Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 21. apr. 2024

TV Slovenija 1 • Ned, 21. apr.

Sonce zahaja. Rumena žuželka pleza na drevo. Nenadoma se začne z njo nekaj dogajati. Iz oklepa prileze drugačna žuželka. Stemni se, in na njenem mestu nekaj miglja in se sveti. Čez nočno pokrajino zleti veliko migljajočih lučk. Žuželka končno sede na list in zapre oči, njena lučka pa začne ugašati. Jutro je. Lahko noč, kresnice!

Profesor Baltazar je izumitelj, ki vedno najde ravno pravo rešitev za vsako težavo.

Skrivno jezero ima novega prebivalca, izvalil se je raček Jakec. Mama ga odpelje do vode in Jakec se v njej počuti kot doma. Kar preobjesten je in ne posluša maminih svaril. Šviga sem ter tja po jezeru in se čudi svojim sposobnostim, dokler ne spozna, da se je izgubil. Skrito jezero je velik kraj za malega račka. Le kako bo našel domov?

Luna, zvezde in planeti lebdijo v prostranstvu vesolja. Živi kdo tam? Bitje, ki je drugačno od nas? Morda zelenček? Ali krokodil! Morda pa so tam bitja prav taka, kot smo mi? Vesoljček Krokodil in vesoljka Rija? Rija in Krokodil poletita raziskovat vesolje.

Živa je pripravila lov na zaklad za Žarka. Toda ko lačni zajčki in sitni prašički Žarku ne dajo pravih namigov, mora Živa poskrbeti, da bo lov na zaklad uspel in bo Žarko našel pravo pot do piknika.

Rumeni cmokec z žgečkljivim peresom prežene druge cmokce v lužico lepila, kjer pa vsi obtičijo! Ali bo Rumeni cmokec našel domiselno rešitev in jih rešil?

Učenci z gospodom Mozgom pečejo rdečnični kolač. V šolskem vrtu naberejo čarobne rdečke in vsak si med mešanjem testa nekaj zaželi. Se bodo njihove želje uresničile, in ali bodo odkrili, kaj se zgodi, ko kolač poješ?

Bubi, Boni in veveriček zlagajo kamenčke in se trudijo postaviti višji stolp, kot je Bibijev. Bibi v gozdu išče kamenčke. Vrne se s skrivnostnim odkritjem: našel je orjaško drevo s sovjimi očmi! Svojo malce pretirano zgodbo pripoveduje skupinici gozdnih živali, nato jih pelje pogledat to čudo. Vidijo, da drevo ni tako veliko, res pa ima oči. Veveriček meni, da so oči sovje, lisička pa verjame, da je sova skrita v deblu, zato Bibijevo odkritje ni prav nič skrivnostno. Nenadoma pa ti očesi odletita. Sploh niso bile oči, bila so metuljeva krila! V domačem gnezdu očka sovicam razloži, da so nekatere živali videti nekaj drugega, kot so v resnici. To je mimikrija. Mami pa Bibija okara, da je po nepotrebnem pretiraval, saj je bila že resnica dovolj skrivnostna in neverjetna.

Boti se mora spretno izogibati poskočnemu Škarjeku, ki kot blisk radostno poskakuje po pisani džungli in z urnim kljunom reže ovijalke. Drznemu Botiju se posreči zbrati vse podatke, a Škarjekov neustavljivi kljun prekroji tudi njega.

Družina se odpravi v gozd. Cofek se obleče v čarodeja, da bi bil njihov izlet bolj »čaroben«. Toda morda kostum ni pravi ali pa mogoče ni najboljši čas za preizkušanje čarovniških trikov?

Tigrček Čota lovi metulja in pade v reko. Mavgli ga reši, Bagira in Balu pa se odpravita iskat njegovo mamo. Ko Šir kan izve, da se po džungli sprehaja še en tiger, ni zadovoljen ...

Lizi je na plaži izgubila ključe in zdaj ne more odpreti stojnice. Le kako bi lahko v mivki poiskali kovinski predmet? Seveda! Z velikanskim magnetom.

Poka ne more skriti navdušenja, ko Pipa preseneti s skrivnostno igračkarijo. Pip začne iskati igrače, a ga zmoti Jasmina, ki se pretvarja, da je eden izmed dinozavrov iz knjige o dinozavrih. Pip bi strašno rad videl to osupljivo knjigo. Jasmina obljubi, da mu jo bo pozneje prinesla. Pip se trudi, da bi spet užival ob Pokinih igračkarijah, a mu misli kar naprej uhajajo k Jasmini in knjigi. Poka se na vse pretege trudi, da bi ga pritegnila, a je vse zaman. Pip nestrpno čaka Jasmino in Poko to užalosti. Obljubi ji, da bo poskusil pozabiti dinozavre. Poka vseeno poskuša razumeti Pipovo neučakano pričakovanje. V igračkarije se prikradejo dinozavri in spet se brezskrbno zabavata. Vrne se tudi Jasmina in vsi trije so navdušeni nad knjigo.

Robotki navdušeno gledajo posnetek Vodirogovega iskrivega plesa. Ko Zafrk to vidi, na vso moč zavida Vodirogu. Odloči se, da bo tudi sam navduševal s sijajnimi plesnimi gibi. In s tako svetlikajočo se obleko, kot jo ima Vodirog. Kje jo bo dobil?

Ela in Oskar se morata igrati zunaj. Odlična priložnost, da opazujeta čarobnost pomladne narave!

Mami in teta Tinka gresta po svoje, Brina, Binka in Mufka pa se z očijem in stricem Črtom igrajo igro »hi, konjiček!«. A mala Sami izmakne Brinino najljubšo igračko, punčko Pijo, in je ne izpusti iz rok. Brina jo bo morala prelisičiti, da ji bo Pijo vrnila.

Oči se zaplete v igro »hotel«, v kateri Brina in Binka vodita norčavi hotel, oči pa je njun nadležni gost. A ko Brina prevzame vse vajeti v svoje roke, se Binka umakne iz igre. Brina se mora sprijazniti s tem, da sta z Binko enakovredni soigralki, in norčava zabava se lahko nadaljuje.

Jesen je in Egon in Ajda se odpravljata po kostanj, vendar ima Egon težavo. Našel je svojega starega medvedka, a se nikakor ne more ločiti od njega, čeprav je prestar zanj. Vzame ga v gozd, nato pa opazuje, kako veter z dreves odnaša odmrlo listje, ki nato pognoji tla. Je čas, da se tudi on odreče svoji igrači?

Celestinca po pomoti vzame knjigo, ki jo bere Ernest, in jo odloži v knjigobežnico. Ko spozna svojo zmoto, z Marlenko pohitita po knjigo ... A ta je že izginila! Marlenka, Ernest in Celestina se odpravijo po njeni sledi, saj si medved zares želi izvedeti, kako se zgodba konča.

Zdravnica Mica in Tinko pojasnita, kako lahko neravnovesje v možganih povzroči depresijo. Depresija ni navadna utrujenost ali žalost, toda če se potrudimo, se lahko s strokovno pomočjo izvijemo iz nje.

Avstralska mokrišča so osupljiva na pogled in polna življenja. V njih najdemo sladkovodnega krokodila z zobmi, ki so odlični za lov na spolzke ribe. V mokriščih živita tudi orjaški ostriž in slanovodni krokodil, plazilska legenda z najmočnejšimi čeljustmi na svetu.

Nedeljsko bogoslužje iz slovenskega narodnega svetišča Marija Pomagaj na Brezjah.

Hoja za Jezusom, ki se na četrto velikonočno nedeljo predstavi kot Dobri pastir, je povabilo ljudem vseh časov in generacij, da gredo za njim in žrtvujejo življenje za drugega. Nekaj njegovih sledilcev bomo spoznali tudi v tej oddaji.

Prejšnji konec tedna je bil na obisku v Sloveniji Matt Fradd, ustvarjalec in gostitelj enega izmed najbolj znanih katoliških podkastov Pints With Aquinas. V Združenju slovenskih katoliških skavtinj in skavtov so izvolili novo vodstvo. Novi generalni duhovni asistent je postal Matej Gnidovec, župnik v Leskovcu pri Krškem. Kot povedo biblicisti in prevajalci, se prevajanje Svetega pisma nikoli ne konča. Slovenci smo tako letos dobili nov prevod Svetega pisma, tako imenovano jeruzalemsko izdajo. Leta 1999 je začela izhajati revija Vzgoja, ki je namenjena vsem, ki se kakor koli ukvarjajo z otroki in mladimi. Tokrat je izšla že njena 100. številka. Če ste kje na Primorskem, si lahko v Piranu ogledate razstavo skic Mirsada Begića z naslovom Križani v piranskih cerkvah. Če pa vas pot zanese v naravo, boste lahko ob številnih poteh občudovali znamenja, ki jih je obnovil oziroma postavil operni pevec Marko Kobal. Vabljeni k ogledu.

Najprej bomo govorili o dolgoletnih težavah istrskih kmetov, ki jih imajo zarad isuše. Že desetletja se govori o novih akumulacijah in namakalnih sistemih, a se kaj veliko ne premakne. Na Srednji gozdarski in lesarski šoli v Postojni so nas podučili o varnem delu z vrtnim in drugim orodjem. V tem obdobju prihaja namreč do številnih nesreč, ki jim botrujejo predvsem slabo vzdrževano orodje, pomanjkanje znanja in neuporaba varovalne opreme. Bili smo na 56.-tem mednarodnem sejmu Vinitaly v Veroni, kjer so se uspešno predstavili tudi slovenski vinogradniki in vinarji. med uspešne pridelovalce se vpisuje tudi mlad vinar iz Goriških Brd, ki je po slučaju prejel izjemno priznanje za svoje vino.
Šli bomo v Park Škocjanske jame, kjer so zaključili še enega v vrsti projektov, ki so namenjeni obnovi travišč in mokrišč, kjer živijo različne avtohtone rastlinske in živalske vrste. Zamejski kolegi pa nam bodo predstavili tržaški sejem ekstra deviškega oljčnega olja Olio Capitale.

12:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

Osrednja gosta oddaje sta Mitja Ferenc, glavni vokalist Prifarskih muzikantov in Loti Žlaus, ki z Veselimi Štajerkami v letu 2024 praznuje 30. obletnico glasbenega ustvarjanja. V Glasbenem pozdravu še sodelujejo: dolenjski sestav Novi spomini s pevcem Jožetom Mikcem ter večkratna zmagovalka Popevke Eva Hren, tokrat na kitari, z mezzosopranistko Ireno Yebuah Tiran. Voditelja: Andrej Hofer & Sandi Morel.

Na lepše - osrednja turistična oddaja, ki nas spomni na to, kako velika je Slovenija in koliko razlogov za odhod na lepše imamo samo par korakov stran od domačega praga. Za vas tedensko iščemo aktualne novosti, skrite destinacije in neznane produkte. Popoln pregled vsega, kar želite vedeti o domačem turizmu. Za vse, ki turizem živite in delate. Ker iskreno verjamemo, da smo turizem ljudje.

Komična drama o odtujeni družini z izjemnim škotskim igralcem Brianom Coxom.

Prileten Rory MacNeil, najbolj trmast človek na Škotskem, zaradi slabega zdravstvenega stanja nima druge izbire, kot da zapusti dom in se začasno preseli v stanovanje svojega odtujenega sina v San Franciscu. Tam ima možnost boljše zdravstvene oskrbe. Sin kot zagnan karierist že tako komajda izpolnjuje obveznosti, ki jih ima v družini z dojenčkom, v zakonu in karieri. Po vselitvi se med sinom in očetom razvnamejo stari prepiri zaradi različnih vrednot in načina vzgajanja otroka. Rory se v novem okolju počuti tuje in utesnjeno, a se naveže na vnuka in si tako zagotovi nekaj svobode pri uveljavljanju svojega načina vzgoje. S tem stopi na živce novopečenim staršem.

Izvirni naslov: ETRUSCAN SMILE / Ameriški film, 2018 / Režija: Oded Binnun / Scenarij: Jose Luis Sampedro, Michael McGowan, Michal Lali Kagan / Igrajo: Brian Cox, JJ Feild, Thora Birch, Rosanna Arquette

16:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:05
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Pip, Poka in prijatelji prinesejo v park jedi za čiračara piknik. Jasmina Pipu in Poki zaupa škatlo s kolački, ker je doma pozabila čara mrvice. Pip, Poka in Zak se ne morejo upreti skušnjavi in pokusijo kolačke. Tako slastni so, da jih ostane le peščica. Ko zagledajo Francko, ki se vrača, skrijejo škatlo in si izmislijo zgodbico o poskočni žogi, ki da je škatlo skotalila po hribu. Ko jo najdejo, okrivijo požrešno ptico, da jih je pojedla. Francka razreže ostanke in jih ponudi prijateljem. Osramočena Pip in Poka priznata resnico. Francka jima zameri le to, da sta ji lagala. Pip in Poka se opravičita, izrečeta čarovne besede, posujeta razpolovljeni kolaček s čara mrvicami in ga ponudita Francki.

Bernarda in Jože gostita pevko Heleno Blagne, ki se je pred tedni vrnila iz Avstralije, kjer je na povabilo tamkajšnjega slovenskega kulturnega društva nastopila na dogodku ob Prešernovem dnevu. V goste prihajata tudi voditeljica in novinarka oddaje Ah, ta leta! Helena Pirc in Nina Cijan. V zabavnih igrah se tokrat pomerita igralca Uma Štader in Matej Zemljič, ki sta skupaj zaigrala v filmu Gajin svet 2. Na glasbenem odru se z novo priredbo pesmi Čas predstavljata Helena Blagne in Rudolf Gas, v oddajo pa prihaja tudi posebni glasbeni gost – hrvaški predstavnik na Pesmi Evrovizije – Baby Lasagna.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Tudi prihodnji teden bodo v Državnem zboru razpravljali o razpisu več referendumov ter možnih datumih zanje. Medtem ko se v koaliciji – še posebej pri Svobodi – zavzemajo, da bi evropske volitve in referendume izvedli na isti dan, opozicija temu nasprotuje. Tudi SD je za poseben referendumski dan, pozno jeseni. Bo Svoboda vztrajala pri 9. juniju? Poslansko soočenje: Borut Sajovic, vodja poslanske skupine Svoboda, in Matej Tonin, predsednik NSi-ja.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Člani kraljeve družine so na oddihu v dvorcu v Fontainebleauju, kjer se pripravljajo na vsakoletno slavje, na katero povabijo okoliško prebivalstvo. Užaljena grofica du Barry z vsemi silami napade Marijo Antoaneto. Poskrbi, da sta mlada zakonca nastanjena vsak na svojem koncu dvorca, grofa Provansalskega, drugega v vrsti za prestol, prepriča, naj se čim prej poroči in zaplodi dediča, odloči pa se tudi, da kralja ne bo spustila v svojo spalnico, dokler ji Marija Antoaneta ne bo javno izkazala spoštovanja.

MARIE ANTOINETTE / Francija / 2022
Scenarij: Deborah Davis
Režija: Geoffrey Enthoven, Pete Travis
V glavnih vlogah: Emilia Schüle, Louis Cunningham, James Purefoy, Jack Archer, Jasmine Blackborow, Gaia Weiss, Oscar Lesage, Crystal Shepherd – Cross, Caroline Piette, Nathan Willcocks, Roxane Duran, Laura Benson, Jonas Bloquet, Yoli Fuller, Liah O'Prey, Paul Bandey

V oddaji, ki jo vodi dr. Jože Možina, tokrat gostimo enega najbolj izobraženih Slovencev, akademika prof. dr. Jožeta Krašovca. Znanstvenik, biblicist s štirimi doktorati, bo spregovoril o najnovejšem prevodu Svetega pisma, ki je nedavno izšel pri Založbi Družina in SŠK. Nova, jeruzalemska izdaja Biblije je prišla iz tiskarne 440 let po prvem prevodu, ki ga je prispeval Jurij Dalmatin. Gigantsko delo je akademik Krašovec s sodelavci prevajal iz izvirnih jezikov, hebrejščine, grščine in latinščine.
Slišali bomo Jezusovo molitev Oče naš v hebrejskem jeziku, ki ga profesor Krašovec odlično obvlada, predstavili pa bomo tudi spremembe te molitve, ki jih prinaša novi prevod. Gost poudarja pomen Svetega pisma, okrog katerega sta zgrajeni judovska in tudi celotna evropska civilizacija, ob tem stebru krščanstva pa se je formirala tudi slovenska nacija. Sogovornik se bo dotaknil najrazličnejših bibličnih tem, ki so še kako aktualne tudi v današnjem času. Govor bo o izvoru zla, o grehu zavisti, o pravičnosti, ki je izvorno položena v človeka. Akademik Krašovec bo primerjal biblični boj med dobrim in slabim z ohranjanjem vrednot in zanikanjem teh v času, v katerem živimo.
Izjemno zanimivo bo slišati napotilo profesorja Krašovca, kako doseči mir, tudi notranji mir v vsakem od nas. Zavedati se moramo svojih napak in se ne poveličevati. Večnost pa bo dosegel tisti, ki bo vztrajal, poudarja tokratni gost Intervjuja. Posebej ljub mu je psalm 131, ki se glasi: »Gospod, moje srce ni prevzetno, moje oči se ne povzdigujejo. Ne poganjam se za velikimi dejanji, za čudovitejšimi od mene. Nasprotno, potešil in pomiril sem svojo dušo kakor otrok v naročju svoje matere, kakor otrok je v meni moja duša. Izrael, upaj v Gospoda, od zdaj dalje in na veke!« Voditelj pa je izjemnega gosta, ki ravno 20. aprila praznuje 80 let, počastil s citatom sv. Pavla, ki pravi: »Dober boj sem dobojeval, tek dokončal, vero ohranil …«

22:10
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

22:25
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

V filmu, ki je bil posnet po navdihu pesmi Heathcotea Williamsa Whale Nation, spremljamo prvoosebno pripoved kita grbavca, ki nam razkriva, kako pomembno vlogo imajo ti orjaški sesalci na modrem planetu. Že več kot 50 milijonov let ohranjajo ekosistem v ravnovesju. Skrbijo, da na Zemlji lahko dihamo. V morju se med seboj sporazumevajo, pojejo, radi pa prisluhnejo tudi novim melodijam, ki si jih nato zapišejo v spomin in predajajo novim rodovom. Dokler se ni pojavil človek, niso imeli sovražnika. S človekovim napredkom in razvojem industrije so ti morski velikani začeli izginjati. Film, ki ga bogatijo izjemni posnetki podvodnega življenja, gledalce poziva k ukrepom za zaščito morij in bitij, ki v njih živijo.

LES GARDIENNES DE LA PLANETE / WHALE NATION / Francija / 2022 / Režija: Jean-Albert Lièvre

Skladatelj Vito Žuraj spada med prepoznavne in uveljavljene glasbene ustvarjalce današnjega časa. Zadnja leta je dejaven in cenjen avtor glasbe v Nemčiji, njegova dela pa v svoje sporede uvrščajo glasbene zasedbe po vsem svetu. Simfonični orkester RTV Slovenija pod vodstvom katalonskega dirigenta Francesca Prata je pripravil izvedbo njegovega dela z naslovom Stand Up.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov