Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 11. dec. 2023

TV Slovenija 1 • Pon, 11. dec.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Mesto obišče psička Premišljenka, a se kuža Vihravček na zabavi na snegu počuti odrinjenega.

Začnite teden z oddajo Dobro jutro in s pozitivno Ano Tavčar! Po pregledu dnevnega tiska in aktualnega dogajanja vam še pred osmo svetujemo glede najrazličnejših tematik. Druga ura oddaje je posvečena zdravju, povabimo vas tudi v domačo lekarno. Ob ponedeljkih boste spoznavali še navdihujoče osebne zgodbe, lahko boste prisluhnili astrološkim nasvetom, v rubriki Za dušo pa bomo razkrivali, kaj vse nas lahko pomiri in nam da energijo ter zagon za vsakdanje izzive in skok v nov teden.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali. Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali. Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali. Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Boro, ki je postal občinska osebnost leta, se zaveda, da je s svojo družino na družbeni lestvici splezal precej više. Poln nove samozavesti predlaga Stanetu, da bi končno uredila poroko med Anjo in Miletom. Ker si Stane Anje ne upa oddati brez blagoslova mame Irme, ga začne Boro zmerjati s copato. Stane kot vsaka copata trdi, da je pač samo vljuden do žene. Med starima prijateljema pade stava. Stane bo moral prestati zanimiv preizkus, s katerim bo dokazal, da je pravi moški. Istočasno pa se glede tega, kdo bo nosil copate in kdo hlače, odvija tudi predzakonska priprava Mileta in Anje. A storž ne pade daleč od Borota in češplja ne daleč od svoje mame… Je ob takih rodovnikih poroka sploh mogoča?

Ko inšpektor Nandi zaradi zanemarjene čevapdžinice izreče Boru sanitarno grajo, ima Mojca vsega dovolj in odide k mami. Boro užaljen vztraja, da je ne potrebuje, ker pa ni Slađe, ostaneta z Miletom sama. V lokalu gre hitro vse narobe, zato Mile za pomoč zaprosi Anjo. Kot zaprisežena vegetarjanka pa hoče Anja čevapđinico spremenit v vegetarijansko restavracijo. Boro izgublja posel, če ne bo počistil lokala, pa ga konec tedna čaka zaprtje...

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

Tokratni gost Intervjuja je slovenski misijonar Pedro Opeka, ali kot so mu rekli doma – Peter Opeka, ki ja na Madagaskarju ustvaril eno najlepših humanitarnih zgodb našega časa. Pred desetletjem je bilo njegovo poslanstvo predstavljeno v dokumentarnem filmu Pedro Opeka, dober prijatelj, in takrat ga je spoznala vsa Slovenija. Je izjemna osebnost s karizmo, ki pritegne množice. V pogovoru z Jožetom Možino se je dotaknil razvoja projekta Akamasoa, s katerim so v treh desetletjih pomagali že več kot pol milijona pomoči potrebnim. 25 000 revežev s smetišča zdaj živi v urejenih naseljih, njihovi otroci pa se šolajo, v zadnjih letih tudi na univerzi, ki so jo ustanovili. Misijonar Opeka je spregovoril tudi o svojih prizadevanjih za slovensko spravo, saj kot sin slovenskih beguncev v Argentini pozna medvojno in povojno travmo, ki je zadela slovenski narod. Pripoveduje, kako je njegovemu očetu Lojzetu Opeki, ki je bil med tisoči ujetnikov, ki so jih komunisti pobijali v rudniških rovih pri Hrastniku, uspelo čudežno zbežati. Slovenski misijonar je svojo vizijo pokopa mrtvih in slovenske sprave v posebnem pismu predstavil tudi predsednici republike. V pogovoru je spregovoril o utrujeni in pomehkuženi zahodni družbi in o malgaških nasprotjih, ki preprečujejo napredek države. Kljub težavam, ki se kopičijo, pa ne izgublja vneme za pomoč ljudem v stiski. Za Slovenijo si želi večje enotnosti: »Tako kot leva in desna roka sodelujeta, da opravita delo, tako moramo ljudje vseh prepričanj sodelovati za boljšo Slovenijo,« je prepričan misijonar Pedro Opeka.

Voditelj: Jože Možina

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Poljudnoznanstvena dokumentarna oddaja ponuja razburljivo zgodbo o nastanku znamenitega neolitskega spomenika Stonehenge pri Salisburyju v Angliji. Oddaja, ki so jo avtorji snovali kar šest let, tudi s pomočjo trirazsežnih grafik razkriva, da gradniki Stonehengea pravzaprav izvirajo iz njegovega predhodnika, spomenika Waun Mawn v Walesu.

STONEHENGE, THE LOST CIRCLE REVEALED / Velika Britanija, Francija / 2021 / Režija: Pete Chinn

Slovenska kultura živi v Narodnih domovih, ponovno odprtje Narodnega doma pri sv. Ivanu v Trstu je zato zgodovinski dosežek.
O tem s koordinatorjem obnove doma Liviom Semoličem.
Pričakujemo vas v S-prehodih.

V nabito polnih prostorih Kulturnega in komunikacijskega centra v Šentjanžu je tudi letos potekala priljubljena tržnica ročnih in domačih izdelkov.
Satirična predstava Realisti je prva uprizoritev Teatra Rampa, ki je nastala v novem kulturnem centru iKult v Celovcu.
Opereta Kot stari naredi, je zmerom prav gledališča Gabrijel je prvo tovrstno glasbeno delo v slovenščini na Koroškem.
Pevke in pevci ter člani so s slavnostnim koncertom proslavili 70-letnico obstoja Pevskega društva Sele.
http://slovenci.orf.at

Nejko in Ada sta dobila posebno Zofkino nalogo. Sestaviti morata sporočilo. Kakšno in za koga? Sploh pa nista našla še nobene besede. Kje se skrivajo? Zagotovo v rešitvi na uganko. Spoznajte črko J in poklic jezikoslovca!

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Zamisel o butični proizvodnji prestižnih avtodomov lastne blagovne znamke se je zakoncema Kotnik in poslovnemu partnerju Boštjanu Paradižu porodila iz strasti do avtodomarstva. Posel predelave kombijev v avtodome so začeli leta 2011 s tremi zaposlenimi, danes se njihovo podjetje Robeta z mlado, 100-člansko ekipo zaposlenih postavlja ob bok izkušenim proizvajalcem tovrstnih vozil. Njihov zadnji model je na najpomembnejšem panožnem sejmu v Düsseldorfu osvojil prestižni naziv najboljši avtodom leta 2023 v kategoriji vanov. Letos bodo naredili 500 vozil, rezervacije zanje sprejemajo že za leto 2025. Prodajajo jih po vsej Evropi, prihodnje leto načrtujejo vstop na trg Velike Britanije, Skandinavije, Južne Koreje in Kanade. Podjetje je lani ustvarilo 23 milijonov evrov prihodkov, kljub temu, da so jih prizadele avgustovske poplave, letos pričakujejo več kot 70-odstotno rast.

Oskar, Ela in Hu se igrajo v dnevni sobi, ko se nenadoma razbije vaza. Kaj bodo naredili?

V tretji seriji risank Minuta v muzeju nas pronicljivi Rafael, navihana Mona in radovedni Nabi popeljejo v svet islamske umetnosti, ki je pomembno vplivala na zahodno kulturo in način življenja. Neprecenljivi zakladi iz novega krila pariškega Louvra vzbujajo osuplost, očaranje in seveda še več vprašanj, na katera zdaj že slavna trojica odgovarja na svoj značilno šegavi način.

Kleinwalsertal je visokogorska dolina na skrajnem severozahodu Avstrije, v kateri živi 5000 ljudi in kamor vodi zgolj ena ovinkasta cesta. Za domačine je okoliški gozd prava skrinja zakladov, saj poznajo skoraj sto užitnih gozdnih rastlin, od smrekovih vršičkov do zajčje detelje in bukovih poganjkov. Iz njih po ponovno odkritih starih receptih pripravljajo zeliščno skuto, kruh z listno moko, borovničeve polpete s planinskim sirom in še marsikaj.

ZU TISCH / 2021 / Nemčija / Avtorica: Wilma Pradetto

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:35
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:45
Kultura

V soboto so v Slovenskem mladinskem gledališču premierno izvedli predstavo Argonavti v režiji Michała Borczucha, besedilo pa je nastalo po navdihu istoimenske knjige Maggie Nelson ter pogovorih, v katerih so sodelovali netipični, nenormativni pari in družine. V dvorani Duše Počkaj v Cankarjevem domu smo si ogledali novo predstavo Magdalene Reiter Kvartet, ki je raziskovalna ekskurzija, posvečena notranji in zunanji arhitekturi naših odnosov. Več pa tudi o dobitnikih evropskih filmskih nagrad in o premieri dokumentarnega filma Ars Amirja Muratovića.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Tednik je oddaja, ki vam prinaša zgodbe tedna. Voditeljica in urednica Tednika je Jelena Aščić.

O delu Državnega zbora, odnosu med vejami oblasti in izzivih, ki so pred zakonodajno oblastjo v pogovoru s predsednico Državnega zbora Urško Klakočar Zupančič.

21:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:35
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Ob koncu leta bodo Pisave v znamenju nagrajenk in nagrajenca. Miljana Cunta je dobitnica nagrade Prešernovega sklada za pesniško zbirko Nekajkrat smo zašli, zdaj se vračamo. V pesmih se stikajo časi in prostori in lahko rečemo, da je rdeča nit zbirke vračanje. Tematika prvega dela zbirke se dotika minevanja, odhajanja in smrti, pri čemer pesmi ne zvenijo abstraktno, ampak so podprte s pristno življenjsko izkušnjo. Vzpostavljen je krogotok časa, ko preteklost živi v sedanjosti, in je v trajanje, v brezčasje vpisana metafizična razsežnost bivanja. S posebno svežino, z iskrenostjo in ustvarjalno zrelostjo je napisan roman Težka voda, za katerega je Pia Prezelj prejela nagrado za prvenec na letošnjem Slovenskem knjižnem sejmu. Avtorica je za prizorišče dogajanja izbrala podeželski svet, v katerem je odraščala, ter v središče romana postavila majhno skupnost in usodo dveh ostarelih žensk. Blaž Božič pa je avtor z Jenkovo nagrado ovenčane pesniške zbirke Mleček, žbunje: grobovi v njem. V dolgih, eruptivnih pesmih se oglaša kot popisovalec robov mesta, zanimajo ga človeške zgodbe daleč od bleščave in središča.
Avtorica oddaje: Alenka Zor Simoniti
Režiser: Valentin Pečenko

Eno od zelo priljubljenih Straussovih del je gotovo simfonična pesnitev Tako je govoril Zaratustra, ki jo je napisal kot poklon filozofu Nietzscheju in njegovemu filozofskemu spisu s tem naslovom. Strauss ni želel napisati filozofske glasbe ali v glasbi portretirati filozofovega dela, ampak je z glasbenimi sredstvi želel izraziti misel o razvoju človeškega rodu od njegovega nastanka skozi razne stopnje religioznega in znanstvenega razvoja.
V nekem intervjuju je povedal, da je v tej glasbi želel »ponazoriti spor med človeško naravo, kakršna je, in človeškimi metafizičnimi poskusi, da bi z razumom dojel svojo naravo – kar končno s sprostitvijo v smehu pripelje do zmage v življenju«.

Posnetek koncerta, ki je zaokrožil dvanajstletno uspešno in kakovostno sodelovanje med šefom dirigentom En Shaom in Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Kitajski dirigent je tokrat pred orkestrom, ki ga je vodil od leta 2006, še zadnjič stal v vlogi šefa dirigenta. Ob tej priložnosti ga je občinstvo lahko spoznalo tudi kot skladatelja, saj je z orkestrom pripravil izvedbo lastne skladbe, simfonične suite z naslovom Vtisi o Hanih.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

V soboto so v Slovenskem mladinskem gledališču premierno izvedli predstavo Argonavti v režiji Michała Borczucha, besedilo pa je nastalo po navdihu istoimenske knjige Maggie Nelson ter pogovorih, v katerih so sodelovali netipični, nenormativni pari in družine. V dvorani Duše Počkaj v Cankarjevem domu smo si ogledali novo predstavo Magdalene Reiter Kvartet, ki je raziskovalna ekskurzija, posvečena notranji in zunanji arhitekturi naših odnosov. Več pa tudi o dobitnikih evropskih filmskih nagrad in o premieri dokumentarnega filma Ars Amirja Muratovića.

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov