Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 1. mar. 2024

TV Slovenija 1 • Pet, 1. mar.

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Društvo slovenskih režiserjev in režiserk bo nocoj v Slovenski Kinoteki podelilo Štigličeve nagrade. V Španskih borcih bo premiera plesne predstave Moji najdražji rituali, ki je nastala v mednarodnem sodelovanju. V Studiu Umetnostne galerije Maribor se s prostorsko postavitvijo Ostaline predstavlja akademska kiparka Metka Kavčič. V Cankarjevem domu pa so na oder postavili mladinsko gledališko predstavo Vikingi: Pesem severnih morij, ki je nastala v koprodukciji z Zavodom Margareta Schwarzwald.

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Žarko poskuša Živi dokazati, da lahko vsak osliček postane čarodej, a kmalu ugotovi, da je to težje, kot je mislil. Ker njegovi triki ne delujejo, je Žarko vse bolj razočaran, dokler mu Živa ne pokaže, da je prava čarovnija skrita v vsakem od nas.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobraževalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev vseh starostnih skupin. V večurnem živem in dinamičnem jutranjem programu, ki je na sporedu vsak delovni dan, se prepleta studijski del z aktualnimi vklopi v živo z različnih koncev Slovenije. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi, in ponujamo najrazličnejše vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do predstavljanj osupljivih življenjskih usod, vrtičkarskih in prehranskih nasvetov in atraktivnih nagradnih iger. Oddaja poteka tudi v sodelovanju z RTV centrom Koper in RTV centrom Maribor, s čimer v živi program vnašamo še več lokalnih vsebin.

Oddaja Dobro jutro uvaja sodobne televizijske formate s poudarkom na kakovostnih vsebinah in je upoštevajoč delež televizijskih gledalcev med najbolje gledanimi oddajami nacionalne televizije. V letu 2014 so ustvarjalci oddaje prejeli eno najprestižnejših slovenskih medijskih priznanj: strokovnega viktorja za najboljšo zabavno TV-oddajo.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Nekoč je živel nečimrn in skop grof. Nekega dne si je z glave sčesal uš. Uš je bila tako velika, da jo je zaprl v stekleno posodo in jo še naprej redil. Sčasoma je postala ogromna, zato so jo hlapci zaklali in naredili iz nje slanino. »Kdor ugane, iz česa je ta slanina, » pravi grof, » dobi nagrado in še z mojo hčerjo se bo lahko poročil!« Za uganko je izvedel tudi mladi pastir. Odločil se,d a se bo še on preizkusil v ugibanju. Na pot je vzel zdravilno mast in z njo pomagal miši, čebeli in volku.
Zaradi njegove dobrote se ga je še naprej držala sreča, slišal je pravilen odgovor in ga edini tudi povedal. Grof je bil osupel, revnemu pastirju vendar ne bo dal za ženo svoje hčere!
Mladenič je dobil dodatno nalogo in tudi to rešil, saj sta mu pomagali čebela in miš. Objestni grof je revnega fanta spodil z gradu, a zdaj je mladeniču prišel na pomoč volk. S celim krdelom so zdirjali nad grad in prestrašili grofa tako, da je revež izdihnil.

Drobna novost naredi igro skrivalnic veliko vznemirljivejšo.

Čuk Lovro ima rad mirno življenje. Ni mu mar za pustolovščine in svet onkraj meja skrivnega vrta. V jutranji tišini začne recitirati pesem, takrat pa verze o slavnem raziskovalcu presliši vtikljivi fazan Fabijan, ki po vsem vrtu raztrosi vest o Lovrovih junaških podvigih. Kmalu se vse živali klanjajo veličini plemenitega Lovra, samotarskemu čuku pa to ni niti malo všeč.

Ela bo dobila psa, če dokaže, da zna dobro skrbeti za želvo Franjo. Nenadoma pa Franja izgine.

Približuje se dan, ko se bodo zjutraj vsi s kolesom peljali v šolo, Moli pa še ne zna voziti brez pomožnih kolesc. Nerodno ji je in premalo je samozavestna, da bi si upala sama voziti kolo. Mili ji poskuša pomagati, a Moli še vedno ne uspe, dokler jima na pomoč ne priskoči izkušeni voznik, gospod Lazar. Ta dobro ve, da je za uspeh poleg vaje potrebno še nekaj: samozavest.

Na robu mesta je bila stara vila. Bila je tako stara, da so se iz nje že davno izselili vsi ljudje.

Pa to ne pomeni, da je bila vila prazna. Ko je zadnji človek zaprl vrata za seboj, se je v veliki prazni sprejemnici, naselila velika mišja družina. Prostora je bilo toliko, da je imela vsak miš svojo luknjo. Lepo in mirno so živele v stari vili. Potem pa se je lepega dne vanjo naselila velika, črna mačka.

Življenje z mačko ni bilo mišim čisto nič všeč. Lepega dne so sredi sprejemnice sklicale posvet, da bi se dogovorile, kako bi se je za zmeraj rešile. Na desetine miši se je posedlo v velik krog, zamišljeno so se praskale po glavah, gladile so si dolge brke. Ena je predlagala to, druga ono. A pravega odgovora ni našla nobena...

Prtljaga je pripravljena, datumi potovanja so izbrani, Ana in Peter se morata le še odločiti, kako bosta potovala v Frankfurt. Odločita se za potovanje z vlakom, zato se po vse potrebne informacije in karte odpravita kar na ljubljansko železniško postajo.

Ana in Peter si ob prihodu v Frankfurt najprej ogledata zgodovinski center Goethejevega mesta. Njun obisk sovpada s knjižnim sejmom, kjer se srečata s priznano nemško avtorico Cornelio Funke. Za konec ju čaka še veliki finale, srečanje s sestrično Klaro.

Mladi mojstri financ morajo uporabiti vse pridobljeno znanje, da lahko rešijo zadnjo uganko igre Banke Slovenije in s tem premagajo tekmece iz a-razreda. Jošt prejme Amadejevo grožnjo, zato se znajde v precepu in drugim otežuje reševanje. Bo ekipi uspelo spoznati guvernerja Banke Slovenije, preden bo prepozno?

Soufian Kapucarju namigne, da bodo rdeči zvečer spet napadli, in ta misli, da ima tokrat prednost. Toda rdeči so korak pred njim in eden od njih ga premoti, da lahko drugi medtem oropajo brivnico. Flo si prizna svoje občutke do Pietra in ga hoče na vsak način zavarovati, Kenza pa ga pošlje naravnost v levje žrelo.

Flo se zaradi svojih čustev boji biti sama s Pietrom, toda ko ostane sama z njim, ji ne preostane nič drugega. Med zaupnim pogovorom se jima uspe celo nekoliko zbližati. Basimu se ravno takrat, ko že skoraj obupa nad svojo strahopetnostjo, posveti nekaj enkratnega.

Huronsko smešna, zimsko obarvana filmska različica češke risane serije o Patu in Matu.

Pat in Mat si belita glavo s težkimi vprašanji. Nastopila je zima in prijateljčka želita postaviti božično drevo, okrasiti hišo, zgraditi savno, pripraviti darila in spektakularni ognjemet. In, oh, odstraniti sneg izpred hiše. Zimski čas zanju ni čas počitka, temveč je poln prezahtevnih opravil. A za Pata in Mata nič ni pretežko. Čeprav se svojih projektov vedno lotita na skrajno nenavaden način, jima na koncu vedno nekako uspe. Pa vendar toplo svetujemo, da tega, kar počneta smešna možica, ne počnete pri sebi doma.

Češkoslovaška risanka Pat in Mat, znana tudi pod naslovom A je to, je delo Lubomírja Beneša in Vladimírja Jiráneka. Prvič je bila predvajana leta 1976.

Izvirni naslov: PAT A MAT: ZIMNI RADOVANKY
Češki animirani film, 2018
Režija: Marek Beneš

12:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

Po jeklenici skozi krošnje tropskega deževnega gozda, z vrvjo po slapu in z elastiko v globino pod mostom v mestu! Fantje so si tokrat omislili adrenalinski obisk Ekvadorja, saj se jim je zdelo, da so prvič premalo izvedeli o Južni Ameriki. Potem so odšli na Galapaško otočje, plavali z morskimi psi, opazovali orjaške želve in premišljevali o vplivu človeka na te odročne kraje. Na celini so naleteli na praznik Inti rajmi, ob katerem domačini slavijo Pačamamo, kar se je skoraj sprevrglo v nemire. Globoko v amazonskem pragozdu pa so spoznali pleme, ki poskuša napredku kljubovati z ekoturizmom.

DEPARTURES / Kanada / Departures Entertainment 2 Inc. 2010 / Avtorja: Scott Wilson, Justin Lukach / Direktor fotografije in režiser: Andre Dupuis

V oddaji bo predstavljena slovenska nacionalna opera Gorenjski slavček Antona Foersterja, ki je bila premierno uprizorjena v Graški operi z avstrijskim ansamblom v slovenskem jeziku. Gre za prelomni dogodek v slovenski operni kulturi, o čemer bosta govorila intendant graške Opere in umetniški direktor ljubljanske Opere, ki je opravil tudi redakcijo partiture.
Glede na to, da se je Anton Foerster izpopolnjeval pri češkem skladatelju Bedřichu Smetani, se bomo spomnili 200. obletnice rojstva tega največjega češkega skladatelja. Smetani bo posvečen letošnji festival v Ostravi, na katerem bodo uprizorili vseh njegovih osem oper. Med njimi bosta tudi Dve vdovi, ki ju je režiral slovenski režiser Rocc.
Slovenski baritonist Jaka Mihelač pa bo spregovoril o svoji glasbeni karieri. Sezona 2023/24 je zanj izjemno uspešna, saj je po večletnem sodelovanju v opernem studiu znamenite Berlinske državne opere – Staatsoper Berlin – podpisal pogodbo o stalnem angažmaju v tej operni hiši, ki velja za eno najuglednejših v Evropi.

Az adás tartalma:

- ülésezett a Programbizottság;
- a Szép Zalában születtem népdaléneklési verseny döntője;
- A Muravidék és annak gyöngyszemei;
- legókocka-építő tábor Lendván;
- Bischofné Hesinger Katalin verseskötetének bemutatója;
- hagyományos disznóvágás Domonkosfán.

Vsebina oddaje:

- seja Programskega odbora RTV;
- Rodil sem se v prelepi Zali – finalno tekmovanje v petju ljudskih pesmi;
- Prekmurje in njegovi biseri;
- tabor ustvarjanja z legokockami;
- predstavitev pesniške zbirke Bischofné Hesinger Katalin;
- tradicionalne koline v Domanjševcih.

Mladi ste pogosto navijači in tekmovalci pri različnih športih, zato smo se pri učencih z Osnovne šole Staneta Žagarja Lipnica pozanimali, kako navijate. Na našem TikToku Čist hudo vas je vznemirila novica o spremembah v noveli zakona o osnovni šoli. V rubriki Podrobno pod lupo zato pojasnjujemo, zakaj še ni jasno, kdaj točno bodo vse spremembe začele veljati. Spoznali smo tudi mladinsko svetovno prvakinjo v smučarskih skokih Tino Erzar, s katero se je pogovarjala otroška poročevalka Tinka. V studiu se je Klari Evi pridružila tudi Metka, tema tokratnih Spletk pa je bila, kako telefoni vplivajo na naše telo.

Franzi išče novo službo in se prijavi na razpis za delovno mesto sadjarke na severu Nemčije. Ko za to izve Tim, jo skuša pregovoriti, naj ne odide s Knežjega dvora.
Henry in Jessica se poročita in praznujeta z Marianne in prijatelji.
Werner Andréju svetuje, naj se ne vznemirja zaradi Dirka. Vendar se André boji, da bo Dirk Lindo znova prevaral in prizadel.
Natascha izve, da je oče izginil in je zelo zaskrbljena. Ker ga naslednji dan še ni domov, se Natascha odloči, da bo odpotovala v Hamburg.


STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020
Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler
Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.
V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt

16:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:05
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Rija in Krokodil gresta ribarit in Rija razlaga Krokodilu, kako naj lovi ribe. Ob jezeru Krokodil polovi vse ribe, čeprav ima Rija novo ribiško palico, Krokodil pa njeno staro ribiško mrežo. Tudi ko ribiški pribor zamenjata, nič ne pomaga. A Rija je odločena, da bo ujela ribo, in končno se ji posreči ujeti ribo velikanko. Slastna večerja!

V tretji seriji risank Minuta v muzeju nas pronicljivi Rafael, navihana Mona in radovedni Nabi popeljejo v svet islamske umetnosti, ki je pomembno vplivala na zahodno kulturo in način življenja. Neprecenljivi zakladi iz novega krila pariškega Louvra vzbujajo osuplost, očaranje in seveda še več vprašanj, na katera zdaj že slavna trojica odgovarja na svoj značilno šegavi način.

ZBIRKA KAKTUSOV JANEZA PAHORJA
V Mariboru smo obiskali Janeza Pahorja, zbiratelja kaktusov. Nad njimi se je navdušil pred dvema desetletjema, verjel je, da zanje ni treba veliko skrbeti. Prvi kaktusi so mu zaradi neprimerne oskrbe večinoma zgnili, kar je pripeljalo do tega, da se je v kaktuse in njihovo vzgojo poglobil. Kaktuse tudi presaja, zanje priprave domačo mešanico.
REZ JABLANE
Začenjamo z novo rubriko: Vanesovi vrtni nasveti. Vanes Husić opravlja rez sadnega drevje. Rez je opravil na jablani, vzgojeni iz sejanca, ki jo je v minulih letih nekoliko zanemaril. Kje jablane rodijo, kaj potrebujemo za dobro rez in katere veje odstraniti, izveste v rubriki.
NASAD JAGOD
Da bi se aprila že lahko posladkal s kakšno jagodo, je Jernej Mazej posadil t.i. frigo sadike. S sadik je odstranil cvetove, pri tem pojasnil, zakaj je to storil.

Alzacija leži na vzhodu Francije in meji na Nemčijo in Švico. Njena lega vpliva tudi na regionalno kuhinjo, ki pa se ne ozira na meje. Jedi so krepke in hranljive, a tudi prefinjene. Vinogradništvo so v te kraje prinesli Rimljani. Skozi stoletja so se tu razvila bela vina najvišje kakovosti, po katerih je Alzacija znana daleč prek svojih meja.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Pred dvaintridesetimi leti je Vlado Kreslin z ljudskimi godci iz rojstnih Beltincev, Beltinško bando in svojimi starši prvič stopil na oder Gallusove dvorane. Kar je bilo v začetku videti kot nenavaden izlet rokerskega pevca v etno glasbo, se je spremenilo v prvovrstno glasbeno poslastico, ki že več kot tri desetletja navdušuje poslušalce v vedno nabito polni veliki dvorani Cankarjevega doma.
Tridesetletnico koncertiranja v Cankarjevem domu je Kreslin proslavil tudi s ponovno izdajo svojega prvega solističnega albuma Namesto koga roža cveti, ki je izšel konec junija leta 1991, kot prvi CD v samostojni Sloveniji. Koncerti Vlada Kreslina z Malimi bogovi in Beltinško bando decembra 2021 so zveneli v duhu tega albuma, saj so glasbeniki odigrali prav vse skladbe s te že kultne plošče. Tokrat bomo užili del tega bogatega koncerta, ki ga je režirala Tina Novak.

Na lepše se vrača na male ekrane.

V luči večje promocije kulture in umetnosti predstavljamo ljubljanski festival LUV, ki vabi v goste v prestolnico tudi izven glavne turistične sezone. Kakšne zgodbe skriva Fužinski grad? V katerem izmed ljubljanskih mestnih muzejev se lahko pelješ s starodobnim fičkom? In zakaj je zadnja dežnikarica na Trubarjevi v zadnjih letih postala turistična delavka?

V oddaji tudi več o ljudskih pevcih Jezercih, ki ob Cerkniškem jezeru oživljajo že skoraj pozabljeno nesnovno kulturno dediščino. Na avtentični kmetiji odprtih vrat pa smo okušali ščuko narejeno po stoletnem receptu. Ščuka sicer velja za eno najbolj znanih rib Cerkniškega jezera in ima ravno v tem presihajočem jezeru največje drstišče v Evropi. Sicer pa je okoli jezera speljana tudi krožna kolesarska pot poimenovana po ščuki.

V oddaji tudi neobičajna zgodba vredna nedeljskega izleta. Na Vogrskem je na turistični ogled postavljen skrivni bunker Pr Barabonu. V nekdanjem svinjaku na več stoletni kmetiji je skozi staro kurišče z dvojnim dnom na katerem so med obema vojnama kuhali za svinje (oziroma prasca kot slikovito rečejo na Goriškem) speljan rov v skrivni sobani. V njih so med drugo svetovno vojno Fornazaričevi (nona Olga in nono Peter) skrivali organizatorje NOB na Primorskem in ravno na Vogrskem je bil septembra leta 1943 ustanovljen Narodnoosvobodilni svet za Primorsko Slovenijo, hkrati pa je ravno tu delovala tudi partizanska tiskarna Ančka 222.

Iz skrivnega bunkerja pa sta ustvarjalki pokukali tudi v premalo znan muzej na prostem, ki zadeva zgodovinski turizem prve vojne. Na vojaško tematiko pa se navezuje tudi Muzej sanitete prve svetovne vojne, ki se nahaja v stari mrliški vežici na pokopališču v Renčah. Muzejska zbirka prikazuje delovanje renške vojaške bolnišnice in sanitetni material, s katerimi so zdravili bolne in ranjene vojake v prvi svetovni vojni. Muzej v Renčah sicer ni edini primer, ko se je muzej preselil v prostore mrliške vežice. Muzej Spomni se name v Mirnu, kjer je meja z razdelitvijo pokopališča na dva dela in med dve državi pokazala vso svojo tragičnost, je namreč prav tako postavljen v nekdanji mrliški vežici. Vredno ogleda - domačini namreč radi rečejo, da bomo na koncu vsi odšli “na lepše”.

Najprej se podajamo v vasico nedaleč od Ptuja, kjer smo obiskali dom mojstra za električne in strojne inštalacije. Njegova hiša ni običajna – talne, stenske in stropne površine nudijo nenehno toploto, svežino in vizualno razgibanost. Lastnik pa si je dal duška tudi pri individualnih željah glede barv in materialov.
Življenje je kratko in treba ga je zajemati z veliko žlico, slišimo pogosto. Pa vendarle, ni tako enostavno zbrati pogum in slediti svojim željam. Ponovno bomo pokazali drzno spremembo življenjskega sloga. Par, ki si je upal izstopiti iz korporativnega poslovnega sveta v samostojno podjetništvo, zapustiti mestno življenje in ga zamenjati za bližino najlepših gozdov in gora.
V nasprotju s številnimi sodobnimi stanovanji, v katerih prevladujejo nevtralne ali pastelne barve, ponuja stanovanje v središču Ljubljane zares pestro barvno paleto. Tako barve kot teksture so usklajene, kar lahko pripišemo usklajenemu načrtovanju para arhitektk in njunemu sodelovanju z lastniki stanovanja.

22:05
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

22:10
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

V Cankarjevem domu se je začel festival Fabula, na katerem so nocoj gostili katalonskega književnika Pola Guascha. Slovenski center PEN je na Trgu republike v Ljubljani organiziral Pesem za Palestino - odprti mikrofon.
V gledališču Koper so v režiji Renate Vidič premierno uprizorili dramo Sirote.

22:45
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Cikel francoskih klasik: Nemogoča ljubezen in prijateljstvo v času kolonialne Afrike

Piše se leto 1988 in mlada ženska po imenu France se prvič v življenju vrača v Kamerun, kjer je, tako vsaj misli, preživela lepo in nedolžno otroštvo. Med odraščanjem v nekdanji francoski koloniji v 50. letih je njena družina živela v razkošju in ignoranci. Kot majhna deklica se ni zavedala družbenih napetosti med kolonialističnimi gospodarji in podrejenimi domačini. Skozi spomine na stoičnega in vselej potrpežljivega družinskega služabnika Protéeja, ki je bil dekličin varuh in zaveznik, na novo odkrije te napetosti, pa tudi tiho trpljenje zaradi prepovedane ljubezni v odnosu med materjo in Protéejem.

To je temeljno delo francoske postkolonialne kinematografije, eden od ključnih francoskih filmov, ki so kritično obravnavali francosko kolonialno preteklost. To je zgodba o prepovedani ljubezni in potlačeni strasti, zgodba o rasizmu in njegovem uničujočem vplivu na človeška življenja. In to je predvsem film Claire Denis, delo, prežeto z občutno poetiko francoske avtorice, ki je na podlagi lastnih spominov na odraščanje v Kamerunu film posnela z veliko pozornostjo in občutljivostjo za tiho dinamiko razmerij moči, ki potekajo v ozadju sleherne družbene interakcije, še zlasti interakcij v rasistični družbi.

Izvirni naslov: CHOCOLAT / Francoski film, 1988 / Režija: Claire Denis / Scenarij: Claire Denis, Jean-Pol Fargeau / Igrajo: Isaach De Bankolé, Giulia Boschi, François Cluzet

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov