Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 15. mar. 2024

TV Slovenija 1 • Pet, 15. mar.

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

V Kulturi nocoj med drugim: pomladanski sveženj novosti založbe Goga, ki med drugim prinaša zbirko kratkih zgodb Jedrt Maležič Dvoliki in zbirko pesmi v prozi Dušana Šarotarja Nikomah poroča, pri založbi Mladinska knjiga pa je izšel prvenec Helene Koder Krošnja z neznanimi sadeži. Predstavljamo vam tudi film z naslovom Kako seksati, celovečerni prvenec britanske režiserke Molly Manning Walker.

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Na Balončkovem močno dežuje, zato se živali zatečejo v skedenj. Toda kmalu ugotovijo, da nekoga pogrešajo. Krava Žveka je ostala na otočku sredi vode! Žarko in Živa izdelata splav in odplujeta prijateljici na pomoč.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobraževalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev vseh starostnih skupin. V večurnem živem in dinamičnem jutranjem programu, ki je na sporedu vsak delovni dan, se prepleta studijski del z aktualnimi vklopi v živo z različnih koncev Slovenije. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi, in ponujamo najrazličnejše vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do predstavljanj osupljivih življenjskih usod, vrtičkarskih in prehranskih nasvetov in atraktivnih nagradnih iger. Oddaja poteka tudi v sodelovanju z RTV centrom Koper in RTV centrom Maribor, s čimer v živi program vnašamo še več lokalnih vsebin.

Oddaja Dobro jutro uvaja sodobne televizijske formate s poudarkom na kakovostnih vsebinah in je upoštevajoč delež televizijskih gledalcev med najbolje gledanimi oddajami nacionalne televizije. V letu 2014 so ustvarjalci oddaje prejeli eno najprestižnejših slovenskih medijskih priznanj: strokovnega viktorja za najboljšo zabavno TV-oddajo.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Krek je bil teolog in eden najvplivnejših slovenskih intelektualcev 20. stoletja. Bil je začetnik krščanskega socializma na Slovenskem. S profesorjem teologije dr. Janezom Juhantom smo se pogovarjali o tem, kaj je Krek pomenil za sodobnike, še posebej za Cankarja, pa tudi o njegovi resnično evangelistični vlogi in izjemnih organizacijskih sposobnostih. Sociolog dr. Srečo Dragoš nam je predstavil osnovne značilnosti najpomembnejšega Krekovega dela Socializem, pri čemer nam je pojasni tudi, kakšno vlogo ima v Krekovi misli država kot porok pravičnosti. V okolju murskosoboškega gradu smo se srečali s pisateljem Štefanom Kardošem, in ta nam je povedal anekdoto o Krekovem klobuku, ki mu Žižek pripisuje močno senco, saj naj bi pod njegovimi krajniki namreč nastajala slovenska literatura.

Sredi turistične sezone smo in hotel je več kot poln. Martin, Jože in Polde pa so brez ficka. Pridejo na izjemno zamisel, ki je kot vse genialne ideje v svojem bistvu preprosta: svoje sobe bodo (za hrbtom vodstva hotela) oddali nekaterim tujcem. S tem bodo naredili dobro delo, pa še finančno si bodo opomogli. Kljub sijajni organizaciji se žal ideja s podnajemniki vendarle ne izkaže za tako imenitno ...
V epizodnih vlogah turistov igrajo: Mojca Ribič, Gregor Geč in Boris Juh.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog s pritiskom na tipko Vem!, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v tematski križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča. Finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.
Gledalci doma lahko sodelujejo v nagradni igri na objavljenem spletnem naslovu www.rtvslo.si/vem-kviz tako, da uganjujejo manjkajočo črko v iskani besedi. Na zaslonu se izpišejo: vprašanje, beseda z manjkajočo črko ter dve črki, od katerih je samo ena rešitev nagradne igre. Črki se izpišeta za zaporednima številkama 1 in 2.

Ne jamram, iščem rešitve! Se še spomnite napisa, s katerim se je vlada pred leti poskušala izviti iz afere z dodatki za stalno pripravljenost in popraviti načeto javnomnenjsko podobo? Zdaj se je predsednik vlade, da bi preprečil razkrajanje stranke in padanje podpore, lotil temeljitega kadrovskega čiščenja in novih komunikacijskih prijemov. Kaj o strankarskih pretresih – tudi v strankah SD in SDS – pravijo nekdanji predsedniki strank in politiki, ki so se jim "zgodile" stranke?

12:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

Dežela si počasi utira pot iz najtemnejšega obdobja svoje zgodovine, časa divjega lova in genocida leta 1994. Scott, Justin in Andre se Ruande lotijo skozi oči tamkajšnjih prebivalcev. Narava si je očitno opomogla. Na Napoleonovem otoku vidijo plavajoče krave, v odročnih hribih pa osamljen trop gorskih goril. Drugo plat zgodbe spoznajo v cerkvi v Ntarami, skozi pripovedovanje preživele v genocidu, in na prizivnem sodišču. Ugotovijo, da je edina pot naprej odpuščanje.

DEPARTURES / Kanada / Departures Entertainment 2 Inc. 2010 / Avtorja: Scott Wilson, Justin Lukach / Direktor fotografije in režiser: Andre Dupuis

V dveh slovenskih narodnih gledališčih, ljubljanski in mariborski Drami, trenutno igrajo kar dve Moliѐrovi komediji, Skopuha v klasični režiji Slobodana Unkovskega in Tartuffa v avtorski režiji Diega de Bree. Kakšna je vloga ženske v Moliѐrovem opusu? Glavni junaki so običajno obsedeni moški, vendar ob njih - sicer redko - stojijo tudi močne ženske, kot je denimo Elmira v Tartuffu. Pogovarjali smo se tudi z 12 igralkami, ki so pod režijskim vodstvom Sebastijana Horvata sredi nastajanja provokativne uprizoritve Nebesje britanske dramatičarke Lucy Kirkwood. Avtorica se ukvarja z odnosom sodnega sistema do ženske v 18. st., ki je ženske obravnaval drugače kot moške za iste prestopke. In še, kdo je sodobna urbana ženska, kot jo v gledališki priredbi avtofikcijskega romana Eve Mahkovic interpretirata igralki dveh generacij Nataša Matjašec Rošker in Liza Marijina?

Az adás tartalma:

- Czant Emil százados emlékművének felavatása a Tolmin-Loče katonai temetőben;
- március 15-i ünnepség Ljubljanában;
- tengermelléki egyetemi hallgatók alkotásainak kiállítása Nyíregyházán;
- Zágorec-Csuka Judit verseskötetének bemutatása és Orbán Péter grafikusművész kiállítása;
- Nők az irodalom birodalmában.

Vsebina oddaje:

- postavitev spominskega obeležja stotniku Emilu Czantu v vojaškem pokopališču Loče pri Tolminu;
- prireditev ob 15. marcu v Ljubljani;
- razstava umetniških del primorskih študentov v mestu Nyíregyháza;
- predstavitev pesniške zbirke Judit Zágorec-Csuka in razstava grafika Pétra Orbána;
- Ženske v kraljestvu literature.

V Infodromu nas je zanimalo, kako in koliko mladi uporabljate drage kreme in ličila. V njih so namreč tudi sestavine, ki niso namenjene mladim. Pediatrinja razlaga, kaj je primerno za vašo mlado kožo in zakaj. Obiskali smo osnovno šolo Dob, kjer petošolci že poznajo razširjeni program, ki ga prinaša novela zakona o osnovni šoli. Najbolj jim je všeč, da neobvezni izbirni predmeti niso ocenjeni. V oddaji tudi o celiakiji in alergijah. Da so nekatere lahko zelo nevarne, nam bosta povedala Jakob in Vid z Osnovne šole Dravlje. Šahistki Inti in Sofija pa sta z nami odigrali partijo šaha.

Tim povabi Franzi na romantično večerjo, vendar stvari ne gredo povsem po načrtih in Franzi razočarana odide.
Christoph in Dirk spoznata, da sta ujeta v kleti odročne vile. Njune klice na pomoč sliši Walter, a na poti domov pozabi na to. Bodo Christopherja in Dirka še pravočasno rešili?
Natascha presenečena odkrije, da je njen oče za zakonitega zastopnika imenoval Michaela. Oče se pogovoru izogiba, naposled pa si v solzah priznata, kako zelo se imata rada.
Hildegard in Alfons v prikolici gostita Roberta in Evo. Alfonsu se zdi vse fino, Hildegard pa utesnjenost in muhasto gretje že presedata, zato si želi čim prej nazaj v hišo.


STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020
Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler
Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.
V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt

16:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:05
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Rija in Krokodil gresta taborit. V gorah je prijetno bivati v šotoru – dokler se ne stemni. Lunina svetloba riše sence, ki so na šotorskem platnu videti kot čarovnice in pošasti. Rija pošlje Krokodila ven, da bi jih prepodil. A Krokodilova svetilka nariše še več strašljivih podob. Rija se opogumi in gre pomagat Krokodilu. Tako spozna, da sence rišejo samo veje in Krokodil. Rija in Krokodil se veselo zabavata, ko s svetilko uprizorita predstavo senčnih lutk.

1. ORODJE ZA GLADEK REZ
Zimska rez sadnega drevja se zaključuje, kot zadnje porežemo breskve, kjer rez opravimo v času cvetenja. Kakšno orodje - škarje in žage - potrebujemo, iz praktičnih izkušenj svetujeta zakonca Plohl Krevh iz Črete.

2. SAJENJE IN SETVE V VISOKI GREDI
V letošnji sezoni spremljamo posevke v visoki gredi, ki jo je Sebastjan Lipar postavil lani ob letni kuhinji. Pove, kje ga je lani polomil, in katere setve ter sajenja opravimo marca.

3. ZA DOBRE SADIKE PARADIŽNIKA
Uspešnost sezone radi merimo po pridelku paradižnika. Za dobre plodove potrebujemo poleg ustreznega poletnega vremena poletja tudi zdrave, čvrste sadike. O vzgoji sadik smo povprašali specialistko za zelenjadarstvo, dr. Kristino Ugrinović iz Kmetijskega inštituta Slovenije.

4. KOLAČ S POKUHANIMI BELUŠI
Nekaj aprilskega dežja in zmerno tople pomladi je treba, da v kraških gozdovih vzniknejo divji šparglji. Izvedeli smo, da jih je mogoče kupiti tudi kot sadike, za pokušino pa v tokratni oddaji predstavljamo odličen kolač z beluši.
navrtu@rtvslo.si

Družina MacDonald živi na otoški verigi Zunanji Hebridi. Angus MacDonald redi na otočju, odmaknjenem od celinske Škotske, 400 glav govedi, ki ima celo čisto svoj otok za pašo. Pomagata mu sinova Fraser in Alexander, njegova mati Ena pa pripravlja lokalne dobrote, kot so ovseni piškoti in sladica iz morskih alg po skrivnem receptu.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog s pritiskom na tipko Vem!, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v tematski križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča. Finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.
Gledalci doma lahko sodelujejo v nagradni igri na objavljenem spletnem naslovu www.rtvslo.si/vem-kviz tako, da uganjujejo manjkajočo črko v iskani besedi. Na zaslonu se izpišejo: vprašanje, beseda z manjkajočo črko ter dve črki, od katerih je samo ena rešitev nagradne igre. Črki se izpišeta za zaporednima številkama 1 in 2.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Osrednji gost Glasbenega pozdrava je najbolj prepoznavni Štajerec, Alfi Nipič, ki bo slavil 60 let glasbene poti. Alfi je bil ploden tudi v svetu zabavne glasbe, videli in slišali ga bomo v obeh vlogah, ob številnih spominih na glasbeno kariero, katere del je šest dekad.
Na pogovornem kavču se mu pridruži Maša Frece (prej Uranjek), pevka v skupini Chicas, nekdanja Navihanka, učiteljica petja, glasbena pedagoginja, predvsem pa simpatična in iskriva ljubiteljica živali ter narave.
V studiu se nam pridružijo tudi mladi in energični Prebrisani muzikanti ter akademsko izobražena glasbenika in vokalista Eva Černe in Klemen Torkar z ljudsko skladbo, ki sta jo ponovno posnela, tokrat posebej za nas.
Andreju v studiu štrene meša tudi mladi Primorec Sandi Morel, ki obožuje vse goste v studiu, želi postati glasbenik in tudi sovoditelj petkove večerne oddaje. Mu bo to res uspelo?
Urednica oddaje je Ana Benkovič, z voditeljem Andrejem Hoferjem je tudi so-scenaristka, režiser pa bo Aljaž Bastič.

V turističnih strategijah so pogosto prezrti slovenski kraji na drugi strani državne meje, čeprav imajo zaradi svoje unikatne multikulturnosti velike potenciale razvoja, predvsem skozi produkte kulturnega turizma, kolesarstva, pohodništva in gastronomije. Takšen primer je trojezični prostor Beneške Slovenije, katerega sestavljajo Rezija, Nadiške in Kanalska dolina. Rešilna bilka razvoja teh beneških dolin v katerih je demografska slika vse bolj skrb vzbujajoča, je ravno turizem, ki bi ohranjal identiteto in nudil ljudem nove možnosti razvoja v sodelovanju z vsemi ustanovami v prostoru. Benečija ima tako vse možnosti, da v prihodnjih letih postane atraktivna turistična destinacija.

Vasi, raztresene po pobočjih Kolovrata in Matajurja, so danes po večini prazne. Ti gorski kraji so po drugi vojni, ko je nanje padla železna zavesa, doživljali trpko usodo močne italijanske asimilacije. Vse, kar je dišalo po Slovencih je bilo enačeno s komunizmom in med ljudmi se je načrtno sejalo razdor in teror s skrivnimi organizacijami. Zlasti v prvem desetletju po vojni je Italija načrtno gospodarsko in kulturno zanemarjala obmejne beneške kraje, otroke v šolah in vrtcih pa so vzgajali izključno v italijanskem jeziku. Te vasi pa je prizadelo množično izseljevanje. Ljudje so odhajali v belgijske rudnike ali v Furlanijo, kjer so bili tovarne, delo in kruh. Dodatno pa je k izseljevanju pripomogel rušilni potres leta 1976. Razmere so se za slovensko manjšino spremenile šele leta 2001, pomembno vlogo pa je igral tudi kasnejši vstop v EU, ko je z zaščitnim zakonom Italija Beneške Slovence kočno le priznala kot del slovenskega naroda.

Turizem bo imel v prihodnje ključno vlogo pri preživetju teh dolin, v katerih še vztrajajo Slovenci Videmske pokrajine. Zato sta ustvarjalki turistične oddaje Na lepše obiskali pozabljen in malce otožen svet Beneške Slovenije, kjer potomci Čedermacev pogumno negujejo beneško narečje in slovenski jezik. Kako živijo v vedno bolj izpraznjeni vasi Mašera, zakaj je Matajur sveta gora Beneških Slovencev in kakšen pomen ima Landarska jama? V oddaji pa tudi več o Muzeju SMO, ki v Špetru prikazuje kulturno krajino od Julijskih Alp do morja, od Mangarta do Tržaškega zaliva in se uvršča med nove oblike tematskih in pokrajinskih muzejev, ki ne slonijo več na zbiranju predmetov, temveč na pripovedi. Muzej je namenjen domačinom, ki svoje kulturne in okoljske posebnosti bolj malo poznajo in cenijo, kot tudi italijanskim in drugim turistom, ki o tem prostoru vedo le malo ali celo nič.

Tokrat bosta z nami v nogometni magazinski oddaji Pot na EP 2024 turška reprezentanta Kerem Aktürkoğlu in Çağlar Söyüncü. Spoznali bomo tudi Hamburg, ki bo gostil pet tekem prvenstva, in madžarskega nogometnega čarodeja Dominika Szoboszlaia.

22:05
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

22:10
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Nocoj v Kulturi med drugim tudi o zbirki izbranih esejev Z one strani Marije Stepanove, ene najpomembnejših literarnih likov posovjetske Rusije. Stepanova je gostja letošnje Fabule. Za vas smo preverili, kaj letos ponuja festival Bobri, in obiskali razstavo Lade Cerar Sedlaček in Saše Sedlačka z naslovom Nad tvojo glavo letajo ptice skrbi in bojazni, prepreči jim, da se ugnezdijo v tvojih laseh v Galeriji Kresija v Ljubljani.

22:45
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Pred filmom o novinarski etiki v času političnih pritiskov, filmom Lahko noč in srečno v režiji Georga Clooneyja, se v oddaji pogovarjamo z novinarjem in predsednikom Društva novinarjev Slovenije, Gašperjem Andrinkom.

Politična drama o novinarski etiki in gonji proti komunistom v 50. letih

V zgodnjih 50. letih so se le redki posamezniki v ZDA uprli ustrahovalni politiki senatorja Josepha McCarthyja, ki je vodil gonjo proti komunistom. Eden od upornikov je bil novinar in voditelj Edward R. Murrow. Ob podpori zagnanih novinarskih sodelavcev je Murrow v vrsti televizijskih oddaj razgaljal McCarthyjeve neetične preiskovalne metode, taktike ustrahovanja in lažne obtožbe, ki so uničevale človeške usode. Za razkrivanje resnice o McCarthyju so morali novinarji televizije CBS plačati visoko ceno. Njihovi oddaji so bili šteti dnevi, sam Edward R. Murrow pa je bil na robu profesionalne in osebne diskreditacije. Delo Murrowa in njegove ekipe še danes velja za vzor novinarstva, ki je zavezano najvišjim etičnim standardom in resnici.

Film, ki ga je režiral George Clooney, je bil nominiran za šest oskarjev in številne druge nagrade.

Izvirni naslov: GOOD NIGHT, AND GOOD LUCK / Koprodukcijski film, 2005 / Scenarij in režija: George Clooney / Igrajo: David Strathairn, George Clooney, Patricia Clarkson, Jeff Daniels, Robert Downey Jr., Alex Borstein

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov