinu Šiška predstavil najnovejši album z naslovom Shot Shot Cherry.

Az adás tartalma:

- Lendva újabb demenciabarát ponttal gazdagodott;
- az Akali Mandulás;
- a nagycsütörtökhöz és a nagypéntekhez fűződő népszokások;
- a Mágnás Miska operett Lendván;
- Gazda(g)ság: a gyakorlócégek nemzetközi vására Celjében.

Vsebina oddaje:

- Lendava bogatejša za novo demenci prijazno točko;
- nasad mandljevcev Akali;
- ljudski običaji na veliki četrtek in veliki petek;
- opereta Magnat Miska v Lendavi;
- rubrika Gospodarstvo-bogastvo: mednarodni sejem učnih podjetij v Celju.

Male sive celice imajo v 23. oddaji novega voditelja, ki preseneti tudi tekmovalce kviza Pio, Jakoba in Mateja iz OŠ 8 talcev Logatec (rumeni) ter Pio, Luko in Žana iz OŠ Lava Celje (vijolični). Kot se za dan spodobi, je oddaja polna norčij, pa tudi starih novic, Indijancev in bistroumnih nesmislov ne manjka. Mona Lisa se tekmovalcem nasmeje, nanje delujejo magnetne sile, rastline rastejo tudi v temi, medtem ko družinsko drevo in urni kazalci za trenutek obstanejo. Kdo se bo potil v četrtfinalu kviza in katera šola, OŠ tabor Maribor (Mark, Klemen, Miha) ali OŠ Lucija ( Teira, Nejc, David), v 3. krogu Hitrih lončkov, pa v oddaji.

Kviz Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe. V posebni rubriki Hitri lončki pa svoje spretnosti preizkusijo še druge trojke osnovnošolcev od petega razreda naprej.

16:50
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Epizoda se začne v zgodnjem jutru pod Ljubeljem. Irena in Mojca se odpravita v gore in med potjo se pogovarjata tudi o bajki o nastanku Tržiča. Po njej naj bi pred stoletji v naselju pod Ljubeljem kovačev petelin znesel jajce, iz katerega se je izvalil zmaj. Zmaj se je zaril v goro in ko je zrasel v ogromno zverino, je goro razklal na dvoje ...
Osrednji lik je Irena Mrak, priznana raziskovalka in alpinistka, ki pogosto prepleta alpinizem in znanstveno delo. Epizoda se osredotoča na kopno sezono v Karavankah in značilnosti alpinizma ter gorništva v odvisnosti od naravnih pojavov kot so podori, erozija, poplave, hudourniki idr.
Rdeča nit oddaje je Irenin vzpon na Košutico skupaj z alpinistko Mojco Švajger, s katero sta med drugim pred leti osvojili predvrh Broad Peaka ter Nanga Parbat po prvenstveni Slovenski smeri. Zgodbo iz svojega zornega kota dopolni še dr. Matija Zorn, predstojnik Geografskega inštituta Antona Melika ZRC SAZU.

Pozdravljen, netopir! Včasih ti rečemo tudi leteča lisica. Zakaj pa visiš z glavo navzdol? Ah, tako spiš! Nisi ptica, si sesalec, kot ljudje, vseeno pa znaš zelo dobro leteti.

Pok in Pak v džungli spoznata slona Daneta in samico munga Janjo. Ta dva bi se rada igrala skupaj, a se jima vsak poskus sfiži. Skupaj vseeno najdejo način zabave za vse, tudi za Paka in knjižne miške.

Maša Trubačev in Petra Trofenik, mladi ljubiteljski kuharici, sta nova obraza druge sezone popoldanske kuharske oddaje Šef doma. Širši javnosti sta poznani kot finalistki priljubljenega kuharskega šova, sodelovali pa sta tudi pri drugih odmevnejših kulinaričnih dogodkih v Sloveniji.
Maša in Petra si bosta med tednom predajali kuharsko štafeto, ob petkih pa bosta v prenovljenem kuharskem studiu združili moči, druga drugo učili novih kuharskih trikov in skupaj opogumljali kuharske navdušence ter tiste, ki radi dobro jedo, da tudi sami postanejo kuharski šefi v svojih domačih kuhinjah.

V naši kuhinji je zadišalo po morju. Pripravili bomo sardone na šavor. To je preprosta jed, značilna za slovensko Istro, ki se navadno postreže kot hladna predjed. Šavor je kisla marinada iz čebule, vina, vinskega kisa in zelišč, ki jo prelijemo po pečenih ribah.
Če boste poleti obiskali otok Vis, vam bodo tam ponudili zanimivo pogačo z ribjim nadevom. Maša jo bo danes pripravila. V nasprotju z drugimi sredozemskimi pogačami, ki so obložene po vrhu, pa ima viška pogača nadev vmes.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:35
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:45
Kultura

Nocoj v Kulturi tudi o premieri predstave Pot Neizbrana po besedilu Nikite Milivojevića v Mestnem gledališču Ptuj in premieri intermedijskega projekta screamage performerja, koreografa in plesalca Jana Rozmana v Cankarjevem domu. Predstavljamo pa vam tudi prvi romana novinarja Boštjana Videmška z naslovom Vojni dnevnik.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Drama. Berlin, multikulturna četrt Wedding. Film je posnet po provokativni avtobiografiji z naslovom »Ein Nasser Hund ist besser als ein trockener Jude« (v prevodu "Moker pes je boljši od suhega Juda") avtorja Arya Sharuza Shalicarja, ki je pred dvajsetimi leti preživljal najstništvo med mladimi gangsterji priseljenskih korenin, največ z Bližnjega vzhoda.
Mladi Soheil je svež priseljenec v Weddingu, ki pred novimi prijatelji turških, palestinskih, kurdskih in arabskih korenin prikriva svojo judovsko identiteto. Njegova družina je prišla iz Irana, zato je na zunaj tak kot druga mladina iz emigrantskih družin v Weddingu. Vseeno ga nekega dne po naključju razkrije Selma, njegova prijateljica in simpatija, ki se pojavi v krojaški trgovini njegovih staršev in nehote odkrije njihovo versko poreklo. "To mora ostati najina skrivnost,« Selmo prosi Soheil. Vendar gredo stvari svojo pot in kmalu vsem postane jasno, kdo je v resnici. Življenje se nenadoma zaplete. Prijatelji izginejo, tudi s Selmo so težave. Soheil najde uteho v judovskem vseučilišču. Spoznava holokavst in zgodovino svojega naroda in se sprašuje, ali je Wedding pravo okolje zanj.

WET DOG / NEM / 2021
Režija: Damir Lukačević / Scenarij: Damir Lukačević / Igrajo: Doguhan Kabadayi, Mohammad Eliraqui, Derya Dilber Kida, Khodr Ramadan, Judith Hofmann, Dorka Gryllus, Ariella Hirshfeld …

»Ste košli na prisilo?«
Tretji del Marmačinke s palelado nam ponudi nov jezik, ki pretanjeno zakrinka težave s pretirano obremenjenostjo sodobnih žensk s prehranjevanjem. Ali pa jih razkrinka?

21:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Kaj je sovražni govor? Kako in zakaj nastaja? Kakšna je vloga družbenih medijev? Kje je meja med sovražnim govorom in svobodo govora? Zakaj pri nas glede obravnave sovražnega govora ni veliko pravne prakse?
Gostje: Lenart J. Kučić, dr. Veronika Bajt, dr. Aleš Završnik in dr. Rok Smrdelj.
Urednica oddaje: Nina Jerman.

Epizoda se začne v zgodnjem jutru pod Ljubeljem. Irena in Mojca se odpravita v gore in med potjo se pogovarjata tudi o bajki o nastanku Tržiča. Po njej naj bi pred stoletji v naselju pod Ljubeljem kovačev petelin znesel jajce, iz katerega se je izvalil zmaj. Zmaj se je zaril v goro in ko je zrasel v ogromno zverino, je goro razklal na dvoje ...
Osrednji lik je Irena Mrak, priznana raziskovalka in alpinistka, ki pogosto prepleta alpinizem in znanstveno delo. Epizoda se osredotoča na kopno sezono v Karavankah in značilnosti alpinizma ter gorništva v odvisnosti od naravnih pojavov kot so podori, erozija, poplave, hudourniki idr.
Rdeča nit oddaje je Irenin vzpon na Košutico skupaj z alpinistko Mojco Švajger, s katero sta med drugim pred leti osvojili predvrh Broad Peaka ter Nanga Parbat po prvenstveni Slovenski smeri. Zgodbo iz svojega zornega kota dopolni še dr. Matija Zorn, predstojnik Geografskega inštituta Antona Melika ZRC SAZU.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Nocoj v Kulturi tudi o premieri predstave Pot Neizbrana po besedilu Nikite Milivojevića v Mestnem gledališču Ptuj in premieri intermedijskega projekta screamage performerja, koreografa in plesalca Jana Rozmana v Cankarjevem domu. Predstavljamo pa vam tudi prvi romana novinarja Boštjana Videmška z naslovom Vojni dnevnik.

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov