Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 17. apr. 2024

TV Slovenija 1 • Sre, 17. apr.

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Spremljali smo podelitev evropskih filmskih nagrad LUX, v ljubljanskem Kinodvoru pa smo bili na projekciji filma Wil (Tim Mielants, 2023), po kateri smo ujeli avtorja večkrat nagrajene knjižne predloge, belgijskega pisatelja Jeroena Olyslaegersa. V Galeriji Družina smo si ogledali razstavo Andreja Jemca Udarec nedolžnosti, v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki pa smo obiskali novo razstavo Tejke Pezdirc Začasno stanje, ki bo na ogled do 14. julija.

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Ernest in Celestinca se igrata »igro tišine«. Tisti, ki bo prvi spregovoril, bo poraženec. Vsi v mestu pa so zaskrbljeni zaradi tega molka. Sta Ernest in Celestinca drug na drugega jezna?

Sredina jutra se pričnejo s pregledom dnevnega tiska in aktualne teme, ki jo postavljamo V središče. V pravnih nasvetih gostimo odvetnike in odvetnice, ki odgovarjajo tudi na vaša vprašanja, za vse udeležence v prometu svetujemo v prometnih minutah. Pogledamo tudi, kaj je novega v svetu, knjige, filma in zabave ter vam podamo predloge za dobre knjige. Razreševali bomo tudi vsakdanje življenjske dileme, terenska ekipa bo delila vrtne nasvete. Vaša sredina družba sta Špela Močnik in David Urankar, jutro z nami je dobro jutro!

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Kako je nastajala politična detektivska fikcija, roman Kdo je ubil SEKS? Knjižni prvenec bo predstavil Andrej Capobianco, novi avtor političnih trilerjev na Slovenskem.

Pogovor bo vodila Nina Jerman.

Polona in Blaž gresta na postajo iskat Blaževa sinova Leona in Gorazda, ki bosta počitnice preživela z očetovo novo družino. Polona se boji, da ne bo obvladala pet otrok v hiši. Fanta se v Ljubljano pripeljeta z zgodnejšim avtobusom in sama poiščeta dom družine Valič Grom, kjer ju čakata Polonini hčerki Dana in Zarja ter njun polbrat Miško. Prvo skupno kosilo razširjene družine se zaplete, ker Leon posodi denar neznanki.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog s pritiskom na tipko Vem!, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v tematski križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča. Finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.
Gledalci doma lahko sodelujejo v nagradni igri na objavljenem spletnem naslovu www.rtvslo.si/vem-kviz tako, da uganjujejo manjkajočo črko v iskani besedi. Na zaslonu se izpišejo: vprašanje, beseda z manjkajočo črko ter dve črki, od katerih je samo ena rešitev nagradne igre. Črki se izpišeta za zaporednima številkama 1 in 2.

Ima Iran pravico do samoobrambe, jo imajo Palestinci, je to, kar gledamo v Gazi, genocid in ali se lahko regionalni konflikt razširi v kako večjo, globalnejšo vojno, bo pojasnil Tariq Ali, sloviti britanski novinar, pisatelj, zgodovinar in politični aktivist. Kako bo iranski napad na Izrael vplival na slovenska razmišljanja o tem, da bi priznali Palestino, zakaj je v Sloveniji toliko ruskih vohunov in zakaj Slovenci bolje opravljajo delo ruskih vohunov od samih ruskih vohunov, pa bo pojasnil Vojko Volk, državni sekretar za mednarodne zadeve ter nacionalno in mednarodno varnost v kabinetu predsednika vlade.

Na Hrvaškem se je začelo super volilno leto. 17. aprila bodo volivci izbirali poslance za nov sklic sabora. Kampanjo je zasenčil besedni spopad med hrvaškim predsednikom Zoranom Milanovićem in premierjem Andrejem Plenkovićem. Napovedujejo težka pogajanja o sestavi vladne koalicije. Bo vlado sestavil vladajoči HDZ ali SDP? Katera vprašanja bodo za Hrvate odločilna?

12:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:25
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

Zadnjo etapo potovanja po Južni Ameriki Simon Reeve začne v puščavi Atakama. Raziskuje njene lepote, vendar najde tudi nezakonito odlagališče, kamor vsako leto odvržejo 60.000 ton oblačil. Na obrobju puščave spozna mlad par, ki se je tja priselil iz Venezuele, od koder so propadajoče gospodarstvo, revščina in lakota odgnali že četrtino prebivalcev. Nato odpotuje v Argentino, kjer se v zelo evropskem Buenos Airesu seznani z noro inflacijo in izve, da želi večina mladih državo zapustiti. Pot nadaljuje po veličastni Patagoniji. Sreča se z Mapuči, ki ga seznanijo s svojim bojem za pravice in ozemlje. Na vrsti je čilski otok Chiloe, kjer okoljevarstvenica iz organizacije Oceana predstavi industrijsko gojenje lososa in njegove pogubne posledice. Simon potovanje po Južni Ameriki sklene na dnu celine z obiskom Ognjene zemlje in najjužnejšega mesta na svetu.

Simon Reeve's South America / The Garden Productions za BBC / 2022 / Režija: Chris Mitchell

Obiskali smo 61. sejem otroške in mladinske književnosti v Bologni, na katerem je bila Slovenija častna gostja. Na odprtju sejma in velike razstave slovenske ilustracije je bila tudi naša ekipa. Tam smo se med drugim pogovarjali s številnimi založniki ter avtorji in ilustratorji. Mineva natanko 150 let, odkar je v ateljeju slovitega fotografa Nadarja v Parizu potekala prva razstava impresionistov. Dogodek, ki velja za prelomnega v zgodovini umetnosti, je bil takrat pospremljen z valom kritik in neodobravanja. Danes pa je po avtorjih, ki so tam razstavljali, poimenovana ena najbolj priljubljenih umetnostnih zvrsti. Letos poteka še ena pomembna obletnica, Italija s številnimi dogodki praznuje 700 let od smrti Marca Pola. Naša ekipa si je ogledala razstavo Svetovi Marca Pola v Doževi palači v Benetkah, ki predstavlja življenje in delo tega beneškega popotnika, ki je Evropejcem približal Daljni vzhod. Na oder mariborskega baleta se po dvajsetih letih vrača znamenita baletna predstava Grk Zorba. Zgodba, ki jo ustvarjalci opisujejo kot "lekcijo o življenju in ljubezni s kretskih brežin" se vrača v prenovljeni koreografiji legendarnega Lorce Massina.

Az adás tartalma:

- elkezdődött a szubvenciós kampány;
- Kiss Dávid verseskötetének bemutatója a Lendvai Könyvtárban;
- a Lendvai Fotó-Video Klub fotókiállítása a lendvai Rózsa Parkban;
- A muravidéki kétnyelvű óvodák tavaszi találkozója;
- Emlékezünk…: 2004 áprilisa.

Vsebina oddaje:

- začela se je subvencijska kampanja;
- predstavitev pesniške zbirke Dávida Kissa v Knjižnici Lendava;
- fotografska razstava Foto-video kluba Lendava v lendavskem parku;
- spomladansko srečanje dvojezičnih vrtcev iz Prekmurja;
- Spominjamo se …: april 2004.

Linda zasliši Dirka glede Pailin, ki jo je omenjal v pijanski omami, a se ji zlaže, da je bila le bežna aferica. Toda Linda nato od Christopha izve, da je bilo tako ime njegovi tajski gospodinji, zato Dirka sooči z njegovimi lažmi.
Lucy ne ve, kako naj se vede do Bele, saj ga ne želi izgubiti kot prijatelja, a mu hkrati noče vzbujati lažnega upanja. Da bi izboljšala odnose, mu ponudi pomoč pri vrtnih opravilih in tako spet prebije led.
Natascha obupano prosi moža, naj vendarle sprevidi, da potrebuje pomoč, toda Michael je neomajen, saj misli, da ima vse pod nadzorom in da so vsi nastrojeni proti njemu. Kako dolgo si bo lahko še zatiskal oči?
Werner ob Valentininem obisku ugotovi, da zelo pogreša vnukinjo. Ko se slednja muči s seminarsko nalogo, se mu utrne domislica, kako bi lahko preživela več časa skupaj ter združila prijetno s koristnim.


STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020
Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler
Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.
V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt

16:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:05
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Cofek se tako zabava ob prvoaprilskih potegavščinah, da bi si jih rad privoščil kar vsak dan. Zakaj bi se zabavali le en dan v letu? Svoje prijatelje spravlja v smeh, dokler ne ušpiči ene šale preveč.

Boti se podi za snežnim Švigcem, ki smuča po zasneženi poledeneli deželi. Švigčeve vragolije na smučeh so videti prav lahkotne, Botiju pa led pod nogami povzroča nemalo preglavic.

Tamara Žarn Šetinc je predstavnica druge generacije, ki vodi družinsko podjetje. Njen oče Franci Žarn je bil pred 25 leti eden prvih v samostojni Sloveniji, ki je začel izdelovati reklamne table in se ukvarjati s sitotiskom. Danes je dejavnost podjetja razdeljena na štiri glavne segmente – digitalni tisk velikega formata, oprema prodajnih mest ter razvoj in izdelava 3D-napisov in promocijskih stojal za trgovine in razstavne prostore. Od očeta je podedovala podjetniške gene, od mame, ki je prav tako zaposlena v podjetju, pa natančnost, pravi mlada podjetnica, ki uživa v vodenju 20-članske ekipe, v raziskovanju ter razvijanju kreativnih rešitev za številna slovenska in mednarodna podjetja, ki iščejo zahtevnejše pristope na področju oglaševanja. Lani so v podjetju ustvarili 2 milijona evrov prihodkov, od tega 33 odstotkov z izvozom, letos načrtujejo več kot 20-odstotno rast.

Generacija Z na prihodnost gleda drugače. Mlade, stare med 18 in 30 let, najbolj obremenjujejo teme, kot so stanovanja, okolje in duševno zdravje – vse to pa v svetu, ki je vse globlje v konfliktu. Pred junijskimi evropskimi volitvami, ko bodo nekateri mladi svojo volilno pravico izkoristili prvič, se sprašujejo, ali jim bodo politiki znali prisluhniti. Nekateri imajo željo po sodelovanju, drugi čutijo apatijo in oddaljenost od Bruslja. Med njimi pa se poglablja tudi ideološka vrzel: mlade ženske po svetu postajajo vse bolj liberalne, mladi moški pa čedalje bolj konservativni. Gost voditeljice Vite Vlašič bo dr. Tomaž Deželan.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog s pritiskom na tipko Vem!, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v tematski križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča. Finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.
Gledalci doma lahko sodelujejo v nagradni igri na objavljenem spletnem naslovu www.rtvslo.si/vem-kviz tako, da uganjujejo manjkajočo črko v iskani besedi. Na zaslonu se izpišejo: vprašanje, beseda z manjkajočo črko ter dve črki, od katerih je samo ena rešitev nagradne igre. Črki se izpišeta za zaporednima številkama 1 in 2.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Ljubezenska komična drama in romanca. Sophia je štiridesetletna profesorica filozofije, ki z Xavierjem živi v trdni, a nekoliko predvidljivi zvezi. Desetletje njunega odnosa je minilo na odprtjih razstav in ob neskončnih večerjah s prijatelji iz podobnega okolja.
Nekega dne se mora Sophia odpraviti na sestanek z obrtnikom, ki bo obnavljal njuno počitniško hišo na podeželju. Tako Sophia spozna rokodelca Sylvaina, ki ji v enem dnevu zmeša glavo. Sophia se zaljubi do ušes in prav tako tudi Sylvain. Med njima se razvije romanca, ki kar traja, in nikakor ne moreta eden brez drugega. Jasno je, da sta si zelo različna, in jasno je, da se nasprotja privlačijo. Toda ali tudi trajajo?
Film je poglobljena, obenem pa smešna in duhovita študija ljubezenskega odnosa.

THE NATURE OF LOVE / SIMPLE COMME SYLVAIN / KANADA, FRANCIJA / 2023
Režija: Monia Chokri / Scenarij: Monia Chokri / Igrajo: Magalie Lépine-Blondeau, Monia Chokri, Pierre-Yves Cardinal, Christine Beaulieu, Micheline Lanctôt, Karelle Tremblay, Steve Laplante, Francis-William …

V oddaji Svetovno tokrat o enem najpomembnejših sejmov dragocenih redkih knjig in tiskov, ki je bil v začetku aprila v New Yorku in kjer si lahko ljubitelji starin ogledajo in kupijo redke izdaje knjig, stare rokopise in dokumente, pa tudi številne tiskovine in predmete iz popularne kulture. Letos so bile med drugim na sejmu predstavljene naslovnice albumov skupin The Beatles in Nirvana, zbirka knjig, slik in dokumentov ameriške pisateljice Sylvie Plath, največja zanimivost sejma pa je bila v črno usnje vezana in z več kot tisoč diamanti posuta prva izdaja romana Zajtrk pri Tiffanyju ameriškega pisatelja Trumana Capoteja.

22:05
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

22:10
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

V Atriju ZRC smo se udeležili druge v seriji mednarodnih konferenc o psihoanalizi in filozofiji To Be Continued ..., ki jo organizirata Filozofski inštitut ZRC SAZU in Newcastle University (School X). Poročamo z 38. Slovenskih glasbenih dnevov v Ljubljani, v Vidmu pa smo bili na koncertu Rachel Z in Omarja Hakima. V Mariboru smo obiskali predstavitev nove izdaje romana Draga Jančarja Severni sij.

22:50
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Kako žalovati na »pravilen način« in zakaj je to pomembno?

Žalovanje je univerzalni proces in ne izbira letnih časov, prav pomlad pa lahko celo poudari kontrast med porajanjem novega življenja v naravi in izgubo, ki jo doživlja posameznik. Žalovanja ne občutimo le ob smrti ljubljene osebe, temveč tudi, ko se konča neko življenjsko obdobje, ko pogine hišni ljubljenček in celo ob izgubi predmeta. Spomnite se, kako ste se počutili, ko se vam je uničil mobilni telefon.
Nam lahko vera in raziskovanje duhovnosti pomagata na poti žalovanja ali sta morda ovira? Obstajajo ''pravi načini'' žalovanja? Taka vprašanja bomo našim gostom zastavljali v oddaji Sveto in svet.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov