Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 11. dec. 2023

TV Slovenija 2 • Pon, 11. dec.

Začnite teden z oddajo Dobro jutro in s pozitivno Ano Tavčar! Po pregledu dnevnega tiska in aktualnega dogajanja vam še pred osmo svetujemo glede najrazličnejših tematik. Druga ura oddaje je posvečena zdravju, povabimo vas tudi v domačo lekarno. Ob ponedeljkih boste spoznavali še navdihujoče osebne zgodbe, lahko boste prisluhnili astrološkim nasvetom, v rubriki Za dušo pa bomo razkrivali, kaj vse nas lahko pomiri in nam da energijo ter zagon za vsakdanje izzive in skok v nov teden.

Po zgledu Božje Matere Marije naj bi kristjani prinašali »Odrešenika« v svet, bili drug drugemu »brat, sestra in mati«.

Bog je izbral preprosto judovsko deke iz Nazareta, po imenu Marija, da bi postala mati Božjega Sina. Kako kristjani po njenem zgledu prinašajo »Odrešenika« v naš svet, kako so drug drugemu »brat, sestra in mati«? Kdor pozabi na to temeljno poslanstvo krščanstva, ima drugega človeka za sužnja in ga izkorišča. Greh pa ga oddaljuje od Boga in njega samega.
Zakaj vsak prvi petek v mesecu poteka na Kongresnem trgu v Ljubljani javna molitev rožnega venca? Komu je namenjena? S srčnostjo in toplino je ob obisku v Sloveniji odstiral prihodnost otrokom iz Akamasoe Pedro Opeka.

Na področju invalidskih pokojnin in invalidnin že 20 let ni bilo večje reforme. Invalidi si želijo biti enako obravnavani kot vsi drugi, zato so pripravili osnutek Zakona o telesni okvari, ki bo enakopravno obravnaval tudi tiste, ki po zdajšnji zakonodaji niso enakopravni – denimo študenti, kmetje, gospodinje. Spoznali bomo tudi Srečka Matkoviča, ki se mu je zaradi hude poškodbe življenje obrnilo na glavo in prejema invalidnino.

V tokratni oddaji Na lepše izpostavljamo nočni ogled Sevniškega gradu, kjer se ob soju več kot sto prižganih sveč, odkriva zgodbe nekdanjih žensk, ki so s svojim delovanjem zaznamovale grad tekom stoletij. Obiskali smo prenovljeni Vodovodni stolp v Brežicah, ki za nekaj metrov presega povprečno višino vodovodnih stolpov v svetu, ki znaša 40 metrov. Brežiški stolp kot spomenik tehniške in kulturne dediščine, je celo naveden na seznamu 43 slavnih vodovodnih stolpov na svetu, ki še stojijo v Sloveniji, Kanadi, na Hrvaškem, v Angliji, Združenih državah Amerike, Indoneziji in na Slovaškem.
V oddaji tudi zgodba o Mozirskem gaju, ki po avgustovski vodni ujmi, v kateri so utrpeli precej škode, z decembrom znova odprli vrata. Za obiskovalce so pripravili praznično Božično bajko z 1,8 milijona lučkami, ki bodo sijale do 7. januarja. Mozirski gaj so po poplavah s pomočjo gradbene mehanizacije in številnih prostovoljcev očistili mulja in vode, uspeli so popraviti uničeno infrastrukturo, urediti poškodovane sprehajalne steze in na novo zasaditi nekaj cvetličnih gredic. Tudi na letošnji Božični bajki Slovenije se bodo obiskovalci lahko sprehodili med tematskimi vrtovi in v vsakem kotičku parka začutili praznično vzdušje ter skupaj z vodstvom gaja delili tudi hvaležnost, da so jih lahko po avgustovskih katastrofalnih poplavah tako kmalu ponovno povabili v njihov park.
Priprave na zimsko sezono so v polnem teku, izbrana slovenska smučišča pa bodo letos prvič zagnala tudi posodobljene naprave. Ekipa Na lepše je obiskala Vogel, kjer so z zadnjo investicijo v kar devet slovenskih smučarskih centrov, financirali gradnjo panoramske krožne kabinske žičnice Zadnji Vogel. S kabinsko žičnico se bo tako letošnjo zimo lahko vozilo do deset ljudi, kar je bistveno več, kot jih lahko prevozi trenutna stara dvosedežnica.

Obiskali smo mladega prevzemnika kmetije v občini Trebnje, ki je zgradil manjši hlev za pitance. Na 38. posvetu Javne službe kmetijskega svetovanja smo se z udeleženci pogovarjali o tem, kako ocenjujejo dogajanja na področju kmetijstva v iztekajočem letu. Sindikat kmetov Slovenije je pretekli teden obeležil 30 letnico delovanja. Prvi Lombergarjev posvet je bil namenjen poljedelstvu. Domači in tuji strokovnjaki so na njem opozorili na trajnostni pristop, ohranjanje rodovitnosti tal, zdravje rastlin ter ekonomičnost pridelave.

Začimbe v jedeh, so kot pridevniki v stavku - življenju dajejo barvo in okus, sta prepričana Mojca in Valter. December je čas, ko smo Slovenci pogumnejši z začimbami, le kaj bi bili kuhano vino in božična peciva brez njih? Začimbe so svojčas poganjale svet, tako kot danes plin in nafta. Odkritje novega sveta je povezano z njimi, saj je Kolumb iskal vodno pot do Indije, domovino začimb, in po pomoti odkril Ameriko. Prav v Indijo Koromandijo in skrivnost začimb indijskega podkontinenta nas bosta popeljali Koki Veber in njena hči vesna Nisha Dolinar.

Vizionar je oddaja, v kateri v ospredje postavljamo obrtnike in podjetnike. V njej predstavljamo zgodbe o uspehu ambicioznih posameznikov, ki navdihujejo, so drzni in vidijo v prihodnost.
Je deficitarni poklic lahko tudi sanjska služba? Na podjeten in privlačen način boste z obrtniškim delom in šolsko prakso spoznavali številne poklice, ki veliko obetajo. Seznanjali vas bomo z novostmi v svetu, ki kroji obrt in podjetništvo.
V oddaji pa bomo gostili podjetnike in obrtnike, ki močno izstopajo iz vsakodnevnih slovenskih okvirov. Njihova pogum in vztrajnost sta temelj za uspeh.

avtor glasbe: Jože Privšek
avtor besedila: Frane Milčinski Ježek

Razlike nas določajo in delajo življenje zabavno. Tako kot v sloviti Privškovi popevki, ki jo poznamo tudi v dveh različicah besedila. Poznavalec slovenske glasbe Patrik Greblo na sloviti “žičnici na Stražo”, omenjeni v skladbi, osvetli razgibano življenje različic te popevke: prvič sta jo na Jugoviziji (jugoslovanskem izboru za pesem Evrovizije) leta 1961 sicer zapela Stane Mancini in Marjana Deržaj, pozneje pa je pesem dobila še eno bolj nagajivo različico, ki sta jo zapela Neca Falk in Alfi Nipič.
O tem, koliko resnice o uspešni zvezi je povzete v navihanem Ježkovem besedilu, pa bo tekla beseda pri partnerski terapevtki. Je različnost recept za uspeh?

glasba in besedilo Dušan Porenta

Kaj pomeni trideset let v nekem življenju? Tridesetletna vojna ali tridesetletno čakanje na vlak, ki prihaja? Skoraj trideset let potem, ko jo je v izvirniku zapel Oto Pestner, se je leta 1997 ponovno zapela za nadaljnjih trideset let v izvedbi Magnifica v filmu Stereotip.

Vrhovno sodišče je sredi novembra razveljavilo še eno odločitev sodišč nižje stopnje in samo razglasilo pogodbe med komitenti in bankami za nične. Preverili smo, kaj prinaša odločitev o ničnosti pogodbe in kakšne možnosti imajo tisti, ki menijo, da so jih banke s sklenitvijo posojila v frankih zavedle. Ali uporabnike zavaja tudi podjetje Meta? To je uvedlo naročnino za uporabo Facebooka in Instagrama brez oglasov. Še naprej ponuja tudi brezplačno različico z oglasi. A v resnici ni nič zastonj, opozarjajo v evropskih potrošniških organizacijah. Pri "brezplačni" različici uporabniki plačujejo s svojimi podatki, poudarjajo. V oddaji tudi o aromi mentola v elektronskih cigaretah. Prenovljena tobačna zakonodaja jo je najprej prepovedala, potem pa se je aroma znova znašla na seznamu dovoljenih. Je prevladal zdravstveni ali finančni vidik?

Novi koronavirus potrka na zavest človeštva in nagovori gledalce dokumentarca. Opozori na človekovo poganjanje brezmejne gospodarske rasti, zlorabe naravnih virov in industrijske vzreje živine. Osvetli posledice neoliberalizma in globalizacije. Razkrije vse bolj razklane družbe, zevajoči prepad med revnimi in bogatimi. Pojasni, da so ljudje v poklicih, ki resnično omogočajo vsakodnevno preživetje, najslabše plačani, na primer v komunalnih službah ali zdravstveni oskrbi, medtem ko bankirji ali upravljavci skladov nezadržno bogatijo. Pokaže, kako se med pandemijo ljudje spoprijemajo z dokončnostjo smrti, s strahom pred osamo, pred izgubo službe, in kako se družbe v času krize pogosto obračajo k nacionalizmom.

A GRAIN OF SAND IN THE GEAR / Francija, Belgija / 2021 / Režija: Alain de Halleux

Ko se Boris vrne iz službe prej, kot je načrtoval, v postelji z ženo Tanjo najde najboljšega prijatelja Gregorja. Po začetni jezi se zadeva umiri in vsi trije odidejo v gostilno. Naslednje jutro pa ne prinese spremembe. Ko izgine alkoholna omotica, se Borisova grenkoba le še poveča.
Režija: Levstik Nejc

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov