Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 8. jun. 2024

TV Slovenija 1 • Sob, 8. jun.

Vlada popolna zmešnjava. Ukraden krof, polomljena ukulela in strašne maske! Kdo se bo javil za pomoč? Ptujski otroci, z veseljem. Dobro vedo, kdo jim lahko pomaga popraviti ukulelo. En, dva, tri – in je kot nova. Potem pa na trg, na velik nastop. Se gledamo?

Profesor Baltazar je izumitelj, ki vedno najde ravno pravo rešitev za vsako težavo.

Policista Žan Miha in Žan Luka mislita, da je Boltež Veliki zlobni medved in ga strpata v zapor. Na srečo Ernest in Celestinca tudi tej zgodbi prideta do dna in rešita prijatelja.

Frederik rad peče. S prijateljico Milo želita speči slastno jabolčno pito. Okusna jabolka so z domačega vrta in tudi preostale sestavine se že tehtajo , merijo, gnetejo … mmm, diši! Pri vseh piškavih lešnikih, če le ne bi začelo deževati, Frederik in Mila namreč pito pripravljata kar na travniku. Ali se bosta znašla? In kaj vse nepredvidenega se bo še zgodilo? Bosta na koncu le okusila slastne grižljaje njune pite?

»Super junak je tisti, ki bere«, pravi Vita in nas povabi, da obiščemo knjižnico in knjigarno, ki ju je postavila na igrišču. Kaj pa se dogaja v studiu? Nekdo je Lovru zgrizel in skoraj pojedel najljubšo knjigo? Kako naj jo zdaj prebere do konca? Bober Bor ima morda v rokavu rešitev tudi za to zagato. Kakšno? Skočite v Studio Kriškraš!

Gaki je na Zofkino željo izumil premično streho. Zofka ni najbolj zadovoljna. Še dobro, da Malinka pozna odličnega krovca, ki jim bo z veseljem priskočil na pomoč. Pod streho hiše abecede pa se bo preselila navihanka Kiki. G kot glejte Z kot Zofko!

V firbcološkem stanovanju se nepojasnjeno znajdejo veliki predmeti, pokriti z rjuhami. Kaj je to? Kdo jih je pustil tukaj? Jakobu je vse jasno – če plačujejo večjo najemnino, je edino logično, da za ta denar tudi več dobijo. Zagotovo so stvari tukaj zanje! Najbolje, da pogledajo, kaj je pod rjuhami. Zanimivo je tudi na terenu, saj Lars in Marli spoznavata, kako poteka rušenje hiše, Pika in Lars K. se bosta pomerila v pikadu, Tine in Hugo pa se odpravita k marincem.

V prvem jesenskem Krompirju se voditelja Gaja in Klemen, da bi jima bilo lažje, lotita začetkov. Kako začeti nekaj novega, kako opraviti s tremo, napakami, negotovostjo?
V studio sta povabila Firbcologinjo Milo, ki je letos prvič stopila v televizijsko vlogo, sicer pa počne ogromno zanimivih reči, gledalcem pa bo predstavila tudi življenje ljudi, ki ne vidijo. V novi rubriki Kaj znaš pa ti? se bosta kot prvi predstavili Lu in njena psička Frida, za piko na i pa se Gaja in Klemen pomerita še v ‘jabolčnem’ izzivu.

V 11. oddaji, na predzadnji dan starega leta, združimo moči s kolegi iz Kaj dogaja? in priredimo pravo silvestrsko zabavo. Pojemo novoletno pesem Brihtni, prirejeno na MRFYjevo Prjatučki. Za napetost in praznično vzdušje poskrbijo še navijači ter brihtneži David, Jakob in Jan iz OŠ Antona Ingoliča Spodnja Polskava (rumeni) ter Ana, Anže in Miloš iz OŠ Gornja Radgona (vijolični). Vprašanja tokrat začinijo hitro leteči Rok, počasni Franček, strupene rastline, matematični izzivi s popusti, kri in sladkost torte iz beljakov, za prebijanje skozi ovire labirinta pa je potrebna odeja. Za koga je odločilno zadnje vprašanje in kdo je spretnejši z lončki, Eva, Nina in Mihael iz OŠ Žiri ali Lina, Niki in Vitan iz III OŠ Celje, izveste v Malih sivih celicah.

Edini in zelo popularen kviz za mlade Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe. V posebni rubriki Hitri lončki pa svoje spretnosti preizkusijo še druge trojke osnovnošolcev od petega razreda naprej.

V Poletnem Infodromu se tokrat posvečamo okolju. Razlagamo, kaj so fosilna goriva, kako v kopi nastane oglje, kaj je to hitra moda, kako lahko ravnamo okolju prijazneje, kaj je to zeleni prehod in kako spečemo kruh z drožmi.

Verjetno bi težko našli enoznačen, kratek in jedrnat odgovor na vprašanje, kaj je lepo in estetsko, zato so odgovore o estetiki telesa, o tatujih, pirsingih in tudi o dobrem okusu iskali v tokratni Osvežilni fronti.

Razbesneli hudourniki lahko v zelo kratkem času odplavijo oziroma premaknejo tudi več milijonov kubičnih metrov materiala, spodjedajo bregove, prestavljajo struge, v dolini rušijo jezove in mostove, z zemeljskega površja izbrišejo celotna naselja in lahko povzročijo človeške žrtve. V Sloveniji imamo približno 41.000 km vodotokov, vsaj tretjina od teh je hudourniške narave.
Nekoč so se obširne poplave zgodile enkrat na 100 let. Danes so močnejše in dlje trajajoče padavine pogostejše, zato so pogostejše in izrazitejše tudi hudourniške poplave. Hudournike krotimo že več kot 140 let. Edinstven primer urejanja alpskih in predalpskih vodotokov je gradnja lesene kašte, ki je od leta 2013 uvrščena na nacionalni seznam nesnovne kulturne dediščine. Kako se lahko pred divjostjo hudournikov bolje zaščitimo?

Sam Rotman in Akcija Slovenske karitas »Pokloni zvezek«

V okviru evropske turneje je v začetku maja na gradu Brežice gostoval pianist Sam Rotman. Ameriški pianist vse svoje koncerte posveča Jezusu Kristusu, saj je v študentskih letih na sloviti glasbeni akademiji Julliard v New Yorku zapustil judovsko vero in sprejel krščanstvo.

Slovenska karitas tudi letos v okviru akcije »Pokloni zvezek« zbira zvezke in šolske potrebščine za otroke iz socialno ogroženih družin. Lani so zbrali pomoč za 12.964 osnovnošolcev, kar je skoraj 470 razredov otrok.

Raziskovalka Irena Šentevska je znanstveno preučila fenomen turbofolka in o njem izdala 700 strani dolgo knjigo z naslovom Razigrani Beograd. Kaj je torej turbofolk? V Celju smo obiskali Etno festival Đurđevak, na katerem so proslavili 25. obletnico Srbskega kulturno-humanitarnega društva Desanka Maksimović. V idilični Dobrni smo obiskali pesniški in slikarski dvojec hrvaškega rodu, očeta in sina, Zlatka in Gregorja Kraljiča. Na AGRFT-ju so predstavili slovenski prevod avtobiografije sarajevskega direktorja filmske fotografije Mustafe Mustafića Vonj filmskega traku.

12:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

Obiskali smo Konjeniški park Starošince, kjer v okviru Zavoda Nazaj na konja izvajajo intervence s pomočjo konja. Predstavljamo psa po imenu Skay, ki išče nov dom in ljubečega skrbnika. Odkrili smo gnezdišče breguljk, znanih tudi pod imenom peščena lastovka. Ponujamo nekaj nasvetov za striženje psov. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

Raziskovalni duh in smisel za podjetništvo sta Rudija Kornovška leta 1976 popeljala na samostojno pot, ki jo je začel kar v garaži. V podjetju so naprej izdelovali hladilne naprave za hlajenje kleti, danes pa so med desetimi največjimi proizvajalci toplotnih črpalk v Evropi. Letno jih proizvedejo od 80.000 do 10.000. Poslujejo na 18 evropskih trgih. Njihova prednost pa so najsodobnejši laboratoriji, v katerih vsako toplotno črpalko, preden zapusti proizvodne prostore, tudi testirajo. Pri gradnji ali sanaciji hiše pa so čedalje pomembnejši izvajalci suhomontažne gradnje.
Poklic se je bolj uveljavil z mansardno gradnjo s potrebami po obnovi mansardnih stanovanj in dodajanju predelnih sten. Odlične razmere za učenje imajo dijaki Srednje šole za gradbeništvo in varovanje okolja v Celju, kjer v delavnicah pridobivajo prve praktične izkušnje, nato pa se preizkusijo še pri obrtnikih.

"Če bo treba, bom uporabila svoj najmočnejši adut. Posiljevanje." (Marta de Villeneuve)

Zaradi afere Kifeljc upada prodaja in Blisku grozi, da ga bodo prodali. Veronika končno začne obvladovati svojo do sedaj vsem prikrito agresivnost: odločno jo usmeri navzven. Diskreditacija Marte poteka po nezmotljivem Mitjevem načrtu: tajski maser je glavni adut redakcije pri odkrivanju in dokazovanju Martine mračne francoske poulične preteklosti. Monika lahko končno začne s promocijo svojega projekta "Žena-pajek na nebotičniku"- dobila je namreč dovoljenje za vzpon. Pa ne samo to, za vse nevoščljive kot grom udari novica, da sta Monika in Nejc zaročena.
Predvsem Marta ima seveda težavico s svežo zaroko podrejenih. Vse skupaj pa preglasi novica, nesrečne Lili, da se projekt Martine diskreditacije "metuljček" ni končal po predvidevanjih.

Nogometna tekma februarja letos med Mariborom in Muro se je žal spremenila v moro, ko je z navijaških tribun priletelo pirotehnično sredstvo, ki bi bilo lahko usodno za mladega napadalca NK Mura Nika Kasala in njegove soigralce. Poškodba, ki jo je utrpel Niko Kasalo, ni bila običajna, kakršno bi pričakovali na nogometnem igrišču. Nekaj časa je namreč zaradi glasnega poka ostal brez sluha. Prav zaradi vse večje izpostavljenosti hrupu, tako na odprtem kot v zaprtih prostorih, je Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije organizirala okroglo mizo z naslovom Izzivi hrupa in glasnosti. O posledicah uporabe glasnih pirotehničnih sredstvih ter izzivih hrupa in glasnosti v tokratni oddaji Prisluhnimo tišini.

Obiskali smo Rafaelovo družbo, kjer se že temeljito v pripravljajo na srečanje treh Sloveniji na Višarjah, ob tem pa predstavljamo še nekaj njihovih projektov.
V studu gostimo avstralsko Slovenko Tanio Smrdel, ki ji je s sodelavcu ponovno uspelo vzpostaviti delovanje slovenske radijske oddaje.
Na 35 prizoriščih v zamejstvu in na Primorskem je nastopilo 210 pevskih zasedb. V Kortah sta nastopila tudi slovenska zbora iz Škednja in iz Zagreba.
V tem mesecu na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu končujejo sezono pogovorov "Sredi domovine", na majskem pa so gostili Slovenki iz Rezije Luigio Negro in Catio Quaglia.

V novi sezoni turistične oddaje Na lepše je izpostavljeno biosferno območje Julijske Alpe, ki velja za najstarejše in največje pri nas, njen osrednji del pa predstavlja Triglavski narodni park. Ustvarjalci so obiskali sirarno na planini Zaprikraj nad Drežniškimi Ravnami, kot primer dobre prakse, kako lahko lokalna skupnost z ustreznim ekonomskim izkupičkom preživi tudi znotraj zavarovanega območja, brez da bi ga ob tem poškodovala. V Unescov program Človek in biosfera v Sloveniji so uvrščena štiri biosferna območja: Julijske Alpe, Kras, Kozjansko in Obsotelje ter Mura. To so mednarodno prepoznana območja ekosistemov z bogato biotsko raznovrstnostjo, ki poudarjajo sožitje med ljudmi in njihovim okoljem. Trenutno je v svetovno mrežo vključenih več kot 700 biosfernih območij v več kot 120 državah sveta. Kako je v biosferna območja vključen Log pod Mangartom, kjer so domačini v uporabo dobili nov električni kombi, ki bo namenjen tako poletnim prevozom na Mangartsko sedlo kot tudi domačinom, ki bodo na ta način nadomeščali manjko javnega prevoza. V oddaji pa tudi zgodba o skorajda pozabljeni vasici Lemovje, ki je od vasi Soča po stari planinski poti proti Bavškemu Grintavcu, oddaljena dobrih 45 minut hoje.

16:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:05
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Oči se zaplete v igro »hotel«, v kateri Brina in Binka vodita norčavi hotel, oči pa je njun nadležni gost. A ko Brina prevzame vse vajeti v svoje roke, se Binka umakne iz igre. Brina se mora sprijazniti s tem, da sta z Binko enakovredni soigralki, in norčava zabava se lahko nadaljuje.

Potovanja so vrata v drugačne svetove, nove zgodbe in neponovljive izkušnje. S tem ko spoznavamo pestrost sveta in različnost kultur, spoznavamo tudi sebe. Andrej Stermecki je le eden od popotnikov, s katerimi bomo danes potovali po svetu. Z Oliverjem Tičem bomo prepešačili več celin, z Markom in Marino Vuk jadrali po širnih morjih ter obiskali tudi Stanko in Igorja Benčevič, ki sta se po enoletnem popotovanju po svetu odločila, da bo začel svet prihajati k njima na Ptuj. Vrhunska fotografa in svetovna popotnika Arne Hodalič in Katja Bidovec pa nas bosta s fotografijami popeljala v dežele in kulture, ki so nedosegljive tudi marsikateremu izkušenemu popotniku.
V rubriki Ah, ta splet! nam bosta Nina Cijan in Karmen Grebenc Burger iz Turistične zveze Slovenije predstavili aplikacijo Moj izlet, s katero smo z le nekaj kliki obveščeni o vseh zanimivostih, ki jih lahko obiščemo v bližini.

V Šmartnem pri Cerkljah na Gorenjskem smo obiskali unikatno ekološko letovišče, kjer sta v ponudbi na prvih dveh mestih narava in mir. Lastnik Tomaž Bolka, ki prihaja iz gostilniške družine, je o takšnem posestvu sanjal že od svojega 18. leta. A je trajalo kar precej let, da je želje uresničil. Bilo pa je vredno vztrajati, saj je rezultat zanimiv in navdušujoč tudi iz arhitekturnega vidika.
Arhitekta sta dobila nalogo, da razmeroma majhno blokovsko stanovanje preuredita v sodobni dom za mlajši par, ki v stanovanju živi le občasno. Nova podoba je nastala ob zamenjavi inštalacij in z namestitvijo popolnoma nove notranje opreme. Poseben pečat pa sta vnesla s tem, da sta razkrila gradnik te zgradbe in mu namenila vlogo okrasnega elementa.
Kako opremiti novo stanovanje za starejši par, ki se je odločil udobje hiše z vrtom zamenjati za stanovanje blizu mestnega središča? Tak izziv ni bil prav lahek zalogaj, še posebno zato, ker sta lastnika želela v nov dom vključiti umetniška dela, na katera sta zelo navezana. Nastalo je stanovanje z zares bogato teraso; je dovršeno uravnotežen ambient, v katerem se prepletata igrivost in zrelost.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Poletje je pred vrati in marsikdo že načrtuje dopust. Pozanimali smo se, kakšne cene lahko pričakujemo, če se bomo na počitnice odpravili z letalom, kdaj je najbolje kupiti vozovnice in za katere države je letos največ zanimanja. Pod drobnogled bomo vzeli tudi težave letalske družbe Boeing. Več kot deset tisoč njenih letal je v uporabi, skoraj polovica vseh na svetu. A to potnikov gotovo ne pomirja, saj se nesreče kar vrstijo, in sicer vse od izgubljenih koles do okvar motorjev. In najbolj nenavadna, čeprav za potnike zelo strašljiva: na enem od poletov so odpadla celo vrata. Je torej še varno leteti z letali te družbe?

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Za ogrevanje pred začetkom evropskega prvenstva v nogometu v športnem programu pripravljamo posebno oddajo Das Gol, v kateri bomo poizkušali odgrniti marsikatero tančico pred začetkom letošnjega največjega nogometnega dogodka. V studiu bomo gostili nekdanjega selektorja slovenske reprezentance in trenerja, ki je deloval tudi v nemškem prvenstvu, Bojana Prašnikarja ter nogometnega analitika Sanela Konjevića, ki bo eden od štirih stalnih gostov v oddaji Das Gol tudi med prvenstvom stare celine. Z gostoma bomo razmišljali o možnostih slovenske reprezentance, o favoritih za naslov evropskih prvakov in o Nemčiji kot gostiteljici enega od največjih športnih tekmovanj letos.

Wouter se za trideset dni poslovi od žene in sinčka ter vzame pot pod kolo. Z vetrom hiti proti Nizozemski, kolesari čez naravni rezervat Kalmthoutse Heide in pristane v Leerdamu, kjer izdelujejo znani sir.
Tam se veter obrne in ga usmeri nazaj v Belgijo, v Bocholt, kjer spozna upokojenega rudarja, ki mu pove nekaj sočnih podrobnosti o delu v rudniku.
Nazadnje se ustavi v Pepinstru, ki so ga opustošile poplave in je še več mesecev po tem pravo delovišče.

MET DE WIND MEE / VRT, 2023 / Belgija / Avtor: Wouter Deboot

21:45
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

22:05
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Nadaljevanka je sledila istoimenskemu filmu (2021) v režiji Philipa Barantinija, ki se je pridružil tudi tokratni ekipi ustvarjalcev.

Nekaj mesecev po tem, ko je kuharski mojster Andy Jones doživel infarkt in zaprl londonsko restavracijo Jones & Sons, se njegova takratna pomočnica Carly odloči, da bo prevzela vodenje restavracije in jo skušala postaviti na kulinarični zemljevid. Restavracijo preimenuje v Point North in obdrži večino zaposlenih. Ob izdatkih, nujnih za delovanje in vzdrževanje restavracije, jih dodatno obremenjujeta kriza gostinstva in vsesplošna želja po uspehu. Pritisk, da bi pritegnili in obdržali stranke ter poslovali dobičkonosno, je velik, zato mora Carly najti način, kako uskladiti zasebno življenje z intenzivnostjo in zahtevnostjo dela v kuhinji. Ji bo uspelo?

ep. 1:
Od Andyjevega srčnega napada in zaprtja restavracije je minilo šest mesecev. Njegova nekdanja pomočnica Carly je odprla restavracijo in s seboj vzela večino kuhinjskega in strežnega osebja. Zdaj je glavna chefinja, vendar jo kot prej Andyja močno obremenjuje usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja. Na večer, ko je restavracija polna, solastnik Liam gosti potencialne vlagatelje, Carly pa mora sredi največje gneče domov k mami.
V kuhinjo pride z lažnimi priporočili novinec Johnny, vendar mu spodleti že pri pripravi holandske omake. Po več menjavah pristane na zadnji postaji, kjer se kar dobro znajde, a se potem opeče pri gašenju goreče ponve. Freemanu ob tem dokončno prekipi, zato ga Liam in Carly pokličeta na zagovor. Ker se mu zdi, da ga obtožujeta po krivem, da odpoved.

BOILING POINT / 2023 / Velika Britanija
Scenarij: Philip Barantini, James Cummings, Dan Cadan, Alex Tenenbaum, Nathaniel Stevens, Grace Ofori-Attah
Režija: Philip Barantini, Mounia Akl
V glavnih vlogah: Stephen Graham, Vinette Robinson, Alice Feetham, Ray Panthaki, Hannah Walters, Malachi Kirby, Izuka Hoyle, Taz Skylar, Lauryn Ajufo

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov