Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 3. apr. 2024

TV Slovenija 1 • Sre, 3. apr.

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Nocoj v Kulturi tudi o novih knjižnih izdajah. Pri založbi Studia Humanitatis so izšli izbrani spisi Marka Blocha O zgodovini, spominu in lažnih novicah. Prebrali smo tudi dve novosti založbe CF: knjigi Édouarda Louisa Kdo mi je ubil očeta ter Boji in preobrazbe neke ženske.

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Prišla je noč zvezdnih utrinkov, ko se izpolnijo vse želje. Sestrice miške povabijo Ernesta in Celestinco, naj prideta utrinke opazovat z njihovega mlina, od koder je čudovit razgled! Toda Ernest, ki ima težave s hrbtom in želi biti sam, povabilo zavrne.

Sredina jutra se pričnejo s pregledom dnevnega tiska in aktualne teme, ki jo postavljamo V središče. V pravnih nasvetih gostimo odvetnike in odvetnice, ki odgovarjajo tudi na vaša vprašanja, za vse udeležence v prometu svetujemo v prometnih minutah. Pogledamo tudi, kaj je novega v svetu, knjige, filma in zabave ter vam podamo predloge za dobre knjige. Razreševali bomo tudi vsakdanje življenjske dileme, terenska ekipa bo delila vrtne nasvete. Vaša sredina družba sta Špela Močnik in David Urankar, jutro z nami je dobro jutro!

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Veduto Kranja zaznamujejo zvoniki treh gotskih cerkva; najvišji je zvonik župnijske cerkve sv. Kancijana. Najpomembnejša kvaliteta kranjske župnijske cerkve je njena arhitektura - podatkov o njeni gradnji je malo, a dovolj, da lahko njeno stavbno zgodovino zadovoljivo rekonstruiramo. Dvoranski prostor je vse od 14. stoletja naprej eden značilnih arhitekturnih tipov v Nemškem cesarstvu, a nikjer se vse naštete prvine niso harmonično združile v celoto, kakršno vidimo v Kranju in po imenu neznanim mojstrom moramo pripisati kar lepo mero izvirnosti in ustvarjalnosti. Ta cerkev je z novim prostorskim konceptom močno zaznamovala stavbarstvo naslednjih desetletij na Gorenjskem, Dolenjskem in Notranjskem, kjer je postala dvoranska cerkev z zvezdastim obokom na osmerokotnih stebrih po vzoru Kranja najbolj razširjen tip mestnih in trških župnijskih cerkva.

Klinična psihologinja dr. Vita Štukovnik pojasnjuje vzroke za različne motnje spanja, ki pestijo več kot tretjino odraslih v Sloveniji. Tudi dramskega igralca Bojana Emeršiča, ki je v oddaji pojasnil svoje težave in pri strokovnjakinji poiskal nasvet. Oddajo vodi Karin Sabadin.

Štefan ima rojstni dan, triintrideseti. Fantje so v zadregi z darilom, reši jih Frenk, ki je pod "ugodno poceni" nabavil pravi francoski konjak. Drugo darilo pošlje Štefanu usoda sama v obliki gostje, ki tudi praznuje rojstni dan. Nesrečna, osamljena, kot naročena za podjetnega šarmerja. Osvajanje pa se konča precej nepričakovano.
Medtem fantje ugotovijo, da zna biti konjak ponarejen in celo strupen. Polde in Martin skušata uničiti nevarno darilo, Frenk pa kupuje novo steklenico konjaka - kar se tudi izkaže za zapleten (in drag) posel.
V epizodni vlogi Marjana Brecelj.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog s pritiskom na tipko Vem!, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v tematski križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča. Finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.
Gledalci doma lahko sodelujejo v nagradni igri na objavljenem spletnem naslovu www.rtvslo.si/vem-kviz tako, da uganjujejo manjkajočo črko v iskani besedi. Na zaslonu se izpišejo: vprašanje, beseda z manjkajočo črko ter dve črki, od katerih je samo ena rešitev nagradne igre. Črki se izpišeta za zaporednima številkama 1 in 2.

Kakšno sporočilo ob tokratnih velikonočnih praznikih papež Frančišek, prvi papež iz Latinske Amerike, pošilja svetu? Sveti sedež ima diplomatske odnose s 184 državami sveta in njegova diplomatska moč morda ni tako javna, a je v zakulisju mednarodnih odnosov še kako pomembna. Papež, ki bo decembra, tik pred začetkom novega svetega leta 2025 dopolnil 88 let, se zadnje tedne manj pojavlja v javnosti. Izzivi, s katerimi se spopada Cerkev, so orjaški. Več v Globusu.

12:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

Tretjo etapo potovanja po Južni Ameriki Simon Reeve preživi med prebivalci Andov v Peruju in Boliviji. Pot začne v Machu Picchuju, enem najsijajnejših čudes sveta. Nato se poda v perujsko Dolino kokaina, od koder vsako leto izvozijo od 200 do 400 ton kokaina, tudi v Evropsko unijo. Obišče kmete, ki pridelujejo koko, in spremlja delo elitne policijske enote za boj proti mamilom. Potem je na vrsti La Rinconada, najviše ležeča stalna naselbina na Zemlji, ki s svojimi rudniki zlata privablja vse več ljudi, čeprav je leglo bolezni in kriminala. Na koncu odpotuje v Bolivijo, kjer z radijsko voditeljico Jolando spregovori o položaju domorodnih Bolivijk nekoč in danes.

Simon Reeve's South America / The Garden Productions za BBC / 2022 / Režija: Chris Mitchell

Nehotno, nenadno, ponavljajoče se mežikanje, smrkanje, obrazne grimase in trzanje glave je le nekaj tikov, ki so v otroštvu in mladostništvu precej pogosti in večinoma prehodni. Če ima nekdo več gibalnih tikov in vsaj enega glasovnega najmanj eno leto, govorimo o Tourettovem sindromu.
Čeprav tiki ne vplivajo na intelektualne zmožnosti posameznika, ga lahko ovirajo in stigmatizirajo, posebej ko gre za hujše, bolj moteče tike, denimo cviljenje, preklinjanje, samopoškodovalno vedenje. Spoznajte Tina, Izo in Roka, katerih osebnosti in življenje ne krojijo le tiki, temveč tudi njihovi talenti, želje, družine, prijatelji. O vzrokih, posledicah in zdravljenju tikov pa več tudi strokovnjakinji. Scenarij: Milica Prešeren, režija: Božo Grlj.
Film TIKI je del dokumentarne serije Posebne zgodbe. Ta daje glas posameznikom z izkušnjo telesne ali duševne bolezni, razvojnih in drugih življenjskih težav. Posebne zgodbe so tudi zgodbe tistih, katerih življenje zaznamujejo različni izzivi, spoznanja in na prvi pogled obrobni dogodki, ki odpirajo vprašanja in spodbujajo k razmisleku. Osebne zgodbe dopolnjujejo znanstvena dognanja, besede strokovnjakov. Urednica serije je Milica Prešeren, nastaja pa v Uredništvu izobraževalnih oddaj Kulturno-umetniškega programa TV Slovenija.

Az adás tartalma:

- ülésezett a Lendva Községi MNÖK Tanácsa;
- népzenei oktatás a völgyifalui tájházban;
- gyermek- és ifjúsági színjátszócsoportok területi találkozója;
- a 2024-es év színe, a Peach Fuzz;
- Magvető: a korszerű sertéstenyésztés.

Vsebina oddaje:

- zasedal je Svet MSNS Občine Lendava;
- poučevanje ljudskih pesmi v etnološki krajinski hiši v Dolini;
- območno srečanje otroških in mladinskih gledaliških skupin;
- barva leta 2024 je Peach Fuzz;
- rubrika Sejalec: sodobna prašičereja.

Natascho skrbi, ker Michaela dolgo ni domov, zato hoče poklicati policijo, a se potem Michael vendarle pojavi in pove, da je pri izogibanju srni zapeljal s ceste. Toda zaradi dvoumnih pojasnil Natascha sumi, da ne govori resnice. Koliko laži bo njuna zveza še prenesla?
Paul je jezen in razočaran, ker je spodletel načrt, da bi se Annabelle zlomila in priznala krivdo za umor njegove žene. Christoph zahteva, da se za nekaj časa potuhneta in skujeta nov načrt, toda Paul se odloči zadeve vzeti v svoje roke.
Nadja spozna, da Tim kljub zaroki in nosečnosti še vedno razmišlja o Franzi, zato se odloči, da jo bo z Dirkovo pomočjo pregnala s Knežjega dvora. A to ima svojo ceno ...
Bela po naključju najde šatuljo z zlatnikom, ki ga želi prodati na spletni dražbi. Ko se z najdbo pohvali Alfonsu, ga čaka presenečenje.


STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020
Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler
Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.
V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt

16:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:05
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Cofek ugotovi, da prijateljice Rite zaradi počitnic ne bo videl dolga dva meseca. Skrbi ga, da ga bo pozabila, zato po vsem gozdu nalepi svoje slike. Ampak kaj, če te ne bodo dovolj?

Frleči Lepljivko šviga med drevjem pisane džungle in vsevprek brizga pisane lepljive trakce. Tudi Boti se jim ne more izogniti. Neutrudno si prizadeva, da bi se izmotal iz njih, a mu nikakor ne uspe. Zelo zapleteno bo izpolniti nalogo!

Kakšen je vpliv, moč umetnosti, kaj vse zmoremo ob njej in zaradi nje? Umetnost nam ni le v veselje in užitek, temveč nas plemeniti in bogati, lahko nas tudi umiri ali poživi, motivira, pomaga k boljši samopodobi, pomaga izboljšati naše psihično in fizično počutje, krepiti telo, dušo, um.
Kaj se dogaja v naših možganih, ko gledamo sliko? Na kaj vplivata gib in ples? Kakšno moč imata glasba in petje? Posebne zgodbe zaposlene ženske, ki se je spoprijela z izgorelostjo in v hitrem življenjskem tempu našla zatočišče med slikami, najstnika, ki mu je pri premagovanju telesne zakrčenosti pomagal ples, ter učiteljice petja z diplomo iz medicine v žepu, ki je svoj notranji mir, osebno in poklicno zadovoljstvo našla v svetu glasbe in petja.
(Po)moč umetnosti strokovno pojasnjujejo nevrolog prof. dr. Zvezdan Pirtošek, psihologinja dr. Katarina Habe in soc. in spec. pedagoginja dr. Bojana Caf, specialistka pomoči z umetnostjo.

Scenarij: Milica Prešeren, režija: Primož Meško, direktor fotografije in snemalec: Aleš Živec, montaža: Martina Bastarda.

V Sloveniji se z debelostjo spoprijema skoraj petina odraslih, s čezmerno težo še mnogo več. A videz ni najpomembnejši; debelost povzroča neplodnost, raka, infarkt, ogroža torej tudi življenje. Epidemijo sodobnega časa – debelost je namreč kronična bolezen – nam bosta osvetlila dr. Mojca Jensterle Sever, endokrinologinja z Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani, in Rajko Stanković, ki je po operaciji, obvodu želodca, izgubil več kot 50 kilogramov. V Dnevni sobi z voditeljico Bredo Štivan Bonča.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog s pritiskom na tipko Vem!, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v tematski križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča. Finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.
Gledalci doma lahko sodelujejo v nagradni igri na objavljenem spletnem naslovu www.rtvslo.si/vem-kviz tako, da uganjujejo manjkajočo črko v iskani besedi. Na zaslonu se izpišejo: vprašanje, beseda z manjkajočo črko ter dve črki, od katerih je samo ena rešitev nagradne igre. Črki se izpišeta za zaporednima številkama 1 in 2.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Drama. Za petnajstletno Sarah življenje ni preprosto … V šoli jo ustrahujejo, s svojim prepotentnim šefom v lokalni igralnici ima nerazčiščen odnos, ob vsem tem pa mora doma poskrbeti še za svojega mlajšega brata, sestro in manično depresivno mamo, ki ni najbolj samostojna. Kakor koli, dramski učitelj pri njej odkrije poseben talent za ustvarjanje komičnih nastopov. Pod njegovim vodstvom Sarah uspe preusmeriti svojo divjo in nestanovitno energijo v nekaj oprijemljivejšega in bolj urejenega. Začne se pripravljati za maturantski nastop in obenem tudi sama spoznava, da je nadarjena. Njena ljubezen do komedije postaja vse močnejša, in bolj ko se bliža dan predstave, bolj se kažejo razlike in večja je stiska med tem, kar Sarah želi od življenja, in njenim resničnim življenjem.

JELLYFISH / ZK/ 2018
Režija: James Gardner / Scenarij: James Gardner, Simon Lord / Igrajo: Liv Hill, Sinead Matthews, Cyril Nri, Angus Barnett, Tomos Eames, Victoria Alcock, Helen Kennedy, Robbie White, Henry Lile, Jemima Newman, Connor Mills, Jay Sajjid, Lauran Taylor-Griffin, Mark Sangster, Ria Zmitrowicz …

Nekajminutne dokumentarne oddaje s skupnim naslovom Miniature so v svoji prvi sezoni posvečene Ljubljani. Gre za deset zgodb iz bogate in zanimive zgodovine slovenske prestolnice, ki jih je poznavalka Darinka Kladnik spletla v zanimive kratke zgodbe, polne zgodovinskih podatkov, pa tudi humornih ali nenavadnih anekdot o stavbah, dogodkih, navadah in ljudeh preteklega časa v Ljubljani.
Režiser Jaka Šuligoj je besedila vizualno nadgradil z privlačnimi posnetki današnjega časa in dokumentarnim gradivom iz arhivov.
Namen miniatur je poleg obogatitve programa tudi izobraževanje o družbeni in kulturni preteklosti prostora, v katerem živimo.

Oddaja Svetovno bo tokrat posvečena predstavitvi filmov, nominiranih za evropsko filmsko nagrado lux. 16. aprila jo bodo podelili v Bruslju, prejemnika pa bodo izbrali gledalci, ki bodo filme ocenjevali po spletu. S filmsko kritičarko Ano Jurc bomo komentirali finaliste, ki tudi letos odražajo raznovrstnost evropske filmske produkcije ter opozarjajo na pomembna družbena in politična vprašanja. Štirje od petih filmov bodo na ogled v spletni aplikaciji RTV 365.

22:05
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

22:10
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Nocoj vam v Kulturi predstavljamo fotografinjo Ano Skobe, ki je na Sonyjevem fotografskem natečaju v kategoriji nacionalnih in regijskih nagrad s fotografijo Času izvzet najbolj prepričala. Bili so tudi na razstavi jubilejnega 10. salona fotografije Pannonia Reflections na lendavskem gradu.

22:50
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Hiperprodukcija se tudi v umetnosti kaže v povečanem obsegu in hitrem tempu, s katerim se producirajo umetniške vsebine. Zanimalo nas bo, ali so repertoarji slovenskih gledališč preobsežni ali gre za razvejeno ustvarjalno okolje, ki pogosto ponuja tudi odrske presežke. O tem, ali bi bilo smiselno staviti na bolj poglobljeno narejene predstave, čeprav bi bilo teh manj, bodo spregovorili gostje: ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko ter gledališki umetniki Barbara Hieng Samobor, Matjaž Berger in Matjaž Farič.

Urednica oddaje: Nina Jerman

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov