Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 30. maj. 2023

TV Slovenija 1 • Tor, 30. maj.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Oskar je prehlajen in ostati mora v postelji. Ela in Hu ga skušata razvedriti.

Ob torkih se z vami prebuja Mojca Mavec. Prva ura druženja prinaša najprej pregled črne kronike z dr. Damijano Žišt in astrološko napoved z astrologinjo Mojco Gregorčič. V rubriki Jezikovni zaplet rešujemo najpogostejše napake pri uporabi slovenskega jezika, v rubriki Svetujemo-varčujemo pa izpostavljamo najrazličnejše nasvete o varčevanju na različnih področjih. Katja Tratnik odkriva zanimive kotičke Slovenije, z našimi kuharskimi mojstri pa kuhamo po receptih naših babic. Z nami so jutra lepša!

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali. Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali. Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali. Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Sir Ralph vztrajno sumi, da se med njegovo ženo in lordom Meldrumom nekaj plete. Da bi ga pomiril, mu Stokes zaupno razloži, da so odnosi njegovega gospodarja z ženskami zaradi poškodb, ki jih je dobil v vojni, lahko samo platonski. Pretreseni sir Ralph lordu sočutno dovoli, da se lahko srečuje z njegovo ženo. Toda zdaj ima lord drug razlog za srčne tegobe: brat mu razloži, da je lady Agatho videl v kinu s postavnim brkatim mladeničem. Zamolči pa, da tudi on v kinu ni bil sam, pač pa v spremstvu služkinje svoje zaročenke. In še tretji par je bil v kinu, ki je videl prva dva: James Twelvetrees se je pri gospodični Poppy izgovoril, da ji ne more delati družbe, ker je že obljubil Ivy, da jo bo peljal v kino. Potem mu ne kaže drugega, kot da to tudi stori. Seveda pa Ivy strogo zabiča, da zaradi tega ne sme gojiti kakršnihkoli pričakovanj. Toda za Ivy je že ogled filma v Twelvetreesovi družbi dovolj, da je v devetih nebesih.

YOU RANG, M'LORD? / Velika Britanija / 1988–1993
scenarij: David Croft, Jimmy Perry
režija: David Croft, Roy Gould
v glavnih vlogah: Paul Shane (Alf Stokes), Jeffrey Holland (James Twelvetrees), Su Pollard (Ivy Teasdale), Perry Benson (Henry), Barbara New (Mabel), Brenda Cowling (gospodinja Lipton), Donald Hewlett (Lord George Meldrum), Michael Knowles (Teddy Meldrum), Mavis Pugh (Lady Lavender), Susie Brann (Poppy), Catherine Rabett (Cissy), Angela Scoular (Lady Angela Shawcross), John Horsley (Sir Ralph Shawcross), Bill Pertwee (policist Wilson)

Kdaj je človek pozabil, da je v povezovanju z drugimi močnejši? Kdaj smo pozabili na prednosti skupnega dela in sodelovanja? V Posočju niso nikoli. Tamkajšnji kmetje so se po osamosvojitveni vojni samoorganizirali in z uspešnim razvojem omogočili preživetje tudi manjšim kmetijam po dolinah in senožetih s pomočjo kmetijske zadruge. V dokumentarni oddaji nastopajo Anka Lipušček Miklavič, Rok Stres, Andrej Grošelj in Franc Žbogar.

Pomoč po ujmi. Večni župani. Besedni spopad. Bližnja srečanja z medvedi. Prihajajo križarke.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Alexander Armstrong raziskuje Islandijo ‒ deželo ledenikov, gejzirjev in poletij, ko sonce nikoli ne zaide. Dih jemajoča pokrajina in edinstvena kultura Islandije sta ta nekoč negostoljuben otok spremenili v priljubljeno turistično destinacijo.

2. del:
Alexander Armstrong v tem delu potovanja najprej obišče skrajni zahod Islandije in si ogleda domačijo Erika Rdečega. Na severu pokusi znamenito islandsko jed, fermentiranega morskega psa, s posadko raziskovalne ladje jemlje vzorce morske vode in občuduje kite. Pridruži pa se tudi moškemu pevskemu zboru.

ICELAND WITH ALEXANDER ARMSTRONG / Velika Britanija / 2021 / Režija: Ed Venner

Barbara in Steve Telzerow, pastorja Mednarodne krščanske skupnosti, sta pred desetimi leti začela voditi tečaje za pare z naslovom »Ljubezen in spoštovanje«. Tečaj je zasnoval ameriški strokovnjak dr. Emerson Eggerichs, ki je mnogim parom po vsem svetu pomagal izstopiti iz začaranega kroga nesoglasij in zaživeti v poživljajočem krogu razumevanja. Pri nas tečaje vodita tudi Barbka in Marko Zrnec, ki svoja spoznanja in izkušnje posredujeta s pesmijo in glasbo.

Oddaja »Rojaki« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Az adás tartalma:

- Divatsarok: pop-art a divatban;
- Ferenc Katja fiatal fuvolavirtuóz lendvai koncertje;
- Louis Eduardo Castagno zenész koncertje;
- klipek: Larao, Feed The Mogul & Lenkke, Einschlog.

Vsebina oddaje:

- Modni kotiček: pop-art v modi;
- koncert flavtistke Katje Ferenc v Lendavi;
- koncert glasbenika Louisa Eduarda Castagna;
- videospoti: Larao, Feed The Mogul & Lenkke, Einschlog.

Tokrat bo Steve v živalskem kraljestvu iskal najizjemnejše med superčuti. Nevarni plenilci plen zaznavajo z vidom, vohom in občutki, ki si jih ljudje ne moremo niti zamisliti. Steve bo ponoči iskal žival, ki vidi z zvokom, v oddaji pa bodo poustvarili tudi superglasnega živalskega orjaka in odkrili, kako je loviti s superčuti.

16:50
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Sredi Ljubljane je desetletja stala velika, propadajoča stara stavba, nekdanja tovarna sladkorja. Rojevale in umirale so številne ideje o usodi tega objekta, z bogato in pomembno zgodovino. Vendarle pa se je na koncu našla rešitev. In tako je slovenska prestolnica dobila največjo umetnostno galerijo – Galerijo Cukrarna.
Mlada uveljavljena akademska kiparka Ana Kranjc s svojimi skulpturami, prežetimi s fantazijsko, včasih nadrealistično noto, ostaja zvesta figuraliki. Z izbiro materialov pa dosega še dodatno vzbujanje določenih občutij.
Svetovno priznana modna oblikovalka in pionirka oblikovanja vrhunske mode iz trajnostnih materialov Matea Benedetti je preprosta Primorka, ki si ni nikoli prizadevala, da bi ustvarjala za visoko modo. Pa vendar je postala del nje.
Pomemben slovenski nacionalni muzej Slovenska kinoteka je tesno je vpet v skupnost vodilnih svetovnih institucij s področja filmske dediščine. Opravlja številne dragocene dejavnosti, ki na slovenskem področju ohranjajo slovenski in svetovni film živ in aktualen.
Magnifico nikoli nikogar ne pusti ravnodušnega. S svojo prepoznavno glasbo, polno strasti, že dolgo časa polni dvorane doma in v tujini. Da ustvarjanje glasbe pomiri duha, človeka pa dela boljšega, se začuti takoj ob prvih taktih njegove glasbe.

Poštarka Hermina med dostavljanjem pošte bere knjigo. Pošta konča v napačnih rokah: računi, ljubezenska pisma, vse je pomešano! Župan odloči, da bo pošto raznašal veveriček Bernard ...

Maša Trubačev in Petra Trofenik, mladi ljubiteljski kuharici, sta nova obraza druge sezone popoldanske kuharske oddaje Šef doma. Širši javnosti sta poznani kot finalistki priljubljenega kuharskega šova, sodelovali pa sta tudi pri drugih odmevnejših kulinaričnih dogodkih v Sloveniji.
Maša in Petra si bosta med tednom predajali kuharsko štafeto, ob petkih pa bosta v prenovljenem kuharskem studiu združili moči, druga drugo učili novih kuharskih trikov in skupaj opogumljali kuharske navdušence ter tiste, ki radi dobro jedo, da tudi sami postanejo kuharski šefi v svojih domačih kuhinjah.

Vas že mika večerja? Ali bi danes kaj sladkega? Bi raje kaj zlato zapečenega? Kaj pa oboje, zlato zapečenega in sladkega? Lotili se bomo drobnih zlato zapečenih mišk, ki jih bomo oblili s sladkim medenim sirupom in posuli s pisanimi mrvicami ter kandiranim sadjem. »Struffoli« so zlatorjavi ocvrtki z medeno glazuro, ki prihajajo iz Neaplja. Ime izvira iz grške besede »strongouls«, ki pomeni okrogel in datira v čas grških kolonij v Italiji. Ena glavnih kemičnih reakcij, ki se dogaja med cvrtjem kroglic, je slovita Maillardova reakcija. Imenuje se po francoskem kemiku Louisu Camillu Maillardu, ki jo je prvi opisal leta 1912. Ta reakcija poteka med sladkorjem in aminokislinami, ki so v testu, in poskrbi za rjavo barvo in kompleksen okus.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:35
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:50
Kultura

Na festivalu Druga Godba bosta nocoj v Kinu Šiška nastopili Sudan Archives in La Chica. Prva se giblje med hiphopom, r&b-jem, klubskimi ritmi in najnovejšimi digitalnimi zvoki. La Chica oziroma Sophie Fustec pa je rojena Parižanka, ki svoj glasbeni izraz črpa v Venezueli, rojstni deželi svojega očeta. V Bruslju ob prvi obletnici smrti Borisa Pahorja odpirajo razstavo posvečeno pisatelju, kjer bo poudarek na njegovih literarnih delih, razstavljenih pa bo tudi nekaj osebnih predmetov. V Mariboru se začenjajo Dnevi knjige, v Slovenski kinoteki v Ljubljani pa se danes s filmom Junak iz leta 1966 pričenja retrospektiva Satyajita Raya, enega največjih mojstrov svetovne zgodovine filma.

20:00
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Rogonosec Jeppe in drugi klarinetist Bo skleneta zavezništvo, da bi se enkrat za vselej znebila Simona. Gertrud namigne Jeppeju, da bo izgubil službo, če mu za mesto umetniškega vodje orkestra ne bo uspelo pridobiti svetovno znanega dirigenta Mablewooda. Jeppe se s predlogom strinja, saj se bosta z Bojem tako znebila začasne dirigentke, ki obožuje Simona. Bo se domisli zvijače, kako bi očrnil Simona.

ORKESTRET / The Orchestra / Danska / 2022
Scenarij (ideja Adam Price): Mikkel Munch-Fals, Søren Felbo, Anna Juul
Režija: Mikkel Munch-Fals
V glavnih vlogah: Frederik Cilius Jørgensen, Rasmus Bruun, Neel Rønholt, Caspar Phillipson, Emma Sehested Høeg, Ina-Miriam Rosenbaum

Evropske javne televizije so v koprodukciji EBU-ja letos pripravile že tretjo dokumentarno serijo Rešeni pred izumrtjem v dveh delih ter z njo opozorile na pomen biotske pestrosti in podnebnih sprememb, ki ogrožajo živalske in rastlinske vrste. Današnji svet namreč plačuje ceno za slabo ravnanje z okoljem, ki je trajalo več generacij. Zaradi podnebne krize in uničevanja okolja se je število prostoživečih živali od leta 1970 zmanjšalo za kar 60 odstotkov. Javne televizije želijo z dokumentarnima filmoma pokazati, da usoda teh živalskih vrst še ni zapečatena. K ublažitvi podnebne krize lahko pripomore prav vsakdo. Zato so se snemalne ekipe podale na snemanje v različne evropske države, da bi pokazale, kako se lahko spoprimemo s podnebno krizo in kako pomembno je, da pomagamo vsi, tudi z morda majhnimi dejanji. Zato upamo, da bosta obe oddaji vzbudili upanje in ljudi spodbudili k dejanjem.

V drugem delu dokumentarne oddaje Rešeni pred izumrtjem bomo videli, kako v Nemčiji skoraj izumrlo vrsto učijo leteti, kako je na Švedskem los postal televizijska zvezda, kje v Rimu živijo divje svinje in volkovi ter kako smo v Sloveniji obnovili mokrišče za več kot 260 vrst ptic selivk. Spoznali bomo zavzete znanstvenike in biologe, ki se trudijo rešiti posamezne vrste pred izumrtjem. Na Škotskem v ujetništvu vzgajajo divjo mačko, ki jo bodo izpustili v divjino. Na Irskem prav tako v ujetništvu vzgajajo potočno bisernico. Naučili se bomo, kako človeški posegi v naravo vplivajo na druga bitja. Na Nizozemskem so pokazali, kako zakisljevanje vpliva na morski plankton. V Švici pa, kako zaradi umetnih gnojil izginjajo travniške rastline in živali.


Krajša različica:

Narava v Evropi je v nevarnosti. Živa bitja izginjajo. Naravna okolja uničujemo. Vendar ni še vse zamujeno in z malo pomoči si naša narava lahko opomore. V drugem delu dokumentarne oddaje Rešeni pred izumrtjem bomo videli, kako v Nemčiji skoraj izumrlo vrsto učijo leteti, kako je na Švedskem los postal televizijska zvezda, kje v Rimu živijo divje svinje in volkovi in kako smo v Sloveniji obnovili mokrišče, ki ga uporablja prek 260 vrst ptic selivk.

Evropska unija se je zavezala, da bo do leta 2050 celina brez škodljivih izpustov. V Bruslju tudi kmetom glede tega postavljajo vedno strožja pravila. Med evropskimi kmeti zato to pomlad spet vre. V tokratnem Globusu zato o kmetijstvu v Uniji, ki še vedno temelji na družinskih kmetijah. Število kmetov v Evropi se že leta zmanjšuje, ti pa pravijo, da jim je zaradi čedalje ostrejših omejitev vedno težje. Več v Globusu.

21:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Zanimive življenjske zgodbe naše starejše generacije iz Slovenije in sveta. Avtor: Jože Možina

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Na festivalu Druga Godba bosta nocoj v Kinu Šiška nastopili Sudan Archives in La Chica. Prva se giblje med hiphopom, r&b-jem, klubskimi ritmi in najnovejšimi digitalnimi zvoki. La Chica oziroma Sophie Fustec pa je rojena Parižanka, ki svoj glasbeni izraz črpa v Venezueli, rojstni deželi svojega očeta. V Bruslju ob prvi obletnici smrti Borisa Pahorja odpirajo razstavo posvečeno pisatelju, kjer bo poudarek na njegovih literarnih delih, razstavljenih pa bo tudi nekaj osebnih predmetov. V Mariboru se začenjajo Dnevi knjige, v Slovenski kinoteki v Ljubljani pa se danes s filmom Junak iz leta 1966 pričenja retrospektiva Satyajita Raya, enega največjih mojstrov svetovne zgodovine filma.

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov