Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 7. dec. 2023

TV Slovenija 2 • Čet, 7. dec.

V četrtkovem jutru bomo spoznali dijaka, ki je zmagal na državnem tekmovanju v turističnem vodenju za mlade, obiskali bomo Božičkovo tovarno daril, se naučili speči potičko medeničko ter videli kako je potekal prva Jutranja čajanka z gledalci oddaje Dobro jutro. V rubriki Svetujemo bomo govorili o možganskih poškodbah, obiskali bomo Cirkulane, se naučili kako iz smilja in materine dušice izdelati kremo za obraz ter preverili, kaj vse se skriva pod imenom Destinacija Štajerska.

Da pridemo v gore, se je treba potruditi, premagati strmino, napor, včasih tudi samega sebe. In potem v tišini uživati.
Kaj pa, če bi vstopili na vlak recimo v Ljubljani in bi po nekaj presedanjih lahko izstopili na vrhu Triglava? Kaj če bi lahko pod našim očakom smučali in spali v mondenem turističnem središču pod Triglavom? In kaj če bi pod njegovim vrhom kraljeval ogromen observatorij?
Za vse to so obstajali celo načrti ...
Peter Mikša nas bo popeljal po poti vseh neuresničenih načrtov za »modernizacijo« Triglava.

Dokumentarni portret češkega režiserja Františka Čapa, ki je generacijam slovenskega filmskega občinstva podaril nepozabno Vesno.

František Čap je bil uspešen režiser pa zelo osamljen in nesrečen človek. V 31-letni karieri je posnel 32 filmov, v svojem času postal najmlajši uspešni režiser na svetu, prejel nagrado na festivalu v Benetkah in osvojil Grand Prix na prvem festivalu v Cannesu. V dokumentarnem filmu, ki ga je režiral Urban Arsenjuk, se s svojimi pripovedmi in spomini na Čapa zvrstijo igralci Milena Dravić, Franek Trefalt in Demeter Bitenc, znanci iz Marušićev Boro, Dante in Guiseppe, snemalec dveh njegovih filmov Ivan Marinček, sodelavci Janez Marinko, Emilija Soklič in Mirko Mahnič ter filmski publicisti Pavel Taussig, Nebojša Jovanović, Peter Stanković in Zdenko Vrdlovec. Skozi arhivske posnetke pa nastopijo tudi sam Čap, njegov bližnji sodelavec, direktor fotografije Janez Kališnik in direktor Viba filma Branimir Tuma, ki je Čapa pripeljal v Jugoslavijo. Čap je bil izjemen estet. Njegovi filmi niso samo obrtniško odlično posnete drame ali komedije, temveč tudi semantično in vsebinsko pomenljiva dela, v katerih nam med drugim v kodificiranem jeziku sporoča, da “seksualnost ne more biti ločena od ideologije, ker sta obe podrejeni epistemološkim in antagonističnim negotovostim.” Ta misel je za Čapovo življenje tako rekoč ključnega pomena. Bil je tudi prvi, ki se je znotraj ideoloških okvirjev ukvarjal z dvomom posameznika v samega sebe. Življenje je končal kot nesrečen, od filmskega sveta odrezan ustvarjalec. Ob skromni udeležbi dveh ali treh sodelavcev so ga pokopali na piranskem pokopališču.

Petkov večer bomo preživeli v družbi ikone pop glasbe Anje Rupel, zapel nam bo legendarni pevec, gospod Andrej Bergant z Igorjem in Zlatimi zvoki, ansambel Zadetek in Prva liga, Družina Klinc ter sam Magnifico v družbi belokranjskih tamburašev.
Rubrika NaGlavo nam predstavlja novo različico legendarne Na Božično noč, ki jo bodo odpeli vsi izjemni slovenski pevci pod eno streho - Klemna Slakonje. S Taro Korica se v aranžmajsko preoblečeni aktualni Popevki predstavlja Nino Ošlak.
DJ Melani gosti Buryano.

Sklad "GLASBENIK SEM" Zveze prijateljev mladine Slovenija podpira mlade, ki se znajdejo v težkih razmerah in jim pomaga pri njihovem glasbenem razvoju. Tokrat med drugim zbiramo denar za nadaljevanje glasbenega izobraževanja za 11 letnega multiinštrumentalista. V dobrodelnem kvizu nam bosta pomagala humorista Lucija Harum in Mario Ćulibrk, njima pa profesionalca iz kviza Male sive celice Tristan Beguš in Arne Kovač.

Veseli bomo podpore naših gledalcev s sporočilom DARILO5 na 1919.

Na 100 m prosto ima Slovenija dve predstavnici – Nežo Klančar in Janjo Šegel. Dopoldne bosta nastopili v kvalifikacijah za popoldanski polfinale, v njem pa v boj za finalno osmerico. Slovenija naj bi spet imela štafeto, tokrat 4 x 50 m mešano.
Mykhailo Romanchuk bo na najdaljši razdalji, 1500 m prosto, napadal nov naslov po letu 2017. Če bosta na 100 m prsno plavala Martinenghi in Kamminga, bo to prava poslastica večera.

Za 252. Avtomobilnost smo se aktivno pridružili mednarodnemu dnevu prostovoljstva, namreč, novinar Miha Merljak je postal Prostofer. Torej voznik, ki prostovoljno opravlja prevoze starejših občanov. Prispevek je seveda tudi povabilo, da se Prostoferstvu morebiti tudi pridružite. Pri odločitvi vam v prispevku odgovorimo na najbolj pogosta vprašanja.

V oddaji smo nabrali prve vtise tudi z novim Toyotinim kupejem C-HR, pri katerem izredno drzna oblika nikakor ni glavna odlika. Po slovenskih cestah pa smo ovinkarili z ogromnim električnim mercedesom, ki s svojimi voznimi lastnostmi zavrača naša pričakovanja.

Primerjali smo dva rezervna dela znamke Mopar, tovarniškega in tovarniško obnovljenega. Ali smo našli razlike, poglejte v tokratni oddaji.

Globoko v neprehodni vietnamski džungli leži Son Doong, ena največjih doslej odkritih jam na svetu. To osupljivo podzemno kraljestvo z lastnim podnebjem in ekosistemi se je nedotaknjeno razvijalo milijone let, zdaj pa njegovo prihodnost ogrožajo načrti za postavitev žičnice, ki bi tja pripeljala več tisoč obiskovalcev na uro. Naravovarstveniki temu odločno nasprotujejo, domačini pa v turizmu vidijo pot iz revščine. Jim bo uspelo najti kompromis, ki bo dober za vse?

A CRACK IN THE MOUNTAIN / Hongkong / 2022 / Režija: Alastair Evans

Pindos, divja in odmaknjena gorska pokrajina na skrajnem severozahodu Grčije, je gobji raj. Katerina Cagaropulu in Ilias Eftimiu sta gobarja, ki gobe sušita, jih vlagata in dodajata krepkim jedem, kot so razne rižote, in celo v tradicionalno grško sladico *gliko tu kutaliu.*
Vse več ljudi išče vnovični stik z naravo. Nekoč zapuščene vasi Pindosa so po prihodu novodobnih gobarjev spet oživele.

ZU TISCH / 2020 / Nemčija / Avtorici: Elke Sasse in Chrysanthi Goula

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Slovenski raziskovalec Lev Vidmar z Instituta Jožef Stefan je za svoj inovativni projekt Meje kvantnega kaosa pridobil dva milijona evrov iz Evropskega raziskovalnega sveta. Evropsko komisijo je prepričal z inovativno idejo o raziskovanju termalizacije in ergodičnosti in pridobil dva milijona evrov sredstev. Druga tema pa bodo humanoidni roboti – kje se uporabljajo in kaj zmorejo.

V Magnetu smo bili na premieri Jamske ženske, v kateri je nastopila Rebeka Dremelj, v studiu pa gostimo igralca Jerneja Kogovška. Manjkali pa nismo niti na predstavitvi drugega albuma Steklasika glasbenega dvojca Tjaše in Uroša Steklase.

Hčerka vojne vdove, 95 letna Marija Frlan, je že kot 8 letna deklica zapustila dom in odšla služit. Trdo, skromno življenje, ki se je nadaljevalo, je zaznamovala tudi vojna. Komaj leto dni poročena je zadnjič videla moža na tovornjaku, ki je njega peljal v smrt, njo pa v Begunje na Gorenjskem od koder je bila poslana naprej v zloglasno, žensko koncentracijsko taborišče Ravensbrück. Njena neusahljiva radoživost jo je preko različnih preizkušnjah, ki so sledile tudi po vojni, ko si je ustvarila družino, pognala 70 letno na Triglav in 81 letno s tovornjakom po Evropi.

Milko Šparemblek, svetovno priznani koreograf, režiser, dramaturg , po rodu Slovenec, je v svojem bogatem opusu ustvaril tudi koreografsko mojstrovino Baletni triptih. Tokrat boste lahko uživali v posnetku Pastoralne simfonije. Beethovnovi 6. simfoniji se je Šparemblek približal s simfoničnim plesom, ki slika razpoloženje v naravi od jutra do večera, gledalcem pa ob tem sporoča, da že dejstvo in spoznanje, da bivamo, zadoščata, da se veselimo.
Plešejo solisti in ansambel baleta SNG Opera in balet Ljubljana. Urednica Danica Dolinar, režiserja Jan Zakonjšek in Milko Šparemblek.

Posnetek avtorskega projekta skladatelja in dirigenta Milka Lazarja, ki je kot dirigent v SNG Drama v Ljubljani z Big bandom RTV Slovenija in številnimi solisti predstavil slogovno mnogovrsten jazzovski projekt Hunski hrbti.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov