Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 5. apr. 2024

TV Slovenija 1 • Pet, 5. apr.

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Na Velikem odru Mestnega gledališča ljubljanskega so premierno uprizorili komedijo Kakor vam drago, ki jo je režiral Juš Zidar. To je ena najpogosteje uprizarjanjih Shakespearovih komedij, v kateri se ukvarja z dvema nasprotujočima si svetovoma: z realnostjo in utopijo. Ogledali smo si tudi novo razstavo projekta Pod lupo, s katerim Umetnostna galerija Maribor povezuje dela iz svoje likovne zbirke z vsebinami drugih institucij. Tokrat z Univerzitetno knjižnico Maribor, kjer so likovna dela na temo knjig dopolnjena z bralnimi, literarnimi in drugimi konteksti. V ljubljanski Galeriji Y pa smo bili na razstavi medgeneracijskega slikarskega tandema: Ire in Živka Marušiča.

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Žarko in Živa se pripravljata, da bosta pospravila zrelo sadje in zelenjavo na Balončkovem. Toda traktor se pokvari, zato potrebujeta pomoč vseh živali s kmetije. Oslička se naučita skupinskega dela in sta za to nagrajena.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobraževalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev vseh starostnih skupin. V večurnem živem in dinamičnem jutranjem programu, ki je na sporedu vsak delovni dan, se prepleta studijski del z aktualnimi vklopi v živo z različnih koncev Slovenije. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi, in ponujamo najrazličnejše vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do predstavljanj osupljivih življenjskih usod, vrtičkarskih in prehranskih nasvetov in atraktivnih nagradnih iger. Oddaja poteka tudi v sodelovanju z RTV centrom Koper in RTV centrom Maribor, s čimer v živi program vnašamo še več lokalnih vsebin.

Oddaja Dobro jutro uvaja sodobne televizijske formate s poudarkom na kakovostnih vsebinah in je upoštevajoč delež televizijskih gledalcev med najbolje gledanimi oddajami nacionalne televizije. V letu 2014 so ustvarjalci oddaje prejeli eno najprestižnejših slovenskih medijskih priznanj: strokovnega viktorja za najboljšo zabavno TV-oddajo.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Dvojčici Yebuah sta zelo dejavni na različnih področjih, povezujeta pa ju glasba in šport, ki sta jima predani že od otroštva. Rodili sta se pred petdesetimi leti (rojstni dan sta praznovali v teh dneh) mami Slovenki in očetu Gancu. Njuni družini sta zelo povezani, k temu pa najbolj prispevata prav sestri, ki se vsakodnevno slišita in sta druga drugi ves čas v oporo.

O njunem življenjskem optimizmu se bo z njima pogovarjala Darja Korez Korenčan.

V hotelu se pojavita dve seksi mladenki, ki sprašujeta po Martinu, kar sproži v prisotnih zelo različne reakcije: od navdušenja, začudenja pa do moralističnega zgražanja. Martinu pa obisk mladenk povzroči samo neskončno zadrego. To pa je šele začetek njegovih težav....
V epizodnih vlogah nastopajo: Alenka Cilenšek, Vanja Plut in Nina Rakovec.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog s pritiskom na tipko Vem!, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v tematski križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča. Finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.
Gledalci doma lahko sodelujejo v nagradni igri na objavljenem spletnem naslovu www.rtvslo.si/vem-kviz tako, da uganjujejo manjkajočo črko v iskani besedi. Na zaslonu se izpišejo: vprašanje, beseda z manjkajočo črko ter dve črki, od katerih je samo ena rešitev nagradne igre. Črki se izpišeta za zaporednima številkama 1 in 2.

Kampanja pred evropskimi volitvami že poteka, v koalicijskih strankah pa še iščejo najprivlačnejše kandidate in nosilce list. SDS je dva meseca pred volitvami izkoristil zaplet z azilnimi domovi in negotovost tamkajšnjih prebivalcev. Te dni pa je dodal še poziv k odstopu evropske komisarke zaradi domnevnega vmešavanja v odločanje slovenskega ustavnega sodišča.

12:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

Severnokorejci so zelo ponosen in ustvarjalen narod. Njihova država na svoji edinstveni poti še vedno kljubuje pričakovanjem preostalega sveta. Scott, Justin in Andre z Nickom sedejo v šolske klopi, gledajo šolske predstave, obiščejo polnilnico plastenk z vodo, kmetijsko zadrugo in zabaviščni park. Krona obiska pa je vrhunski spektakel – ariranške množične igre. Sto tisoč ljudi v en glas barvito in ubrano poje hvalo svoji deželi in ideologiji. Fantje se s cmokom v grlu poslovijo od obeh srčnih vodnikov in prijatelja ter sedejo na vlak za Peking.

DEPARTURES / Kanada / 2010 / Avtorja: Scott Wilson, Justin Lukach / Direktor fotografije in režiser: Andre Dupuis

Glede na to, da je april mesec avtizma, bomo v oddaji predstavili ranljive skupine s posebnimi potrebami in možnosti za njihovo glasbeno izobraževanje. Pred kratkim je namreč Akademija za glasbo v Ljubljani organizirala mednarodni simpozij na temo inkluzije oz. vključevanja otrok z motnjami avtističnega spektra v glasbene šole. Ob strokovnem posvetu so pripravili tudi koncert, na katerem se je bilo mogoče prepričati o tem, kako lahko s pravilnim usmerjanjem otrok z avtističnimi motnjami odkrijemo njihove največje zmožnosti.
V oddaji bodo učitelji, profesorji, mentorji, dijaki in starši spregovorili o tem, s kakšnimi težavami se srečujejo, kako jih premagujejo, kdo jim pri tem pomaga itd. Spoznali bomo, kako delajo s takšnimi otroci v zasebnem glasbenem centru Doremi na Bledu, ter se pogovarjali s starši, ki so svojemu avtističnemu otroku pomagali, da je maksimalno razvil svojo glasbeno nadarjenost.

Az adás tartalma:

- ülésezett az MNMI Tanácsa;
- a Dobronaki DiáXínpad: Vivit amor című előadása;
- a Szödött-vödött mini színjátszó társulat első előadása;
- a Mura-vidéki állami zeneiskolák 45. találkozója;
- a Colors of Rhythm koncertsorozat.

Vsebina oddaje:

- zasedal je Svet ZKMN;
- Vivit amor - predstava dobrovniške gledališke skupine DiáXínpad;
- prva predstava mladih gledališčnikov iz Dolnjega Lakoša
- 45. revija državnih glasbenih šol Pomurja;
- koncerta Colors of Rhythm.

V Infodromu smo se tokrat pogovarjali s štirinajstletnim Mehmetom, ki nam je zaupal, kako se posti v mesecu ramazanu. V oddaji pa danes tudi o Cesarjevih novih oblačilih, Grdem račku, Kraljični na zrnu graha in Palčici. Nanje smo se spomnili ob mednarodnem dnevu knjig za otroke, ki ga praznujemo na obletnico rojstva pravljičarja Hansa Christiana Andersena. Podrobno pod lupo smo izvedeli več o njegovem življenju. Predstavili smo tudi Anžeta, ki se v prostem času ukvarja z veliko zanimivimi dejavnostmi. Metka Spletka pa se je družila s skupino mladih, ki so v sklopu festivala Prix Jeunesse zastopali Evropo in izbrali najboljšo igrano in najboljšo neigrano oddajo.

Tim in André opazita Paulovo nenavadno vedenje. Le Christoph sluti, da je Paul povezan z Annabellinim izginotjem.
Župnik Rimpel med pogajanjem z Wernerjem Saalfeldom za najemnino travnika za golf izve, da Knežji dvor gosti princa in princeso Lichtfeld-Baaden. Zaradi koristi se odpravi v njun apartma, kjer pa ga čaka presenečenje.
Nadja se med pripravami na poroko izživlja nad Franzi, ki po naključju sliši prepir med Nadjo in Dirkom.


STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020
Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler
Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.
V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt

16:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:05
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Rija in Krokodil gradita hiško na vrtu za babičino hišo. Odločita se, da bosta v njej živela. Rija zbija in žaga. Hiška mora biti popolna! Krokodil pa medtem opazuje oblake na nebu. Rija meni, da bi ji moral pomagati pri gradnji. Šele ko zagrmi in začne deževati, se Krokodil pokesa. A hiška je samo Rijina.

ČEBULNA MUHA
Kako lukovke zaščititi pred prvim naletom čebulne muhe, pojasnjuje Miša Pušenjak iz KGZS. Pri čebuli ob pokrivanju s kopreno svetuje mešane posevke, saj jih čebulna muha ne odkrije tako hitro kot monokulture. Spoznamo tudi, katere čebule ta škodljivec ne mara najbolj.

NENAVADNE GRMOVNICE V PIVOLI
Z Meto Pivec se je na obisku kluba Gaia v Botaničnem vrtu Univerze v Mariboru pogovarjala Gajina strokovnjakinja Nevenka Breznik Beton. Posadili sta čajno kamelijo, iz njenih vršičkov v tujini pripravljajo čaj. Občudujemo tudi oljčico pa manj znano grmasto sorodnico naših sadnih dreves...

ČAJ IZ SPOMLADANSKEGA CVETJA
Po višje ležečih predelih še lahko naberemo trobentice, vijolice, lapuh, pljučnik, morda še kakšno drugo spomladi cvetočo rastlino. Lahko so v pomoč pri izkašljevanju in čiščenju dihalnih poti. Pazimo, da ne izropamo rastišč. Cvetove popolnoma posušimo in hranimo v zaprti embalaži. In spomladanski čaj je lahko tudi jeseni brž nared.

NASADI ZA SPOMLADANSKO VZDUŠJE
Pomlad je nepreklicno tu, naravo je okrasila s cvetovi in zelenjem. Marija Hrovat iz Profesionalne vrtnarske družbe v cvetočih nasadih prepleta moderne rastline z že starimi znankami, posadi jih v zanimive okrasne posode. Za čebeljo pašo doda kakšno medonosno lepotico.

Zahodno od Antalye v Turčiji se od obalnih letovišč do visokih gorovij Taurusa razteza pokrajina Likija. Hribovja so posejana z izviri, antičnimi ruševinami in gorskimi vasicami, ki pa se žal spopadajo z odseljevanjem mladih. Na pobočjih okoli vasi Gökbük domačini pridelujejo granatna jabolka, iz katerih izdelujejo sok, kis in raznovrstne sladice. Iz starih časov, ko še ni bilo zamrzovalnikov, pa se je ohranila tudi priprava juhe v prahu za ozimnico.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog s pritiskom na tipko Vem!, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v tematski križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča. Finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.
Gledalci doma lahko sodelujejo v nagradni igri na objavljenem spletnem naslovu www.rtvslo.si/vem-kviz tako, da uganjujejo manjkajočo črko v iskani besedi. Na zaslonu se izpišejo: vprašanje, beseda z manjkajočo črko ter dve črki, od katerih je samo ena rešitev nagradne igre. Črki se izpišeta za zaporednima številkama 1 in 2.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Osrednja gosta oddaje sta Peter Fink in Tomaž Rot. Tomažev ansambel bo s pevkama Aljo Deželan ter Niko Svetlin, sicer vnukinjo Franca Flereta, izvedel uspešnico Ljubezen mamina. Za dobro vzdušje skrbi tudi dolenjski ansambel Petra Finka s pevko Urško Klobučar, premierno pa bo v oddaji Gorenjski kvintet, ki ustvarja avtorsko glasbo ter debitantski trio z imenom Prva liga. Avsenikovo Moj rodni kraj, moj rodni dom bo občuteno interpretirala sopranistka Tina Debevec Dragoš. Pomagali ji bodo violinistka Hermina Matjašič, basistka Barbara Jehart ter harmonikar Boris Lah. Andrej in Sandi se bosta v garderobi pogovorila o njegovih voditeljskih ambicijah.

Na lepše - osrednja turistična oddaja, ki nas spomni na to, kako velika je Slovenija in koliko razlogov za odhod na lepše imamo samo par korakov stran od domačega praga. Za vas tedensko iščemo aktualne novosti, skrite destinacije in neznane produkte. Popoln pregled vsega, kar želite vedeti o domačem turizmu. Za vse, ki turizem živite in delate. Ker iskreno verjamemo, da smo turizem ljudje.

Tokrat bomo v nogometni magazinski oddaji Pot na EP 2024 spoznali albansko reprezentanco in njenega selektorja Sylvinha, pokal evropskih prvakov bomo pospremili na turnejo po Nemčiji ter predstavili srbska reprezentanta, brata Sergeja in Vanjo Milinkovića-Savića.

22:05
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

22:10
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Aprila bo minilo deset let od smrti slikarja in grafika Bogdana Borčića, ki je od leta 1980 živel in ustvarjal v Slovenj Gradcu. Zato so sinoči v Koroški galeriji likovnih umetnosti odprli razstavo Slika in prostor (Prepletene sekvence), ki dela umetnika aktualizira in postavlja v dialog z avtorji, s katerimi je delal in izmenjeval ideje, pa tudi z mlajšimi. V Galeriji Velenje so sinoči odprli razstavo Golden Rush oziroma Zlati nemir fotografa Petra Giodanija, ki nas vodi skozi poetično iskanje občutka kot odziv na razumsko mrzlico človeške težnje po odgovorih, so zapisali v Galeriji. Več pa tudi o sinočnjem letnem koncertu Big Banda Konservatorija Maribor z vibrafonistom Vidom Jamnikom.

22:45
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Svetovna filmska senzacija s konca 50. let v svet brazilskih favel, bossa nove in karnevala prestavi antični mit o Orfeju in Evridiki

Starogrški mit o Orfeju in Evridiki je prestavljen v čas karnevala, ki preplavi ulice favele v brazilski prestolnici Rio de Janeiro. Orfej je mlad vrhunski glasbenik, ki po izginotju Evridike, svoje velike ljubezni, to zaman poskuša oživiti v starodavnem ritualu in jo po svoji lastni krivdi tudi drugič izgubi.

Ob nastanku je film z živahnimi ritmi modernega glasbenega sloga bossa nove, slikovito vizualno podobo in nalezljivim karnevalskim vzdušjem navdušil občinstvo po vsem svetu in iz novega glasbenega sloga, ki se je rodil v revnejših družbenih slojih v Braziliji, ustvaril svetovno senzacijo. Čeprav sodi v kanon svetovne kinematografije, so film v zadnjem času kritizirali zaradi evropocentričnega pogleda na življenje v brazilski faveli. Tamkajšnji prebivalci so prikazani kot otroški, nedolžni, senzualni ljudje, ki pojejo in plešejo, družbeno-politični problemi pa v filmu niso navzoči, govorijo kritiki. Kljub temu kritičnemu vpogledu filmu ni mogoče oporekati statusa klasike in mojstrovine v žanru muzikala. Predvsem pa ima film duha, občudovanja vredno muzikaličnost, vitalnost in šarm.

Izvirni naslov: ORFEU NEGRO / Koprodukcijski film, 1959 / Režija: Marcel Camus / Scenarij: Marcel Camus, Jacques Viot, Vinicius de Moraes / Igrajo: Breno Mello, Marpessa Dawn, Lourdes de Oliveira

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov