Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 4. jun. 2024

TV Slovenija 1 • Tor, 4. jun.

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Bili smo na gradbišču in pogledali, kako napreduje gradnja centra Rotovž v Mariboru, obiskali smo tudi razstavi Ernsta Fuchsa na lendavskem gradu in Zorana Šimunovića v ljubljanski galeriji Zala. Več tudi o restavriranem prvencu Tomaža Pengova Odpotovanja, ki je izšel ob 50. obletnici prve izdaje vinilne plošče, in dokumentarnem filmu V odmevu nekega stranišča Matevža Ovna Breclja.

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Egon ne more puliti korenja tako zlahka kot očka. Ajda ga takoj podraži, da je šibek kot mravljica. Pa kaj še, si misli Egon. Gotovo je tudi on tako močan kot medved. Močan morda ne, pa se lahko z očkom kosa po pameti? Seveda!

Vabljeni, da se tudi ob torkih prebujate z nami! Prva ura bo posvečena aktualnemu dogajanju in pregledu dnevnega tiska. Posebne svetovalne minute bodo namenjene predvsem gledalcem v zrelih letih, skrbeli bomo za (sobne) rastline ter spoznavali aktivne in energične starostnike. Vsak mesec bodo v kuharskih minutah v ospredju različne jedi, terenska ekipa pa bo potovala po Sloveniji in raziskovala zanimive zgodbe mostov. Ne zamudite oddaje Dobro jutro!

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Kakšen svet želimo zapustiti otrokom, ki danes odraščajo? K razmisleku nas je odrasle povabil papež na prvem svetovnem srečanju otrok v Rimu.

Od 25. do 26. maja je bilo v Rimu prvo svetovno srečanje otrok. Udeležili so se ga tudi otroci iz Slovenije. Idejo je papežu Frančišku pred svetovnim dnevom mladih v Lizboni dal 9-letni Allesandro. S srečanjem je papež odrasle želel povabiti k razmisleku, kakšen svet želimo zapustiti otrokom, ki danes odraščajo. »Otroci lahko svet odraslih preobrazijo, sposobni so ustvariti edinost in občestvo,« pravi pater Enzo Fortunato, ki je nad papeževim pogostim srečevanjem z otroki navdušen. Kako si nekateri prizadevajo ustvarjati svet, v katerem otroci odraščajo v zdrave osebnosti, pa v pogovoru z gostoma v studiu.
Na praznovanje sto let cerkve so se na Rakovniku v Ljubljani od 16. maja pripravljali z različnimi dogodki. Slovesnost je ob prazniku Marije Pomočnice vodil kardinal Artime.

V tokratni oddaji Prisluhnimo tišini boste spoznali slovenskega gluhega kemika, ki je študiral na znameniti univerzi Gallaudet v Washingtonu v Združenih državah Amerike, in gluho Američanko z gluhim psom. Karlie Waldrip je po rodu iz Teksasa, kjer je tudi diplomirala. Danes kot potujoča učiteljica z gluhim psom Rhettom poučuje gluhe in naglušne, slišeče pa ozavešča o gluhoti, tudi o gluhoti psov. Več boste izvedeli v tokratni oddaji Prisluhnimo tišini.

Kdaj je človek pozabil, da je v povezovanju z drugimi močnejši? Kdaj smo pozabili na prednosti skupnega dela in sodelovanja? V Posočju niso nikoli. Tamkajšnji kmetje so se po osamosvojitveni vojni samoorganizirali in z uspešnim razvojem omogočili preživetje tudi manjšim kmetijam po dolinah in senožetih s pomočjo kmetijske zadruge. V dokumentarni oddaji nastopajo Anka Lipušček Miklavič, Rok Stres, Andrej Grošelj in Franc Žbogar.

Zadnji pogovor Mance Košir za TV Slovenija.

V službi in na poti v službo preživimo približno tretjino življenja. Toda zaposlene v prenekaterem podjetju ali državni ustanovi dušijo slabi odnosi v kolektivu. Ti se širijo, ker se lahko, ker nihče ne ukrepa, pravi strokovnjakinja za krizno komuniciranje.

Pomoč pri rojstvu otroka je prav posebno, neprecenljivo poslanstvo, poudarjajo babice ob svojem mednarodnem dnevu. Kako to, da je Slovenija ena od osmih držav, ki so skupaj dosegle vpis babištva na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva?

Pred jutrišnjim polfinalom tekmovanja za pesem Evrovizije.

12:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

Ali lahko domnevni vir najsmrtonosnejših virusov na svetu skriva tudi pot do bolj zdravega in daljšega življenja? Netopirjev se drži zlovešči sloves potencialnih virov nekaterih najsmrtonosnejših izbruhov bolezni: ebole, mersa, sarsa in nedavno virusa SARS-CoV-2, ki je povzročil pandemijo covida 19. Vendar znanstveniki odkrivajo nove dokaze, da so netopirji biološka čudesa, ki premorejo ključ do dolgoživosti, saj so odporni na bolezni, ki jih prenašajo.

BAT SUPERPOWERS / ZDA, Francija / 2021 / Režija: Raphaël Hitier

»V temi(ni) senc«, Boris Čok

Boris Čok je spiritus agens Slovenske rodnoverske skupnosti »Otroci Triglava«. Pred leti je izdal knjigo z naslovom »V siju mesečine«, ki jo je posvetil staroverski dediščini na območju vasi Lokev in Prelože. V novi knjigi z naslovom »V temi(ni) senc« pa je zbrano ljudsko izročilo o staroverstvu na Krasu, pa tudi širše po Sloveniji in zamejstvu.

Az adás a sürgősségi járművekről szól. A tűzoltók a lendvai ovisoknak bemutatták a munkájukat. A lendvai elsősök ellátogattak a Lendvai Egészségházba, ahol a mentősök megmutatták nekik a legújabb mentőautójukat. Ellátogattunk a kéklámpás jármű modellek kiállítására is.

Tema oddaje so intervencijska vozila. Gasilci so obiskali otroke iz vrtca Lendava in jim predstavili svoje delo. Lendavski prvošolčki so obiskali Zdravstveni dom Lendava, kjer so jim reševalci pokazali najnovejše reševalno vozilo. Obiskali smo tudi razstavo modelčkov intervencijskih vozil.

Ariane Christopha požrtvovalno reši iz ognja. Christoph je ganjen, da je zanj premagala svoj strah.
Ko Eva izve, kaj je Christopha doletelo, ga obišče v bolnišnici, da bi se na lastne oči prepričala, kako je z njim. Robert ne razume, zakaj je morala tja.
Franzi in Steffen se znajdeta pred težavo. Sonnbichlerjeva želita prodati pivovarno, novi lastnik pa noče izdelovati jabolčnika. Njun pogovor po naključju sliši Dirk in jima ponudi pomoč.
Vanessa bi rada dlje časa ostala v Bichlheimu, zato se poda na lov za službo. Werner jo po Paulovem priporočilu zaposli po hitrem postopku.

STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020
Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler
Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.
V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt

16:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:05
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Danes je praznik cvetja. Mamka miš povabi Celestinco, naj ga praznuje s hčerkami in Avguštinom. Tudi Ernest želi praznovati. Toda praznik cvetja je stara mišja tradicija, ki so jo miši ustvarile le za miši. Ernest je užaljen. Ali bo praznik cvetja ponovno obudil stara navzkrižja med medvedi in mišmi?

Mesto Hvar, največje in najbolj obiskano mesto na zahodni strani otoka, s svojimi družabnimi dogodki redno privablja številne turiste. Pravo nasprotje tega vrveža pa je zanimivo mestece Sućuraj.
Velenje, nekoč premogovniško mesto, je doživelo veliko preobrazbo v podnebno nevtralno mesto. S številnimi cvetličnimi nasadi in urejenim mestnim centrom je letos tudi nosilec naziva Evropski zeleni list.
Sani Kneitinger, umetnica iz Garmisch-Partenkirchna, se je posvetila alpskemu ekspresionizmu, kot sama imenuje svoje slikarstvo. Na barvitih slikah, včasih drznih, vedno pa zelo posebnih in samosvojih, upodablja samo domače gore.
Mlada umetnica Isabella Goio je med poslikavo telesa razkrila tudi zanimivosti o raziskovanju barv pri obredni telesni poslikavi brazilskih amazonskih ljudstev.

V Dnevni sobi gostimo veleposlanika Češke republike v Ljubljani, dr. Jiříja Kudělo, ki bo govoril o zanimivih kulturnih povezavah med Slovenijo in Češko. Avtor prve slovenske nacionalne opere Gorenjski slavček je bil Čeh po rodu, prav tako je bil češkega rodu režiser ene od prvih slovenskih filmskih komedij, Vesne. Leto češke glasbe bo Televizija Slovenija zaznamovala s koncertom orkestra Praške filharmonije, ki ga bo neposredno predvajala 7. junija ob 20.00 na svojem prvem programu. Urednik oddaje Daniel Celarec, voditeljica Andreja Kočar.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

“Skrivnostni inženir s sanjami, ki so spremenile mesto.“
Danes je Gabrijel Gruber najbolj znan po svojem prekopu, a ta nenasitni ambicioznež je bil “uomo universale” svojega časa: inženir, učitelj, izumitelj in politična velesila v eni osebi. Gruber, v svojih prizadevanjih, da bi Ljubljano spremenil v dragulj imperija, stopi na žulj tako cesarici, kot lokalcem. Obtožijo ga korupcije - in ga izženejo. A to ga ne ustavi: takrat šele zares razpre svoja krila.

Scenarij: Iza Strehar
Režija: Urban Zorko

„Umetnost je izredno natančno opazovanje sveta,” pravi Alenka Pirman, „gre pa tudi za povretje, redukcijo v umetniško delo.” S te plati moramo opazovati njene parainstitucije – Inštitut za domače raziskave, RIGUSRS, Skate muzej – in projekte, v katerih si s sodelavci prizadeva za novo mersko enoto slovenski mediteranski meter, raziskuje usodo pločevinastih fasadnih pajkov, si zamisli zlate zobotrebce, išče poslednjo besedo in skrbi za Razvezani jezik, prosti slovar žive slovenščine.

Voditelj Nick Knowles se v dokumentarni seriji v petih delih z vlakom odpravi na potovanje po več evropskih in eni severnoafriški državi. Poleg običajnih turističnih, kulturnih in naravnih znamenitosti spoznava tudi navade domačinov, okuša krajevne poslastice, se preizkuša v številnih športih, predvsem pa uživa v vožnji z vlakom.

2. del:
Svoje drugo potovanje Nick Knowles razglasi kar za vulkanekspres, saj nas pot vodi po južni Italiji od enega ognjenika do drugega, od Vezuva do Etne. Spotoma se ustavimo v razkošnem hotelu, kjer se Nick nauči pripravljati limončelo, in v vasi, katere prebivalci pogosto dočakajo visoko starost. Navdušen je nad tem, da se bomo z vlakom na Sicilijo pripeljali na trajektu. Etna, ki jo spoznavamo v spremstvu vulkanologa, se dolgo izmika našim pogledom, dokler se megla naposled le ne dvigne.

AMAZING RAILWAY ADVENTURES WITH NICK KNOWLES / Velika Britanija / 2023 / Režija: Ben Southwell

11. julija bo mednarodni dan spomina na genocid v Srebrenici. Za žrtve je to priznanje zločina vseh zločinov, za srbsko politiko dan nepravičnosti. Besedna vojna in politizacija zločina že nekaj časa zaznamujeta tudi grozodejstva v Gazi, Ukrajini, Sudanu, Gorskem Karabahu ... Zakaj pride do genocida? Kakšna je moč sodišč in kakšna nemoč preprečevanja zločina? Globus, 4. junija ob 21.35 na prvem sporedu.

22:05
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

22:10
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Sinoči se je 59. festival Borštnikovo srečanje začel s predstavo Angeli zgodovine italijanskega umetniškega kolektiva Sotterraneo. Značilnost njihovega dela je preizkušanje različnih uprizoritvenih form v razmahu med klasičnimi frontalnimi in specifičnimi prostorskimi praksami, ki obravnavajo nasprotja današnjega časa. Društvo slovenskih pisateljev je predstavilo 39. mednarodni literarni festival Vilenica in slovenskega avtorja v središču. Koncert Nosil bom rdečo zvezdo pa je letos posvečen Palestini.

22:50
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Dušan Hren je bil rojen 1929 v Ljubljani, a pot njegovih prednikov je tesno povezana tudi z Mariborom. Njegov stari oče, železničar, se je po službovanju v Trstu in Zidanem mostu ustalil v Mariboru in si tam ustvaril družino. Vsi so bili Sokoli in Maistrovi borci. Dušanov oče Vilko Hren je bil eden najtesnejših sodelavcev generala Maistra v bojih za severno mejo, pozneje pa je postal aktivni oficir, visok častnik jugoslovanske kraljeve vojske in poveljnik njenih avtomobilnih enot v Dravski banovini. Pred drugo svetovno vojno se je družina preselila v Ljubljano. Po okupaciji so očeta Italijani zaprli in poslali v Gonars, po vrnitvi iz taborišča pa spet zaprli v italijanski zapor za oficirje. Po kapitulaciji Italije je očeta povabil k sodelovanju predvojni častniški kolega general Leon Rupnik, vendar je bil iz domobranskih krogov kaj hitro odpuščen kot simpatizer Osvobodilne fronte. Dušan je z bratom in mamo, pozneje pa tudi z očetom, vojno preživljal v Ljubljani pod italijansko in potem nemško okupacijo in marsikaj doživel. Po vojni in obdobju delovnih brigad je šla Dušanova pot v glasbo, študiral je glasbo, igral je in vodil najprej svoj in potem Akademski plesni orkester, potem pa se je zaposlil na Radiu Ljubljana in kmalu zatem na Televiziji ter postal eden njenih pionirjev in dolga desetletja njen nepogrešljiv režiser in urednik, producent, avtor in ustvarjalec. Kljub 88 letom je še danes na televiziji prav vsak dan izjemno dragocen sodelavec in svetovalec.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov