Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 7. dec. 2023

TV Slovenija 1 • Čet, 7. dec.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Medvedja družina gre na izlet. Cofek si za nahrbtnik izbere velik štor, v katerega spravi vse, kar se mu zdi nujno. A ko je poln, ga Cofek sploh ne more dvigniti, ker je tako težek. Čemu se bo odrekel?

Zunaj dežuje, zato morata Pepa in Jure ostati v hiši. Ko čakata, da bo nehalo deževati, jima oči pujs pokaže zabavno igro.

V četrtkovem jutru bomo spoznali dijaka, ki je zmagal na državnem tekmovanju v turističnem vodenju za mlade, obiskali bomo Božičkovo tovarno daril, se naučili speči potičko medeničko ter videli kako je potekal prva Jutranja čajanka z gledalci oddaje Dobro jutro. V rubriki Svetujemo bomo govorili o možganskih poškodbah, obiskali bomo Cirkulane, se naučili kako iz smilja in materine dušice izdelati kremo za obraz ter preverili, kaj vse se skriva pod imenom Destinacija Štajerska.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali. Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali. Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali. Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Stane hoče izboljšati družinski proračun z računalniškim pokrom. Ko ga na računalniku v Anjini sobi zalotita Anja in Mile, izve, da se lahko nauči pravega pokra od Borota. Stane bi rad Borotovo znanje izkoristil za internetne zmage, zato ga hoče zaplesti v igro. Boro se zaradi slabih izkušenj kartanju sprva izogiba, nato pa s Stanetom, Mirkom in Slavcem le zaigra za pijačo. Kaj kmalu sledi še partija za drobiž, a pri hazardu jih zaloti Nandi. V igro vpletejo še njega, a Boro na koncu obere vse. Stane in Slavc mu že naslednji dan napovesta povratno partijo. Boro noče več kartati, saj mu je to prepovedala tudi Mojca. Sprejme pa visoko stavo s Slavcem, ki trdi, da ga lahko z zavezanimi očmi premaga v šahu. Boro zaigra čevapčinico, Mojca pa mora v reševalno akcijo.

Boro pripelje v čevapčinico živega pujska. Stanetu namigne, da bo nič hudega sluteča žival pomagala Miletu skozi poseben obred odraščanja. Mile ga bo moral lastnoročno predelati v čevapčiče in s tem dokazati, da je pravi moški. Stvar se zakomplicira, ko Anja za hišo najde prašička. Ker ji je simpatičen, ga odpelje v stanovanje, da bi se z njim poigrala. Tam pa ga vidi Irma, ki začne izvajati najstrožje ukrepe za boj proti prašičji gripi.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

Andraž Gavez ima pri komaj 32 letih za sabo uspešno in pestro podjetniško kariero; do danes se je podpisal že pod kar nekaj podjetniških zgodb, je tudi poslovni mentor številnim posameznikom in različnim podjetjem. Da želi imeti svoje podjetje, je vedel že pri osemnajstih, prva večja prelomnica pa se je zgodila pred desetimi leti, ko je že med študijem ustanovil spletno trgovino za čokoladne navdušence Mojačokolada.si. Mlada, 20-članska ekipa zaposlenih zadnja leta prepoznavnost krepi z blagovno znamko BAM – Become A Master, ki je danes vodilna na področju peke in slaščic v Sloveniji, in spletno slaščičarsko akademijo, ki jo imajo trenutno v 5-ih jezikih. V spletni trgovini in fizičnih trgovinah po Sloveniji ponujajo okrog 150 različnih izdelkov, nekatere razvijajo tudi sami. Pred leti so denimo presenetili z reliefno čokolado v obliki Slovenije, že desetletje so tudi organizatorji Čokoljane – čokoladnega sejma v prestolnici.

Argentinski volivci so za novega predsednika države prepričljivo izvolili populista in desničarskega libertarca Javierja Mileija, ki je na predvolilnih shodih nastopal z vključeno motorno žago. Novi argentinski predsednik, ki bo prisegel 10. decembra, je napovedal korenite spremembe v državi, med drugim bi nacionalno valuto zamenjal z ameriškim dolarjem. Med prvimi sta mu čestitala nekdanji ameriški in brazilski predsednik, s katerima ga mnogi primerjajo. Kaj sprememba na čelu Argentine pomeni za razmerja sil v Latinski Ameriki? Več v Globusu.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Pred dvesto leti se je začela tekma v razvozlavanju hieroglifov. Christian Gottlob Heyne v Nemčiji, Johan David Åkerblad na Švedskem, Thomas Young v Angliji in v Franciji Jean-François Champollion. Slednjemu je končno uspelo razvozlati egipčanske hieroglife, s čimer je razrešil eno največjih ugank v zgodovini človeštva. Toda zelo malo ljudi ve, da je za njim stal še en mož, ki mu je pri tem pomagal: Jacques-Joseph Champollion-Figeac, Jean-Françoisev starejši brat. Dokumentarni film prikaže, kako sta brata skupaj premagovala različne ovire, da je lahko tisočletna civilizacija spregovorila.

THE EGYPT CODE BREAKERS / DANS LE SECRET DES HIÉROGLYPHES, LES FRÈRES CHAMPOLLION / Francija / 2022 / Režija: Jacques Plaisant

Gost v studiu je prejemnik Vesne za režijo na letošnjem Festivalu slovenskega filma Portorož Ivan Gergolet, režiser in scenarist celovečerca MOŽ BREZ KRIVDE – L'UOMO SENZA COLPA. V svojem prvem celovečercu Gergolet koplje globoko po človekovi naravi in nenazadnje morali, ko odpira vprašanje posledic azbesta. V filmu preizprašuje tudi gledalčevo stopnjo empatije; koliko sočutja si zasluži posameznik, ki se v življenju ni zmenil za nikogaršnjo bolečino? Voditeljica oddaje je Mairim Cheber, režijo podpisuje Jan Leopoli. Oddajo bogati še prispevek Pesmi devetih noči.

A Nagyító alatt című adásunkkal Petőfi Sándor emléke előtt tisztelgünk.

V oddaji Pod drobnogledom se bomo poklonili spominu na Sándorja Petőfija.

Vsak od nas ima kdaj slab dan, vendar slab dan še ne pomeni, da je vse narobe in da je naše življenje polno tesnobe. O resnih težavah mladih se bosta Gaja in Klemen pogovarjala z Aldino Bajrović, mlado pisateljico, in Nacetom Breitenbergerjem, dolgoletnim svetovalcem TOM telefona. O tem, kaj pozitivno vpliva na naše počutje, so razmišljali tudi učenci OŠ Janka Kersnika Brdo. Ena od dejavnosti, ki dobro vpliva na naše razpoloženje, je zagotovo ples in v rubriki Kaj znaš pa ti? se bodo predstavile hip-hoperke Plesnega kluba Forma.

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

V Narodnem muzeju hranijo repliko najstarejšega glasbila na svetu - neandartalčevo piščal, ki je povsem identična originalni. Izdelali so jo strokovnjaki z Zavoda za gradbeništvo, ki so prvotno glasbilo skenirali s posebno napravo, imenovano mikrotomograf. Z njim izdelajo posnetke notranjosti različnih predmetov ali materialov, ne da bi fizično posegali vanje. Pokazali so nam, kaj se skriva v zaprtem čokoladnem jajcu, pa tudi kaj so odkrili v notranjosti rotorjev šifrirne naprave Enigma, ki je desetletja ležala v razbitinah nemškega vojaškega plovila. Na mariborski medicinski fakulteti s pomočjo nanotomografa, naprave, ki omogoča še večjo ločljivost, gledajo v notranjost 3D modelov človeških tkiv. Kaj vse še preučujejo s takimi napravami?

Mladiči so razočarani, ker Ladi ne bo opravil obreda z ognjem. Izgubil je namreč čarobne kamne. Dimitri se spomni, kaj bi lahko naredili. Šli bodo poiskat čarobne kamne za Ladija.

Druščina na terasi opazi slastno klobaso in Morf skuje načrt, kako bodo prišli do nje. Vendar je to bolj zapleteno, kot je sprva videti. Kdo bo našel rešitev?

V tretji seriji risank Minuta v muzeju nas pronicljivi Rafael, navihana Mona in radovedni Nabi popeljejo v svet islamske umetnosti, ki je pomembno vplivala na zahodno kulturo in način življenja. Neprecenljivi zakladi iz novega krila pariškega Louvra vzbujajo osuplost, očaranje in seveda še več vprašanj, na katera zdaj že slavna trojica odgovarja na svoj značilno šegavi način.

Pindos, divja in odmaknjena gorska pokrajina na skrajnem severozahodu Grčije, je gobji raj. Katerina Cagaropulu in Ilias Eftimiu sta gobarja, ki gobe sušita, jih vlagata in dodajata krepkim jedem, kot so razne rižote, in celo v tradicionalno grško sladico *gliko tu kutaliu.*
Vse več ljudi išče vnovični stik z naravo. Nekoč zapuščene vasi Pindosa so po prihodu novodobnih gobarjev spet oživele.

ZU TISCH / 2020 / Nemčija / Avtorici: Elke Sasse in Chrysanthi Goula

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:35
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:45
Kultura

Predstavljamo najnovejši album zasedbe The Rolling Stones – Hackney Diamonds. Seznanili vas bomo z novimi izdajami leposlovja za odrasle založbe Mladinska knjiga. Obiskali smo razstavo Sedem žutih zlatih v Mali galeriji Banke Slovenija in razstavo mlade slikarke Anastazije Pirnat v galeriji Zala.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Tedenska oddaja Tarča se ob četrtkih posveča najbolj aktualnim temam. Izhodišča za pogovor so poglobljeni raziskovalni prispevki naših novinarjev, za pojasnila in komentarje aktualnega dogajanja pa v oddajo vabimo poznavalce in pristojne.

Dokumentarna oddaja v dveh delih je poglobljen portret slovitega komika Louisa de Funèsa, ki se je s številnimi izjemnimi vlogami za vedno zapisal v kolektivni spomin. Je mogoče, da se je za večnim nasmeškom in nepozabnimi grimasami v resnici skrival skrajno občutljiv in negotov mož? Pravo naravo znanega igralca, ki je znal občinstvu izvabiti tako smeh kot solze, razkrivajo zapiski iz osebnega arhiva, posnetki intervjujev in odlomki iz njegovih
najbolj priljubljenih filmov.

1. del: Na poti do uspeha
Prvi del dokumentarne oddaje osvetljuje de Funèsov vzpon od težavnega otroštva in mladosti, preživete v pomanjkanju, skozi vojna leta v okupiranem Parizu do prvih
povojnih filmskih uspehov in zaslužene slave. To je dosegel šele pri petdesetih letih, ko se je po številnih travmatičnih izkušnjah in nizu slabo plačanih priložnostnih
zaposlitev z neomajno vztrajnostjo in kančkom sreče prebil v sam vrh evropske filmske komedije.

THE MAD ADVENTURES OF LOUIS DE FUNES / Francija / 2020 / Režija: Lucie Cariès

22:05
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

22:10
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:45
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

V oddaji bomo predstavili svetovno pisateljsko ime, bosansko-ameriškega avtorja Aleksandra Hemona. Z romanom Tole ni zate nas popelje v obdobje svojega odraščanja v Sarajevu v 70. letih. Z njim bomo spregovorili še o marsičem, tudi o njegovi zanimivi in precej neznani glasbeni karieri. Ob odprtju razstave Slovenski punk in fotografija bomo v studiu gostili dr. Ota Lutharja, ki bo med drugim ovrednotil pomen tega gibanja. Na Animateki smo si ogledali animirani dokumentarni film Kako sem preživel filmski festival v Pjongjangu 3D ter z režiserjem spregovorili o izkušnji obiska Severne Koreje in tamkajšnjega festivala, ki ga je na izviren način prenesel v atraktivno 3D-animacijo. Predstavljamo bogato glasbeno kariero ene vodilnih in najprepoznavnejših hrvaških ustvarjalk Josipe Lisac. Od izdaje znamenitega albuma Dnevnik jedne ljubavi, ki je na popularno glasbeno sceno vnesel pristno kulturno in glasbeno raznolikost, letos mineva 50 let. Za svojevrsten glasbeni fenomen pa velja tudi beograjska noise pop skupina Artan Lili, ki je nedavno nastopila v Kinu Šiška.

Alice Schwarzer zaslovi po televizijskem soočenju z nasprotnico feminizma in pisateljico Esther Vilar. Nasprotniki se na vso moč trudijo, da bi Alice ponižali in uničili. Kljub temu ji uspe izdati nekaj feminističnih knjižnih uspešnic, svoj aktivizem in novinarsko poslanstvo pa združi v reviji Emma. Razmerje z Brunom propade, Alice pa si nakoplje številne sovražnice tudi v novem Nemškem ženskem gibanju.

ALICE / Becoming Alice / Nemčija / 2022
Scenarij: Daniel Nocke, Silke Steiner
Režija: Nicole Weegmann
V glavnih vlogah: Nina Gummich, Thomas Guené, Isabel Thierauch, Vidina Popov, Lou Strenger

V Narodnem muzeju hranijo repliko najstarejšega glasbila na svetu - neandartalčevo piščal, ki je povsem identična originalni. Izdelali so jo strokovnjaki z Zavoda za gradbeništvo, ki so prvotno glasbilo skenirali s posebno napravo, imenovano mikrotomograf. Z njim izdelajo posnetke notranjosti različnih predmetov ali materialov, ne da bi fizično posegali vanje. Pokazali so nam, kaj se skriva v zaprtem čokoladnem jajcu, pa tudi kaj so odkrili v notranjosti rotorjev šifrirne naprave Enigma, ki je desetletja ležala v razbitinah nemškega vojaškega plovila. Na mariborski medicinski fakulteti s pomočjo nanotomografa, naprave, ki omogoča še večjo ločljivost, gledajo v notranjost 3D modelov človeških tkiv. Kaj vse še preučujejo s takimi napravami?

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Predstavljamo najnovejši album zasedbe The Rolling Stones – Hackney Diamonds. Seznanili vas bomo z novimi izdajami leposlovja za odrasle založbe Mladinska knjiga. Obiskali smo razstavo Sedem žutih zlatih v Mali galeriji Banke Slovenija in razstavo mlade slikarke Anastazije Pirnat v galeriji Zala.

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov