Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 30. maj. 2023

TV Maribor • Tor, 30. maj.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

10:25
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

10:55
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

11:00
Kultura

Pogovarjali smo se z Dr. Matejo Gaber, ki je prevedla izbrane pesmi nemške srednjeveške ljubezenske lirike, minezanga, ki tematizirajo živalski svet. Monografija Minezang so prejšnji teden predstavili na sejmu akademske knjige Liber.ac in je izšla v sklopu projekta Evropske noči raziskovalcev – Humanistika, to si ti! Ogledali smo si razstavo »Ljubljanska grafična šola?« v ZDSLU, kjer so izbrana dela devetih grafikov, s katerimi želijo odpreti vprašanje trenutnega stanja grafike pri nas in obenem pokazati, da je slovenska grafična umetnost na dobri poti. V radijskem studiu pa so predstavili novo zvočno knjigo Pomladni dan Cirila Kosmača, ki jo je prebral Aleš Valič.

Muzej Liaunig na Suhi ubira nove poti. Na posebni razstavi so na ogled dela češkega umetnika Zbyneka Sekala, prvič pa bo mogoče občudovati tudi sodobno kitajsko umetnost.
Fotograf Branko Lenart v graški galeriji Reinisch pod naslovom Big Sur Real razstavlja dela z motivi južnih pokrajin.
Po porazu v derbiju z Galicijo se je za nogometaše iz Sel močno poslabšalo izhodišče v boju za obstanek v vzhodni podligi.
Štajersko prestolnico je prvič obiskal pevski zbor Slovenskega kulturnega društva Cankar iz Sarajeva.
Od leta 1999 Dušnopastirski urad in Katoliška akcija prirejata slovenski dan v romarski cerkvi pri Gospe Sveti. S slovesno mašo, duhovnim koncertom in šmarnicami so na ta zgodovinski kraj tudi letos privabili veliko romarjev.
Internet: http://slovenci.orf.at

Tednik je oddaja, ki vam prinaša zgodbe tedna. Voditeljica in urednica Tednika je Jelena Aščić.

Dušan Šarotar se je rodil v Murski Soboti v letu študentskih demonstracij in študentskega gibanja v Sloveniji in nekdanji Jugoslaviji. Študiral je sociologijo kulture in filozofijo, danes pa je pisatelj, pesnik, scenarist, literarni kritik, esejist in fotograf. Živi v Ljubljani, njegova dela so prevedena v več kot deset tujih jezikov, zlasti odmevna sta bila prevoda dveh romanov v angleščino.
Vabimo vas, da si pogovor z Dušanom Šarotarjem v oddaji Dober večer ogledate v ponedeljek 29. maja ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor!

Ob torkih se z vami prebuja Mojca Mavec. Prva ura druženja prinaša najprej pregled črne kronike z dr. Damijano Žišt in astrološko napoved z astrologinjo Mojco Gregorčič. V rubriki Jezikovni zaplet rešujemo najpogostejše napake pri uporabi slovenskega jezika, v rubriki Svetujemo-varčujemo pa izpostavljamo najrazličnejše nasvete o varčevanju na različnih področjih. Katja Tratnik odkriva zanimive kotičke Slovenije, z našimi kuharskimi mojstri pa kuhamo po receptih naših babic. Z nami so jutra lepša!

Oddaja Kanape/Kanapé je namenjena mladim. V njej objavljamo prispevke o življenu mladih v Prekmurju, pogovori s predstavniki estrade. V drugi polovici oddaje, v rubriki Svet glasbe predvajamo videoposnetke madžarskih, svetovnih, pa tudi slovenskih glasbenih skupin in pevcev oz. pevk, v rubriki Modni kotiček pa predstavljamo mlade modne oblikovalce iz Slovenije in Madžarske.
A Kanapé című műsor elsősorban a fiataloknak szól és az őket érintő témákkal foglalkozik. Benne magyar, külföldi és szlovén együttesekkel, énekesekkel készítünk riportokat, a Zenevilág című rovatban pedig zenés videoklipeket vetítünk. A Divatsarokban fiatal szlovén és magyar divattervezőket mutatunk be.

Malo šol v Sloveniji se ponaša z 200 letno tradicijo in 150 let staro kroniko. Leto dni po ustavni reformi Avstrijskega cesarstva, natančneje leta 1868, je v dualistični monarhiji Avstro-Ogrski izšel odlok, po katerem je bilo treba pomembne šolske dogodke zapisovati sproti, za vsako leto posebej. Takratni šolski upravitelj šole v Brezju pri Mariboru Anton Trstenjak je delo opravil vzorno. Z zapisi je segel nazaj, v leto 1816, ko je bila šola ustanovljena. Tako izvemo, da so enorazredno ljudsko šolo Brezje pri Mariboru ustanovili občinski odbori Zrkovc in Dogoš, gradbeni stroški so znašali 460 goldinarjev, za kar so bile potrebne hipoteke na občinskih zemljiščih obeh vasi.
To je le začetek zanimive preteklosti današnje podružnične šole v Brezju pri Mariboru, ki smo jo skušali obuditi v tokratnih Sledeh. S številnimi pričevalci in igranimi prizori smo želeli oživiti šolski čas naših babic in dedov.

Zgodba hiše na Krasu je tako polna zasukov in presenečenj, kot le malokatera. Zavzetost prvotnega lastnika, ki je hišo postavil s svojimi rokami in jo tragično izgubil, se lahko primerja z zavzetostjo novih, zdajšnjih lastnikov, ki so ji temeljito spremenili podobo in vsebino.
Najlepše oblikovalske zgodbe so tiste, ki obujajo dotrajane ali uničene predmete ter jim podarijo priložnost, da zasijejo v novi obliki. Zlomljene skejt deske nekomu budijo spomine, spet drugi bi jih brez pomislekov zavrgli. Matej Malenšek pa uničenim skejtarskim deskam omogoči novo namembnost.
"Ni stvari, ki je ne bi bilo mogoče preobraziti. Na prvi pogled se za marsikatero zdi, da je primerna le za kurjavo, za drva. Tako predmeti ostajajo prezrti, jaz pa poskrbim, da ponovno stopijo v funkcijo," nam je povedal lastnik mansardnega stanovanja. Aleš Belšak je oblikovalec, ki združuje veliko ljubezen do obdelave lesa in reuporabe starih predmetov.

V studiu se nam bo pridružil gledališki in operni režiser Igor Pison, ki kot prvi Slovenec podpisuje režijo abonmajske predstave baročne opere Orfej in Evridika v tržaški operni hiši Giuseppe Verdi. Igor Pison se prvič predstavlja v rojstnem mestu kot operni režiser. Med študijem na akademiji Augusta Everdinga v Münchnu se je namreč specializiral na področju glasbenega gledališča in doslej žel pomenljive uspehe v Nemčiji, Avstriji, Sloveniji in na Hrvaškem.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Pravljice, basni, legende in pripovedke veljajo za najstarejše zapise človeštva. Pravljice povezujejo vsa ljudstva, vsa "plemena" sveta. Ohranjajo stik z naravo, s starodavnim, povezujejo nas s prednicami in predniki, prav tako iz "nekoč" prinašajo modrost in sporočilo v "zdaj". Moč pravljic je neizmerna, saj nas za "pravljični čas" odmaknejo od krute realnosti vsakdana, prepogosto prepredenega z nemirom in skrbmi.
Pravljice pomirjajo vznemirjeno srce. Nasmejijo smeha potrebno in žalostno dušo. Spregovorijo "z otrokom v vsakem človeškem bitju", pa naj bo človek star osem mesecev, tri leta ali pa sedemdeset let.
Prav v tem je čar pravljice, edinega literarnega pripovednega žanra, ki povezuje medgeneracijsko ter nas opominja in uči, da je, ne glede na vse, dobro vselej močnejše od zla, četudi se zlo zdi močnejše. Kajti sile narave bodo vselej premagale lakomnost človeških nagnjenj in želja, kakor bosta mir in ljubezen vedno premagala ost zla.
Prav zato snujemo in občinstvu predajamo novo televizijsko vsebino Pravljica s Simono. Svet in ljudje, ne glede na starost, potrebujemo odmik od krutosti vsakdana, nemira, obremenilnih odnosov, obveznosti in služb. Prav tako je naše poslanstvo otrokom, mladostnikom in odraslim predati izjemno izročilo pravljic sveta, med katerimi posebno pozornost namenjamo prav izjemno bogatemu slovenskemu ljudskemu izročilu.

Kakamama vali, potem pa jajce nekdo ukrade. Ni panike! Kakadudu si bratca tako ali tako ne želi. Kakajo in kričijo. Pepe in otroci pa menijo drugače. Zato je jajce treba najti. Sledi vodijo v Kočevje, v bližino jezera. Krivec pa je … No, kdo je tat, boste izvedeli v naslednji oddaji.

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V zadnjih dveh tednih so predvsem SV Slovenijo zajele obilne padavine in neurja s točo. Priporočila za tehnološke ukrepe v poljedelstvu nam predstavi specialist za poljedelstvo s KGZ Murska Sobota. 20. maja smo obeležili šesti svetovni dan čebel, ki so ga Združeni narodi razglasili na pobudo slovenskih čebelarjev. Letos so opozarjali predvsem na opraševalcem prijazno kmetijsko pridelavo. Na Nacionalnem inštitutu za biologijo so nedavno predstavili rezultate projekta v katerem so proučevali monitoring divjih čebel v Sloveniji. V Svečini so mladi domačini že tretjič pripravili prireditev s katero poglabljajoi sodelovanje med vinarji. Naša ekipa se je odpravila v obsežne gozdove pod Roglo, kjer z gozdom gospodari Peter Ločnikar.

ISTRSKI DIVJI ŠPARGLJI
Grmovnati sestavi še divje narave v bližini Umaga spomladi skrivajo cenjene prehranske zaklade – divje šparglje. Z njimi popestri jedilnik tudi gospod Marko, lastnik bližnje parcele. Primerno narezane njegova žena doda v rižoto po italijansko.
SVETOVANJA STROKOVNJAKOV
Pred dvema tednoma smo se mudili v Poreču in bližnjih krajih. Tam se je namreč družilo več kot 600 vrtičkarjev. Podaljšan konec tedna so preživeli tudi na predavanjih strokovnjakov kluba Gaia: Nevenke Breznik Beton, dr. Mete Pivec, Miše Pušenjak, Matjaža Mastnaka in Vanesa Husića. Novo znanje in informacije iz prve roke bodo lahko uporabili pri delu na gredicah.
DIVJA KOZJANSKA JUHA
Divjo juho Karmen Gajšek skuha iz rastlin, ki jih je v izobilju takoj, ko stopimo iz domov. Nabiramo čim bolj neoporečne, pa tiste, ki jih poznamo. Juha iz navadne lakote, medvedjih tac, ivanjščice in še česa naj velja kot napoved za 1. festival nabiralništva, ki bo po Sloveniji 3. in 4. junija.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Oddaja Kanape/Kanapé je namenjena mladim. V njej objavljamo prispevke o življenu mladih v Prekmurju, pogovori s predstavniki estrade. V drugi polovici oddaje, v rubriki Svet glasbe predvajamo videoposnetke madžarskih, svetovnih, pa tudi slovenskih glasbenih skupin in pevcev oz. pevk, v rubriki Modni kotiček pa predstavljamo mlade modne oblikovalce iz Slovenije in Madžarske.
A Kanapé című műsor elsősorban a fiataloknak szól és az őket érintő témákkal foglalkozik. Benne magyar, külföldi és szlovén együttesekkel, énekesekkel készítünk riportokat, a Zenevilág című rovatban pedig zenés videoklipeket vetítünk. A Divatsarokban fiatal szlovén és magyar divattervezőket mutatunk be.

Pri obujanju spominov nam bodo priskočili na pomoč dr.Zoran Medved, Bojana Rudl in Nevenka Dobljekar. Voditeljica: Veronika K. Žajdela. Avtor oddaje: Dušan Tomažič. Vabljeni v našo družbo!

Vabljeni k ogledu.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov