Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 5. jun. 2024

TV Slovenija 1 • Sre, 5. jun.

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Sinoči se je 59. festival Borštnikovo srečanje začel s predstavo Angeli zgodovine italijanskega umetniškega kolektiva Sotterraneo. Značilnost njihovega dela je preizkušanje različnih uprizoritvenih form v razmahu med klasičnimi frontalnimi in specifičnimi prostorskimi praksami, ki obravnavajo nasprotja današnjega časa. Društvo slovenskih pisateljev je predstavilo 39. mednarodni literarni festival Vilenica in slovenskega avtorja v središču. Koncert Nosil bom rdečo zvezdo pa je letos posvečen Palestini.

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Danes je praznik cvetja. Mamka miš povabi Celestinco, naj ga praznuje s hčerkami in Avguštinom. Tudi Ernest želi praznovati. Toda praznik cvetja je stara mišja tradicija, ki so jo miši ustvarile le za miši. Ernest je užaljen. Ali bo praznik cvetja ponovno obudil stara navzkrižja med medvedi in mišmi?

Vabljeni, da se tudi ob torkih prebujate z nami! Prva ura bo posvečena aktualnemu dogajanju in pregledu dnevnega tiska. Posebne svetovalne minute bodo namenjene predvsem gledalcem v zrelih letih, skrbeli bomo za (sobne) rastline ter spoznavali aktivne in energične starostnike. Vsak mesec bodo v kuharskih minutah v ospredju različne jedi, terenska ekipa pa bo potovala po Sloveniji in raziskovala zanimive zgodbe mostov. Ne zamudite oddaje Dobro jutro!

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

V Dnevni sobi gostimo veleposlanika Češke republike v Ljubljani, dr. Jiříja Kudělo, ki bo govoril o zanimivih kulturnih povezavah med Slovenijo in Češko. Avtor prve slovenske nacionalne opere Gorenjski slavček je bil Čeh po rodu, prav tako je bil češkega rodu režiser ene od prvih slovenskih filmskih komedij, Vesne. Leto češke glasbe bo Televizija Slovenija zaznamovala s koncertom orkestra Praške filharmonije, ki ga bo neposredno predvajala 7. junija ob 20.00 na svojem prvem programu. Urednik oddaje Daniel Celarec, voditeljica Andreja Kočar.

Viktor je Dani obljubil, da bo z njo nastopil na šolski prireditvi, ampak nima časa za vajo, ker je na obisk pripeljal Nežo in njeno hčerkico Lano. Viktor se več ukvarja s punco kot hčerkama. Gorazd in Dana skrbita za deklico, medtem ko sta Neža in Viktor odsotna, vendar kmalu ugotovita, da je ta neobvladljiva.

TV Slovenija v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za biologijo predstavlja film o eni najbolj vročih točk biološke pestrosti na svetu, Kostariki.
Ko se je kopno, ki mu pripada tudi današnje ozemlje Kostarike, pred tremi milijoni let dvignilo iz morja, je povezalo življenje dveh velikih celin. Razplamtela se je ena najbolj vročih točk biološke raznovrstnosti na Zemlji. Nikjer na svetu ni toliko habitatov kot v Kostariki, majhni deželi na mostu med Severno in Južno Ameriko. Na ozemlju, ki je le dvakrat večje od Slovenije, živi toliko vrst, da predstavljajo skoraj 5 % svetovne biotske raznovrstnosti. Kostariški neokrnjeni pragozdovi so dom 500.000 rastlinskim in živalskim vrstam. Med njimi so tudi tiste z vrha seznama ogroženosti, kot npr. priljubljena ara macao. Film nas popelje skozi nastanek tropskega deževnega gozda, ki v svojih divjinah skriva mnogo čudes, eksotičnost, smrtonosnost in neverjetno iznajdljivost rastlin in živali. Bogato življenje tropskih favne in flore s strokovnimi razlagami pospremita strokovna sodelavca filma prof. dr. Marina Dermastia z Nacionalnega inštituta za biologijo in prof. dr. Tom Turk z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, ki že vrsto let vodita strokovne študentske odprave v ta mali raj na Zemlji.

Avtorica Anja Čuček
Direktor fotografije Bernard Perme

V Sloveniji se z debelostjo spoprijema skoraj petina odraslih, s čezmerno težo še mnogo več. A videz ni najpomembnejši; debelost povzroča neplodnost, raka, infarkt, ogroža torej tudi življenje. Epidemijo sodobnega časa – debelost je namreč kronična bolezen – nam bosta osvetlila dr. Mojca Jensterle Sever, endokrinologinja z Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani, in Rajko Stanković, ki je po operaciji, obvodu želodca, izgubil več kot 50 kilogramov. V Dnevni sobi z voditeljico Bredo Štivan Bonča.

11. julija bo mednarodni dan spomina na genocid v Srebrenici. Za žrtve je to priznanje zločina vseh zločinov, za srbsko politiko dan nepravičnosti. Besedna vojna in politizacija zločina že nekaj časa zaznamujeta tudi grozodejstva v Gazi, Ukrajini, Sudanu, Gorskem Karabahu ... Zakaj pride do genocida? Kakšna je moč sodišč in kakšna nemoč preprečevanja zločina? Globus, 4. junija ob 21.35 na prvem sporedu.

12:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

Zgodovina, plaže, tržnice, spomeniki, izvrstna kuhinja - karkoli imate radi na potovanjih. Tunizija je nadstandard po dostopni ceni, dežela ima zavidljivo kilometražo. Dedinja starodavne Kartagine je že več kot 3000 let eno glavnih središč sredozemske kulture. V tokratni oddaji Mojca raziskuje, zakaj je zgodovina Kartagine sporna in kako pomembna so nova izkopavanja in dognanja. Spoznali bomo tudi prve naseljence v tem delu Afrike - Berbere in z njimi obiskali gorsko oazo Chebico in vstopili v skrivnostni svet medine, kjer se zdi, da čas teče počasneje.

V oddaji Osmi dan smo se pogovarjali s palestinsko-britanskim arhitektom Antoinom Raffoulom, ki je nedavno obiskal festival Svobodna Palestina. Med drugim je spregovoril o tako imenovanem urbicidu, prostorski različici genocida, pa tudi o bogati kulturni dediščini Palestine. Predstavljamo igralsko pot Branka Šturbeja, letošnjega prejemnika Borštnikovega prstana, osrednje slovenske nagrade za igralske dosežke. Obiskali smo veliko razstavo filmskega opusa Karpa Godine v Kinoteki. Gre za ustvarjalca, ki je pomembno zaznamoval slovensko, jugoslovansko in svetovno kinematografijo, njegova dela pa še danes navdihujejo mlajše generacije. Ogledali smo si skupinsko fotografsko razstavo Iz oči v oči, ki v središče postavlja motiv portreta. Razstava 25 fotografov je nastala ob dvajsetletnici Galerije Fotografija. Udeležili smo se tudi festivala ljubiteljev fantazije in znanstvene fantastike Na meji nevidnega in se z mladimi avtoricami žanrske literature pogovarjali o njihovem ustvarjanju. Prisluhnili smo še priljubljenemu trobentaču Ibrahimu Maaloufu, ki je nedavno navdušil na Drugi godbi.

Az adás tartalma:

- a nemzeti összetartozás ruhája;
- a Sokszínűség és integráció című fesztivál;
- a Lélekben rendben című projekt zárórendezvénye;
- a 2. Számú Lendvai KÁI Megy ez nekünk című rendezvénye;
- a BeleTinke és a Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság hangversenye;
- Egészségünkre!: a gyermekkori szorongások kezelése.

Vsebina oddaje:

- oblačilo dneva narodne povezanosti;
- Festival raznolikosti in povezovanja;
- zaključna prireditev projekta V redu duševno;
- Mi zmoremo – prireditev DOŠ II Lendava;
- koncert vokalne skupine BeleTinke in Zborovskega društva Ferenca Liszta iz Veszpréma;
- Na zdravje!: otroška tesnoba.

V upanju, da se bosta Michael in Natascha spravila, Andre poskrbi za “naključno” srečanje ob jezeru, ki pa se konča s prepirom. Eva napiše pismo Christophu, iz katerega naj bi ta izvedel, da je Emilio njegov sin. Christopha, ki ga kmalu odpustijo iz bolnišnice, čaka kar nekaj slabih novic. Medtem Dirk kupi pivovarno Sonnbichlerjevih v upanju, da bosta Franzi in Steffen v njej izdelovala svoj jabolčnik, Paul pa je jezen, ker je Werner za vodjo telovadnice postavil Vanesso.

STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020
Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler
Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.
V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt

16:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:05
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Cofek in Rina sta navdušena, spala bosta zunaj v šotoru! Toda ko ostaneta sama, jima tema in nočni zvoki burijo domišljijo. Da bi se pomiril, se Cofek odpravi na lov za svetilkami.

Bleščeče prostranstvo je posejano s kraterji. Spretni vesoljski Stiskavček si brezupno prizadeva, da bi se izmotal na površje. Botija čaka zapletena naloga. Ko je Stiskavček že skoraj zunaj, se vsakič prestraši robotka, in se pogrezne nazaj v rov.

Darja in Gregor Šolar, diplomirana ekonomista, sta pred leti zaradi želje po stiku z naravo pustila delo v računovodstvu in na banki ter iz družinskega konjička ustvarila uspešno poklicno čebelarsko zgodbo. V čebelarstvo ju je z dolgoletnimi izkušnjami vpeljal Gregorjev oče, ki je prve panje na Strmci pri Laškem postavil pred več kot 40 leti, v predelavo medu in peko medenih dobrot pa Gregorjeva mama. Od prevzema pred 8 leti sta posodobila opremo in prostore, zaposlila še eno sodelavko in povečala število izdelkov iz medu. Trenutno skrbita za 200 čebeljih družin na sedmih lokacijah in v res dobri sezoni pridelata okrog 5 ton medu. Na kmetiji imajo registrirano tudi eno najstarejših obrti na Slovenskem – lectarstvo in apiturizem z dodano vrednostjo apiterapije. Aprila letos so postali prejemniki certifikata »Top bee«, ki pomeni najvišjo možno ponudbo v čebelarskem turizmu.

Gost Maje Hrvatin v Dnevni sobi bo Goran Vojnović. Avtor nagrajenih romanov, scenarist in režiser dokumentarnega filma o največjem uspehu slovenske košarke in, sveže, tudi pripovedovalec o športni poti Gorana Dragića. Vojnović je s sodelavci Vala 202 pripravil podkast Štiri četrtine o Goranu Dragiću, ki mu boste lahko sledili do košarkarjeve poslovilne tekme 24. avgusta v Stožicah.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Biografska drama in glasbeni film. Sedemnajstletni Francozinji arabskih korenin Zahii pomeni simfonična glasba vse na svetu. Enako velja za njeno sestro dvojčico, Fettoumo. Zahia želi postati dirigentka, Fettouma pa se posveti igranju čela. Kakor koli, življenje dveh mladih Parižank alžirskih korenin v predmestju ni enostavno. Še posebej ne, ker se hočeta prebiti na elitni glasbeni konzervatorij, namenjen bolj ali manj bogati belopolti pariški mladini. Zahia se kot bodoča dirigentka srečuje z najrazličnejšimi predsodki, med katerimi je še največji ta, da je ženska. Toda sestri ne obupata. Z odločnostjo, pogumom in strastjo do glasbe ustanovita orkester, imenovan Divertimento. Z njim nastopita na mednarodnem glasbenem tekmovanju na Poljskem, kar jima spremeni življenje … Film je nastal po resnični zgodbi Zahie Ziouani, ene od redkih svetovno znanih dirigentk.

DIVERTIMENTO / FRANCIJA / 2022
Režija: Marie-Castille Mention-Schaar / Scenarij: Clara Bourreau, Marie-Castille Mention-Schaar / Igrajo: Oulaya Amamra, Lina El Arabi, Niels Arestrup, Zinedine Soualem, Nadia Kaci, Laurent Cirade, Martin Chapoutot, Louis-Damien Kapfer, Salomé Desnoues, Aurélien Carbou, Léonard Louf, Jonas Ben Ahmed, Victor Burgard, Blandine Laignel, Louise Legendre, Martin Gillis, Adèle Théveneau, Rémi Lecomte …

22:05
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

22:10
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

V novomeškem Anton Podbevšek Teatru je bila danes premiera besedila Gorana Markovića Beograjski trio v režiji Matjaža Bergerja, na Borštnikovem srečanju pa so sinoči premierno predstavili prvo mednarodno festivalsko koprodukcijo, uprizoritev Konec sveta v treh dejanjih v režiji Selme Spahić. V ljubljanski galeriji Kresija so odprli razstavo Simona Changa Kraljice preobleke, ki odpira svet spektakla, ekstravagantnih, izjemno dodelanih kostumov, močnih ličil in strastnih odrskih nastopov.

22:50
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Kako deluje primarni in kako sekundarni umetniški trg? Kaj so vzroki za slabo razvit umetniški trg v Sloveniji?
Kdaj afiniteta do umetnosti preraste v željo po zbirateljstvu? Pri nas je bilo zbirateljstvo v preteklosti prisotno predvsem prek zbirk v večjih podjetjih, danes pa ga skoraj ni. Zakaj?

Gostje: Tevž Logar, dr. Brane Kovič, Barbara Čeferin in Damjan Kosec
Urednica oddaje: Nina Jerman

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov