Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 15. dec. 2023

TV Slovenija 2 • Pet, 15. dec.

Leta 2010 so Američani in Izraelci razvili škodljivo kodo Stuxnet. Z njo so okužili na tisoče računalnikov v iranskih jedrskih obratih in popolnoma ohromili približno petino iranskih centrifug za bogatenje urana, s tem pa močno upočasnili celoten iranski jedrski program. Črv Stuxnet je bilo najučinkovitejše in najbolj prefinjeno do zdaj razvito in uporabljeno kibernetsko orožje. To je bil tudi prvi velik napad ene države na drugo z računalniškim orožjem. Ko se napad razširi, lahko pride do kibernetske vojne. Kaj to pomeni?
Hiter razvoj digitalizacije še povečuje kibernetska tveganja. Vse bolj smo izpostavljeni posegom v osebne in druge podatke ter kraji intelektualne lastnine in denarja. Kako varni smo pred kibernetskimi napadi?

Ugotavljamo, kako sanacija brežin Ptujskega jezera vpliva na tamkajšnje ptice. V pogovoru s prevajalko knjige Bambi: Življenjska pot v gozdu odkrivamo pravo, ne Hollywoodsko bistvo zgodbe, ki jo je v začetku 20. stoletja zapisal pisatelj Felix Saltn. Svetujemo kako, kdaj, s čim in zakaj pozimi hranimo prostoživeče ptice. Predstavljamo največjega in izredno pisanega predstavnika golobov – nikobarskega goloba. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

URBANO KOMPOSTIRANJE
Z Davorjem Špeharjem tokrat izdelujemo domač kompost bokaši in tudi kompostnik. S posipom z aktivnimi mikroorganizmi je proces razkrajanja hitrejši. Maso lahko vkopljemo kar v gredo, mesto pa označimo, da lahko dodajamo nove kompostne kupčke.

OSKRBA PELARGONIJ
Sebastjan Lipar vsak teden preveri, kako se godi rastlinam v prezimovališču. Iz vršičkov, ki jih je odstranil, je naredil zimske potaknjence pelargonij, čeprav je to manj uspešno kot poletno potikanje. Zaliva jih zmerno, na največ štirinajst dni.

TOPINAMBUR
Topinambur je tujerodna, ponekod že invazivna vrsta, zato sestoje na vrtove sadimo premišljeno. Na kmetiji Mazejevih topinambur zarašča rob njive, tam ga sproti izkopavajo vso zimo. Chef Ervin Podbregar pa ga bo ponudil v jedi.

ADVENTNE DEKORACIJE
Tudi tokrat občudujemo vaše adventne dekoracije. Fotografije s podrobnim opisom ste nam pridno pošiljali.

Tekme svetovnega pokala v smučarskem teku se po treh letih spet vračajo v Trondheim, kjer bo leta 2025 tudi svetovno nordijsko prvenstvo. To je 4. postaja svetovnega pokala v smučarskih tekih v sezoni, prizorišče pa bo že osmič gostilo najboljše smučarske tekačice in tekače. Prvič v sezoni se bodo merili v sprintu v drsalnem koraku. V ženski konkurenci je nazadnje tu slavila zmago Maiken Caspersen Falla, pri moških pa Johannes Høsflot Klæbo. Prizorišče je v lepem spominu ostalo tudi Slovencem, saj je leta 2009 tu dvakrat zmagala Petra Majdič.

V Lenzerheideju v Švici, tretji postaji v tej sezoni svetovnega pokala v biatlonu, se bodo dan po biatlonkah v sprintu pomerili tudi biatlonci. Ob dobrem strelskem nastopu imajo veliko prednost v tej sezoni najhitrejši Norvežana Johannes Thingnes Bø in Johannes Dale ter Šved Sebastian Samuelsson. Slovenci pridno osvajajo točke, čakamo pa še vrhunske uvrstitve.

V Orleku na Krasu, kjer rada zapiha burja, se narava in arhitektura prepletata v harmonično celoto. Tam stoji edinstven dom, ki je plod ustvarjalnosti arhitekturnega para. Njuna hiša s kraškimi elementi in plezalno steno v notranjosti je energetsko učinkovita in trdna kot kamen, čeprav je zgrajena iz povsem drugega materiala.
V pomladni sezoni smo prikazali zares majhno stanovanje v tristo let stari hiši v središču Ljubljane. Že takrat smo omenili, da so nekdanje veliko stanovanje predelali v tri manjše bivalne enote. Odprli so nam vrata v še eno od teh stanovanj, katerega površina znaša le 30 kvadratnih metrov.
Ko otroci odletijo iz gnezda, je čas za spremembe v načinu bivanja. Nekateri se odločijo za prodajo nepremičnine in spremembo okolja, drugi pa za temeljito prenovo. Kako je nekdaj petsobno natrpano družinsko stanovanje po temeljiti preureditvi zadihalo v povsem novem udobju, vam pokažemo v tokratni oddaji.

Predsednik Volodimir Zelenski je obraz ukrajinskega upora proti ruski vojski. A na oblast je prišel z le malo tradicionalnih političnih izkušenj. Dokumentarna oddaja razkrije njegove začetke televizijskega igralca, prikaže izjemno uspešno predvolilno kampanjo in prepričljivo zmago na predsedniških volitvah ter zapleten odnos z ruskim predsednikom, poleg tega pa pojasni tudi poglavitne prelomnice v zgodovini Ukrajine.

LA STORY ZELENSKY / ZELENSKY, THE STORY / Francija / 2022 / Režija: Willy Papa, Nicolas Fresco, Arthur Genre

Dokumentarni film o treh možeh in steni ene najlepših gora na svetu: 6828 metrov visokem Ama Dablamu.

Vanji Furlanu in Tomažu Humarju se je leta 1996 po sedmih dneh izjemno težavnega plezanja uspelo preko severozahodne stene prebiti na sam vrh. Zvonko Požgaj, njuna edina zveza z dolino, je dogajanje spremljal iz baznega tabora, ju preko oddajnika usmerjal in vzpodbujal, obenem pa skrbno snemal in zapisoval vse, kar se je dogajalo v tistih dramatičnih dneh.
Rezultati te izjemne odprave so že nekaj časa znani. Vzpon je bil v tujini iznačen kot največji alpinistični dosežek v letu 1996 in ostaja eden večjih v zgodovini. Vanje Furlana že dolgo ni več med nami, trinajst let kasneje pa je v Nepalu na Langtang Lirungu ostal tudi Tomaž Humar. Njegov sin je kot 19-letnik postal najmlajši človek, ki je prekolesaril zemeljsko oblo. Duhovne in vztrajnostne dediščine svojega očeta ne skriva: »Moj oče mi je pomenil to, kar upam, da bom nekoč tudi jaz pomenil svojemu sinu. Torej zgled in ponos. Bil je človek, ki je imel sanje, večje od strahov. Oče me je poleg številnih spoznanj naučil predvsem dve stvari: v življenju nikoli ne poklekni in ne zapravi svojega ponosa, kajti ko enkrat to storiš, ti ne ostane nič. In ne odnehaj takrat, ko je težko.«
Film o izginjanju, času, umrljivosti, spominu in večnosti človeškega duha se priklanja enemu največjih dosežkov slovenskega alpinizma v svetu in je posvečen Vanji Furlanu ter Tomažu Humarju.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov