Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 6. mar. 2024

TV Slovenija 1 • Sre, 6. mar.

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Bili smo na sinočnjem koncertu francoskega glasbenika in skladatelja Yanna Tiersena. Ogledali smo si dokumentarno razstavo o literarnih revijah Vzhodne Evrope v Centru za humanistične študije v Kopru. Predstavili vam bomo prevod znanstvenofantastičnega romana Isaaca Asimova Temelji I.–III., ki je pred kratkim izšel pri Cankarjevi založbi. Seznanili vas bomo tudi z razstavama, s katerima v Bruslju praznujejo 100-letnico nadrealizma.

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Po vsem mestu se dogajajo skrivnostne kraje. Žan Luka in Žan Miha sumita, da so krive miši.
Celestinca se odloči, da bo našla pravega krivca ...

Sredina jutra se pričnejo s pregledom dnevnega tiska in aktualne teme, ki jo postavljamo V središče. V pravnih nasvetih gostimo odvetnike in odvetnice, ki odgovarjajo tudi na vaša vprašanja, za vse udeležence v prometu svetujemo v prometnih minutah. Pogledamo tudi, kaj je novega v svetu, knjige, filma in zabave ter vam podamo predloge za dobre knjige. Razreševali bomo tudi vsakdanje življenjske dileme, terenska ekipa bo delila vrtne nasvete. Vaša sredina družba sta Špela Močnik in David Urankar, jutro z nami je dobro jutro!

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

»Nosil sem ga dolgo v glavi, tako da sem ga v enem samem zanosu položil na platno. Ko so videli otroci mojega tovariša, so zbežali pred njim, pred njegovim portretom pa so tudi odrasli rekli, da sem naslikal norega človeka,« je o nastajanju slike dejal Veno Pilon. Slika ne skriva, zakaj je umetnostna zgodovina Pilonov portret uvrstila v ekspresionizem, saj se je ekspresionizem pri nas večinoma dojemal skozi izraženost notranje napetosti.

Začetni tečaj latinščine poteka kar v Helginem bifeju. Balinanje je šport za prijatelje. Kljub temu, da je Tone ustvaril popolnoma nov voziček (iz starega, seveda), se je Pupa odločila, da bo rodila "čez lužo". Tonetovo razočaranje je veliko, vendar ima profesor Zver zanj že pripravljeno najboljšo tolažilno nagrado tostran Alp.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog s pritiskom na tipko Vem!, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v tematski križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča. Finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.
Gledalci doma lahko sodelujejo v nagradni igri na objavljenem spletnem naslovu www.rtvslo.si/vem-kviz tako, da uganjujejo manjkajočo črko v iskani besedi. Na zaslonu se izpišejo: vprašanje, beseda z manjkajočo črko ter dve črki, od katerih je samo ena rešitev nagradne igre. Črki se izpišeta za zaporednima številkama 1 in 2.

Ali bo novela zakona o varstvu okolja uničila Salonit Anhovo ali pa bo le izboljšala zrak in življenjske razmere v srednji Soški dolini, bosta pojasnila predsednik uprave Salonita Anhovo Tomaž Vuk in župan Kanala ob Soči Miha Stegel. Bi morali tudi Palestincem priznati pravico do samoobrambe? Kdo bi jih moral zaščititi, zakaj vsi gledajo stran in ali lahko skrajno desno izraelsko vlado ustavi Evropa, ki se ji na junijskih volitvah obeta prav oster zasuk v desno, bo pojasnil Ervin Hladnik Milharčič, novinar Dnevnika.

5. marca se v Združenih državah začenjajo predsedniške volitve. Na supertorek bodo ameriški volivci v 15 državah in na enem od zunanjih ozemelj izbrali delegate, ki bodo nato odločali o strankarskih nominacijah kandidatov za predsednika države. Bosta v tekmi za predsednika znova kontroverzni Donald Trump in Joe Biden? Kako obremenilne so tožbe proti Trumpu? Kaj ogroža ameriško demokracijo?

12:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

Sue Perkins svoje potovanje po Japonski začne v glavnem mestu Tokiu. Najprej si ogleda trening nacionalnega športa sumo, v katerem še vedno ni enakosti med spoloma. Nato obišče družino, ki živi z roboti. Ti pomagajo pri učenju otrok ter hišnih opravilih in so kot družinski člani. V senci gore Fudži se Sue udeleži Peklenskega tabora, najstrožje japonske poslovne šole. Vrne se v Tokio, kjer spozna mlado Rino, ki se je odločila za »solo« poroko; profesionalno poročno fotografiranje, le brez ženina. Sue raziskuje japonsko kulturo ljubkosti in pop idolov, zato si ogleda koncert skupine Tornado. Po vznemirljivem tednu v mestu pa se odpravi še na »gozdno kopanje« na polotoku Kii ter se pridruži romarjem ob festivalu jesenskega listja pod svetim slapom.

JAPAN WITH SUE PERKINS / BBC STUDIOS / 2019 / Režija: Helen Simpson

Naše naprave nam povedo, kako dobro smo spali, koliko korakov smo naredili in kakšna je raven stresa, ki ga doživljamo. Toda ali ti podatki resnično držijo ali so zgolj manipulacija? Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti je prejšnji teden organiziral konferenco (Ne)realni podatki – realni učinki, na kateri so mednarodni gostje iskali odgovore na to, kako družbeni voditelji, oglaševalci in trgovci s poudarjanjem točno določenih podatkov usmerjajo naše vedenje in spreminjajo naš pogled na svet, kdo so tisti, ki določajo, kaj je res in kaj ne, ter kakšno vlogo bo pri tem imela umetna inteligenca. Razstava Razširjeni vid v Cukrarni združuje dela dvajsetih umetnikov in umetnic, ki obravnavajo fenomen gledanja in zaznavanja. Ta tema je namreč že od nekdaj zanimala tako znanstvenike kot laike, optični fenomeni pa so sprožali številna vprašanja tudi umetnikom. Obiskali smo tudi glasbeni festival Ment, ki je v okviru konferenčnega dela gostil številne glasbene strokovnjake. S Keesom van Weijenom smo se med drugim pogovarjali o neizogibnih spremembah v glasbeni industriji, posledicah vzpona pretočnih platform in prilagajanju založb, glasbenikov in poslušalcev na te spremembe. Ogledali smo si predstavo Moji najdražji rituali v Španskih borcih, ki je del mednarodnega programa Share. Ta je zasnovan tako, da z znanjem in ustvarjalnostjo sodelavci pomagajo ranljivejšim skupinam ljudi, sami pa pridobijo nove izkušnje in ideje.

Az adás tartalma:

- a Lendvai községben bővült a nyilvánosan hozzáférhető defibrillátorok száma;
- megjelent az MNMI könyvkiadási pályázata;
- a szőlőmetszés gyakorlati bemutatása Szerdahelyen;
- szünidei kézműves alkotótábor Dobronakon;
- Emlékezünk…: 2004 márciusa.

Vsebina oddaje:

- povečalo se je število javno dostopnih defibrilatorjev v Občini Lendava;
- razpis ZKMN za izdajo knjig;
- praktični prikaz obrezovanja vinske trte v Središču;
- počitniški rokodelski tabor v Dobrovniku;
- rubrika Spominjamo se: marec 2004.

Nero na videz brez razloga podivja in vrže Franzi iz sedla. Zaradi hudih bolečin jo odpeljejo v bolnišnico. Tim ljubeznivo skrbi zanjo. Njegova pozornost gane Franzi in spet se zbližata.
Walter ne pride na dogovorjeni pregled pri nevrologu in Natascho zelo zaskrbi zanj, zato ga gre iskat. Očeta končno najde pri jezeru in dojame, kaj ga je v resnici privedlo v Bichlheim.
Lucy si ne more razložiti, zakaj je Nero nenadoma prestrašen. Po razmisleku posumi, kaj bi bil lahko razlog. Medtem ko na jahališču išče dokaze, ji Bela ponudi pomoč.
Annabelle in Dirk spet spletkarita, saj bi se Dirk rad maščeval Christophu.

STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020
Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler
Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.
V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt

16:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:05
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Cofek želi speči kolač za prijatelje. Ker hoče ustreči vsem okusom, v kolaču združi vse njihove najljubše sestavine. Tako nastane kolač za vse ... Kdo je dovolj pogumen, da ga bo pokusil?

Rožici, ki je domovanje frfotavih Srbevčkov, preti nevarnost. Požreško bi rastlino rad pohrustal. Srbevčki povzročijo, da dobi srbečico, in tako rešijo svoj domek, Boti pa se mora izogibati njim in Požrešku, če hoče opraviti svojo nalogo.

Z zakonom predpisana dvojezičnost zahteva dvojezične table, v obeh jezikih morajo biti zapisana in objavljena vsa javna obvestila, dvojezičnost se uporablja v javnih prostorih, kot so upravne enote, banke, pošte itd. Vendar na območju italijanske narodne skupnosti šole niso dvojezične, temveč pouk poteka v slovenščini ali italijanščini. V oddaji se družimo s skupino srednješolskih prijateljev iz Kopra – pol jih prihaja s slovenske, pol pa z italijanske gimnazije, njihovo razumevanje večkulturnosti pa se precej razlikuje od starejših generacij. V dvojezičnem okolju sta rastla in danes ustvarjata tudi primorska raperja Drill in Out-Lot, ki rapa v italijanskem jeziku. Tudi zaradi glasbe je jezikovna odprtost del vsakdana mladih v slovenski Istri. Omogoča jim več možnosti in odpira vrata v prihodnost. Ali kot pravi dr. Vesna Mikolič, jezikoslovka in znanstvena svetnica v ZRS Koper: »To, da slovenščina stopa v stik z različnimi jeziki v naši državi, je izredno dragoceno. Dvojezičnost širi obzorja!«

Maša Trubačev in Petra Trofenik, mladi ljubiteljski kuharici, sta nova obraza druge sezone popoldanske kuharske oddaje Šef doma. Širši javnosti sta poznani kot finalistki priljubljenega kuharskega šova, sodelovali pa sta tudi pri drugih odmevnejših kulinaričnih dogodkih v Sloveniji.
Maša in Petra si bosta med tednom predajali kuharsko štafeto, ob petkih pa bosta v prenovljenem kuharskem studiu združili moči, druga drugo učili novih kuharskih trikov in skupaj opogumljali kuharske navdušence ter tiste, ki radi dobro jedo, da tudi sami postanejo kuharski šefi v svojih domačih kuhinjah.

Za to kosilo ne bo treba v trgovino, ker kakšen gomolj krompirja pa se v kleti že najde, kajne? Dolgo in od daleč je krompir pripotoval v naše kraje, danes pa je gotovo eden temeljev naših domačih jedi. Če ne bi bilo prosvetljene in odločne cesarice Marije Terezije, ki je zaukazala, da se po deželi kranjski obvezno zasadi krompir, bi bila naša narodna kuhinja prikrajšana za marsikatero dobroto, recimo za pražen krompir. Ali za krompirjeve svaljke in seveda za krompirjev golaž, po katerem bo zadišalo iz naše kuhinje.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog s pritiskom na tipko Vem!, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v tematski križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča. Finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.
Gledalci doma lahko sodelujejo v nagradni igri na objavljenem spletnem naslovu www.rtvslo.si/vem-kviz tako, da uganjujejo manjkajočo črko v iskani besedi. Na zaslonu se izpišejo: vprašanje, beseda z manjkajočo črko ter dve črki, od katerih je samo ena rešitev nagradne igre. Črki se izpišeta za zaporednima številkama 1 in 2.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Komična romanca. Astolfo je upokojeni profesor, ki ga prisilno izselijo iz najete hiše v Rimu, kjer je dolgo živel. Na lepem mora stran, zato se odloči preseliti v star in zanikrn dvorec, zadnji ostanek njegove družinske dediščine nekje v italijanskih Abrucih. Tam ni bil že desetletja. A ko se vseli, ugotovi, da tam že nekdo biva, in sicer tamkajšnji potepuh, ki je ostal brez strehe nad glavo. Kmalu se jima pridružita še upokojeni kuhar in mladi mojster za vse. Skupinica štirih si začne urejati udobno življenje. V napoto jim je sosed župnik, ki ga je skupnost poslala vohljat za Astolfom. V vasici živi tudi Stefania, očarljiva in ljubezniva gospa, v katero se Astolfo zagleda, čeprav z občutki krivde, saj ga nenadoma preplavijo čustva, za katera je mislil, da so že zdavnaj stvar preteklosti. Opogumljen od svojih novih prijateljev le stori prvi korak in kmalu navdušeno ugotovi, da za ljubezen nikoli ni prepozno.

ASTOLFO / NEVER TOO LATE FOR LOVE / ITALIJA, FRANCIJA / 2022
Režija: Gianni Di Gregorio / Scenarij: Gianni Di Gregorio / Igrajo: Gigio Morra, Stefania Sandrelli, Alberto Testone, Francesca Ventura, Gianni Di Gregorio, Simone Colombari, Agnese Nano, Andrea Cosentino, Maria Grazia Pompei, Mauro Lamantia …

V nigrski puščavi, tik ob mestu Arlit, leži eno največjih nahajališč urana na svetu. Izkorišča ga francoska mednarodna družba Areva, ki letno proizvede več kot 2500 ton koncentrata urana, imenovanega rumena pogača. Radioaktivni odpadki se kopičijo na robu mesta, od tam pa jih veter odnaša v bivališča. Raziskovalni novinar Martin Boudot v sodelovanju z nekdanjim rudarjem, vodjo okoljevarstvene organizacije, izmeri raven radioaktivnosti, ki ponekod kar osemkrat presega dovoljeno. Odsluženo rudniško opremo, ki prav tako močno seva, prebivalci vgrajujejo v svoje domove in zato množično zbolevajo. Francoska družba ne želi prevzeti nobene odgovornosti, vendar se nigrski okoljski aktivisti kljub temu odločijo za tožbo.

GREEN WARRIORS, CURSED URANIUM / Francija / 2021 / Režija: Martin Boudot

22:05
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

22:10
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

V okviru praznovanja 1500-letnice mesta Koper so v nekdanjem samostanu Frančiška Asiškega predstavili edini grški kodeks pri nas. Najplemenitejši kodeks v koprski knjižnici je izraz duhovne odprtosti mesta v vseh obdobjih zgodovine. Predstavljamo še neobjavljeni roman Gabriela Garcíe Márqueza Avgusta se vidiva, ki so ga našli po njegovi smrti v arhivu na teksaški univerzi, danes pa s simultanim izidom po vsem svetu zaznamujemo njegov rojstni dan. Ogledali smo si razstavo risb Štefana Galiča v lendavski sinagogi in bili na 5. tekmovanju novega slovenskega samospeva spevSLAM 2024 v Klubu Cankarjevega doma.

22:50
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Kako razumeti freudovsko vprašanje Kaj hoče ženska? Zakaj ženske pravice niso pridobljene za vselej? Kakšna je bila pot pravne regulacije abortusa pri nas? Prva in druga generacija feministk sta bili zaslužni za pridobitev ženskih političnih pravic in odpravo diskriminacije na delovnem področju, v Evropi in ZDA. Kakšna je podoba feminizma danes? V oddajo bosta vključeni zgodovinarki dr. Marta Verginella in dr. Ana Cergol Paradiž, predstavili bomo tudi knjigo Naše znanstvenice: Kako so ženske soustvarjale znanost v Jugoslaviji?.
Gostje: dr. Eva Bahovec, dr. Katja Mihurko Poniž, dr. Mirjam Milharčič Hladnik in dr. Maja Vehar.
Urednica oddaje: Nina Jerman

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov