Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 14. dec. 2023

TV Slovenija 2 • Čet, 14. dec.

Dobro jutro tokrat prinaša pregled filmskih dogodkov minulega leta, obiskali bomo Božičkovo vasico na avtobusni postaji, jaslice v vinski kleti in preverili, kje se skrivajo Božičkovi nabiralniki. Razkrili bomo psihološki vidiki finančnih zlorab starejših, obiskali Vilinsko mesto in se naučili, kako nam pomaga terapija z ročnimi lutkami.

Tretje prizorišče tekem za svetovni pokal v biatlonu v tej sezoni je Lenzerheide v Švici. Tam bo prihodnje leto svetovno prvenstvo, kot generalko pa bodo prvič pripravili tekme za svetovni pokal.
Najprej se bodo biatlonke pomerile v tretjem sprintu v tej sezoni; v prvih dveh smo že videli nekaj presenečenj, Anamarija Lampič pa je bila pred dnevi v Avstriji osma.

Sedmo sezono dokumentarne serije Mestne promenade, v kateri avtor in voditelj Andrej Doblehar že vrsto let predstavlja kulturno dediščino in tradicionalen utrip slovenskih mest, začenjamo s predstavitvijo Murske Sobote. Zgodovinsko in sodobno središče Prekmurja je bilo stoletja pod madžarsko oblastjo in kulturnim vplivom, kar je zaznamovalo tudi razvoj in podobo mesta. Predstavili bomo osrednje kulturne spomenike: grad, evangeličansko cerkev, katoliško stolnico, secesijsko in modernistično arhitekturo. Mesto nam bosta pomagala odkrivati zgodovinarka in dolgoletna direktorica Pomurskega muzeja Metka Fujs ter pisatelj in Prešernov nagrajenec Feri Lainšček.

Režiser: Božo Grlj

Z nami bo primorski zgodovinar dr. Salvator Žitko, ki je v zadnjih petdesetih letih podpisal številne monografije in druge knjižne izdaje o razvoju in razcvetu slovenskega zgodovinopisja v Istri ter širše na obalnem in obmejnem večkulturnem območju, kjer so in so bile od nekdaj v stiku slovenska, hrvaška, italijanska in beneška ter širše tudi germanska in furlanska skupnost. Dr. Žitko je odločilno sooblikoval razvoj zgodovinopisja v slovenskem delu Istre, dolgo obdobje je bil ravnatelj Pokrajinskega muzeja Koper, več desetletij pa predseduje tudi Zgodovinskemu društvu za južno Primorsko.

Zadnja studijska oddaja V petek zvečer gosti Čuke, Moniko Avsenik in Gašperja Riflja, Ansambel Unikat, obiskali so nas Fehtarji, Il Divji in Eva Černe Avbelj.
V rubriki NaGlavo sta v pesmi Bela snežinka združila moči dva enkratna pevca; Luka Sešek in Samo Kališnik. Vsi naši Diamanti pa pravijo Bog ne daj, da bi crknu televizor. Diamanti, ki so kar 6 televizijskih sezon skrbeli za izjemne izvedbe vseh 600 glasbenih izvedb pesmi so Miha Gorše, Martin Juhart, Lovro Sadek, Mike Orešar, Jure Rozman, Maj Vlašič, Goran Sarjaš, Dejan Korenak, Tomaž Boškin, Goran Moskovski, Nejc Tratnjek ter Sara Lamprečnik in Lucija Marčič.
DJ Melani gosti Stello.

Sklad "GLASBENIK SEM" Zveze prijateljev mladine Slovenija podpira mlade, ki se znajdejo v težkih razmerah in jim pomaga pri njihovem glasbenem razvoju. Tokrat med drugim zbiramo tudi za mladega violinista, ki živi z mamo samohranilko in bratcem, katerim situacija doma ne omogoča nadaljnjega šolanja. V zadnjem dobrodelnem kvizu nam bosta pomagala voditelja kviza Male sive celice Juš Milčinski in Rok Škrlep, njima pa udeleženca kviza iz lanskega leta, Filip in Nace Maležič.

Veseli bomo podpore naših gledalcev s sporočilom DARILO5 na 1919.

Za 253. Avtomobilnost smo sedli v povsem novi peugeot 3008, vsebuje namreč takoimenovani i-cockpit nove generacije. Gre za Peugeotovo inovativno ureditev voznikovega delovnega prostora z majhnim volanom, tako voznik na merilnike gleda čezenj in ne skozi.
Vozili smo se tudi po tokijski obvoznici, v Nissanovi električni ariyi, in sicer brez uporabe rok. A naj vas ne zavedemo, to še ni avtonomna vožnja. V Bruslju smo se seznanili s Toyotino električno prihodnostjo. Na razpolago bodo štiri različni tipi baterij, tudi takšni za cenejše avtomobile. Ne bomo pa jih kupovali, temveč najemali.

Režiserka in nekdanja tekmovalka na olimpijskih igrah Phyllis Ellis v pretresljivem dokumentarnem filmu raziskuje zlorabo moči, sovraštvo do žensk in rasizem, ki so na mednarodnih športnih tekmovanjih za ženske prisotni že več kot 80 let. Pet pogumnih športnic, Caster Semenya, Margaret Wabui, Annet Negesa, Dutee Chand in Evangeline Makena, razkriva, kaj vse so morale prestati in kakšne medicinske postopke so morale opraviti, da bi se lahko udeležile tekmovanj. O tem, kdo sme tekmovati, odločajo športne zveze. Za potrditev spola so se morale športnice nekoč najprej gole sprehoditi pred ginekologi, nato pa opraviti še temeljit pregled. Kasneje so spremenili pravila in spol ugotavljali s kromosomskimi pari. Ker se je tudi to izkazalo za napačno, so določili novo merilo, in sicer dovoljeno raven testosterona. Športnicam z androgenizmom oziroma povišano ravnjo testosterona so zagotovili, da bodo lahko tekmovale, če bodo privolile v kirurško odstranitev spolnih žlez, zamolčali pa so, da bodo nato vse življenje potrebovale hormonsko terapijo. V filmu govorijo tudi o potvorjenih znanstvenih raziskavah, ki jih je naročala Atletska zveza. Gre za pričevanje o najhujših kršitvah človekovih pravic v športu. To pa se žal dogaja še danes.

CATEGORY: WOMAN / Kanada / 2022 / Režija: Phyllis Ellis

Porenje leži ob bregovih Rena na zahodu Nemčije. Jeseni, ko se dnevi krajšajo, tu praznujejo praznik sv. Martina, zavetnika usmiljencev. Takrat pripravljajo možiclje
iz sladkega kvašenega testa in Martinovo gos. Hrustljavo pečena gos z rdečim zeljem je prava poslastica. Johannes Kircher vsako leto vzredi okoli tisoč gosi. Ko se pozno jeseni začne gosja sezona, mu na pomoč priskoči žena Heidi.

ZU TISCH / 2019 / Nemčija / Avtorica: Hanna Leissner

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Informativna oddaja Znanost in tehnologija vsak četrtek ponuja gledalcem tedenski pregled najzanimivejših dogodkov in novic s področja znanosti in tehnologije ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov in oglašanja novinarjev s terena.

Informativna oddaja Magnet vsak delovnik ponuja gledalcem svež pregled najzanimivejših dogodkov s področja zabavne kulture v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

26. aprila 1986 je svet zaznamovala jedrska katastrofa v Černobilu. Koprodukcijski dokumentarec z arhivskimi posnetki obuja spomin na sprva živahno mesto Pripjat in na opustošenje ob nezaslišani nesreči ter razkriva, kako postapokaliptična pokrajina ob dovoljenih organiziranih skupinah turistov zdaj privablja tudi prepovedane obiske raznih avanturistov, ljubiteljev ekstremnih športov, celo umetnikov.

STALKING CHERNOBYL: EXPLORATION AFTER APOCALYPSE / Ukrajina, ZDA, Bolgarija, Slovaška / 2020 / Režija: Iara Lee

V studijski televizijski upodobitvi se predstavlja Mladinska skupina Kazina, dobitnica številnih nagrad na svetovnih plesnih tekmovanjih. Pod vodstvom Mitje Popovskega bodo odplesali točke Igra (Mladinska skupina Kazina), Dekliška zabava (Mladinska show mala skupina Kazina) ter Igra stolov (Mladinska modern mala skupina Kazina). Koreograf Mitja Popovski, urednik oddaje Daniel Celarec, režiser Aljaž Bastič.

Posnetek koncerta iz leta 2002 je nastal v Studiu 14 Radia Slovenija, med koncertom Big Banda RTV Slovenija, pod vodstvom Lojzeta Krajnčana in z gostujočim glasbenikom Boškom Petrovićem. Izjemni hrvaški vibrafonist, skladatelj in glasbeni producent je del svojega življenja preživel v Sloveniji, kjer se je tudi glasbeno izobraževal. Znan je kot ustanovitelj popularne zasedbe Zagrebački jazz kvartet, ter vodja B.P. kluba v Zagrebu in organizator številnih jazzovskih glasbenih dogodkov. Predstavil se je z znanimi jazzovskimi priredbami in avtorskimi skladbami.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov