Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 24. jun. 2024

TV Slovenija 1 • Pon, 24. jun.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Katere pridobitne dejavnosti sme početi funkcionar, kdo to ugotavlja, kdo nadzoruje? Po več primerih ugotovljene nedovoljene pridobitne dejavnosti pri poslancih, je to temo vnovič odprl primer ustavnega sodnika, ki je med mandatom imel odprti tudi s. p. KPK vodi prekrškovni postopek, ministrstvo za pravosodje napoveduje spremembo zakonodaje. Gosta Robert Šumi (KPK) in Maruša Babnik (TI Slovenija).

Rija in Krokodil na babičinem vrtu uredita zelenjavni vrtiček. Posejeta in posadita korenje, kumare in grah. A prileti ptiček. Še nekaj potrebujeta. Ptičje strašilo! Je sploh lahko kdo strašnejše strašilo kot Krokodil?

Poletna jutra imajo poseben čar, najlepša pa so v družbi oddaje Dobro jutro!
Tudi v prvih poletnih dneh vam ustvarjalci oddaje ponujajo številne svetovalne, izobraževalne, razvedrilne in informativne vsebine. Skupaj bomo raziskovali teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi in vam ponudili številne koristne nasvete o najrazličnejših tematikah iz vsakdanjega življenja. Z vami smo v živo vsak delovnik med 7. in 9. uro.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Lara in Tin ostaneta pri teti Katji, s katero naj bi obiskali planetarij, kar si Lara neznansko želi. Toda pripetijo se jim nevšečnosti, zaradi katerih zamudijo še zadnjo predstavo. Prijazna astronomka jih namesto tega povabi v zvezdarno, kar se izkaže za še lepše doživetje.

Hladne brloge zavzame črni panter Kala. Opice zbežijo, zvežejo Baluja in Bagiro in prevzamejo njun dom. Mavgli obljubi, da bo Kalo pregnal in opicam vrnil Hladne brloge.

Mali Timotej in njegova prijateljica hobotnica se odpravita na izlet v Osončje. Ko hobotnica pade v Jupitrovo "oko", jo mali Timotej reši iz zagate. Hobotnica in Jupiter sta mu hvaležna.

Taksistka Brina z vso naglico drvi proti letališču. Tja pelje neučakanega poslovneža očija, ki se mu strašansko mudi, ker ne sme zamuditi svojega poleta. A med vožnjo kljub odlični navigatorki mami naletita na toliko nepričakovanih preprek, da se bosta težko pravočasno prebila do cilja.

Ko pomorščak Pepe spet nič ne ujame in je lakota res že zelo velika, se s Kakadudujem pridružita vseslovenski akciji Tradicionalni slovenski zajtrk. Pomembni misiji – pravočasno nabrati slastna jabolka, speči dišeč kruh, najti mleko in iz njega narediti okusno maslo ter napolniti kozarec s sladkim medom – se pridruži množica radovednih otrok. Jim bo uspelo?

Ljudsko izročilo zajema različne oblike ustnega, pisnega in materialnega izražanja, ki se prenaša iz roda v rod, in vključuje pripovedke, pesmi, običaje, obrede, tudi znanje in še veliko več. Prevzelo je tudi prvo gostjo oddaje Dušico Kunaver, ki se je je prijel vzdevek romantična etnologinja. Z njo bomo razkrivali bogastvo naše ljudske dediščine, razloge, da so nekatere ljudske šege ostale žive tudi po več 100 ali celo 1000 letih, česa vsega nas učijo ljudske pripovedke ter zakaj je pomembno, da ljudsko dediščino ohranjamo in jo prenašamo na naslednje generacije.
Obiskali smo tudi 80-letnega Dušana Kaplana, ljubiteljskega opazovalca narave in zapisovalca ljudskega izročila o vremenu, ki svoja opažanja pridno zapisuje in jih nato vsako leto izda v vremenski pratiki, ter člane Akademske folklorne skupine France Marolt, ki jih združuje ljubezen do plesa, glasbe, oblačil narodne noše in seveda do naše skupne preteklosti.
Zakaj je pomembno ohranjati ljudsko izročilo in kako ga lahko širimo tudi v digitalnem okolju, bomo v rubriki Ah, ta splet! razkrivali s folkloristko dr. Barbaro Ivančič Kutin iz ZRC SAZU.
O sodobni pripovedni folklori in o tem, kako se obredi, ki zaznamujejo prelomnice v našem življenju, skozi čas spreminjajo in tudi izginjajo ter kakšna je vloga sodobnih pripovedk ali urbanih legend, bomo spregovorili z etnologom in kulturnim antropologom mlajše generacije dr. Ambrožem Kvartičem.

Ste vedeli, da vsi Gorenjci ne govorijo gorenjsko? In da na Gorenjskem ženske ponekod govorijo »na fanta«? V tretji oddaji serije Slovenska narečja nam bodo dr. Jožica Škofic iz Inštituta za Slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU in pestra druščina pravih Gorenjcev predstavili posebnosti, značilnosti in bogastvo narečij, ki spadajo v Gorenjsko narečno skupino. V gorenjščini nam bo pel kantavtor Elvis Fajko z Jesenic, nasmejali gledališčniki KD Bohinjska Bela, spregovorili bodo tudi planšarji z Dovjega, Prgarke iz Zasipa pri Bledu, sirarji z Zajamnikov, kroparski kovači s svojim prav posebnim govorom, člani otroške folklorne skupina Voše in številni drugi. Tudi tokrat bomo ob sočni narečni govorici domačinov spoznavali tudi njihove prelepe gorenjske kraje in znamenitosti, na katere so – poleg svojega narečja – prav tako zelo ponosni.

Gost intervjuja je Jakob Jaša Kenda, sicer prevajalec, literarni zgodovinar, kulturni menedžer in pisatelj. A Jakob Kenda je tudi eden izmed redkih Slovencev, ki je prehodil Apalaško pešpot (Appalatian Trail) v Združenih državah Amerike. Velja za mater vseh svetovnih pešpoti; dolga je 3500 kilometrov, meseci hoje skozi zeleno divjino pa so veliko več kot samo preizkus telesne vzdržljivosti. In kar ni nepomembno, o svoji izjemni izkušnji je Kenda napisal potopisni roman Apalaška pot.

12:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

Dokumentarni film Tržaške prikazni, O besedah in vetru v življenju Dušana Jelinčiča je retrospektiva literarnih del Dušana Jelinčiča in hkrati večplasten portret njegove osebnosti. Prikaže ga kot intelektualca, pisatelja z zavidljivo bibliografijo, alpinista, novinarja, zavednega tržaškega Slovenca ... Ustvarjalci oddaje skušajo odgovoriti, zakaj Dušan Jelinčič velja za najuspešnejšega slovenskega pisatelja med alpinisti oziroma za najuspešnejšega, najverjetneje tudi največkrat nagrajenega alpinista med pisatelji. Kot osrednjo odliko njegovih del poudarijo spremembo perspektive. Prav ta sprememba, prikaz notranjega boja (močnega) posameznika v ekstremnih razmerah – naj bo to v alpinistični navezi ali v fašistični samici – je skozi celotno pripoved rdeča nit tudi v filmu Tržaške prikazni, O besedah in vetru v življenju Dušana Jelinčiča.
O Dušanu v filmu spregovorijo: Rafko DOLHAR, dr. med., Viki GROŠELJ, Ivo JEVNIKAR, Nives MEROI, Romano BENET, dr. Tatjana ROJC, Paolo RUMIZ, dr. Maja SMOTLAK, prof. dr. Igor ŠKAMPERLE, prof. dr. Marta VERGINELLA.

Scenarij Robi Šabec, režija Dušan Moravec.

Mešani pevski zbor Jacobus Gallus že več kot 30 let deluje na Tržaškem kot reprezentančni zbor slovenske narodnostne skupnosti. O dosežkih in prihodnjih ciljih zbora z dirigentom Markom Sancinom.

Bratje Ivan, Stanko in Peter Olip so v Selah proslavili skupnih 132 let mašniškega posvečenja. Edinstven primer treh duhovnikov iz ene družine hkrati preusmerja pogled na stanje na dvojezičnem območju, na katerem primanjkuje slovenskih duhovnikov.
Pavlova hiša v Potrni vabi na ogled fotografske razstave mariborskega umetnika Matjaža Wenzla, ki se predstavlja s projektom Men Face Down.
Slovenska Glasbena šola dežele Koroške je imela v mestni hiši v Borovljah tradicionalni zaključni letni koncert. Učenke in učenci iz vseh oddelkov od Podjune, Roža do Zile so pripravili pester program. Mlade glasbenice in glasbeniki, ki so bili uspešni na deželnem oziroma državnem tekmovanju Prima la musica, pa so prejeli posebna priznanja.
Kamnolom podjetja Marmor Sežana, delavnico s kamnosekom Jernejem Bortolatom v Pliskovici in še postanek v osmici je izbral ljubitelj Krasa Christian Zeichen za obisk svoje skupine ob spremstvu ekipe oddaje.
http://slovenci.orf.at

Linda Christophu pove, da ne ve, kako so se sporni dokumenti znašli v njeni torbici. Christoph ji ne verjame in prekine sestanek z notarjem. Ariane mu ves čas stoji ob strani, zato nazadnje prosi njo, naj prevzame njegov delež Knežjega dvora.
Steffen, Linda in Franzi se zaskrbljeni odpravijo za Dirkom. Njihova skrb je upravičena, kajti Linda Dirka najde na pomolu pri jezeru in ga še zadnji hip zadrži, da se ne vrže v vodo.
Robert Evinemu bratu ne verjame, da ne ve, kje je njegova sestra, zato se odpravi k njemu, da bi se na lastne oči prepričal, ali mu morda ne laže.
Lucy posname Paula in Vanesso, ki drug drugega masirata, a v predstavitveni film vključi le kratek odlomek, ker, kot trdi, posnetek ni dovolj oster. Bela posumi, da je ljubosumna na Vanesso.

STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020
Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler
Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.
V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt

16:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:05
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Očka se z Egonom in Ajdo odpravi na grič, od koder je lep razgled na zvezdne utrinke. Toda kaj, ko se mu pripeti nerodnost. Doma pozabi malico, zato vodenje prevzame Skovikar. Na gozd se počasi zgrinja mrak in v temi bodo morali popotniki uporabiti vse čute, da se bodo prebili do razgledišča na zvezdno predstavo.

Istra z okolico je prava zakladnica, o čemer pričajo tudi tamkajšnji prebivalci in kultura. Njeno bogastvo se razkriva v izjemni umetniški, arhitekturni, zgodovinski, književni in kulinarični dediščini. Oddaja Istra z okolico je z gosti v studiu in reportažami pravi kalejdoskop, ki v gledalcih prebudi radovednost, da si zaželijo to pokrajino bolje spoznati, hkrati pa jih spodbuja k odkrivanju naravnih lepot in človekovih stvaritev, o katerih pričajo tisti, ki v obmejnih krajih živijo ali jih imajo preprosto radi.

Avtor besedila: Dušan Velkaverh
Avtor glasbe: Tadej Hrušovar

So res Najlepše pesmi že napisane? Ali pa je to samo verz iz pop skladbe, ki nas ponese desetletja nazaj? Pesem Najlepše pesmi je nastala v sozvočju dveh velikanov slovenskega popa, in sicer na besedilo Dušana Velkaverha in glasbo Tadeja Hrušovarja, izvedla pa jo je skupina Hazard leta 1983.
V oddaji se bo pogovor vrtel tudi okoli tega, kako se je nastal slovenski pop, kako se je razvijal in kako ga lahko umestimo v svetovne trende sedemdesetih in predvsem osemdesetih let?

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V predprazničnem Tedniku doslej neznana zgodba o tem, kako so se 26. junija 1991 v Vrhpolju na Primorskem goloroki posamezniki z barikadami, kamenjanjem in tudi s svojimi telesi zoperstavili tankom jugoslovanske armade. Že ta dan so na Primorskem odjeknili prvi streli, ni torej dvoma, da se je vojna takrat že začela.

Slovenska mladina se je na presenečenje mnogih začela bistveno bolj zanimati za politiko kot pred desetletji. Politika zanima kar tri četrtine mladih. Zakaj se politična aktivnost krepi zlasti med mladimi fanti? In zakaj je vse več mladih fantov, ki so prepričani, a imajo ženske preveč pravic?

To je še ena klofuta več v življenju polnem klofut, je ob obisku ekipe Tednika dejal režiser Vinci Vogue Anžlovar, ki je zbolel za ALS-om, eno od najtežjih neozdravljivih bolezni? Kako živi z njo, kaj meni o evtanaziji, slovenski filmski in politični sceni in ali kaj v življenju obžaluje?

Osrednja državna proslava ob dnevu državnosti se bo odvijala na Kongresnem trgu v Ljubljani. Slavnostna govornica bo predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar. Predsedničinemu govoru bo sledil umetniški del državne slovesnosti z naslovom "Devetdeseta". Posvečen bo desetletju, ki v novejši slovenski zgodovini velja za poglavitno obdobje pri doseganju osamosvojitvenih ciljev in vzpostavljanju državne samostojnosti. Takratno optimistično ozračje je vplivalo na razmah ustvarjalne energije, ki jo je bilo zaznati na vseh družbenih ravneh. Prerod je med drugim doživela slovenska popularna kultura, ki zajema pestro področje ustvarjalnosti. Devetdeseta bodo tako prikazana skozi izbor slovenskih popevk, modnega oblikovanja in televizijske kronologije dogodkov.
Režiser proslave je Igor Zupe. Na slovesnosti bodo sodelovali tudi praporščaki in nosilci bojnih zastav Slovenske vojske, Slovenske policije ter veteranskih in domoljubnih društev ter Policijski orkester in Garda Slovenske vojske.

22:30
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

V petek je v Kinu Šiška nastopil Modeselektor, dvojec Gernot Bronsert in Sebastian Szary, ki je kariero začel v berlinskih klubih že ob koncu 90. let. V Hiši Tartini v Piranu so v soboto odprli razstavo Rekviem Jaše Mrevljeta-Pollaka, ki s prepletom vizualnih umetnosti, performansa, arhitekturnih posegov, lutkovne umetnosti, poezije in glasbe obiskovalce angažira na vseh ravneh doživljanja. V prostorih ZDSLU in DLUL v Ljubljani smo si ogledali razstavo Adriane Maraž Skrivni opus, v Narodnem muzeju Slovenije pa razstavo Zgodovina, zapisana v kovance.

23:00
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Potovanje v neskončnost je zgodba o svetovno znanem nizozemskem grafiku Mauritsu Cornelisu Escherju. Razkrije se nam v lastnih besedah in podobah iz dnevnikov, odlomkov predavanj in dopisovanj. Pripoved spremljajo njegove grafike v izvirni podobi in igrivih priredbah. O Escherju obujata spomine tudi njegova sinova George in Jan, glasbenik Graham Nash pa govori o ponovnem odkritju Escherjevih del v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja.

M. C. ESCHER JOURNEY INTO INFINITY / Nizozemska / 2018 / Režija: Robin Lutz

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov