Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 5. apr. 2023

TV Slovenija 2 • Sre, 5. apr.

Az adás tartalma:

- Divatsarok: tavaszi divattrendek;
- a Nirvana együttes 1994-es ljubljanai koncertje;
- Varga Vince DJ és látványtervező;
- klipek: Meristem, Shell Beach, Reach A.D., Teeth Marks.

Vsebina oddaje:

- Modni kotiček: spomladanske modne smernice;
- ljubljanski koncert glasbene skupine Nirvana iz leta 1994;
- DJ in vizualni oblikovalec Vince Varga;
- videospoti: Meristem, Shell Beach, Reach A.D., Teeth Marks.

Dan začnite s ponedeljkovo oddajo Dobro jutro, da bo prehod v nov delovni teden bolj prijeten! Voditelja Ljubica Mlinar in Boštjan Romih vas popeljeta skozi pozitivne in dobre novice. Po pregledu dnevnega tiska in aktualne teme vam še pred osmo svetujemo glede najrazličnejših tematik. Druga ura oddaje je posvečena zdravju in odkrivanju dejstev o manj znanih temah v rubriki (Ne)znano. Ob ponedeljkih vas povabimo tudi v Domačo lekarno, vas motiviramo z navdihujočo Osebno zgodbo, nato pa vas v ritmih glasbe prepustimo novemu dnevu naproti.

Ekipa oddaje Na lepše se je podala v Božično jamo na Menini planini, kjer zeliščarki Maja in Amanda skupaj z lokalnimi jamarji, izvajata duhovni odmik posebne sorte. V odmaknjeni jami, odkriti šele leta 2016 je bilo najdeno antično posodje, ki priča o tem, da je bila jama lahko nekoč tudi svetišče. V Ratečah, ki veljajo za kranjsko Sibirijo izpostavljamo doživetje, ki se ga lahko izvaja tudi izven mrzle zime. Za konec pa še več o inovativni pohodniški dogodivščini, na kateri udeleženci v petih dneh premagajo 100 kilometrov po neobljudenih poteh, spijo na organiziranih lokacijah na prostem ter vse kar potrebujejo (razen hrane in vode) nosijo s seboj.

Posnetek koncerta avtorskega projekta Roberta Jukiča iz SNG Drama Ljubljana. Jukič se predstavlja kot basist, prireditelj, avtor glasbe in besedil ter producent. Z desetčlansko glasbeno zasedbo in 7 vokalnimi solistkami je Jukič predstavil svoj avtorski projekt Ženske, v katerem se v lastnem izvirnem slogu loteva ljubezni, odnosov, izgube, upanja in drugih življenjskih tem. Na koncertu so nastopile priznane slovenske pevke Ana Bezjak, Tjaša Fabjančič, Gordana Hleb, Nina Strnad, Katja Šulc, Nina Vodopivec in Mia Žnidarič. Poleg Roberta Jukiča so nastopili še intrumentalisti Andraž Mazi, Steve Klink, Saša Lušić, Tonč Feinig, Sergej Ranđelović Runjoe, Jelena Ždrale, Klemen Bračko, Matjaž Sekne in Gregor Marinko.

V Vodicah še vedno pripravljajo preste po skoraj pol stoletja starem receptu. V družini Jagodic je peki prest zavezana že četrta generacija.
Starodavno mesto Višnja Gora se je zapisalo kranjski sivki, drugi najbolj razširjeni vrsti čebele na svetu. Tako je v stari šoli, ki je samevala že več kot dve desetletji, našla svoje mesto Hiša kranjske čebele.
Arhitekt Saša Dev, ki je v Mariboru gradil predvsem v prvi polovici 20. stoletja, je s strokovno študijsko razstavo v Umetnostni galeriji Maribor končno dobil svoje pravo mesto v zgodovini slovenske in evropske arhitekture.
Umetnost slikarja, grafika in likovnega pedagoga Črtomirja Freliha je zelo prodorna, spremlja jo želja po nenehnem eksperimentiranju. Tematsko je zelo pestra, saj se razteza prek skoraj vseh klasičnih ikonografskih tem.
V kraju Boračeva v občini Radenci se razprostira lepo posestvo, ki ga na enem koncu obdajajo vinorodni griči, na drugem pa reka Mura. Prav tu je našel svoje mesto prav poseben živalski vrt z imenom Sikalu zoo.

Bernarda in Jože gostita Mirana Rudana, ki letos obeležuje 40-letnico glasbene kariere, konec leta pa bo izšel tudi dokumentarec o njegovem delu. V goste prihaja letošnja žlahtna komedijantka Vesna Pernarčič ter režiserka Ajda Valcl, ki je prejela nagrado za žlahtno režiserko. V zabavnih igrah se tokrat med seboj pomerita Urška Vučak Markež in Maja Martina Merljak, ki blestita v gledališki komediji Ljubezen gre skozi želodec. Na glasbenem odru se predstavljajo: Miran Rudan s pesmijo Nekaj najinih stvari ter Manca Špik, ki premierno predstavlja novo pesem Rekel si.

Za istrsko arhitekturo je med drugim značilno, da so hiše v vasi strnjene okrog ozkih ulic, tudi zato, da je ostalo čim več okoliškega zemljišča nepozidanega. Družina mlajšega arhitekta se je tako ob odločitvi, da postavi hišo zase na mestu majhnega, napol podrtega gospodarskega objekta, znašla pred zahtevno nalogo. Nova hiša je smela zasedati enako majhen tloris nekdanjega objekta, zato so lahko šli samo »v višino«.
Še pred desetletjem ali dvema smo jih občudovali na fotografijah iz tujine, danes pa so hiške, ki smo jih odkrili v Prekmurju, vse bolj popularne tudi pri nas. Eden od razlogov za njihovo priljubljenost je hitra izdelava, poleg tega pa lahko lesene mobilne hiške kadarkoli preselimo na novo lokacijo.
Nove arhitekturne smernice so začrtane v luči varovanja okolja in naravnih virov, ker gradnja morda bolj kot si mislimo izkorišča naše naravne vire. Pri tem nam premišljena uporaba lesa za gradnjo lahko pomaga, tako kot z lepim zgledom priča lesni paviljon v Planici.

Podjetnica Anita Šumer je v zadnjih 11 letih poskrbela za pravi razmah peke z drožmi pri nas in v svetu. Je samoukinja; kruh z drožmi je začela peči, ker njen mož zaradi zdravstvenih težav ni smel uživati pekovskih izdelkov s kvasom, a je kmalu ugotovila, da je to pravi posel zanjo. Njeni videoposnetki peke in krašenja kruha so na družbenih omrežjih in na spletu dosegli že več kot 40 milijonov ogledov. Vabijo jo na pekovske delavnice po vsem svetu, je tudi avtorica treh knjig o peki z drožmi, ki so prevedene v pet jezikov. Za svojo zadnjo knjigo Umetnost krašenja kruha je lani na Švedskem prejela prestižno nagrado Best of the Best, za najboljšo kuharsko knjigo leta, ki velja za oskarja na področju kuharskih knjig. Prvo mesto si je prislužila v konkurenci 1558 knjig iz več kot 200 držav.

Nastop Marte Argerich na Chopinovem klavirskem tekmovanju leta 1965 je pomenil začetek njene bleščeče kariere, njena interpretacija Chopinovih skladb pa je spremenila pogled na najslavnejšega poljskega skladatelja. Takrat 24-letna Argentinka je s svojo posebno pojavo in skrivnostnim vedenjem osvojila srca vseh prisotnih. Vendar pa je dobršen del tekmovanja njena zmaga ostala vprašljiva, njen najbližji tekmec je bil pianist Arthur Moreira Lima iz Brazilije. Ko je na odru varšavske filharmonije zaigrala Chopinov Prvi klavirski koncert, je prepričala žirijo. In rodila se je legenda.

Loto je najbolj priljubljena igra na srečo v Sloveniji, saj jo igra več kot 860 tisoč polnoletnih Slovencev. Voditeljica nas popelje skozi žrebanje Lota in Lota plus, poleg rezultatov obeh žrebanj pa si ogledamo tudi aktualne dobitke igre Joker.

Angleško pojezerje na severozahodu je od leta 2017 na Unescovem seznamu svetovne dediščine in velja za eno najlepših počitniških regij v Združenem kraljestvu.
Andrew Harrison že od mladosti skrbi za ovce, ima jih več kot 1000, pasejo se v hribih. Večino časa so živali same, na kmetijo v dolino jih pripelje le nekajkrat na leto. Čas je, da jih pred zimo prižene s hribov. Delo je zahtevno in zato je tamkajšnja hrana krepka. Meso domačih ovc in goveda, zelenjava lokalnih kmetov. Kmetje, kot je Andrew, imajo radi tradicionalne jedi, na primer pastirsko pito. Andrewova žena Laura je zaposlena za polovični delovni čas kot analitičarka tveganja in je vesela pomoči tašče Marian, ki pomaga predvsem pri sladicah. Med njimi je tudi jabolčna pita z vaniljevo omako, ki tekne zlasti Rowanu in April, Laurinima otrokoma.

ZU TISCH / Nemčija / 2017 / Adam Wakeling, Kristian Kähler

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Približuje se velika noč. Koliko pirhov lahko pojemo in ali jajca res povišujejo holesterol v krvi? V rubriki Zdravje pa tudi o posledicah izpostavljenosti azbestu. Zakaj je dobro, da ljudje, ki so vdihovali azbestna vlakna, hodijo na preventivne preglede, tudi če ne občutijo nikakršnih bolezenskih znakov.

Joker out letijo v Madrid, pred kratkim pa so nastopili v Tel Avivu in Varšavi. Med enim in drugim potovanjem so si vzeli čas za druženje z nami in svojimi domačimi občudovalci. Glasbeno in filmsko so obarvani tokratni magnetni utrinki, ki nas bodo znova popeljali na tuje.

13. del: Hiša pogori
Maggie obišče mama in jo preseneti z novico, da se bosta z njenim očetom po 32 letih razšla. Kot da to ni dovolj, ji po nesreči zažge hišo, od katere ostane samo pogorišče. Chris pripravlja nov performans in išče primerno kravo, ki jo bo s katapultom pognal v zrak. Joel je zgrožen nad zamislijo, da bi zaradi kulture trpela žival, potem pa še filmski poznavalec Ed pove, da je umetne leteče krave v filmu uporabil že Monty Python. Chris zato raje poišče navdih na pogorišču Maggiejine hiše.


NORTHERN EXPOSURE / ZDA / 1992
scenarij: Joshua Brand, Hohn Falsey, Sean Clark, Charles Rosin, Ellen Herman, Robin Green, Craig Volk, David Assael, Jeff Vlaming, Mark B. Perry, Denise Dobbs, Jeff Melvoin, Barbara Hall idr.
režija: Joshua Brand, Peter O'Fallon, Rob Thompson, Nich March, Miles Watkins, Jim Hayman, Michael Fresco, Charles Braverman, Bill D'Elia, Oz Scott idr.
v glavnih vlogah: Rob Morrow, Barry Corbin, Janine Turner, John Cullum, Cynthia Geary, John Corbett, Darren E. Burrows, Peg Phillips, Elaine Miles, Paul Provenza, Teri Polo

Globoko pretreseni Massimo ob pomoči Sofie, argentinske hekerke, ki banko NYL sovraži, ker je njenega brata pognala v samomor, raziskuje, ali Dominic na skrivaj posluje z Gadafijem, ki se v Libiji bojuje za svoj obstanek. Kriminalistka Vicky Bale sumi, da je Massimo vpleten v Edovo smrt.

DEVILS / ZDA, Italija / 2019
scenarij: Elena Bucaccio, Ben Harris, Chris Lunt, Mario Ruggeri, Alessandro Sermoneta, Michael A. Walker
režija: Nick Hurran, Jan Michelini
v glavnih vlogah: Patrick Dempsey, Alessandro Borghi, Laia Costa, Malachi Kirby, Lars Mikkelsen, Pia Mechler, Paul Chowdhry, Harry Michell, Sallie Harmsen, Christina Andrea Rosamilia, Tom McKay, Jemma Powell, Chris Reilly, Kasia Smutniak

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov