Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 15. apr. 2024

TV Slovenija 2 • Pon, 15. apr.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Začnite teden z oddajo Dobro jutro in s pozitivno Ano Tavčar! Po pregledu dnevnega tiska in aktualnega dogajanja vam še pred osmo svetujemo glede najrazličnejših tematik. Druga ura oddaje je posvečena zdravju, povabimo vas tudi v domačo lekarno. Ob ponedeljkih boste spoznavali še navdihujoče osebne zgodbe, lahko boste prisluhnili astrološkim nasvetom, v rubriki Za dušo pa bomo razkrivali, kaj vse nas lahko pomiri in nam da energijo ter zagon za vsakdanje izzive in skok v nov teden.

Obiskali smo Istrane in Primorce v Prekmurju, ki so Jadransko morje zamenjali za Panonsko. Muzej v naselju Pince Marof spominja na lesene barake iz leta 1922, ko je nastala vas Benica in so zrasle prve hiše prvih priseljencev. Med obema svetovnima vojnama je Primorska izgubila tretjino svojega ozemlja in četrtino prebivalstva. 80.000 Primorcev se je pred naraščajočim fašizmom izselilo v zahodno in srednjo Evropo, nekateri na območja nekdanje Kraljevine SHS, kasneje Jugoslavije, precej se jih je preselilo v Prekmurje, kjer so med leti 1921 in 1935 ustanovili pet kolonij.

Kaj skriva pozabljena vasica Ajdna pod Stolom, ki leži pod Stolom in s svojim izročilom o Ajdovski deklici od nekdaj vznemirja domačine? V poznoantični vasici je na ogled postavljena osupljivo bogata arheološka dediščina, z izkopanimi zidovi in pokritimi objekti, ki pričajo, da je bilo na majhnem prostoru kar 27 objektov in preko dvesto prebivalcev, ki so imeli kar dve cerkvici. V eni izmed njih domišljijo buri ženski grob v osrednjem delu cerkve, ki naj bi bil po nekaterih domnevah celo grob Ajdovske deklice. Zadnja izkopavanja so na Ajdni potekala med letoma 1999 in 2004, ko so na dan nepričakovano prišli tudi predmeti iz 9. stoletja, iz časa staroslovenske kneževine Karneole s središčem v Karniju (današnji Kranj).

V oddaji tudi več o Časarovem mlinu, ki je v dolini Ratkovskega potoka zaščiten kulturno-tehnični spomenik. V njem je zanimiv stroj na lesni plin in Francisova turbina.

Bili smo prav v špici zvonika piranske cerkve Svetega Jurija in odkrivali zaklade sakralne dediščine v župnijskem podzemlju. Piran, ki ima kar 600 let dolgo povezavo z Benetkami, je imel v svoji zgodovini kar 23 cerkva, zdaj jih je aktivnih še deset, pri čemer so nekatere v zelo slabem stanju.

Udobje in prestiž na najnovejših in najsodobnejših turističnih križarkah na svetu sta tudi plod sevniškega podjetja, ki ga je leta 2002 ustanovil Igor Arh. Tako nadaljuje družinsko tradicijo mizarstva iz leta 1932, v posel pa že vstopata tudi sinova. V podjetju je 30 zaposlenih, tretjina je visokokvalificiranih strokovnjakov v razvojnem oddelku. Želijo se še bolj utrditi na mednarodnih trgih pomorske industrije. Dijaki Srednje trgovske in aranžerske šole Ljubljana morajo vedeti vse o pravilnem razvrščanju izdelkov na police, označevanju cen in podobnem. Trgovci so vse bolj strokovnjaki prodajnega procesa in prevzemajo vlogo svetovalca. V trgovinski dejavnosti je pri nas zaposlenih več kot sto tisoč oseb, prodajalcev pa še vedno primanjkuje.

Na terenu preverjamo, kako poteka letošnja setev koruze. Visoke temperature učinkujejo tudi na posamezne fenološke faze sadnega drevja. Predstavljamo Biotehniški center Naklo, ki v sedanji organizacijski obliki deluje od leta 2007. Ukvarjajo se z različnimi oblikami izobraževanja na področju kmetijstva in podjetništva. Podeželje je lahko zelo primeren prostor za terapevtsko dejavnost. Obiskali smo eno od kmetij, ki so sodelovale v projektu razvoja terapevtskih aktivnosti. Do 21. aprila v Sloveniji poteka Teden turističnih kmetij.

Tokratna Mednarodna obzorja bodo namenjena čedalje večjemu vplivu skrajnih desnih strank v Evropi. Oddaja je bila posneta v Grčiji, na Madžarskem in v Nemčiji. Skrajno desni stranki Zlata zora v Grčiji in Jobbik na Madžarskem sta pomembni parlamentarni stranki, njuni privrženci pa so vpleteni v umore priseljencev in Romov. Gibanje Pegida, ki je nastalo lani jeseni v Dresdnu, je povzročilo povečanje rasnih napadov v Nemčiji.
Za oddajo so spregovorile žrtve rasističnih napadov, ozadja delovanja skrajno desnih strank in skupin pa osvetljujejo zanimivi sogovorniki: predstavniki manjšin, priseljencev in Romov, novinarji in politiki.
Novinar: DEJAN ŠTAMFELJ

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Chester je ujet v zrcalnem labirintu, kjer vedno znova podoživlja zadnje srečanje z Mapplethorpom, zaradi česar se utrdi njegovo prepričanje, da je res on zakrivil njegovo smrt. Za njim v zabaviščni park pride zaskrbljena Violetta in Remus v podobi Chesterja tudi njo zvabi v labirint.

O čem sploh govorimo, ko govorimo o prvem spolnem odnosu? To je bilo prvo vprašanje, na katero so odgovarjali mladi, ki so se zbrali za pogovor v oddaji Prvič z nekom. Seveda pa jih je flaša resnice pripeljala tudi do vprašanja, kako se spomnijo prvega spolnega odnosa, kaj je bilo zanje takrat pomembno, kako so se počutili po prvem spolnem odnosu. Izvedeli bomo tudi, česa si želijo mladi, ki prvega spolnega odnosa še niso doživeli. Igralec Jurij Zrnec je navdušeno spremljal pogovore mladih in razkril tudi drobce iz svojega življenja. Tako mladi kot Jurij so poudarili, da so pri spolnosti pomembna tudi čustva in predvsem komunikacija.

Upokojeni policist v gozdu najde zagrebeno truplo Rolanda Haslehnerja. Rolanda, ki je bil član viteškega kulturnega društva Volčja zima, je nekdo umoril z mečem. Izkaže se, da je bil grob izkopan že pred njegovo smrtjo. Je šlo torej za načrtovani umor?

SOKO Wien (XIV.) / Avstrija / 2018-19
Scenarij: Natalia Geb, Sónke Lars Neuwöhner, Sarah Wassermair, Peter Dammaschk, Ralf Leuther idr.
Režija: Holger Barthel, Olaf Kreisen, Holger Gimpel, Sophie Allet-Coche
V glavnih vlogah: Stefan Jürgens, Michael Steinocher, Lilian Klebow, Dietrich Siegl, Maria Happel, Helmut Bohatsch

Uživali boste lahko v posnetku koncerta zasedbe Marko Hatlak & FUNtango, na katerem je kot gost nastopil Iztok Mlakar in navdušil občinstvo s svojimi ponarodelimi uspešnicami (Štefana, Beštija, Avtopromet Gorica, Vandima).
Z vokalistom in harmonikarjem Hatlakom v skupini igrajo violinist Dejan Gregorič, pianist Jan Sever, kitarist Andrej Pekarovič in kontrabasist Jošt Lampret. Režiser televizijskega posnetka Aljaž Bastič, urednik oddaje Daniel Celarec.

Richard Wagner je s svojo glasbo navdihoval tudi Milka Šparembleka, svetovno priznanega koreografa, režiserja in dramaturga, po rodu Slovenca. V svojem bogatem opusu je ustvaril tudi koreografsko mojstrovino Baletni triptih. Tokrat boste lahko uživali v Siegfriedovi idili, ki jo je postavil na glasbo Gozdno tkanje Wagnerjeve opere Siegfried. Z njo je skladatelj napisal glasbeno zahvalo ženi Cosimi ob rojstvu njunega sina Siegfrieda. Glavni junak opere sanja o starših, ki jih ni nikoli videl. To je koreografska pesnitev o večni ljubezni, brez katere ni mogoče živeti.
Ob baletnem ansamblu SNG Opera in balet Ljubljana plešejo solisti Lane Stranič, Vojko Vidmar, Spomenka Krunić Šparemblek in Vojčislav Jačimovič.
Scena Nenad Fabijanič, kostumi Ika Škomrlj, orkestru Slovenske filharmonije dirigira Vladimir Kobler, TV-realizacija Jan Zakonjšek, urednica Danica Dolinar.

Moderne Kunst je komedija, ki govori o zakonski krizi skozi prizmo sodobne umetnosti. Bojan in njegova žena Ida na prvi pogled živita skladno, vendar brez kakršnegakoli telesnega stika. Ona je gospodinja, on pa varnostnik v Muzeju sodobne umetnosti.
Nekega dne v Muzej prispe zelo drag eksponat v obliki falusa. Za njegovo varnost je zadolžen Bojan. Nov eksponat, s svojo energijo in simboliko, začne kmalu prinašati nemir v Bojanov zakon.
Scenarij in režija: Marko Šantić / Igrajo: Primož Pirnat, Mojca Fatur, Zvezdana Mlakar, Gregor Baković, Igor Rojc.

Film Njen otrok prikazuje zgodbo o prevari, strahu, samo-kontroli in zaupanju v življenje. Pianistka Mojca se zaradi strahu pred bolečino boji narediti korak v globji odnos s svojim partnerjem Tomažem, skoraj panično beži pred odgovornostjo morebitnega materinstva. Film se dogaja na točki, ko dolgoletni odnos med dvema partnerjema potrebuje nov korak, v katero koli smer že. In kakor se pogosto dogaja v življenju, tako tudi v filmu življenje ubere nepričakovano pot in podari Mojci niz izkušenj, ki ji pomagajo naprej.
Režija: Mina Bergant Herič

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov