Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 15. dec. 2023

TV Slovenija 1 • Pet, 15. dec.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Mladiči se popoldne na igrišču igrajo skrivalnice. Toda potem se pojavi Safir. Pili se spomni odlične domislice. Safir je prelisičil njih, zdaj pa bodo oni prelisičili njega. Ste že slišali za čarobno skalo?

Ko Morf išče mir in tišino, odkrije hišico za punčke. Prijatelji pridejo na obisk, a ko postanejo preglasni, Morf poskusi marsikaj, da bi jih pregnal iz hišice.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobraževalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev vseh starostnih skupin. V večurnem živem in dinamičnem jutranjem programu, ki je na sporedu vsak delovni dan, se prepleta studijski del z aktualnimi vklopi v živo z različnih koncev Slovenije. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi, in ponujamo najrazličnejše vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do predstavljanj osupljivih življenjskih usod, vrtičkarskih in prehranskih nasvetov in atraktivnih nagradnih iger. Oddaja poteka tudi v sodelovanju z RTV centrom Koper in RTV centrom Maribor, s čimer v živi program vnašamo še več lokalnih vsebin.

Oddaja Dobro jutro uvaja sodobne televizijske formate s poudarkom na kakovostnih vsebinah in je upoštevajoč delež televizijskih gledalcev med najbolje gledanimi oddajami nacionalne televizije. V letu 2014 so ustvarjalci oddaje prejeli eno najprestižnejših slovenskih medijskih priznanj: strokovnega viktorja za najboljšo zabavno TV-oddajo.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali. Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali. Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali. Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Lokal prevzame nova šefinja Helga, severnjaška lepotica, ki navduši ves moški vrtičkarski svet - nekatere z lastno pojavo, druge z ureditvijo njihove stare gostilne. Tonetone, ki ne jeclja več in nima več družabnika Toneta, se bo konca sveta udeležil s podmornico. Tudi Štefan je nov človek. Borec proti alkoholu in poet.

Kdo je oče Helgine hčerke ne muči samo Rajca, pač pa tudi Polkovnika. Ninanana postane vojno območje, ki ga razreši presenetljiv prihod kozla. Je Miha potegnil pravo potezo, ko je zamenjal stanovanje za avto?

V dobrodelnem Vem! bodo odgovore na vprašanja in rešitve križank iskali Anja Vogrič, vodja kreativnih projektov na Zvezi prijateljev mladine Slovenije,
Dušan Jager iz Medobčinske zveze prijateljev mladine Velenje, in Jakob Jurca Sinkovič, slovenski predstavnik v Evropskem svetu otrok in predstavnik otrok v Svetu Republike Slovenije za otroke in družino. Gledalce bomo prosili za pomoč mamici, ki je po smrti partnerja ostala sama z dvema osnovnošolcema in neodplačanimi krediti. Njena žalostna zgodba je samo ena tistih, ki jih vsakodnevno dobivajo na naslov ZPMS in za katere se zbira pomoč v socialno-humanitarnem programu Eno srce.

Kdo pritiska na koga v več kot sto milijonov težkem poslu obnove ljubljanskega kliničnega centra? Denar v tako imenovanem vzporednem javnem zdravstvenem sistemu ni težava, za vsak mesec zastoja država gradbincu odšteje dodatnih 100 000 evrov. Kakšno vlogo ima pri tem politika?

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Zgodovinska mesta Atene, Aleksandrija, Tikal in Rim sodijo med najznamenitejša arheološka najdišča na svetu in stoletnim raziskavam navkljub še vedno niso razgalila vseh svojih skrivnosti. Ta središča znanja so pomenila gibalo razvoja antičnega sveta. V dokumentarni seriji njihovi ostanki oživijo s pomočjo trirazsežnih grafičnih rekonstrukcij, o načinu življenja takratnih meščanov in o pomenu starodavnih civilizacij, ki so tlakovale pot sodobnemu svetu, pa spregovorijo priznani strokovnjaki.

4. del: Tikal
Zadnji del te dokumentarne serije je posvečen enemu izmed največjih antičnih mest majevske civilizacije, Tikalu. Ostanki stojijo sredi Gvatemale. To džungelsko velemesto je bilo živo več kot tisoč let in sestavljalo ga je 12.000 zgradb. Kako je starim Majem uspelo zgraditi mogočne piramide, čeprav niso poznali kolesa in kovinskega orodja? In bili so izvrstni astronomi, čeprav so si pri preučevanju zvezd lahko pomagali le s prostim očesom. Najdišče v džungli ne neha presenečati, arheologom pa v zadnjih letih delo lajša Lidar, geodetska metoda, ki uporablja laserske žarke.

MEGAPOLIS, THE ANCIENT WORLD REVEALED / Francija / 2020 / Režija: Fabrice Hourlier

Na področju invalidskih pokojnin in invalidnin že 20 let ni bilo večje reforme. Invalidi si želijo biti enako obravnavani kot vsi drugi, zato so pripravili osnutek Zakona o telesni okvari, ki bo enakopravno obravnaval tudi tiste, ki po zdajšnji zakonodaji niso enakopravni – denimo študenti, kmetje, gospodinje. Spoznali bomo tudi Srečka Matkoviča, ki se mu je zaradi hude poškodbe življenje obrnilo na glavo in prejema invalidnino.

Az adás tartalma:

- a Lek vállalat új csúcstechnológiai központjának alapkőletétele;
- újra indul személyvonat Lendváról Horvátország felé;
- a Dobronaki község 25. községi ünnepe;
- 130 éves Muraszombati Általános Kórház – kiállítás;
- Magyar bál Lendván.

Vsebina oddaje:

- položitev temeljnega kamna za visokotehnološki center Lek;
- ponovno vozi potniški vlak iz Lendave proti Hrvaški;
- 25. občinski praznik Občine Dobrovnik;
- 130-letnica Splošne bolnišnice Murska Sobota – razstava;
- Madžarski ples v Lendavi.

V Osvežilni fronti so se tokrat lotili hitre mode. Voditelj Rok je iskal odgovore na vprašanje, kaj sploh je hitra moda, retrolaverja sta raziskala ponudbo second hand trgovin, Žak je na vsak način hotel nag v vrtec, profesor pa je spet moral nekoga poslati k ravnateljici. Po dolgem času si lahko v Osvežilni fronti ogledate tudi novo epizodo žajfnice Luža ljubezni, v Kviki kvizu pa sta se pomerila stand up komika Alen Mastnak in David Logar.

Za december sicer pravimo, da je veseli, za marsikoga pa je tudi sladek, slajši ali kar najslajši mesec. V času, ko nas obdarujejo dobri možje, namreč pojemo največ sladkarij. V tokratnem Infodromu se zato sprašujemo, zakaj jih imamo tako radi in kdaj nam sladkor lahko škodi. Od sladkih pa k bolj grenki temi, k podnebnim spremembam. Te so bile tudi letos v središču razprav na 28. podnebni konferenci Združenih narodov. Mladi z njenimi sklepi niso zadovoljni, saj se države niso zavezale k popolni opustitvi uporabe fosilnih goriv. Podrobno pod lupo smo zato raziskali, kaj so fosilna goriva in zakaj škodijo okolju. Ob koncu pa skupaj s Taylor Swift in swifticami z Osnovne šole bratov Polančičev Maribor še v svet glasbe in zabave. Da bo zares zabavno, pa bo z družbo štirinožca, ki igra tudi v filmu, poskrbela otroška poročevalka Katja.

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Kvizi in ugankarstvo so priljubljena prostočasna dejavnost in že desetletja tudi izredno priljubljena radijska in televizijska zvrst. Kaj nas tako privlači pri reševanju problemov in odgovarjanju na težka vprašanja? Kot pravi dolgoletni televizijski voditelj in urednik Mario Galunič, ki ga lahko spremljamo vsako soboto zvečer v kvizu Joke, smo del tekmovanja od trenutka, ko stopimo v izobraževalni sistem. Kvizi in uganke so sprostitev, zabava, hkrati pa se ob njih tudi učimo in razmišljamo. O tem, ali smo Slovenci ugankarski ali kvizovski narod, v oddaji Ah, ta leta!

Ljubozver uči Vihravčka, ki bi rad postal didžej, a se izkaže, da ni najbolj potrpežljiv učenec

Avtor besedila: Dušan Velkaverh
Avtorja glasbe: Dečo Žgur, Frank Booth

Pisalo se je leto 1976. Kam vse so odpluli tedanji otroci cvetja, ki so ostali brez besed in so izbirali "med resnicami sveta"? O hipijskih poteh, ki so v tistih letih vodile iz Slovenije proti soncu spregovorimo s predstavnikom generacije, ki je šla za soncem in skušali analizirati besedilo pesmi. Ti si rekla sonce je sicer alternacija pesmi On je rekel sonce, ki jo je še prej zapela Neca Falk.

V tokratni oddaji o sporu med mamo in sinom zaradi oddajanja sob. Mama, lastnica nepremičnine, oddajanju nasprotuje, sin se na to požvižga. Kakšne možnosti ima lastnica? S pravnikom bomo pokomentirali še en zaplet. Lastnica poslovnega prostora v Ljubljani pravi, da ne more opravljati dejavnosti v svojem poslovnem prostoru, saj da obiskovalci sosednjega lokala zasedajo prostor pred njenim vhodom, onesnažujejo okolico in so zelo hrupni, sosednji najemnik pa naj bi tudi povzročil škodo v skupnih prostorih. Spor je prišel že tako daleč, da je večkrat posredovala tudi policija. Preverili smo še, kaj potrošniki menijo o napovedi trgovine Spar, da bo po novem letu ukinila brezplačne vrečke za sadje in zelenjavo.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:35
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:45
Kultura

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V petek zvečer ponuja vpogled na izjemnih 6 televizijskih sezon skozi spomine sodelavcev oddaje in glasbenih gostov oddaje.
Še malo bolj spoznamo Diamante, humoriste, voditelja in avtorja oddaje. Svoje spomine so z nami delili tudi mnogi glasbeniki, ki so televizijski oddaji, gledalcem in seveda glasbenem svetu v zadnjih treh letih pustili neizmeren odtis: Nina Pušlar, Nuška Drašček, Eva Černe Avbelj, Nika Zorjan, Jan Plestenjak, Magnifico, Rok Lunaček, Vili Resnik, Miran Rudan, Alfi Nipič, Marko Vozelj, Jože Potrebuješ, Gregor Ravnik, Kvatropirci in mnogi drugi.

V tokratni oddaji Na lepše sta ustvarjalki Marjana Grčman in Irena Shyama Hlebš v ospredje postavili devet smučarskih centrov (Krvavec, Vogel, Velika Planina, Cerkno, Golte, Rogla, Kope, Mariborsko Pohorje in Trije kralji), ki so z letošnjo investicijo v skupni višini dobrih 76 milijonov evrov, bogatejši za 11 novih žičniških naprav in številna doživetja, ki niso vezana samo na zimsko sezono, ampak so prilagojena celoletni ponudbi. Gospodarsko ministrstvo je s tem največjim investicijskim ciklom v turizmu v zadnjih petnajstih letih podprlo preobrazbo smučarskih centrov v celoletna gorska središča s poudarkom na športnih aktivnostih ter v kombinaciji z zdravilišči in gastronomijo.
Slovenski žičničarji so v pretekli sezono zabeležili 1.200.000 obiskovalcev in približno 17 milijonov prevozov. Na račun novih posodobitev pa se predvideva, da naj bi številka narasla na milijon in pol smučarjev ter 25 milijonov prevozov. Prav tako se pričakuje tudi številne multiplikativne učinke tako za upravljavce in lastnike smučišč kot tudi za lokalno skupnosti in širšo regijo.
V oddaji pa vas ustvarjalki vabita tudi na vodeni praznični ogled Tržiča. Vodniki vas popeljejo skozi okrašeno mestno jedro, mimo cerkve svetega Andreja do najstarejšega poslopja v tržiškem mestnem jedru, Kurnikove hiše. Tu bosta že dišala tržiška flika in božični čaj. Izvedeli boste skrivnosti o prazničnih navadah na Tržiškem, srce pa vam bodo ogrele praznične pesmi in kolednice. Nadalje bo pot vodila v cerkev Marijinega oznanjenja, kjer vam pripravljamo posebno presenečenje. Zgodbo o Kristusovem rojstvu boste spoznali v edinstvenih Tekčevih jaslicah, ki sodijo med najlepše dosežke ljudske duhovne kulture. Doživetje boste zaključili z ogledom razstave prazničnih voščilnic avtorja Toneta Kavčiča v Galeriji Atrij.

21:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:35
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Cikel filmov Larsa von Trierja: Veristični muzikal z Björk v njeni prvi filmski vlogi

Otožna melodrama skozi glasbeno-plesne točke govori o tovarniški delavki Selmi, priseljenki češkega rodu, ki s sinom živi v prikolici. Selmin vid zaradi degenerativne očesne bolezni iz dneva v dan peša in Selma varčuje denar, s katerim bi sinka obvarovala pred enako usodo. Nekega dne Selmine načrte prekriža njen stanodajalec Bill, ki ji ukrade privarčevani denar za operacijo.

Film je v Cannesu prejel stoječe ovacije ter zlati palmi za najboljši film in najboljšo glavno igralko.

Izvirni naslov: DANCER IN THE DARK / Koprodukcijski film, 2000 / Režija: Lars von Trier / Igrajo: Björk, Catherine Deneuve, David Morse, Peter Stormare, Joel Grey, Cara Seymour, Željko Ivanek, Udo Kier

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov