Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 27. feb. 2024

TV Slovenija 1 • Tor, 27. feb.

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

V Galeriji ŠKUC smo si ogledali začetek projekta 02_2024, ki se bo prihodnje leto zaključil z razstavo. Pozornost usmerjamo tudi na Ano Pusar Jerič, ki je prejela operno nagrado Sama Smerkolja. Opozarjamo na projekcije kratkih filmov nedavno umrlega legendarnega filmarja Filipa Robarja Dorina, nikakor pa ne pozabimo na tri nove dele televizijske serije Kdo se boji slovenščine?, scenaristka in režiserka Maja Pavlin se tokrat ukvarja z dvojezičnostjo med mladimi.

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Oskar je neutolažljiv, izgubil je svojo najljubšo sličico kapitana Superfrča. Jo bo našla Ela?

Vabljeni, da se tudi ob torkih prebujate z nami! Prva ura bo posvečena aktualnemu dogajanju in pregledu dnevnega tiska. Posebne svetovalne minute bodo namenjene predvsem gledalcem v zrelih letih, skrbeli bomo za (sobne) rastline ter spoznavali aktivne in energične starostnike. Vsak mesec bodo v kuharskih minutah v ospredju različne jedi, terenska ekipa pa bo potovala po Sloveniji in raziskovala zanimive zgodbe mostov. Ne zamudite oddaje Dobro jutro!

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Včasih so ljudje živeli v težkih pogojih, pa še zakoni, ki so jih morali spoštovati, so bili strogi. Med drugim je eden med njimi zapovedoval, naj ljudi, ki dopolnijo šestdeset let, odnesejo pod neko skalo in jih tam pustijo brez hrane in pijače.
Tako se je postaral tudi oče našega junaka. Naložil si ga je na ramena in odnesel… Med potjo pa se je utrujen premislil. Nikakor si ni želel, da bi njega doletela enaka usoda…, zato je očeta na skrivaj odnesel domov. Nihče ni smel za to vedeti, saj je za prekršek veljala smrtna kazen.
V vasi so kmalu za tem iskali novega župana. Izbran bi bil tisti, ki bi zjutraj prvi zagledal sonce.
Postarani oče je dal svojemu sinu dober nasvet: » Ne glej proti vzhodu, obrni se v nasprotno stran, saj sonce obsije gore na zahodu še predno pokuka izza hribov!«
Res je bilo tako. Sin je prvi zagledal sonce in vaščani so ga izbrali za župana.
Ko jim je povedal, kdo mu je dal tako pameten nasvet, so se odločili, da starih ljudi ne bodo več nosili za skalo na robu vasi.

Logipo ima svoje orodje skrbno razporejeno na tabli za orodje, a jo Dagpo po nesreči prevrne. Bo Ekipa Tinpo znala vse razmetano orodje pospraviti na svoje mesto?

Ljubozver zaide v težave, ko poskuša spuščati velikanskega zmaja.

Ela si zvije gleženj in hodi z berglami. Oskar jo mora brezpogojno ubogati.

Mili in Moli odkrijeta gnezdo s tremi jajci. A eno izmed njih kasneje najdeta razbito. Mili in Moli sumita, da je tega kriv Hubert. Dekleti se zelo bojita, kaj bo Hubert naredil z mladički, ko se bodo izvalili. A ko pridivja nevihta, se Hubert izkaže za pravega junaka in reši gnezdo.

Živali v gozdu najdejo zanje povsem neznan predmet – steklenico. Vsaka od njih ima svojo vizijo kako predmet uporabiti v svoje namene. Med MIŠKO, SOVO in PUJSO ROZI se vname silovit prepir in kričanje. Princ Ki-Ki-Do nesebično prekine svojo meditacijo in s komarjema Tinetom in Binetom odleti na pomoč.
Živali skuša pomiriti, vendar ga ne poslušajo. Prerekajo se tako dolgo, da jim Ki-Ki-Do steklenico zapleni. Ki-Ki-Do opazi, da je steklenica lahko tudi zabavna, iz nje s pomočjo komarjev napravi Steklofon – glasbeni inštrument za tri glasbenike: MIŠKO, SOVO in PUJSO ROZI. Spori med živalmi so pozabljeni in skupaj se pozno v noč prepustijo glasbeni improvizaciji.

Nekoč je živel reven čevljar. Otrok je imel toliko, da jih še sam ni znal prešteti, denarja pa tako malo, da so komaj vozili skozi življenje. Živel je v stari bajti, kjer je imel v pritličju delavnico, v prvem nadstropju stanovanje, na podstrešju pa je bila majhna shramba, kamor je čevljar spravljal tisto malo hrane, kar so je imeli.
Pa so se lepega dne na podstrešje naselile miši. Vrtale so luknje skozi sir, glodale salamo in se zakopavale v žito. Da bi jih prepodil, je čevljar domov pripeljal belega mačka, ki ga je našel stradati za plotom. Spustil ga je na podstrešje in maček je v hipu prepodil vse miši. Od takrat naprej so se miši skrivale po svojih luknjah in si niso upale pomoliti niti smrčka iz njih, ker so se bale belega mačka...

Le kdo ni navdušen nad rojstnodnevnim presenečenjem? Ana in Peter Anin rojstni dan mimogrede izkoristita tudi za učenje nemščine. Kar veliko pojmov je povezanih z rojstnim dnevom, od voščila vse najboljše do presenečenj in daril, pika na i pa je praznovanje v kinu.

Učenje jezika je tudi priložnost za rekreacijo ali pa za navijanje. In če govorimo o športu, tudi pri učenju jezikov ne moremo mimo nogometa. Ano tokrat zanima predvsem dekliški nogomet, s Petrom pa se preizkusita tudi v streljanju na gol.

Tom se znajde v težavah, ko ugotovi, da je bil denar, ki mu ga je posodil Amadej, ponarejen. Ekipa začne iskati Amadeja, preden bi ta povzročil še več škode. Učijo se tudi, kako prepoznati ponarejeni denar, vendar jih pri tem ovira skupina ajevcev.

Pieter popusti mami in gre k očetu. Tam presenečen ugotovi, da oče ni tako negativno naravnan proti Kapucarju kot mama, da njegova dejanja celo odobrava. Pieter od mame izve, da Rdeče kapice niso izpustili. S prijatelji pride do edinega logičnega zaključka: Rdeča kapica ni sam.

Flo hoče izvedeti kaj več o tolpi rdečih, zato Basima pošlje v Pit, najnevarnejšo sosesko v Bruslju. Basim tam zaide v težave. Pieter sumi, da člani tolpe obvladajo parkour in boji se, da je med njimi tudi Soufian.

Film je posnet po kratkih zgodbah avtorice Rotraut Susanne Berner, v slovenščini pod naslovom Karelčkove zgodbice in Nove Karelčkove zgodbice. Animirani film je primeren tudi za mlajše otroke in za prvo izkušnjo celovečernega filma.

Zajček Karelček z ljubečo družino in hišnimi ljubljenčki živi v hiši na robu mesta. Rad se igra s prijatelji v soseščini. Navajen je, da je vsa pozornost staršev namenjena njemu – a vse se spremeni, ko se rodi njegova sestrica Klara. Še večerne pravljice ne dobi, ker očka ob branju utrujeno zaspi. Komaj čaka svoj rojstni dan, ko bodo šli z družino k jezeru na piknik. A kaj ko Klara začne jokati prav med rezanjem torte in zatem dobi še vročino! Ali res ni mogoče Klare zamenjati za starejšega brata? Karelček je jezen, ker je sestrica pokvarila njegov nepomembnejši dan, a razočaranje ga pripelje v nepričakovano pustolovščino z najboljšo prijateljico Moniko.

Primerna starost: 5+

Originalni naslov: BEST BIRTHDAY EVER
Leto produkcije: 2021
Država: koprodukcija
Žanr: animirani film
Režija: Michael Ekbladh
Scenarij: Aje Brücken po zgodbah Rotraut Susanne Berner
Glasovi: Teja Bitenc, Vesna Pernarčič, Gašper Jarni, Maja Kunšič

12:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

Nikki je obetaven in nadarjen smučar, vendar mu za vrhunske dosežke manjka discipline. Težave še dodatno poslabšuje njegov nerazrešeni odnos z očetom, ki od njega veliko zahteva, a tudi sam trpi, saj ga močno obremenjujejo očitki domačinov, da je kriv za smrt nekdanjega dijaka. Nawal mora zaradi poškodbe kolena izpustiti treninge na snegu, a pridno vadi v bazenu, da bi lahko čim prej stopila na smuči. Dani pa se spoprijema z občutki krivde zaradi slabih dosežkov in ogoljufane sestre.

SCHOOL OF CHAMPIONS / Avstrija / 2023
Scenarij: Samuel Schultschik
Režija: Dominik Hartl, Johanna Moder
V glavnih vlogah: Josephine Ehlert, Judith Altenberger, Emilia Warenski, Imre Lichtenberger, Luna Mwezi, Mikka Forcher, Thomas Mraz, Simon Hatzl, Gregor Seberg, Jakob Seeböck, Moritz Uhl

V soboto, 10. februarja so tibetansko novo leto praznovali tudi v budistični skupnosti Dharmaling, ki ima svoje prostore v vasi Brdce nad Doberno. V novo leto so vstopili z molitvami, meditacijami in druženjem.

V muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije je na ogled gostujoča razstava »Svetlobne lise: Biti ženska v holokavstu«. Pripravil jo je spominski center Yad Vashem, za slovenski prevod pa je poskrbel Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor. Ob tej razstavi se je porodila zamisel tudi za manjšo razstavo »Slovenske taboriščnice v nacističnih koncentracijskih taboriščih«, ki je prav tako nastala v sodelovanju Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije in Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor.

Az adás tartalma:

- Divatsarok: Barbie, a világ leghíresebb játékbabája;
- a Lendvai Kétnyelvű Középiskola nyílt napja;
- a Mayfly zenekar;
- klipek: Ice on Fire, Selah Vie, Dope Calypso, MRFY.

Vsebina oddaje:

- Modni kotiček: Barbie, najslavnejša lutka na svetu;
- informativni dan v DSŠ Lendava;
- glasbena skupina Mayfly;
- videospoti: Ice on Fire, Selah Vie, Dope Calypso, MRFY.

Henry nikakor noče svoje mame na poroki. Medtem se Marianne zbliža z Jessico in ji pomaga kupiti poročno obleko znanega oblikovalca.
Timovo priznanje spet odvrne Franzi. Paul zagovarja Tima in Franzi svetuje, naj bo potrpežljiva. Nadja pa medtem uživa v zmagoslavju.
Natascha potoži Robertu, da ni kos Michaelovi odvisnosti. Ko Michael sklene, da bi šel na zdravljenje na kliniko, mu pove, da ga ne bo pustila samega in ga bo še naprej podpirala.
André z Lindo uživa v Salzburgu in zato podaljša dopust. Ko to sporoči Hildegard, ta ni preveč navdušena, ker mora sama pripraviti poročni bife za Henryja in Jessico.

STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020
Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler
Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.
V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt

16:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:05
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Mandarinka spremlja Ernesta in Celestinco na Boltežev otok. Boji se jezerske pošasti, a Celestinca jo pomiri, da je ta izmišljena. Ko prispejo na otok, pa zaslišijo čudne zvoke. Čakajo jih vznemirljive dogodivščine!

Koyaa želi prilepiti nekaj nalepk na okno. Medtem ko jih lepi, se nalepke sproti odlepijo. S prsti jih pritiska ob steklo, a mu pobegnejo in letajo naokoli.
Še dobro, da ima Koyaa rešitev!

260 km dolga reka Lech izvira v Vorarlbergu, teče skozi Tirolsko in se na jugu Bavarske izliva v Donavo. Nekoč razvejena reka, s številnimi lokami in rokavi, dokler je človek ni omejil z jezovi in tako uničil floro in favno, bo dočakala svoje nove čase. V Augsburgu so zagnali 60 milijonov evrov vreden projekt za renaturacijo reke Lech ter njene flore in favne. Lech naj bi pri Augsburgu spet postala divja reka.
Nežni cvet kamelije je simbol Opatije. Zasluga, da je danes te cvetove mogoče videti na vsakem koraku, gre krajevnemu društvu ljubiteljev kamelij, članu International Camelia Society. Člani združenja, ustanovljenega leta 2008, aprila vsako leto organizirajo sedemdnevni Festival kamelij. Opatija je takrat na različnih dogodkih odeta v ta simbol ljubezni.
Akademski slikar in dejaven »street art« umetnik Dominik Mahnič v svojem likovnem izražanju v ospredje nenehno postavlja raziskovanja različnih pristopov in medijev, kar pogosto odpira različna vprašanja. Prav to je v zadnjem času dosegel s svojim Čopičografom.
Štirje tržaški kitaristi so z veliko strastjo do akustične glasbe združili svoje umetniške izkušnje v izviren projekt – in tako je nastal ansambel 40 fingers. V le nekaj letih je dosegel na milijone ogledov na različnih glasbenih platformah.

Maša Trubačev in Petra Trofenik, mladi ljubiteljski kuharici, sta nova obraza druge sezone popoldanske kuharske oddaje Šef doma. Širši javnosti sta poznani kot finalistki priljubljenega kuharskega šova, sodelovali pa sta tudi pri drugih odmevnejših kulinaričnih dogodkih v Sloveniji.
Maša in Petra si bosta med tednom predajali kuharsko štafeto, ob petkih pa bosta v prenovljenem kuharskem studiu združili moči, druga drugo učili novih kuharskih trikov in skupaj opogumljali kuharske navdušence ter tiste, ki radi dobro jedo, da tudi sami postanejo kuharski šefi v svojih domačih kuhinjah.

Sendviči so lahko najbolj domiselne jedi na svetu. Kaj pravite na sendvič s sirom in steakom po filadelfijsko in zelenjavni sendvič s paniranimi bučkami?
Prvi sendvič naj bi v 18. stoletju izumil angleški aristokrat John Montagu. Sendvič je nastal, ker je sandwiški earl preveč rad kartal in je svoji kuharici dejal, naj mu zrezek da kar med dve rezini kruha.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Z zakonom predpisana dvojezičnost zahteva dvojezične table, v obeh jezikih morajo biti zapisana in objavljena vsa javna obvestila, dvojezičnost se uporablja v javnih prostorih, kot so upravne enote, banke, pošte itd. Vendar na območju italijanske narodne skupnosti šole niso dvojezične, temveč pouk poteka v slovenščini ali italijanščini. V oddaji se družimo s skupino srednješolskih prijateljev iz Kopra – pol jih prihaja s slovenske, pol pa z italijanske gimnazije, njihovo razumevanje večkulturnosti pa se precej razlikuje od starejših generacij. V dvojezičnem okolju sta rastla in danes ustvarjata tudi primorska raperja Drill in Out-Lot, ki rapa v italijanskem jeziku. Tudi zaradi glasbe je jezikovna odprtost del vsakdana mladih v slovenski Istri. Omogoča jim več možnosti in odpira vrata v prihodnost. Ali kot pravi dr. Vesna Mikolič, jezikoslovka in znanstvena svetnica v ZRS Koper: »To, da slovenščina stopa v stik z različnimi jeziki v naši državi, je izredno dragoceno. Dvojezičnost širi obzorja!«

Alexander Armstrong potuje po Šrilanki, odkriva živahne in starodavne kulture v južnem ter osrednjem, singalskem delu in na tamilskem severu. Šrilanka okreva po dolgi državljanski vojni in naravnih nesrečah. Danes med drugimi iz nekdanjih kolonizacijskih držav sprejema britanske, nizozemske in portugalske turiste. Alexander na poti spoznava nepozabne ljudi.

3. del:
Alexander v zadnji etapi potovanja po prekrasni Šrilanki spozna strokovnjaka za kače Sampatha, ki rešuje te smrtonosne, ampak ogrožene plazilce. Po srečanju z znano šrilanško popotnico Shenelle se odpravi na tamilski sever, kjer je 26 let divjala državljanska vojna. Tam si ogleda dirke z bikovskimi vpregami, obišče hindujski tempelj in se udeleži treninga šrilanške borilne veščine. Vmes se v osrednjem delu otoka povzpne na Levjo skalo, kjer je v 5. stoletju stala mogočna kraljeva trdnjava.

ALEXANDER ARMSTRONG IN SRI LANKA / Velika Britanija / 2023 / Režija: Ewen Thomson

16 let po razglasitvi neodvisnosti Kosova so odnosi med Srbijo in Kosovom še vedno zelo napeti. Beograd ne priznava državnosti Kosova, nedavna enostranska uvedba evra je sprožila ostre proteste srbske vlade, zveza Nato je že lani na območje napotila dodatnih tisoč vojakov. Dialog med Prištino in Beogradom se je pod pokroviteljstvom Evropske unije začel pred desetletjem, a bistvenega napredka ni. V čigavem interesu je nestabilnost v tem delu Zahodnega Balkana? Bi lahko znova prišlo do oboroženega konflikta? V oddaji Globus, 27. februarja ob 21.25 na prvem sporedu.

22:05
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

22:10
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

22:50
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Spomini režiserja Aleša Jana skozi osebne zgodbe in pripovedi staršev predstavljajo kroniko slovenskega gledališča zadnjega stoletja, saj gre za že tretjo generacijo z gledališčem povezane družine Juvan-Jan. V oddajah je ob več kot tisoč fotografijah predstavljeno izjemno obsežno filmsko, televizijsko in slikovno dokumentarno gradivo, odlomki več kot pol stoletja starih gledaliških predstav in posnetki dogodkov zadnjega stoletja, od katerih so mnogi prvič objavljeni, večine pa že več desetletij ni bilo mogoče videti.
Režiser Aleš Jan, rojen v Ljubljani med vojno leta 1943, je režiral v vseh slovenskih gledališčih. Hkrati je bil režiser in urednik igranega programa na Radiu Slovenija, kjer je ustvaril izjemno število radijskih iger, izmed katerih so bile mnoge nagrajene na mednarodnih festivalih. Na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo je predaval radijsko režijo.
Aleš Jan je že od malega preživljal čas v okrilju Drame Slovenskega narodnega gledališča v Ljubljani, kjer sta vse od dvajsetih let preteklega stoletja do konca svoje gledališke poti ustvarjala njegova starša, igralka Vida Juvanova ter igralec in režiser Slavko Jan, kar dvakrat tudi ravnatelj Drame. Že od zgodnjih petdesetih let preteklega stoletja sta bila tudi profesorja na AGRFT, kjer je Vida Juvanova v svet gledališča popeljala mnoge generacije slovenskih igralcev, med njimi največja imena naših odrskih desk, filma, radijskega in televizijskega igranega programa. Tako Vida Juvanova kot Slavko Jan sta zelo zaznamovala tudi slovenski film.
V ljubljanski Drami je bila zelo priljubljena igralka med obema vojnama Polonca Juvanova, babica Aleša Jana. Z možem je po vojni postavila Hišo Polonca v Cerkljah na Gorenjskem, ki je postala zbirališče umetnikov in kulturnikov tistega časa.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov