Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 15. apr. 2024

TV Slovenija 1 • Pon, 15. apr.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Pred bližnjimi evropskimi volitvami predstavljamo delo Evropskega javnega tožilstva, ki preiskuje najhujša kazniva dejanja na škodo proračuna Evropske unije. Oškodovanje je ocenjeno na več kot 10 milijard evrov. Kako deluje ta institucija, ki je bila ustanovljena leta 2021, z gostoma: Jako Brezigarjem, ki v kolegiju evropskih javnih tožilcev zastopa Slovenijo, in Tanjo Eler Frank, ki je skupaj z Matejem Oštirjem delegirana evropska tožilka.

Krokodil ni še nikoli smučal, a Rija sklene, da ga bo naučila. Seveda veliko bolje smuča od njega. Na začetku … Rija ne mara, da jo kdo premaga. Še posebno začetnik! Jutri bosta šla raje drsat. Saj še nisi drsal, kajne, Krokodil?

Začnite teden z oddajo Dobro jutro in s pozitivno Ano Tavčar! Po pregledu dnevnega tiska in aktualnega dogajanja vam še pred osmo svetujemo glede najrazličnejših tematik. Druga ura oddaje je posvečena zdravju, povabimo vas tudi v domačo lekarno. Ob ponedeljkih boste spoznavali še navdihujoče osebne zgodbe, lahko boste prisluhnili astrološkim nasvetom, v rubriki Za dušo pa bomo razkrivali, kaj vse nas lahko pomiri in nam da energijo ter zagon za vsakdanje izzive in skok v nov teden.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Kri ni voda. Vedeti, kdo smo in od kod prihajamo, je verjetno želja, če ne celo potreba vseh nas. Kdo so moji predniki, komu sem podoben … – proučevanje družinskih korenin izhaja iz želje po razumevanju lastne identitete in potrebe po pripadnosti. Kako pomembno je poznavanje družinskih korenin, se bomo v studiu pogovarjali z dr. Christianom Gostečnikom, psihologom ter družinskim in zakonskim terapevtom. Svoje izkušnje iskanja družinskih korenin bosta razkrili Nada in Kaja, ki sta bili posvojeni kot dojenčici. O tem, kako so korenine pomembne za Slovence, ki živijo zunaj meja naše države, in kako jih s kulturo, petjem, plesom in kulinariko ohranjajo v Argentini, ZDA in Braziliji, nam bodo zaupali pripadniki treh različnih generacij. Spoznali bomo tudi družinsko drevo nekdaj ugledne in pomembne plemiške rodbine Lazarini.
Kako se korenine lahko razrastejo v razvejena družinska drevesa, bomo spoznali v pogovoru s Petrom Hawlinom, rodoslovcem in soustanoviteljem Slovenskega rodoslovnega društva.
V rubriki Ah, ta splet! pa boste dobili nasvete, kako sami izdelati družinsko drevo.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog s pritiskom na tipko Vem!, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v tematski križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča. Finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.
Gledalci doma lahko sodelujejo v nagradni igri na objavljenem spletnem naslovu www.rtvslo.si/vem-kviz tako, da uganjujejo manjkajočo črko v iskani besedi. Na zaslonu se izpišejo: vprašanje, beseda z manjkajočo črko ter dve črki, od katerih je samo ena rešitev nagradne igre. Črki se izpišeta za zaporednima številkama 1 in 2.

Gostja Intervjuja je Svetlana Slapšak: doktorica znanosti, antropologinja, klasična filologinja, publicistka, aktivistka – seznam še zdaleč ni izčrpan. Predvsem pa je pokončna ženska, ki navdušuje s svojo držo, za koga trmoglavostjo in brezkompromisnostjo, obenem pa si neizogibno ustvarja tudi številne nasprotnike in celo sovražnike. Svetlana Slapšak je tudi izjemno plodovita avtorica, ki je napisala več kot sto strokovnih in leposlovnih knjig. V svoji zadnji z naslovom Moje mačkoljubne zgodbe govori o mačkah, ki so mnogo več kot samo njene večne sopotnice.

12:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:25
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

Britanski igralec Richard E. Grant se odpravi v kraje, kjer so priznani pisatelji iskali navdih in jih v svojih delih uporabili za kuliso zgodb. S torbo knjig je obiskal Italijo, Francijo in Španijo in upal, da bo skozi oči velikih pisateljev dobil nov vpogled v življenje in preteklost najosupljivejših evropskih kotičkov. Če knjigo bereš v kraju, kjer se zgodba odvija, v treh dimenzijah začutiš tamkajšnje okolje, zvoke in vonjave, česar na popisanem listu papirja ne moreš. Naš popotnik nam s čudovitimi posnetki približa zgodbe o blišču, drznem begu, umorih, spletkah, božanskih okusih, naravnih čudežih in katastrofah in še in še.

5. del: Španija
Richard E. Grant se iz Francije odpravi v Španijo in najprej obišče starodavno mesto Granada, po katerem ga vodijo dela slavnega dramatika in pesnika Federica Garcíe Lorce. Ob njegovi poeziji v spremljavi flamenka začutimo, kaj je duende. Lorcova prezgodnja smrt, posledice španske državljanske vojne in Francove diktature še danes navdihujejo pisatelje in pisateljice. Iz Granade se Grant spet odpelje na podeželje, v Alpujarro, kamor se je pred 30 leti preselil britanski bobnar Chris Stewart. Daleč od civilizacije in vsakdanjih skrbi se je lotil vsakega dela in se sprva preživljal s striženjem ovac. Da pa njegove dogodivščine ne bi utonile v pozabo, si jih je začel zapisovati in zgodbe zbral v knjigi Driving Over Lemons, ki je hitro postala uspešnica.

WRITE AROUND THE WORLD WITH RICHARD E. GRANT / Velika Britanija / 2021 / Režija: Southan Morris

Spoznajmo znamenitosti Japonske, vpisane na Unescov seznam svetovne dediščine. Čarobni otok Jakušima prerašča starodaven gozd z orjaškimi japonskimi cedrami, ki lahko živijo tudi več tisoč let. Padavine na Jakušimi so obilne vse leto, zato je znana kot "otok vode". Jakušima je na seznamu Unescove svetovne dediščine od leta 1993, vendar le zato, ker je mladim otočanom uspelo doseči, da je vlada končala intenzivno sečnjo.

THE WORLD HERITAGE SITES IN JAPAN / Japonska / 2019

Manj kot leto dni nas loči do začetka projekta Evropska prestolnica kulture. Časti naziv bo pripadal Gorici in Novi Gorici.
Z umetniškim vodjo Stojanom Pelkom bomo razkrili nekaj programskih novosti in razmišljanj.
Z Vido Rucli iz Kolektiva Robida pa se bomo pogovarjali o prostorih in skupnostih ob meji.

Ta teden bo Odbor za peticije v Evropskem parlamentu v Bruslju obravnaval peticijo o pomanjkljivem izvajanju manjšinskih pravic v Avstriji. Vlagatelji, vse tri krovne organizacije in Enotna lista, pričakujejo velik odmev in upajo, da bo država slišala klic manjšine.
Tonč Feinig je v Grenzlandheimu v Pliberku predstavil zgoščenko s številnimi na novo aranžiranimi narodnimi pesmimi v slovenskem in nemškem jeziku.
Športno društvo Zahomc je v obnovljeni večnamenski hiši praznovalo 70-letnico obstoja in 70. rojstni dan najuspešnejšega nekdanjega športnika društva, olimpijskega zmagovalca Karla Schnabla.
V vzhodni podligi se je vnel boj za obstanek, v katerega je vpletena več kot polovica klubov. Z zmago v derbiju v Železni Kapli so si izhodišče bistveno izboljšali Selani, medtem ko je za Kapelčane po ponesrečenem začetku položaj čedalje bolj kritičen.
http://slovenci.orf.at

Dogajanje nemške telenovele je postavljeno v okrožje Bad Tölz-Wolfratshausen, v namišljeni kraj Bichlheim ob vznožju Alp, kjer stoji idilični hotel Knežji dvor. V središču dogajanja je ljubezenska zgodba med Franzi in Timom, ki se srečata povsem po naključju. Franzi se pokvari kolo in mimo prijezdi skrivnostni moški, za katerega se izkaže, da ni nihče drug kot Tim, izgubljeni sin lastnika hotela Christopha Saalfelda. Timova vrnitev ne razburka le Franzinega življenja, ampak tudi celotno družino Saalfeld. Tim ima brata dvojčka Borisa, s katerim sta si na videz zelo podobna, a značajsko ne bi mogla biti bolj različna. Po tem, ko je gospodarjeva hči Denise odšla, je bil Christoph v skrbeh, kdo ga bo nasledil. Zdaj v Timu vidi svojega naslednika, ta pa odkrije skrivnosti iz preteklosti, zaradi katerih pride na dan temnejša plat njegovega značaja.


STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020
Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler
Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.
V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt

16:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:05
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Oskar na vrtu poseje seme. Naslednji dan še nič ne kuka iz zemlje. Je vse, kot mora biti?

V tretji seriji risank Minuta v muzeju nas pronicljivi Rafael, navihana Mona in radovedni Nabi popeljejo v svet islamske umetnosti, ki je pomembno vplivala na zahodno kulturo in način življenja. Neprecenljivi zakladi iz novega krila pariškega Louvra vzbujajo osuplost, očaranje in seveda še več vprašanj, na katera zdaj že slavna trojica odgovarja na svoj značilno šegavi način.

V 27. oddaji vlak za polfinale lovijo in fotografiranje z Mona Liso lovijo Gabriel, Nik in Jure iz OŠ Ljudski vrt Ptuj (rumeni) ter Metka, Vita in David iz OŠ Božidarja Jakca Ljubljana (vijolični), v Hitrih lončkov pa punce Tara, Kim in Kaja iz OŠ Jakobski Dol ter fantje Lenart, Luka in Irenej iz OŠ dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica. V kvizu hitimo do posebnih dni v aprilu in na pošto, prejemamo in pošiljamo podatke, se povzpnemo od trnja do zvezd, v zibelko položimo Brihtolina, Jasna in Juš pa zapojeta algoritme. Kdo ni zaljubljen in zakaj je dijak v labirintu zloben, izveste v Malih sivih celicah.


Edini in zelo popularen kviz za mlade Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe. V posebni rubriki Hitri lončki pa svoje spretnosti preizkusijo še druge trojke osnovnošolcev od petega razreda naprej.

Avtor besedila: Ljudska, priredila Lojze Slak in Niko Zlobko
Avtor glasbe: Ljudska, priredila Lojze Slak in Niko Zlobko

Prizorišče oddaje bo postavljeno v tiho dolino. Pa danes - še poznamo take tihe doline in majhne vasice? Bi sploh spoznali žvrgoljenje slavčka, če bi ga zaslišali?
Na časovnem traku in v infografiki bo prikazana glasbena pot Lojzeta Slaka in njegovega ansambla ter prikazan njegov vpliv na slovensko narodno zabavno glasbo.
Plesalca v tipični opravi bosta prikazala plesne korake valčka in polke, dveh najbolj prepoznavnih taktov narodno zabavne glasbe, kjer med utemeljitelje sodi tudi Ansambel Lojzeta Slaka.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog s pritiskom na tipko Vem!, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v tematski križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča. Finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.
Gledalci doma lahko sodelujejo v nagradni igri na objavljenem spletnem naslovu www.rtvslo.si/vem-kviz tako, da uganjujejo manjkajočo črko v iskani besedi. Na zaslonu se izpišejo: vprašanje, beseda z manjkajočo črko ter dve črki, od katerih je samo ena rešitev nagradne igre. Črki se izpišeta za zaporednima številkama 1 in 2.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Na vabilo ob novem pilotnem presejalnem programu za odkrivanje bakterije, ki povzroči kar 90 odstotkov raka na želodcu, se je odzvala četrtina povabljenih. Katere vrste raka v Sloveniji s podobnimi programi že uspešno preprečujemo ali zgodaj zdravimo?

Ekipa Tednika je preživela dan na Inštitutu za sodno medicino. Kako drugačno je delo njegovih strokovnjakov od tistega, kar vidimo v televizijskih nanizankah? In kako pogosto je sodna medicina še vedno stigmatizirana?

Po desetletjih dela: deložacije in životarjenje. Zgodbe mariborskega društva UP-ornik, ki pomaga predvsem revnim upokojencem, pričajo o ravnodušnosti pristojnih državnih ustanov.

Ima Iran pravico do samoobrambe, jo imajo Palestinci, je to, kar gledamo v Gazi, genocid in ali se lahko regionalni konflikt razširi v kako večjo, globalnejšo vojno, bo pojasnil Tariq Ali, sloviti britanski novinar, pisatelj, zgodovinar in politični aktivist. Kako bo iranski napad na Izrael vplival na slovenska razmišljanja o tem, da bi priznali Palestino, zakaj je v Sloveniji toliko ruskih vohunov in zakaj Slovenci bolje opravljajo delo ruskih vohunov od samih ruskih vohunov, pa bo pojasnil Vojko Volk, državni sekretar za mednarodne zadeve ter nacionalno in mednarodno varnost v kabinetu predsednika vlade.

Obiskali smo 61. sejem otroške in mladinske književnosti v Bologni, na katerem je bila Slovenija častna gostja. Na odprtju sejma in velike razstave slovenske ilustracije je bila tudi naša ekipa. Tam smo se med drugim pogovarjali s številnimi založniki ter avtorji in ilustratorji. Mineva natanko 150 let, odkar je v ateljeju slovitega fotografa Nadarja v Parizu potekala prva razstava impresionistov. Dogodek, ki velja za prelomnega v zgodovini umetnosti, je bil takrat pospremljen z valom kritik in neodobravanja. Danes pa je po avtorjih, ki so tam razstavljali, poimenovana ena najbolj priljubljenih umetnostnih zvrsti. Letos poteka še ena pomembna obletnica, Italija s številnimi dogodki praznuje 700 let od smrti Marca Pola. Naša ekipa si je ogledala razstavo Svetovi Marca Pola v Doževi palači v Benetkah, ki predstavlja življenje in delo tega beneškega popotnika, ki je Evropejcem približal Daljni vzhod. Na oder mariborskega baleta se po dvajsetih letih vrača znamenita baletna predstava Grk Zorba. Zgodba, ki jo ustvarjalci opisujejo kot "lekcijo o življenju in ljubezni s kretskih brežin" se vrača v prenovljeni koreografiji legendarnega Lorce Massina.

22:05
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

22:10
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

V soboto smo bili v SNG Drama Ljubljana, kjer so na Velikem odru še zadnjič pred obnovo poslopja uprizorili dramo Edmonda Rostanda Cyrano de Bergerac po priredbi sodobnega angleškega dramatika Martina Crimpa v režiji Tina Grabnarja. Počastili smo tudi dva življenjska jubileja skladatelja Alda Kumarja: 70 let starosti in pol stoletja plodovitega ustvarjanja.

22:50
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Leta 1595 je bil William Shakespeare na vrhu sveta. Nekaj let prej je pripotoval v London kot nepomemben siromak, zdaj je bil najslavnejši dramatik v Angliji. Hotel se je povzpeti med plemstvo in je vložil prošnjo za svoj grb. Kot prvi je poskušal zgraditi gledališče v petičnejšem delu Londona, da bi tej umetnosti dvignil ugled. V tem času so nastala njegova velika dela Hamlet, Sen kresne noči in Julij Cezar.

SHAKESPEARE: RISE OF A GENIUS / Velika Britanija / 2023 / Režija: Julian Jones

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov