Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 30. maj. 2023

TV Slovenija 2 • Tor, 30. maj.

Ob torkih se z vami prebuja Mojca Mavec. Prva ura druženja prinaša najprej pregled črne kronike z dr. Damijano Žišt in astrološko napoved z astrologinjo Mojco Gregorčič. V rubriki Jezikovni zaplet rešujemo najpogostejše napake pri uporabi slovenskega jezika, v rubriki Svetujemo-varčujemo pa izpostavljamo najrazličnejše nasvete o varčevanju na različnih področjih. Katja Tratnik odkriva zanimive kotičke Slovenije, z našimi kuharskimi mojstri pa kuhamo po receptih naših babic. Z nami so jutra lepša!

Pred nedavnim je izšla avtobiografija Živi ogenj gledališča, izpod peresa gledališke in filmske igralke Saše Pavček, ki nosi v sebi številne talente, saj je tudi pisateljica, pesnica in dramatičarka. Spregovorila je o svoji življenjski in igralski poti, ter se v pogovoru dotaknila tudi svojih igralskih kolegov, denimo Borisa Cavazze in Jerneja Šugmana, o katerih v obliki esejev piše v drugem delu knjige.
Borštnikov prstan, ki ga je Saša Pavček prejela 2017, je ni ustavil, še vedno je igralsko zelo aktivna tako v gledališču kot na filmu.

Pogovor je vodila Marjana Ravnjak.

Dokumentarni portret Josipa Jurčiča posnet tekom Jurčičevega leta 2021, predstavi življenje in delo literata, med drugim avtorja prvega slovenskega romana, ki je bil za časa svojega življenja osrednja oseba v slovenskem kulturnem in družbenem življenju. Film prinaša vpogled v njegovo življenjsko pot in obenem refleksijo na današnji čas.
Skozi njegova dela nas vodijo literarni zgodovinarji Aleksander Bjelčevič, Urška Perenič, Miran Hladnik. Publicist, novinar in sociolog Bernard Nežmah nam plastično oriše njegovo vlogo urednika in časnikarja, ki je bil zelo poznan in priljubljen v tistem času. Ilustrator Marjan Manček nas popelje skozi ilustracije brezčasne satire družbenega življenja, vsem znane Kozlovske sodbe v Višnji gori. In literarni zgodovinar Igor Grdina zaključi: "Višnjani smo mi vsi".
Zgodba je prepletena z odlomki iz celovečernega igranega filma posnetega po Jurčičevi knjižni predlogi, romanu Deseti brat.
Dokumentarni portret je režirala Nina Blažin, scenarij sta napisala Boštjan Virc in Dora Trček, produciral ga je Studio Virc za RTV Slovenija.

Kviz Joker predstavlja enega tekmovalca v bitki z 12 vprašanji in zagotavlja napeto igro vzponov in padcev. Voditelj kviza je Mario Galunič.

V zadnji oddaji sezone priljubljenega kviza Joker se bo za 20.000 evrov potegoval Janko Dolinar iz Polhovega Gradca, družinski zdravnik v ZD Grosuplje. Janko je navdušen tekač in kolesar, včasih se s kolesom odpelje v službo, kar pomeni 35 kilometrov v eno smer. Kot sotekmovalec se mu bo v studiu pridružil profesor slovenščine, brat Danijel Dolinar.

Portret Vena Tauferja, pesnika dramatika, esejista, prevajalca, pobudnika literarnega festivala Vilenica in predsednika slovenskega PEN.

Veno Taufer je dobitnik številnih slovenskih in mednarodnih nagrad, tako Sovretove kot Jenkove, prejel je tudi nagrado Branka Miljkovića, mednarodno srednjeevropsko nagrado, Prešernovo in Župančičevo nagrado ter zlati red za zasluge RS. Je redni član evropske pesniške akademije. Prevaja iz angleščine ter iz srbskega in hrvaškega jezika v slovenščino. Film sledi vezi med Tauferjevim pesniškim ustvarjanjem in njegovim nenehnim družbenim udejstvovanjem. V luči radikalne zavezanosti in odgovornosti, ki ju Taufer uveljavlja na obeh področjih, se ta izmuzljiva povezava izkaže za močno in globoko. Dokumentarni portret izpostavi tragičen dogodek iz Tauferjevega otroštva, ki ga je usodno zaznamoval in pogosto odmeval v njegovi literaturi, nedvomno pa je vplival tudi na oblikovanje njegove družbene zavesti.
Scenarij in režija Lara Simona Taufer.

Predelava lesa je za Slovenijo zelo pomembna dejavnost, saj od nje živi dobršen del prebivalstva, uporaba lesnih izdelkov pa je ena najpreprostejših poti v trajnostno družbo. Pri tem imamo dolgo tradicijo, že utečeno klasično obrt in industrijo, znanstveniki pa si prizadevajo, da bi panogo usposobili za uspeh v 21. stoletju. V filmu Živim za les je predstavljena slikovita paleta poklicev, ki so povezani z lesom. Spoznali bomo tradicionalne poklice kot so gozdar, žagar, mizar, parketar in restavrator. Les je priložnost za inovativno podjetništvo in uspeh na področju predelave lesa, kar dokazujejo zgodbe mladih posameznikov z ustrezno izobrazbo, znanjem, motivacijo in interdisciplinarnim pristopom. Interdisciplinarnost je ključna pri delu z lesom, saj omogoča prenos znanja med različnimi disciplinami in reševanje izzivov, s čimer se ukvarjajo vrhunski znanstveniki, ki z novimi spoznanji premikajo meje uporabnosti lesa.

Britanski igralec Richard E. Grant se odpravi v kraje, kjer so priznani pisatelji iskali navdih in jih v svojih delih uporabili za kuliso zgodb. S torbo knjig je obiskal Italijo, Francijo in Španijo in upal, da bo skozi oči velikih pisateljev dobil nov vpogled v življenje in preteklost najosupljivejših evropskih kotičkov. Če knjigo bereš v kraju, kjer se zgodba odvija, v treh dimenzijah začutiš tamkajšnje okolje, zvoke in vonjave, česar na popisanem listu papirja ne moreš. Naš popotnik nam s čudovitimi posnetki približa zgodbe o blišču, drznem begu, umorih, spletkah, božanskih okusih, naravnih čudežih in katastrofah in še in še.

3. del: Francija
Iz živahnih italijanskih mest se Richard E. Grant preseli na francosko podeželje in se odpravi po poti, ki jo je pred 150 leti z oslico prehodil Robert Louis Stevenson, preden je svoje doživetje opisal v Popotovanju z oslico čez Sevene. Daleč od Sevenov, pred Marseillom, pa stoji precej drugačna kulisa. V trdnjavo, v kateri je bil nekoč zapor, je Alexandre Dumas starejši postavil zgodbo romana Grof Monte Cristo. Dumasov junak je v samici za debelimi zidovi preživel 14 mračnih let. Iz hrupnega Marseilla se preselimo še na francosko riviero, kamor se je z družino pred finančnimi težavami zatekel romanopisec Francis Scott Fitzgerald. V zgodbi romana Nežna je noč najdemo vzporednice z avtorjevim življenjem v obdobju, ki ga je preživljal v mestecu Antibes.

WRITE AROUND THE WORLD WITH RICHARD E. GRANT / Velika Britanija / 2021 / Režija: Southan Morris

V oddaji Kaj dogaja? tokrat o sodnikih, zdravnikih in bolnikih. Na terenu smo preverjali, kako poteka lov na nutrije in kako poteka desni bojkot določenih blagovnih znamk. V Redni rubriki se bo Mojca M. podala čez tire in nam predstavila življenje potnikov na vlakih, v telenoveli Palomar pa izvemo vse o težavah in novih usmeritvah Levice. V Glas ljudstva se vrača strokovnjak za skoraj vse dr. Krek, naša gostja pa bo predsednica ZPMS Darja Groznik, ki ji bomo pomagali zbirati sredstva za letovanje otrok z dobrodelno akcijo Pomežik soncu. Na Mali terasi vas bodo tokrat zabavali Goran Zredin in etno zasedba Šenkar.

Sylt ima razburkano morje, neskončne plaže in divjo pokrajino s sipinami. Vendar je Sylt tudi eden izmed najbolj priljubljenih nemških počitniških krajev. Na otoku lokalni pridelovalci hrane pripravljajo visokokakovostne izdelke. Naj gre za meso goveda pasme galloway, jajca, mleko ali morske sadeže. Syltska ostriga in syltska klapavica sta prava znamenitost. Lars Lunk je reševalec iz vode in ima eno izmed najlepših služb: dela na plaži Kampen. Poleti se zjutraj pred službo odpravi lovit skuše. Lars in njegova žena Maren sta prava Syltčana. Rada kuhata in se z avtodomom odpeljeta v samotne zalive otoka. Počitnice doma. Sylt je nekaj edinstvenega.

ZU TISCH / 2019 / Nemčija / Avtor: Kristian Kähler

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

V Prestižu tokrat o dobrodelnosti z Miho Deželakom. Preverili bomo, kako pogosto in za kakšna dobrodelna dejanja se najpogosteje odločijo slovenski estradniki in kdo so najbolj radodarni svetovni zvezdniki.

Nina Donelli se vrača z novo skladbo, primerno za najtoplejše mesece. Tik pred poletjem pa v naše kinematografe prihaja še nekaj filmov, vrednih ogleda. Adaptacija Disneyjeve klasike Mala morska deklica podira rekorde gledanosti.

Reka ne teče skozi
Medtem ko Maggie popravlja letalo, se pri njej oglasijo trije študentje in jo prosijo, da bi bila kraljica plesa. Eden se zagleda vanjo. Pri Ruth-Anne se oglasi Amy z davčnega urada. Takoj ko začneta pregledovati poslovne knjige, Amy opazi, da Ruth-Anne posluje precej nenavadno. Maurice pove Edu, da je med najbogatejšimi petimi Aljaščani tudi Indijanec Lester Haines. Maurice se takoj dobi z njim glede nakupa zemljišča. Joel s terena prosi Maggie, naj poišče njegov diktafon v letalu.

NORTHERN EXPOSURE / ZDA / 1994
scenarij: Joshua Brand, Hohn Falsey, Sean Clark, Charles Rosin, Ellen Herman, Robin Green, Craig Volk, David Assael, Jeff Vlaming, Mark B. Perry, Denise Dobbs, Jeff Melvoin, Barbara Hall idr.
režija: Joshua Brand, Peter O'Fallon, Rob Thompson, Nich March, Miles Watkins, Jim Hayman, Michael Fresco, Charles Braverman, Bill D'Elia, Oz Scott idr.
v glavnih vlogah: Rob Morrow, Barry Corbin, Janine Turner, John Cullum, Cynthia Geary, John Corbett, Darren E. Burrows, Peg Phillips, Elaine Miles, Paul Provenza, Teri Polo

Presunljiva družinska drama in izjemen vpogled v ogromne družbene spremembe, skozi katere je šla Kitajska v zadnjih tridesetih letih. Srebrna medveda v Berlinu za najboljšo igralko in igralca.

Nedolžna otroška igra ob vodnem zajetju se konča tragično in nad nekoč srečno družino leže senca trpke bolečine. V želji, da bi pozabila na tragedijo, se Jaojun in Lijun preselita v mesto in posvojita fantka, ki pa ne more povsem zapolniti nastale praznine. Fant se v najstniških letih upre in se odloči oditi od doma, zato ostarela zakonca skleneta, da se bosta vrnila v rodni kraj, ki po mnogo letih kaže povsem drugačen obraz. Njuna vrnitev sproži val spominov, vse od proletarske zanesenosti in mladostnih političnih idealov, zaradi katerih sta se bila pripravljena, morda pa celo prisiljena, odreči se otrokom, prek obljub cvetočega kapitalizma do pomirjujoče sprave s preteklostjo, temelječe na odpuščanju in brezpogojni ljubezni.

Originalni naslov: DI JIU TIANCHANG
Leto produkcije: 2019
Država: Kitajska
Žanr: drama
Režija: Xiaoshuai Wang
Scenarij: Mei Ah, Xiaoshuai Wang
Igrajo: Jingchun Wang, Mei Yong, Xi Qi, Roy Wang

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov